EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA
En Bones Mans 21/4/2024
Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Una de les patologies més incomodes i bastant comuna és el restrenyiment, però no solament en sí mateix sinó que hi ha especialistes que creuen que aquesta malaltia serveix com a preàmbul de problemes mes greus. Si lluitem contra el restrenyiment és molt probable que alhora ens estiguem prevenint d’hemorroides o altres problemes relacionats amb la nostra digestió. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.
La tuberculosi, amb 7,5 milions de casos i un total d'1,3 milions de morts al món, és una de les principals malalties amb més mortalitat mundial. A Espanya es van notificar més de 3.900 casos el 2022, la incidència es manté estable i Ceuta, Catalunya, Galícia i el País Basc van ser els territoris que van notificar més casos. Millorar el diagnòstic a la població sense recursos, immigrant o que viu a zones rurals mitjançant tests ràpids i amb un bon estudi de contactes és un repte a la tuberculosi. És una malaltia encara present i una de les principals causes de mortalitat al món. Els reptes de la TB segueixen sent millorar el diagnòstic en població sense recursos i immigrant, amb tests ràpids i amb un bon estudi de contactes; atendre de manera adequada aquesta població desfavorida o que viu en zones rurals; i desenvolupar nous fàrmacs antituberculosos, així com administrar noves combinacions terapèutiques que permetin contrarestar la TB multiresistent. Parlem amb el Dr. Zoran Stojanovic, pneumòleg a la Unitat de Tuberculosi Pulmonar de l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), de Badalona (Barcelona) i investigador de Barcelona Respiratory Network (BRN), xarxa dedicada a l'impuls de la investigació col·laborativa a àmbit de la salut respiratòria.
Com millorar la salut muscular a partir dels 40. Per garantir el bon estat dels teus músculs és recomanable consumir una dieta variada, fer disciplines completes i prioritzar la tècnica per evitar lesions. La recuperació a través d'aparells tècnics aporta una ajuda extra ja que millora la circulació i revitalitzar els nostres músculs. Preservar la nostra salut pot resultar molt senzill si adquirim uns bons hàbits de vida: una bona alimentació, exercici de manera regular i un descans adequat. Amb el pas dels anys, però, cal adaptar aquesta rutina saludable a cada etapa de la vida per oferir al cos el que necessita en cada moment. Un bon estat de salut s'ha d'entendre de manera integral, des de la salut mental fins a la física. Dins aquesta última, la salut muscular és una peça clau dins del puzle. I és que, és important per mantenir una bona postura, per prevenir lesions i, per descomptat, per reduir la pressió arterial, millorar la circulació sanguínia i reduir el risc de malalties cardíaques. Ens ho explica Sergio García Herrero, fisioterapeuta, Director de Formació Hyperice a Iberia i de TG Sport Clinic.
L’artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d’aixecar-se del seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d’un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.
La microbiota fa referència al conjunt de bacteris que colonitzen el tracte gastrointestinal, que posseeixen diverses funcions entre les quals es troba la de barrera protectora de l'intestí front a patògens i reguladora de l'energia. La presència de la microbiota sabem que és beneficiosa per a la salut sempre que existeixi un equilibri en la seva composició. El desequilibri de la microbiota intestinal per pèrdua de microorganismes beneficiosos, es coneix com a disbiosis intestinal i recents estudis demostren que aquest desequilibri pot influir en l'aparició de certes malalties (sobrepès, obesitat, malalties inflamatòries, autoimmunes, problemes de malabsorció, entre altres). Estudis científics han demostrat que les persones obeses tenen una disminució de la diversitat microbiana, amb major presencia de bacteris que augmenten els gens responsables del metabolisme dels carbohidrats, una disminució de Bifidobacterium que son els responsable de la síntesis de vitamines i diferents cofactors del metabolisme, presencia de bacteris que intervenen en la regulació de la glucosa i teixit adipós i, finalment, un augment de diferents metabòlits estalviadors d’energia. Dos principals mecanismes pels quals la composició de la microbiota podria ser un factor causant de l'obesitat: El primer mecanisme afectaria la predisposició de l'hoste a aprofitar una major quantitat de calories dels aliments i, per tant, al desenvolupament d'obesitat i de major adipositat, el segon que fa referència a un procés d'inflamació sistèmica resistent a la insulina i que provoca malalties metabòliques associades a l'obesitat. Carles Aguilar entrevista a Elvira Garcia, Infermera de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC).