Carles Aguilar

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

21/05/2023 14:27

En Bones Mans 21/5/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El Baròmetre del dolor crònic a Espanya s'ha dut a terme a través de 7.058 entrevistes a residents de tot el territori nacional entre els 18 i els 85 anys, analitza la situació de l'impacte del dolor crònic i revela que aquesta malaltia compta amb una presència elevada al nostre país, afectant un 25,9% de la població adulta, fet que suposa més de 9 milions de persones. En relació al sexe, les dones presenten una major prevalença de la malaltia (30,5%) respecte als homes (21,3%). Ho comentem amb la Dra. Inmaculada Failde, Directora de l'Observatori del Dolor, Especialista i catedràtica a Medicina Preventiva i Salut Pública.

El Dia Mundial de l’Asma té l’objectiu d’informar i conscienciar sobre una malaltia que afecta a milions de persones a tot el món i crear consciència sobre l’asma i ensenyar a les persones què s’ha de fer davant un atac de crisi. Encara que l'asma no es pot curar, és possible controlar-lo i reduir els atacs o crisis, també anomenats episodis o exacerbacions. Entrevistem la Dra. Astrid Crespo, Pneumòloga de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

L'endometriosi és un trastorn sovint dolorós en què el teixit similar al teixit que normalment recobreix l'interior de l'úter (l'endometri) creix fora de l'úter. L'endometriosi afecta més comunament els ovaris, les trompes de Fal·lopi i el teixit que recobreix la pelvis. És poc freqüent que el teixit similar a l'endometri es trobi més enllà de la zona on hi ha els òrgans pèlvics. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

L'obesitat constitueix una de les malalties amb més prevalença als països occidentals i sens dubte es convertirà en l'epidèmia del segle xxi, ja que si considerem sobrepès o obesitat grau I quan l'índex de massa corporal (IMC) és superior a 25 kg/ m2, la major part dels països europeus occidentals presenta una prevalença al voltant del 30% i els EUA superior al 35%. Sabem que l'obesitat s'associa a factors de risc cardiovascular com hipertensió arterial, intolerància als hidrats de carboni, diabetis mellitus tipus 2, dislipèmia i arteriosclerosi i hiperuricèmia i gota. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La majoria de les activitats clíniques tenen risc inherent i una gran quantitat d'efectes adversos estan relacionats amb la presència d'una infecció desenvolupada a l'hospital. La inserció de catèters per administrar medicaments, productes sanguinis, nutrients o fluids està relacionada amb la complicació coneguda com a Bacterièmia Relacionada amb Catèter (BRC). Molts hospitals ja tenen equips d'infusió i accés venós (EIAV), en una estratègia conjunta per aconseguir l'excel·lència hospitalària. Els EIAV són equips d'infermers experts en competències d'inserció i manteniment de catèters intravasculars perifèrics i centrals. Comptar amb procediments estandarditzats entre els professionals sanitaris especialitzats en catèters contribueix a assegurar una bona activitat per part dels experts i promoure la seguretat del pacient. Carles Aguilar entrevista a Alicia Fernández, Infermera de l´Equip d´Infusió i Accés Vascular de l´Hospital Clínic de Barcelona

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

14/05/2023 10:47

En Bones Mans 14/5/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les normes UNE en ISO són totes aquelles pautes oficials, creades pels organismes governamentals corresponents, per definir i aplicar eines de seguretat i protecció als processos de fabricació d'un producte o prestació d'un servei. Per això, les empreses han d'estar al dia de les mateixes. És per això que avui intentarem explicar-los que són les normes UNE i perquè les hem de tenir en compte a l'hora de les nostres compres habituals o serveis. Les normes UNE són presents en el nostre dia a dia, en tots els passos que donen des que ens llevem al matí fins que ens anem a dormir. Afecta a tots tipus de productes, de qualsevol manera i sector, però a més també inclou normes relacionades amb salut i els productes i serveis sanitaris. Ens ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació.

La Societat Espanyola d´Endocrinologia i Nutrició (SEEN) destaca la importància de l´ecografia nutricional per al diagnòstic de la desnutrició i les malalties metabòliques. L'ecografia nutricional és una tècnica emergent, econòmica, portàtil i no invasiva que utilitza els ultrasons per avaluar la composició corporal de l'organisme. L'evolució que ha experimentat l'ecografia nutricional, juntament amb la bioimpedància, en tots els àmbits de l'endocrinologia i la nutrició és important ja que no hi havia cap tècnica d'ús clínic per valorar la composició corporal i altres tècniques de referència, com ara el TAC o el DEXA, estan molt allunyades de la pràctica clínica habitual. Carles Aguilar parla amb el Dr. Juan José López Gómez, Vocal de Comunicació de la SEEN.

L’activitat física no ha de ser complicada. Una cosa tan senzilla com un passeig diari a pas lleuger pot ajudar-te a fer una vida més saludable. Per exemple, caminar a pas lleuger amb regularitat et pot ajudar a: Mantenir un pes saludable i perdre greix corporal, prevenir o controlar diverses afeccions, com les malalties cardíaques, els accidents cerebrovasculars, la hipertensió arterial, el càncer i la diabetis tipus 2. Ho comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La menopausa es considera l'etapa en què finalitza la vida reproductiva de la dona, i es defineix com l'absència de menstruació durant un període de 12 mesos consecutius. L'etapa de transició cap a la menopausa pot passar anys abans i es caracteritza per l'aparició de diferents símptomes; els més freqüents són sequedat vaginal i símptomes vasomotors. La durada i intensitat d'aquests símptomes varien quant a gravetat i freqüència, i actualment es consideren una indicació per rebre teràpia hormonal. La transició a la menopausa s'associa amb un augment del risc de malaltia cardiovascular (ECV), atribuït principalment a la desregulació del metabolisme dels lípids i la glucosa, així com a la redistribució del greix corporal. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La gota és una de les malalties reumàtiques més freqüents, ja que s'estima que hi ha més de 800.000 afectats al nostre país; no obstant això, no se li dóna la importància que hauria de ser malgrat tot una patologia inflamatòria sistèmica que s'associa amb comorbiditats greus, sobretot a nivell cardiovascular i renal. Tot i això, els experts destaquen que cal seguir investigant en aquest camp, encara que es mostren optimistes ja que el diagnòstic i maneig terapèutic de la gota ha millorat en les últimes dècades, i a més hi ha noves opcions terapèutiques que amplien les possibilitats de tractament dels pacients. Carles Aguilar entrevista el Dr. César Díaz Torné, Portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i Reumatòleg de l'Hospital Universitari de Santa Creu i Sant Pau.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

14/05/2023 10:34

El diagnòstic i maneig terapèutic de la gota ha millorat, però cal continuar avançant

La gota és una de les malalties reumàtiques més freqüents, ja que s'estima que hi ha més de 800.000 afectats al nostre país; no obstant això, no se li dóna la importància que hauria de ser malgrat tot una patologia inflamatòria sistèmica que s'associa amb comorbiditats greus, sobretot a nivell cardiovascular i renal.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

07/05/2023 11:03

En Bones Mans 7/5/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La hipercolesterolèmia familiar (HF) és una malaltia genètica freqüent que es manifesta des del naixement i es transmet al 50% de la descendència. Afecta unes 200.000 persones a Espanya, de les quals uns 30.000 són nens, que tenen fins a 20 vegades més risc de patir una malaltia cardiovascular prematura. La HF és un problema de salut pública molt poc reconegut i mal gestionat. La detecció precoç de la hipercolesterolèmia familiar (HF) és cost-eficaç i reduiria la càrrega de morbiditat cardiovascular prematura. Carles Aguilar entrevista el Dr. Pedro Mata, Metge Internista i President de la Fundació FHF.

Una de les proves diagnòstiques més habituals per avaluar zones concretes de l’interior del cos humà és l’endoscòpia. A través d'aquest examen, l'especialista pot confirmar visualment l'estat real dels òrgans que cal vigilar i identificar-hi anomalies. Gràcies als avenços en el diagnòstic per endoscòpia, s'eviten moltes cirurgies menors, utilitzades fins a la seva aparició com a única manera de comprovar i confirmar l'estat real dels òrgans interns. Ho comentem amb el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic del programa.

La depressió afecta més a les dones que als homes. Des de l'adolescència, té una prevalença major en el sexe femení que al masculí, amb una proporció de 2 a 1. Però… Per què? Les raons d’aquestes diferències entre els sexes poden ser, en part, per causes socioculturals. Segons subratlla l’Organització Mundial de la Salut en l’Estudi Multipaís sobre la Salut, aquestes tenen gran transcendència per explicar els condicionaments de gènere i els factors econòmics. Però obeeix també a factors biològics i psicosociològics. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Assessor Mèdic de En Bones Mans.

