Xantar 2022 pechou as portas da súa 23 edición cun resultado de visitas inferior ao previsto pero que se pode considerar bo despois de que o espectáculo "tivese que navegar pola tormenta perfecta", segundo explicou o director de Xantar, Rogelio Martínez, durante o cerimonia de clausura. Na súa intervención, fixo referencia a que a feira coincidiu cunha ponte festiva, con intensas festas de San Martiño na cidade, cun verán de San Martiño que anima a "saír ao monte" e coa celebración. de Magostos en toda a provincia de Ourense. O director da feira agradeceu aos 165 expositores e aos 8 restaurantes ter celebrado unha edición "de moi alto nivel" que, a pesar das circunstancias, congregou máis de 16.000 visitas. Cabe destacar a alta participación en todas as actividades realizadas na sala coas 3 aulas gastronómicas e a sala de degustación chea en cada un dos obradoiros e demostracións de cociña.
Como vén sendo habitual nas últimas edicións, o domingo é o día dedicado ao Medio Rural, que conta co apoio da presenza do conselleiro de Medio Rural da Xunta de Galicia, José González, que acudiu para pechar o acto, aproveitando para anunciar que en 2023 investirá máis de 5,4 millóns de euros na promoción de produtos galegos de calidade, os incluídos nas “Experiencias de Calidade” e que están recoñecidos cun selo de garantía como a Denominación de Orixe ou a Indicación Xeográfica Protexida. Así mesmo, lembrou durante a súa intervención que está en marcha a “Lei de Calidade dos Alimentos”, que contribuirá a mellorar a produción local, saudable, sostible e de calidade, que son os grandes identificadores da gastronomía galega.
Esta última xornada, na que tamén se celebrou o Día Mundial do Enoturismo, tamén estivo adicada á provincia de Ourense, representada polo seu vicepresidente, Rosendo Fernández, e os concellos do Irixo e A Arnoia, representados polos seus alcaldes, Manuel Cerdeira e Rodrigo Aparicio, respectivamente. Neste acto de clausura tamén participou o restaurador Tony Soares, xerente do restaurante Inner Bay de New Bedford, Massachusetts.
Ademais de promocionar a gastronomía dos Camiños, Xantar 2022 centrouse na promoción das festas gastronómicas de Galicia, creando un espazo exclusivo no que diariamente se realizaron varias presentacións e degustacións dos produtos que dan nome a estas festas, contribuíndo tamén a dinamizar o local. turismo. Durante os cinco días de mostra promovéronse unha trintena de festas gastronómicas. Esta xornada de clausura incluíu a promoción da Festa do Pemento da Arnoia, o "Botelo" do Barco de Valdeorras e o "Galo Piñeiro" de O Pino.
Nesta xornada de clausura tamén se entregaron os premios do X Concurso Gourmet Xantar organizado polo Grupo Cuevas, que premiou as mellores receitas nas categorías profesional, semiprofesional e afeccionado. Estes foron os gañadores:
Categoría Afeccionada: Roberto Ros González pola súa receita de "Solombo con castañas, ameixas e puré de pataca".
Categoría semiprofesional: Álvaro García-Boente López e Bruno Gómez Cid pola súa receita "Caprichos de Outono".
Categoría Profesional: Adrián Cid Sánchez coa súa receita “Partes da perdiz, castaña e mostaza”.
Con 16.000 visitas, 165 expositores, máis de 120 actividades e 8 restaurantes, conclúe a 23a edición de Xantar. O seguinte acto que se celebra no recinto será esta semana, o venres 18 de novembro, coa celebración da Gala de Premios das VII Paraugas da Comunicación e da Márketing de Galicia que organiza o Clúster da Comunicación de Galicia. A vindeira feira do calendario Expourense será a V edición de Sportur Galicia, Salón do Deporte e Turismo Activo, e a III Xornada Internacional de Turismo Deportivo, que se celebrará os días 24 e 25 de novembro.