Carles Aguilar

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

16/04/2023 13:01

En Bones Mans 16/4/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Els professionals de Laboratori Clínic actualitzen els seus coneixements sobre la sèpsia i les determinacions clau per a l'estudi de l'hemostàsia primària i secundària. El laboratori de microbiologia és crucial per identificar l'etiologia i el focus de la infecció causant de la sèpsia, amb l'aïllament del patogen, permetent instaurar el tractament més adequat en cada situació. El laboratori d'urgències té un paper clau per orientar el diagnòstic de sèpsia, i així poder prendre les mostres necessàries perquè el laboratori de microbiologia pugui fer l'aïllament del patogen. Parlem amb Dra Imma Caballé, Dra. en Farmàcia, Especialista en Bioquímica i Directora de CatLab

Els símptomes no motors poden aparèixer entre 10 i 15 anys abans que els motors en la malaltia de Parkinson, i el més greu afecta la cognició dels pacients. L’institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau – IIB Sant Pau iniciarà a finals d’aquest any un assaig clínic independent centrat en el deteriorament cognitiu dels malalts de Parkinson amb l’Institut Carlos III de Madrid on coordinarà 21 centres d’arreu d’Espanya. El ventall d’alteracions cognitives és molt ampli: pèrdua de velocitat mental, menys capacitat de concentració, trastorns de l’estat d’ànim, pèrdua d’olfacte, trastorns del son REM, restrenyiment... i poden incapacitar tant o més que les afectacions motores. L’Hospital de Sant Pau és centre referent en la cirurgia d’estimulació profunda del Parkinson des de fa més de 25 anys i treballa l’estimulació cognitiva dels pacients a través de l’Escola Clínica de Neuropsicologia i Patologia del Llenguatge. Carles Aguilar entrevista al Dr. Jaume Kulisevsky, Director de la Unitat de Parkinson del Hospital de Sant Pau i Catedràtic de Neurologia i Vicedegà de la Facultat de Medicina de la UAB

Les malalties cardiovasculars constitueixen la principal causa de morbiditat i mortalitat al món. La millor eina per establir prioritats a la prevenció primària cardiovascular és l'estimació precisa del risc cardiovascular global. La predicció del risc de morbiditat cardiovascular ha constituït element essencial a les guies clíniques de prevenció d'aquestes malalties i ha esdevingut una eina útil per al metge de família, per poder establir prioritats en l'atenció primària de salut, fet que possibilitarà avançar cap a l'estudi de complexes associacions capaces de repercutir en risc cardiovascular. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

A la primavera pugen les temperatures, el sol surt més sovint, la gent surt al carrer i sembla estar més contenta, les terrasses s'omplen... No obstant, aquesta estació de l'any no comporta únicament coses bones. Per a molts la primavera és sinònim d'astènia i/o de… al·lèrgia al pol·len. Entrant una mica més de ple en l'al·lèrgia al pol·len, també coneguda com a pol·linosi, afecta prop de 8 milions d'espanyols, segons la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Crònica (SEAIC), i es dóna amb més freqüència en ambients urbans que rurals ja que la contaminació atmosfèrica n'afavoreix l'efecte. Carles Aguilar parla amb la Dra. Alba García Moral, al·lergòloga de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

16/04/2023 11:53

Els símptomes no motors poden aparèixer entre 10 i 15 anys abans que els motors en la malaltia de Parkinson, i el més greu afecta la cognició dels pacients.

L’institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau – IIB Sant Pau iniciarà a finals d’aquest any un assaig clínic independent centrat en el deteriorament cognitiu dels malalts de Parkinson amb l’Institut Carlos III de Madrid on coordinarà 21 centres d’arreu d’Espanya. El ventall d’alteracions cognitives és molt ampli: pèrdua de velocitat mental, menys capacitat de concentració, trastorns de l’estat d’ànim, pèrdua d’olfacte, trastorns del son REM, restrenyiment... i poden incapacitar tant o més que les afectacions motores.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

10/04/2023 14:35

Dos de cada cinc professionals sanitaris pateixen burnout

El burnout és el resultat de l'estrès crònic al lloc de treball que no s'ha manejat amb èxit. Es caracteritza per esgotament, augment de la distància mental respecte a la feina i sensació d'ineficàcia i manca de realització. La síndrome de burnout entre els professionals sanitaris representa un problema significatiu.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

10/04/2023 14:34

En Bones Mans 9/4/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les malalties de transmissió alimentària abasten un ampli espectre de malalties i constitueixen un problema de salut pública creixent a tot el món. Es deuen a la ingestió d'aliments contaminats per microorganismes o substàncies químiques. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de En Bones Mans.