El Fòrum d'Atenció Primària exigeix solucions davant la crisi sense precedents que travessa el primer nivell assistencial Preocupa l'escassetat de recursos, la manca de temps per pacient i la burocratització a l'assistència. S'advoca per l'accés igualitari a tots els ciutadans. Es reivindica l'equitat en les condicions laborals i retributives per a tots els professionals de l'Atenció Primària. S'insisteix en el dret dels nens i nenes a rebre atenció mèdica pel professional més qualificat: el pediatre. Carles Aguilar parla amb Mª Ángeles Learte, Vocal Nacional de la SEPEAP.

Canviar un estil de vida saludable és un procés que requereix temps, esforç i compromís. Les següents són etapes evolutives que se solen experimentar durant aquest procés. És important recordar que no totes les persones passaran per totes aquestes etapes, i algunes poden experimentar recaigudes. Cada persona té el seu propi ritme i procés per fer canvis al seu estil de vida, i és important tenir paciència i comprensió durant tot el procés. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Barcelona es prepara per atendre millor el Pàrkinson i “trencar mites” de la malaltia. Un programa formarà 2.000 professionals per rebre els més de 4.000 delegats del congrés mundial que se celebrarà al juliol a la capital catalana. Barcelona es prepara per atendre millor el Pàrkinson i "trencar mites" de la malaltia. Un programa formarà 2.000 professionals per rebre els més de 4.000 delegats del congrés mundial que se celebrarà al juliol a la capital catalana. Carles Aguilar entrevista a Selma Peláez, Neurofisipoterapeuta de la Associació Catalana per al Pàrkinson i amb Laura Morer, Directora de la Associació.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

07/05/2023 10:49

Programa pioner de formació en la malaltia de Párkinson a Barcelona

Barcelona es prepara per atendre millor el Pàrkinson i “trencar mites” de la malaltia. Un programa formarà 2.000 professionals per rebre els més de 4.000 delegats del congrés mundial que se celebrarà al juliol a la capital catalana.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

30/04/2023 13:15

En Bones Mans 30/4/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L'estudi de l'hemostàsia al Laboratori Clínic és un dels pilars bàsics de l'hematologia. Inclou l'estudi de l'hemostàsia primària, més centrada en situacions d'urgència per al pacient, i l'hemostàsia secundària que comprèn un grup ampli de patologies. L'hemostàsia és un procés fisiològic que manté l'homeòstasi de la circulació fluida sanguínia als vasos (equilibri entre la coagulació i la fibrinòlisi). Parlem amb la Dra. Maite Serrando Querol Presidenta de la Comissió de Biologia Hematològica de la Societat Espanyola de Medicina de Laboratori.

La tecnologia 3D redueix les complicacions en cirurgies de càncer de còlon. L'últim any han estat realitzades més de 100 extirpacions de tumors colorectals a hospitals espanyols amb l'ajuda de la planificació quirúrgica personalitzada en 3D. El modelatge 3D permet reconstruir l'anatomia del pacient amb un alt grau de precisió i ofereix millors resultats en cirurgies de càncer de còlon. L'ús d'aquesta tecnologia contribueix a augmentar la supervivència després de les intervencions. Carles Aguilar parla amb el Dr. Álvaro García Granero, cirurgià d'aparell digestiu especialitzat en cirurgia oncològica colorectal de l'Hospital Universitari de Son Espases de Palma de Mallorca

El consum de fibra després d'un infart redueix el risc de mort en un 25% Les persones que sobreviuen als infarts de miocardi tenen una probabilitat més gran de viure més temps si augmenten la ingesta dietètica de fibra, tal com recull una investigació publicada al British Medical Journal. Ens ho comenta el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

L'exercici físic ha estat demostrat com una eina efectiva per millorar la salut i prevenir malalties cròniques. De fet, en molts casos, l'exercici físic es pot considerar una forma de medicina preventiva i terapèutica. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

El 51% de les dones participants a l'enquesta “Les dones i la salut” afirma que pot conciliar família i treballi, i totes les dones d'aquest grup fan conductes promotores de la salut més que en el cas de les dones que no concilien o concilien només ocasionalment, com són tenir cura d'una rutina de son de 7/8 hores; sol·licitar revisions ginecològiques, consultar amb el metge davant de dubtes sobre la seva salut o practicar exercici físic regularment. Això es desprèn dels primers resultats de l'enquesta “Les dones i la salut”. Carles Aguilar entrevista la Professora Maria Teresa Ruiz Cantero, Catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat d'Alacant i Directora de l'enquesta.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

