EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 21/7/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem dels aliments ultra-processats, de la malaltia renal crònica, del decàleg del Benestar Sanitari i de la migranya.

Tots els aliments passen per diversos processos per aconseguir durabilitat, conservació i garantir la seguretat dels mateixos. La diferència entre els aliments ultra-processats són que aquests productes han passat per diferents processos industrials i que contenen una varietat d’ingredients. Són populars per la seva conveniència i sabor, però també estan sota el punt de mira per les seves possibles implicacions en la salut. Per ajudar-nos a entendre millor què són aquests aliments, quins efectes poden tenir sobre la nostra salut i com podem prendre decisions més informades a l'hora de triar els nostres aliments, avui comptem amb la Sra. Yvonne Colomer, Directora de la Fundació Triptolemos.

S'estima que 1 de cada 7 espanyols presenta algun grau de malaltia renal crònica, en concret el 15,2% del total. Aquest impacte és especialment significatiu entre els pacients diabètics, ja que es calcula que un terç de les persones que conviuen amb diabetis tipus 2 acaben desenvolupant algun tipus de malaltia renal. Expressat en anys de vida, una persona amb ERC i DM2 viu de mitjana 16 anys menys que la població general. A més, l'inici de la teràpia renal sustitutiva, la fase més avançada de la malaltia, comporta un gran estrés emocional i psicològic per al pacient. Les conseqüències d'aquesta malaltia per al sistema sanitari també són molt rellevants. La càrrega econòmica de l'ERC en pacients amb DM2 augmenta dràsticament amb el deteriorament de la funció renal, principalment a causa de l'hospitalització de pacients per causes cardiovasculars i de la diàlisi. De fet, s'estima que el cost anual per pacient a la fase més avançada de la infermetat (fase 5) és superior als 16.000 €. Molts pacients renals tenen necessitats no cobertes, especialment els que conviuen amb diabetis. Ara es posa a la vostra disposició una teràpia que ajuda al maneig de la seva malaltia i especialment a la reducció del risc residual que presenten malgrat estar ja tractats. A més, estem convençuts que finerenona serà la pedra angular de nous tractaments a l'àrea renal i cardiovascular, amb el potencial de millorar la vida d'encara més pacients en el futur. Carles Aguilar entrevista el Dr. José Luis Górriz, Cap de Servei de Nefrologia de l'Hospital Clínic de València.

L'impacte de la pandèmia va generar un nou paradigma als centres sociosanitaris i va posar en relleu l'important paper dels serveis no assistencials com a peça clau per millorar l'atenció sanitària. Amb l'objectiu de donar solució als nous reptes del sistema de salut, ISS Espanya, companyia especialista en Facility Management i Workplace, ha elaborat juntament amb 10 experts de l'àmbit sanitari, entre ells especialistes mèdics, gestors, comunicadors i associacions de pacients, primer Decàleg del Benestar Sanitari. El document és un full de ruta que inclou els reptes principals que ha d'afrontar el sistema sanitari i totes aquelles accions a curt i llarg termini que es poden implantar des dels serveis no assistencials per impulsar el Benestar Sanitari i la millora del sistema. Ens ho explica José Enrique Aguilar, Director de la Divisió de Sanitat de ISS Facility Services España y Coordinador del projecte de Benestar Sanitari.

La migranya és la principal causa de discapacitat a tot el món en homes i dones menors de 50 anys, cosa que afecta en gran mesura la seva qualitat de vida. A Espanya, segons es desprèn del Llibre Blanc de la Migranya, aquesta és una malaltia d'alta prevalença que afecta aproximadament el 12% de la població general. A nivell mundial, s'estima que, incloent-hi tant les formes episòdiques com les cròniques, afecta el 14% de la població i fins el 18% de les dones. Com a conseqüència es tracta d'una malaltia neurològica que té impactes significatius en la salut física i emocional, així com l’àmbit social, familiar i laboral. Carles Aguilar entrevista a Elena Ruíz de la Torre, Directora Executiva de l'Aliança Europea de Migranya i Cefalees.

Redacción

catalunya | 21.07.2024 11:52