Coincidint amb l’entrada de la primavera, el planeta celebra aquest dissabte 22 de març el Dia Mundial de l’Aigua. Per a la cita d’enguany, Nacions Unides ha posat el focus en la conservació de les glaceres. Alguns dels elements que més pateixen el perjudici del canvi climàtic son el gel, la neu i les glaceres. L’escalfament global accelera un desgel que repercuteix no només al medi ambient, sinó també en l’àmbit social i econòmic. La crisi climàtica amenaça el planeta sencer i requereix actuar amb urgència per fer front al problema.
Mentre el canvi climàtic es posiciona com el principal repte de la humanitat en plè segle XXI, més de 2 milions de persones al món són privades de l’accés a aigua potable. De fet, l’escassetat d’aigua ja afecta la meitat del planeta.
Catalunya viu de ben a prop aquesta escassetat, ja que encara avui es troba en plè procés de recuperació d’una sequera greu que ja dura més de tres anys. Tot i que les pluges esporàdiques dels darrers mesos han pal·liat mínimament la situació, els embassaments de les conques internes encara es troben al voltant del 45% de la seva capacitat. Fa deu anys l’aigua emmagatzemada se situava en el 65% i, ara per ara, res fa pensar en una millora de la situació perquè, malauradament, la sequera ha arribat per quedar-se.
Què millor que una dada per ajudar a entendre una situació: Segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) l’any 2027 el dèficit hídric de l’àrea metropolitana de Barcelona serà de 130 hectòmetres cúbics, l’equivalent a unes 300 piscines olímpiques. Aquest moment el tenim a tocar, només resten dos anys, i serà una realitat si no es prenen mesures per evitar-ho.
L'aigua regenerada, una solució per a un cicle de l'aigua circular
En un moment en què el cicle d’un recurs escàs com l’aigua està en perill, Aigües de Barcelona porta temps apostant per una solució sostenible: l’aigua regenerada. D’aquesta manera, el cicle de l’aigua fa suma un pas més a la depuració: la regeneració. En aquest procés, una vegada les aigües residuals provinents de la xarxa de sanejament s’han depurat reben un tractament addicional que permet reutilitzar-les en diversos usos. Els sectors més beneficiats en aquesta utilització de l’aigua regenerada són l’agrícola, l’ambiental, l’industrial i l’urbà.
Des de l’Estació Regeneradora d’Aigua de la depuradora del Baix Llobregat s’impulsen fins a 1.500 litres d’aigua per segon fins a Molins de Rei i posteriorment s’incorporen al cabal del riu en condició d’aigua prepotable. Després de recórrer vuit quilòmetres, l’aigua arriba al punt de captació de la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí, on tornarà a tractar-se i potabilitzar-se per enviar-la posteriorment a les llars metropolitanes.
Una altra dada, aquesta per l’optimisme: Només l’any 2024, Aigües de Barcelona va regenerar un total de 43,3 hectòmetres cúbics d’aigua, tanta com la que consumeix un milió de persones en un any sencer. A més, ho va fer a través d’un procés més sostenible que altres propostes per combatre l'escassetat hídrica com és la regeneració d’aigua. Això ho demostra el fet que regenerar aigua té un cost energètic fins a tres vegades inferior al de dessalinitzar-la i genera gairebé un 50% menys de petjada de carboni.
Amb aquesta aposta per l’aigua regenerada, Aigües de Barcelona reforça el seu propòsit d’assegurar el subministrament d’aigua de qualitat als 23 municipis de l’àrea metropolitana, en qualsevol circumstància; hi hagi o no sequera.
Cap a ciutats més resilients
Per tal de fer realitat aquest camí cap a ciutats més resilients, cal invertir i convertir les infraestructures del cicle integral de l’aigua en instal·lacions resistents, robustes i adaptades al canvi climàtic. Amb aquest objectiu, s’està desplegant un pla d’inversions coordinat entre Aigües de Barcelona i l’administració per tal d’aprofitar tots els recursos hídrics disponibles.

Una de les actuacions previstes en el pla és la que concerneix la planta potabilitzadora del Besòs. En aquesta planta s’ha dut a terme la primera fase d’unes obres que permetran recuperar el Rec Comtal com a recurs per a l’abastament. Però la companyia té un pla més ambiciós per a aquesta instal·lació: Aigües de Barcelona planeja ampliar la infraestructura per aprofitar l’aigua directament des de la capçalera del rec i també del riu. Aquesta millora, sumada a la construcció de nous pous a la zona, multiplicaran per tres la producció d’aigua potable de la instal·lació del Besòs per abastar l’entorn metropolità. Tot plegat utilitzant alguns dels tractaments més avançats en el procés de potabilització, com ara la ultrafiltració i l’osmosi inversa. L’objectiu és que aquesta instal·lació aporti fins al 15% de l’aigua consumida a la regió metropolitana.
La planta potabilitzadora del Besòs no és l’única que s’actualitzarà, també ho farà la planta potabilitzadora l’Estrella de Sant Feliu de Llobregat. Aquí, Aigües de Barcelona treballa per incloure dues noves línies de tractaments pioners en potabilització: l’osmosi inversa i el carbó actiu, per al conjunt dels 5 pous, amb una capacitat de tractament de fins a 1.000 litres per segon. Amb aquestes obres de millora, la nova línia de carbó actiu tractarà el 75% de l’aigua, mentre que el 25% rebrà tractament per osmosi inversa. Aquesta actuació permetrà aprofitar tota l’aigua disponible en aquests moments d’escassetat hídrica a la conca mediterrània. Aigües de Barcelona preveu finalitzar les obres a la planta potabilitzadora l’Estrella de Sant Feliu de Llobregat aquest 2025.
La innovació, la capacitat tecnològica i la col·laboració público-privada són clau per continuar garantint l’aigua potable i de qualitat a la regió metropolitana, ja castigada pels efectes de la crisi climàtica. L’objectiu és clar: avancem cap a un futur més sostenible per caminar plegats, persones i planeta.