EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 2/06/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem sobre les Entitats de Base Associativa EBA’s. Aquests centres d’assistència primària no dependents del Institut Català de la Salut, ICS; tenen una forma de treballar molt diferent. Es tracta d’una sèrie de professionals de la salut que treballen de manera coordinada similar a una empresa per oferir als seus pacients uns serveis moltes vegades molt més amplis que els dels CAP’s habituals. Per explicar-nos com funcionen, quins són els seus objectius i la valoració que els fan els seus pacients Carles Aguilar parla amb el Dr. Antoni Iruela, metge de família del CAP Vallcarca-Sant Gervasi i professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic.

El Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d’Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular ens parla de la dislipèmia, l'alteració en els nivells de lípids (greixos) en sang (fonamentalment colesterol i triglicèrids). L'excés de colesterol en sang en produeix l'acumulació dins les artèries, fenomen que es coneix com aterosclerosi.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

El Dr .Josep Just, Assessor Mèdic de En Bones mans, ens explica el concepte de risc cardiovascular. Es a dir, la probabilitat que té un individu de patir una malaltia a nivell cardiovascular dins un termini de temps determinat i això dependrà fonamentalment del nombre de factors de risc que estiguin presents en un individu. Els factors de risc es classifiquen en 2 grans grups: factors modificables (podem intervenir per evitar-los) i factors no modificables

Parlem de com La IA ajudarà a millorar la predicció de l’evolució de l’Esclerosi Múltiple. La Fundació Esclerosi Múltiple i el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT col·laboren un any més en un acte informatiu sobre l’esclerosi múltiple, per presentar els últims avenços en els tractaments i, especialment, el diagnòstic de la malaltia. Com a novetat d’enguany, s’ha presentat PRISMA, un projecte que utilitza la intel·ligència artificial per millorar la predicció de l’evolució de l’Esclerosi múltiple a mig i llarg termini, que d’aquí a uns 5 anys permetrà que la persona amb EM tingui coneixement individualitzat del pronòstic del curs de la malaltia. Aquesta iniciativa s’emmarca dins de les xerrades informatives i les activitats que cada any organitza la Fundació Esclerosi Múltiple i el CEMCAT amb l’objectiu de compartir experiències i coneixements. Carles Aguilar entrevista al Dr. Xavier Montalban, Cap del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i Director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya, CEMCAT.

Redacción

Catalunya |