EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 10/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública sobre un estudi que relaciona el menjar brossa, la manca d'activitat física i el deteriorament del cervell.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

L’anomenada prescripció diferida d'antibiòtics és una estratègia per reduir l'ús inadequat d'aquests medicaments, que pot ser útil para fer front al del greu problema mundial que suposa el creixement de les resistències bacterianes. Aquesta estratègia ha demostrat ser lleugerament més eficient que la prescripció immediata i la no prescripció antibiòtica i és percebuda com una eina útil pels professionals en situacions d’incertesa, segons dos nous estudis publicats per investigadors de l’Institut de Recerca Sant Pau i el Centre Cochrane Iberoamericà. En el primer estudi, els investigadors van dur a terme una anàlisi de cost-efectivitat, comparant la prescripció diferida respecte a la prescripció immediata i la no prescripció d'antibiòtics. L'anàlisi va incloure dades d'un assaig clínic realitzat pel mateix grup d'investigadors, mostrant que la prescripció diferida era lleugerament més eficient que la prescripció immediata i que la no prescripció d'antibiòtic. Carles Aguilar parla amb el Dr. Pablo Alonso, Director de l'Àrea d'Epidemiologia i Salut Pública i Atenció Primària de l’IR Sant Pau, investigador del Centre Cochrane Iberoamericà i investigador principal d’aquesta línia de treball.

L’Institut Nacional d’Estadística ha registrat un nou màxim històric d’envelliment Espanya. A dia d'avui, es comptabilitzen 137 persones més grans de 64 anys per cada 100 menors de 16, fet que suposa un índex d'envelliment del 137% (3,7 punts percentuals respecte a les dades del 2022). Aquest percentatge posa sobre la taula un dels grans problemes a què hem de fer front com a societat: el repte demogràfic. En aquest sentit es plantegen qüestions com: Com es cobriran les necessitats específiques de la nostra gent gran en els propers anys?, Està el sector sociosanitari preparat per fer front a aquest desafiament?, quins problemes estructurals planteja aquesta realitat?, quin paper juguen les residències de gent gran davant d'aquesta problemàtica? Carles Aguilar entrevista Alberto Sarmini, Director Territorial de la Zona de Catalunya de DomusVi.

Les alteracions que comporten les malalties relacionades amb el tiroide afecten en gran mesura els pacients, també a nivell psicològic, arribant fins i tot a comprometre'n la qualitat de vida. A tothom li fa mal, de vegades, un queixal, el cap, l'esquena, però si es pateix hipotiroïdisme, aquestes malalties s'atribueixen a aquesta patologia, per la qual cosa es produeix un cercle viciós. Així, els pacients amb hipotiroïdisme senten cansament, fatiga, manca d'ànim i tenen tendència a un baix estat d'ànim, per la qual cosa els símptomes se solapen i poden assemblar-se als de les patologies psiquiàtriques, però no existeix evidència científica que desemboqui en una depressió. I el mateix passa de forma inversa, ja que no hi ha constància que la depressió pugui causar alteracions al tiroide. Els símptomes es poden confondre, però no vol dir que una persona que tingui hipotiroïdisme irremeiablement hagi de patir una depressió ni al contrari. Carles Aguilar entrevista el Dr. Juan Carlos Galofré, membre de l'Àrea de Tiroide de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN).

Redacción

catalunya |