EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 5/11/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El desenvolupament actual de teràpies mínimament invasives mitjançant control ecogràfic ha revolucionat el diagnòstic, el seguiment i el tractament de la patologia nodular del tiroide. L'ecografia ha suposat un canvi de paradigma en el maneig de la patologia nodular de tiroide, tenint el radiòleg un paper fonamental en el diagnòstic i el tractament de les lesions tumorals, encara que és imprescindible el tractament multidisciplinari participant diverses especialitats mèdiques que proporcionen un abordatge complet. Tant el coneixement dels patrons ecogràfics com la possibilitat d'obtenir mostres citològiques i el desenvolupament actual de teràpies mínimament invasives mitjançant control ecogràfic sens dubte ha suposat un gran canvi en la patología nodular del tiroide. Carles Aguilar parla amb el Dr. Jesús Aldea Martínez, radiòleg especialista de la SERAM i cap del Servei de Radiodiagnòstic de l'Hospital Universitari de Burgos.

Parlem sobre com ens podem convertir en persones sense factors de risc cardiovascular seguint algunes pautes com una alimentació saludable i activitat física. Consumir aliments frescos i variats, que incloguin en cadascun dels menjars fruites senceres i verdures, consum de tabac i begudes alcohòliques, control de l'estrès, hipertensió i diabetis, etc. Ens ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Expliquem tot el que cal saber sobre la síndrome de l’intestí mandrós. La síndrome de l’intestí mandrós és un terme que descriu el moviment muscular lent, feble o detingut en el colon que provoca que els residus es mouen lentament o, fins i tot, no es moguin. Si bé és cert que amb aquest terme o fa referència a un trastorn mèdic diagnosticable, ja que en realitat es tracta d’un símptoma, el seu ús està molt estès per referir-se a les persones que realitzen digestions lentes. La digestió lenta resulta en moviments intestinals poc freqüents, el que els metges anomenen restrenyiment de trànsit lent. Una de les característiques dels que la pateixen és la duresa de la seva femta. Això fa que siguin més difícils d’eliminar, el que, al seu torn, pot provocar complicacions com hemorroides i deposicions doloroses. A més, l’intestí mandrós pot provocar altres efectes, com distensió abdominal i dolor i nàusees. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de En Bones Mans.

Els disruptors endocrins augmenten la probabilitat de desenvolupar determinades malalties com l'obesitat, la diabetis, els cáncers hormono dependents com el de pròstata o el de mama, alteracions de l'aparell reproductor masculí i femení poden causar infertilitat, així com alterar la funció de la glàndula tiroide . Els disruptors endocrins són compostos químics exògens, naturals o artificials, que es troben en una gran quantitat d’objectes quotidians com els plàstics, els detergents, els cosmètics, etc. Els disruptors endocrins podrien agreujar també malalties que ja es pateixen i augmentar-ne la prevalença en canviar els nivells de les hormones, augmentant-los o disminuint-los, o per l'alteració en l'acció d'aquestes hormones en determinats teixits si ja es pateix una alteració endocrina. Carles Aguilar entrevista Ángel Nadal, Catedràtic de fisiologia a la Universitat Miguel Hernández d'Elx (Alacant)

Neix la primera aliança per l'epilèpsia a Espanya, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les més de 400.000 persones que viuen amb aquesta patologia a casa nostra. L'Aliança per l'Epilèpsia es converteix en la primera iniciativa a nivell mundial que dóna continuïtat a la línia de treball definida per l'OMS. per l'OMS i aprovat per unanimitat a la 75a Assemblea Mundial de la Salut. Aquesta plataforma de treball reuneix en una mateixa estructura societats científiques, associacions de pacients, companyies focalitzades en epilèpsia, gestors i institucions. més de 400.000 persones viuen actualment amb epilèpsia a Espanya, fet que la converteix en la tercera malaltia neurològica més prevalent al nostre país i la més prevalent en menors d'edat. Tanmateix, ni és tan coneguda ni ha experimentat els mateixos avenços que han protagonitzat altres patologies neurològiques en els darrers anys. Carles Aguilar parla amb Elvira Vacas, Presidenta de la Federació Espanyola d'Epilèpsia (FEDE).

Redacción

catalunya | 05.11.2023 11:33