23/04/2023 10:57

En Bones Mans 23/4/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La tecnologia 3D redueix les complicacions en cirurgies de càncer de còlon. L'últim any han estat realitzades més de 100 extirpacions de tumors colorectals a hospitals espanyols amb l'ajuda de la planificació quirúrgica personalitzada en 3D. El modelatge 3D permet reconstruir l'anatomia del pacient amb un alt grau de precisió i ofereix millors resultats en cirurgies de càncer de còlon. L'ús d'aquesta tecnologia contribueix a augmentar la supervivència després de les intervencions. Ho comentem amb el Dra. Elena Parlorio de Andrés, responsable d'estratègia de la Societat Espanyola de Radiologia i Presidenta de la Societat Murciana de Radiologia.

El Parkinson és una de les malalties més incapacitants i la segona patologia neurodegenerativa més freqüent després de l'Alzheimer. És una patologia progressiva i crònica en què els i les pacients experimenten una discapacitat creixent i una qualitat de vida reduïda, sigui quina sigui l'edat de diagnòstic4. Actualment, no té cura, però hi ha tractaments per pal·liar els símptomes. Aquests tractaments donen bona resposta durant un temps, però, al cap d'uns 2-5 anys, els i les pacients comencen a notar que els símptomes tornen a aparèixer entre les preses del tractament. Carles Aguilar parla d'aquesta patologia del tractament amb el Dr. Juan Carlos Martínez Castrillo, Neuròleg i Cap de la Unitat de Malalties Neurodegeneratives de l'Hospital Ramon i Cajal de Madrid.

El que hem de saber per evitar que els bacteris es facin resistents als antibiòtics. El repte més preocupant, encara que potser menys visible, rau en l'aparició de resistències bacterianes. És a dir: els antibiòtics van perdent efectivitat davant dels bacteris resistents. L'AEMPS i el Govern d'Espanya han posat en marxa diverses campanyes per conscienciar-ne l'ús i evitar-ne l'abús, com a mesura fonamental per minimitzar aquestes resistències. Aquestes iniciatives sorgeixen per donar a conèixer l'error comú de fer servir els antibiòtics per tractar infeccions d'origen víric com la grip. I és que el mal ús d'aquests fàrmacs condueix al desenvolupament de bacteris més resistents i, per tant, difícils de combatre. Carles Aguilar comenta aquesta qüestió amb Mar Santamaria, responsable d'Atenció Farmacèutica de PromoFarma i es fa referència als punts més importants que hem de conèixer per contribuir a l'eficàcia dels antibiòtics i garantir que en el moment que els necessitem veritablement funcionin.

Hi ha un fàrmac molt eficaç pel tractament dels pacients amb esquizofrènia, la clozapina, però té un inconvenient. El seu ús s'associa a un efecte advers que, encara que no és gaire freqüent, pot arribar a ser molt greu: l'agranulocitosi, un trastorn que compromet de manera important el sistema immunitari. Per això, la clozapina està indicada per als pacients que no responen de manera adequada als fàrmacs de primera i segona línia. Un dels problemes que afronten els psiquiatres per prendre aquesta decisió és la manca d'eines per predir quins pacients no respondran completament a les primeres línies de tractament. De moment, cal anar provant i esperar a veure els resultats, cosa que allarga el procés setmanes, mesos o anys. Això implica que els pacients que no responen adequadament presentin recaigudes i/o ingressos, comprometent-ne la funcionalitat i qualitat de vida i empitjorant-ne el pronòstic a llarg termini. Ara, un estudi en què el Dr. Justo Pinzón Espinosa, investigador del Grup de Salut Mental de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau –IIB Sant Pau – signa com a primer autor compartit amb la Dra. Bochao Lin, de la Universitat de Maastricht i liderat pel Dr. Jurjen Luykx, de la Universitat d'Utrecht, posa sobre la taula una eina genòmica nova. Aquesta ajudaria a predir quins pacients respondran malament als tractaments convencionals i, per tant, serien candidats al tractament amb clozapina de manera precoç. D'aquesta manera, es podrien millorar el control de símptomes, la qualitat de vida i la seva evolució. Carles Aguilar entrevista al Dr. Justo Pinzón Espinosa.