EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Segon assaig clínic sobre els efectes de l'estimulació cerebral profunda (ECP) en pacients amb esquizofrènia ultraresistent

Sant Pau inicia el segon assaig clínic sobre els efectes a llarg termini de l’estimulació cerebral profunda (ECP) en pacients amb esquizofrènia ultraresistent al tractament. L’Hospital és líder mundial en ECP: fa 25 anys va començar a aplicar-la en Parkinson i actualment també l’aplica a depressió major i a la malaltia de Huntington. Amplia l’estudi publicat el 2020, el primer del món, intervenint 6 nous pacients i personalitzant encara més el tractament per optimitzar al màxim l’eficàcia de l’ECP. Amb aquest objectiu, s’implantaran dos elèctrodes que permetran estimular dues xarxes cerebrals cadascun en lloc d’una i fer un estudi més ampli de la resposta a l’ECP, amb una cirurgia molt poc agressiva, però extremadament complexa. Carles Aguilar entrevista Lumi Corripio, Psiquiatre, del Grup de Malalties Neurològiques, Neurociència i Salut Mental de l'Institut de Recerca Sant Pau i directora del Servei de Psiquiatria i Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic a més d'investigadora principal del projecte i Alexandra Roldan , psiquiatra i Coordinadora dels projectes de recerca en esquizofrènia del mateix hospital.

ondacero.es

Catalunya |

Aquesta tècnica, emprada com a ús compassiu, podria ser una alternativa de tractament en el 20%-30% dels pacients que no responen a cap teràpia farmacològica La resistència a la teràpia antipsicótica crea molt patiment a pacients i familiars i es tradueix en una pitjor salut general, més conductes de risc i una alta despesa sanitària. Sant Pau segueix liderant el tractament de l'esquizofrènia farmacoresistent amb estimulació cerebral profunda (ECP) al món.