Dos de cada cinc professionals sanitaris pateixen burnout. El burnout és el resultat de l'estrès crònic al lloc de treball que no s'ha manejat amb èxit. Es caracteritza per esgotament, augment de la distància mental respecte a la feina i sensació d'ineficàcia i manca de realització. La síndrome de burnout entre els professionals sanitaris representa un problema significatiu. Entre el 30 i el 40% de les infermeres ho pateixen; el 38,2 % dels metges van presentar un o més símptomes d'esgotament el 2020 2 i la prevalença se situa per sobre del 40 % en els professionals d'atenció primària espanyols. Parlem amb la Dra. Verónica Olmo, especialista en Medicina Familiar i Comunitària al Centre de Salut Torreblanca (Sevilla) i coordinadora del Grup de Treball de Salut Mental de SEMERGEN.

L'omeprazol és un fàrmac utilitzat com a antiàcid. Sol utilitzar-se per tractar diferents patologies associades a l'àcid gàstric com a úlceres (pèptica o duodenal), reflux gastroesofàgic, dispèpsies funcionals, etcètera. També és efectiu per prevenir gastropaties derivades d'alguns fàrmacs, com succeeix en el cas dels antiinflamatoris no esteroides (ibuprofè) en pacients amb factor de risc però hi ha errors freqüents a l'hora de prendre l'omeprazol que es poden evitar. Parlem amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

La Medicina de l'Estil de Vida (MEV), es defineix com la pràctica basada en l'evidència, d'assistir individus i famílies en l'adopció i la manteniment de conductes que milloren la salut i la qualitat de vida, com ara alimentació saludable, realització d'activitat. física periòdica, son reparador, maneig de l'estrès, cessament de l'ús de substàncies tòxiques i una xarxa sòlida de suport social. Aquesta disciplina de la medicina ha demostrat ser efectiva en la prevenció, maneig i, de vegades, reversió de les patologies que comporten la major morbimortalitat global, com ara hipertensió arterial, diabetis mellitus tipus 2, malaltia coronària i obesitat. Encara més, s'estima que el 80% de les malalties cròniques no transmissibles es podrien prevenir portant un estil de vida més saludable. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

El fetge gras metabòlic es produeix per una acumulació anòmala de greix al fetge que és produïda, principalment, per l’existència de factors metabòlics. Sabem que aproximadament un 30% de la població pateix fetge gras metabòlic. D’aquests, entre un 5 i un 10% presenten una fibrosi significativa, que es produeix quan per diferents mecanismes es lesionen les cèl·lules del fetge i, en conseqüència, es generen cicatrius, donant peu a una forma de malaltia més severa. I fins a un 6% de la població adulta presenta una fibrosi hepàtica significativa, ocasionada, principalment, per fetge gras metabòlic i no ho sap. Carles Aguilar parla amb la Dra. Alba Martínez Escudé, metgessa de família de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).

Les malalties cardiovasculars (ECV) són la principal causa de mort al món, mort anualment per aquest motiu més de 17 milions de persones segons l'OMS. O sigui, un terç de tots els éssers humans morts mor a causa d'una ECV. El risc cardiovascular (RCV) es defineix com la probabilitat de patir un esdeveniment o malaltia cardiovascular (pot ser cardiològica o cerebral, però sempre de tipus vascular) en un període de temps determinat. Ens ho explica el Prof. Juan Pedro-Botet, Catedràtic de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat de Lípids i Risc Vascular - Servei d'Endocrinologia i Nutrició.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

02/04/2023 10:30

En Bones Mans 2/4/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Els ‘bacteris de l’espai’ aterraran a Barcelona. Es constitueix la primera col·laboració mundial entre una empresa de biotecnologia espacial i un institut de recerca en biomedicina. Des de la germinació de les llavors fins al desenvolupament d’ossos sans, tots els processos de la vida a la Terra estan influenciats per la gravetat. Estudiar la biologia en condicions on les forces de gravetat són extremadament baixes, com ara a l’Estació Espacial Internacional o d’altres naus espacials en òrbita, pot revelar nous coneixements fonamentals sobre la vida a la Terra, aplanant el camí per a noves aplicacions industrials. Aquesta col·laboració entre el equips de recerca vol aprofitar les condicions de microgravetat a l’espai i estudiar el seu impacte en la biologia de les cèl·lules, les plantes i la salut humana. Carles Aguilar parla amb Roderic Guigó, Cap de grup al programa de recerca de Biologia Computacional i Genòmica de la Salut del Centre de Regulació Genòmica, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.

La malaltia renal crònica és l'anomenada “epidèmia silenciosa” pel gran impacte que genera a la societat i a la salut pública i per l'escàs grau de coneixement que té la població d'aquest problema. Se sap poca cosa també dels tractaments que s'utilitzen per substituir la funció renal quan aquesta falla, sobretot de l'hemodiàlisi o de la diàlisi peritoneal. Tot plegat fa que calgui posar el focus en la prevenció i el diagnòstic precoç, però també és crucial empoderar pacients i familiars en les cures assistencials, a través de la humanització de la diàlisi, perquè puguin participar en una teràpia amb què aniran de la mà durant any. Ens ho explica la Dr. Eva Baró, Directora Mèdica de Fresenius Medical Care.

El consum de cocaïna constitueix un problema sanitari de rellevància, estant associat a diverses manifestacions a nivell cardiovascular, incloent síndrome coronària aguda (SCA), miocardiopatia, alteracions electrocardiogràfiques, hipertròfia ventricular esquerra, arítmies i mort sobtada especialment en subjectes joves, asimptomàtic risc cardiovascular global baix. El Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular, ens ofereix el seu comentari.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Carles Aguilar parla amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic d'En Bones Mans sobre l'ictus, una alteració sobtada de la circulació de la sang al cervell. La interrupció del flux sanguini pot ser pel taponament o trencament d'una artèria cerebral. El temps de resposta és molt important, ja que es tracta d'una malaltia aguda que afecta el cervell i pot comprometre una o més funcions cognitives, motores i sensitives, entre d'altres. L’ictus és una urgència mèdica, a la qual cal donar resposta immediata. Cada minut que passa moren dos milions de neurones. La rapidesa determinarà, en bona mesura, el grau de discapacitat causat per la malaltia.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

02/04/2023 10:18

La malaltia renal crònica és l'anomenada “epidèmia silenciosa”

La malaltia renal crònica és l'anomenada “epidèmia silenciosa” pel gran impacte que genera a la societat i a la salut pública i per l'escàs grau de coneixement que té la població d'aquest problema. Se sap poca cosa també dels tractaments que s'utilitzen per substituir la funció renal quan aquesta falla, sobretot de l'hemodiàlisi o de la diàlisi peritoneal.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

26/03/2023 14:17

El repte actual de l'obesitat a Espanya rau en l'accés al tractament adequat

El 39% de la població espanyola té excés de pes, i el 22%, obesitat. La cirurgia bariàtrica suposa un important estalvi per al sistema sanitari perquè disminueix o elimina les comorbiditats associades a l'obesitat, amb la consegüent millora de la qualitat i esperança de vida del pacient. Carles Aguilar entrevista al Dr. Manuel Vilches, Cirurgià Digestiu i Director Mèdic de Johnson & Johnson MedTech.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

26/03/2023 14:03

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

26/03/2023 14:03

En Bones Mans 26/03/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L'augment de problemes de salut mental dels menors, a estudi. Els problemes van començar abans de la pandèmia, però després del 2020 s'han incrementat les consultes per ansietat, depressió, trastorns de la conducta alimentària i autolesions. El 70% dels trastorns mentals comença a l'edat infantojuvenil. Els pediatres reclamen temps a les consultes per millorar la coordinació amb els orientadors escolars i professionals de la salut mental. Parlem amb la Dra. Margarita Sánchez Calderón, Pediatra i membre del Comitè Científic del Congrés de Pediatria d'Atenció Primària.

Moltes persones volen i necessiten tenir una relació propera amb els altres a mesura que envelleixen. Per a algunes persones això inclou el desig de continuar una vida sexual activa i satisfactòria. Amb l'envelliment, això pot significar adaptar l'activitat sexual per emmotllar-se als canvis físics, de salut i altres tipus. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Uròlegs, metges a Atenció Primària i farmacèutics comunitaris col·laboren en l'abordatge de pacients amb Obstrucció Prostàtica Benigna. L'Obstrucció Prostàtica Benigna (OPB) és un dels principals motius de consulta urològica a Espanya: té una elevada prevalença entre homes de més de 50 anys i augmenta de manera progressiva amb l'edat, afectant la qualitat de vida dels pacients.

Hi ha una sèrie de tòpics molt estesos entre la població i que no obstant no tenen cap base científica i per tant cal bandejar-los. Només han guanyat crèdit a base de repetir-los alguns exemples: de les dues tensions, la del cor és la important o com que la meva tensió és nerviosa no m'he de tractar. El Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular ens ofereix el seu comentari.

Els ganglis limfàtics filtren les substàncies que el líquid limfàtic transporta i contenen limfòcits (glòbuls blancs) que ajuden a combatre infeccions i malalties. A tot el cos hi ha centenars de ganglis limfàtics connectats entre si pels vasos limfàtics. Parlem amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa.

El repte actual de l'obesitat a Espanya rau en l'accés al tractament adequat. El 39% de la població espanyola té excés de pes, i el 22%, obesitat. La cirurgia bariàtrica suposa un important estalvi per al sistema sanitari perquè disminueix o elimina les comorbiditats associades a l'obesitat, amb la consegüent millora de la qualitat i esperança de vida del pacient. Un 68% dels pacients es veuen obligats a esperar un mínim de sis mesos per accedir a una intervenció de cirurgia bariàtrica i fins i tot, en alguns casos, es prolonga als quatre anys o més. La solució més recomanable per combatre l'obesitat, sota prescripció mèdica, és la cirurgia bariàtrica, segons els experts. Carles Aguilar entrevista al Dr. Manuel Vilches, Cirurgià Digestiu i Director Mèdic de Johnson & Johnson MedTech.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

19/03/2023 13:39

En Bones Mans 19/3/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Càtedra de Medicina Personalitzada de Precisió Universitat Autònoma de Madrid-Fundación Instituto Roche ha organitzat el Seminari per a parlamentaris ‘Medicina Personalitzada de Precisió: Medicina del futur o Medicina del present?’. Aquest seminari cerca ser un punt de trobada per fomentar el diàleg i la col·laboració entre la comunitat científica i els representants parlamentaris i contribuir a aprofundir en el coneixement dels beneficis de la Medicina Personalitzada de Precisió per als pacients en particular i la societat en general. El diàleg entre polítics i científics sempre és necessari per poder planificar les polítiques sanitàries del futur d'una manera ordenada i consensuada. Carles Aguilar parla amb el Dr. Ramón Colomer, Director de la Càtedra Universitat Autònoma de Madrid-Fundació Institut Roche en Medicina Personalitzada de Precisió.

La Medalla Josep Trueta va ser creada pel decret 310/1997, de 9 de desembre (DOGC núm. 2578, de 13.2.1998), amb la finalitat d'honrar les persones i les entitats que hagin destacat de manera significativa pels serveis prestats amb vistes al progrés i la millora de la sanitat. En el nostre espai dedicat a la salut parlem des del vessant de la mediació i els beneficis que aquesta tècnica te per resoldre els possibles conflictes que es presentin en l’àmbit de la salut i el sistema sanitari. Ho fem tot parlant sobre la Societat Catalana de Mediació i Salut que ha obtingut el reconeixement del Govern de la Generalitat de Catalunya a partir de l’atorgament de les Medalles Josep Trueta al mèrit sanitari que a les entitats se’ls dona en forma de placa commemorativa. Per això tenim amb nosaltres al seu president Carles García Roqueta i a la Carme Sabater, Vicepresidenta i fundadora de la Societat que ens expliquen quins són els aspectes que han considerat per fer aquest atorgament a l’entitat.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

El Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular alerta de la relació existent entre l'estrès emocional i el desenvolupament d'una malaltia cardiovascular. La situació actual afavoreix l'aparició d'aquest estrès que repercuteix negativament en el manteniment d'una vida més o menys ordenada basada en hàbits saludables amb constància. Això fa que, quan els nivells d'estrès són alts, apareguin mals hàbits alimentaris, una disminució en l'activitat física i un descans nocturn escàs, afavorint, així, l'aparició dels factors de risc de les malalties cardiovasculars. Cosa que cal tenir molt en compte, ja que les malalties cardiovasculars suposen la primera causa de mort als països desenvolupats.

L'obesitat és actualment una malaltia molt prevalent, amb tendència epidèmica, d'etiologia multifactorial i en alguns casos molt complexa. L'obesitat és causa de múltiples complicacions metabòliques ben conegudes; així, el sobrepès i l'obesitat constitueixen un dels principals factors de risc per patir malaltia cardiovascular. Igualment, l'obesitat és un factor de risc d'insuficiència cardíaca i pot duplicar el risc de desenvolupar-la. Alguns estudis mostren que el risc d'insuficiència cardíaca s'incrementa un 5% en homes i un 7% en dones per cada punt d'increment en l'índex de massa corporal. Tanmateix, diagnosticar aquesta malaltia en el pacient amb obesitat és un repte important perquè el seu símptoma principal, que és la intolerància a l'esforç, se sol atribuir a la pròpia obesitat en lloc de la insuficiència cardíaca. Amb l'objectiu de facilitar el diagnòstic precoç de la insuficiència cardíaca i el seu maneig en el pacient amb obesitat, la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) i la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) han elaborat un document de consens sota el títol ' Detecció i maneig de la insuficiència cardíaca en el pacient amb obesitat'. Carles Aguilar entrevista la Dra. Irene Bretón, Presidenta de la Fundació de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (FSEEN) i Membre del Comitè Gestor de l'Àrea d'Obesitat de la SEEN.