Carles Aguilar

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

16/10/2022 10:48

En Bones Mans 16/10/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El risc de patir malalties cardiovasculars augmenta amb l'increment de la càrrega d'estrès percebut, els problemes financers i els esdeveniments vitals adversos, segons assenyala un estudi internacional important que ha tingut un seguiment de deu anys. Els investigadors, principalment de la Universitat de Göteborg (Suècia), han pogut relacionar el risc d'infart de miocardi i d'accident cerebrovascular amb els alts nivells d'estrès. Parlem d'aquest tema amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

S'estima que es produeixen cada any uns 200-400 nous casos de “micetismes” o intoxicacions per bolets al nostre país. Les intoxicacions produïdes pels bolets és un capítol pendent a tots els serveis d'urgències sanitaris, perquè el fet que sigui de caràcter estacional implica que no es tingui present en molts casos. Això es tradueix en morts que podrien ser evitables amb un diagnòstic precoç. Els micetismes s'han agreujat per diversos factors, com ara la globalització, que condiciona l'aparició d'espècies invasores en entorns no habituals, així com pel canvi climàtic, que fa que els hàbitats de les zones geogràfiques variïn. Alhora, també es deu a la popularització de la recol·lecta campestre com a activitat lúdica. Davant d'aquesta realitat, la Societat Espanyola de Medicina de Laboratori (SEQCML) ha publicat la monografia, “Micetismes: Diagnòstic Clínic i de Laboratori”, amb l'objectiu d'aportar al personal facultatiu, tant clínic com de laboratori, un manual per al millor maneig de les intoxicacions per bolets. Parlem amb el Dr. Salvador Ventura, Facultatiu especialista en Laboratori Clínic, Membre de la Comissió de Toxicologia i de Monitorització de Fàrmacs de la Societat Espanyola de Medicina de Laboratori i Membre de la Societat Catalana de Micologia.

La cura de la nostra salut i la dels nostres éssers estimats, especialment dels més més grans, és una de les principals preocupacions de la nostra societat, una inquietud que ha cobrat especial rellevància en els darrers anys a causa, en gran mesura, del notable increment de l'esperança de vida de la població i al progressiu envelliment de la piràmide poblacional del nostre país. I és que prop de 9,4 milions de persones tenen actualment més de 64 anys a Espanya, un nombre que els experts estimen que es incrementarà en més de 2 milions la propera dècada. Vivim més anys gràcies, entre altres coses, als nombrosos avenços científics aconseguits al camp de la salut, però què podem fer perquè aquesta longevitat vagi acompanyada de la millor salut i qualitat de vida possible? Dit d'una altra manera, es pot fer alguna cosa per aconseguir que no només s'assoleixin més anys de vida, sinó també que es doni vida a aquests anys? Els experts coincideixen a assenyalar que es pot i que una manera de fer-ho és cuidant i mantenint en forma el sistema immunitari, una complexa xarxa que ajuda el nostre cos a combatre infeccions i altres malalties però que a partir dels 50 anys se'n ressent, fent que l’organisme sigui més vulnerable a les agressions externes. És el que coneixem com a immunosenescència. Carles Aguilar parla amb Ana Hernando, Responsable de Relacions Institucionals de GSK España.

Les malalties cardiovasculars (ECV) continuen sent, malgrat la Covid-19, la principal causa de mort al nostre país: una de cada quatre morts és deguda a l'ECV, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Particularment, l'afecció coneguda com a aterosclerosi o acumulació de lípids al llarg del temps a la paret de les artèries, és responsable del 85% de les morts relacionades amb les malalties circulatòries. L'aterosclerosi apareix com a resultat de l'acumulació de greix, calci i sobretot de colesterol. Així, la hipercolesterolèmia o colesterol alt és la principal causa d'aterosclerosi i el seu descontrol a la sang pot contribuir al desenvolupament de fins al 60% dels infarts o angines de pit i el 40% dels ictus. Tot i això, la hipercolesterolèmia és una malaltia silent que, tot i afectar el 50,5% de la població adulta segons indica l'estudi ENRICA, no provoca cap símptoma. Fins i tot quan ja s'ha diagnosticat, a diferència de la hipertensió, els símptomes són invisibles, fins que es produeix un esdeveniment isquèmic, per exemple. En aquest sentit, una enquesta realitzada per Cardioaliança -entitat estatal que agrupa 18 organitzacions de pacients cardiovasculars- a pacients que havien patit un esdeveniment cardiovascular va posar de manifest que 1 de cada 10 participants desconeixia si presentava un nivell alt de colesterol LDL a la sang . Carles Aguilar entrevista el Dr. Xavier Garcia-Moll, Cap d'Hospitalització del Servei de Cardiologia a l'Hospital Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

Quan parlem de l'envelliment cerebral són moltes les malalties que ens envaeixen el pensament. Dins de les anomenades malalties neurodegeneratives, el Alzheimer és una de les més freqüents. A aquest grup s'hi afegeix el Parkinson, una altra malaltia que actualment afecta una gran quantitat de població i que es caracteritza per tremolor i problemes de mobilitat a què s'associen símptomes no motors. A dia d'avui, el Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa més estesa del món, després de la malaltia de l'Alzheimer. Actualment, el Parkinson està afectant unes 140.000 persones a Espanya i amb l'envelliment de la població es preveu un augment significatiu de la xifra en els propers anys. La malaltia del Parkinson (EP) és un trastorn neurodegeneratiu de progressió gradual que afecta el sistema nerviós central. Apareix quan el 50-70% de les cèl·lules productores de dopamina (neurones) han reduït la seva capacitat de produir aquest neurotransmissor. Generalment, la mort de neurones s'inicia molts anys abans de que apareguin els primers símptomes indicadors. Encara que el més reconegut és el tremolor, la malaltia s’associa a molts altres símptomes. (L'alentiment motor, la rigidesa o bradicinèsia i el tremolor) Els símptomes motors clàssics són Símptomes no motors inclouen pèrdua d'olfacte, malsons nocturns violents, dolor, fallades de memòria, depressió i ansietat. Ens ho explica la Dra. Maria Josep Martí, Neuròloga de l'Hospital Clínic de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

09/10/2022 10:36

En Bones Mans 09/10/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Elegida voluntàriament per uns i soferta amb pena per altres, la vida en solitari a partir dels 50 anys duplica el risc de patir demència en la vellesa, segons un estudi específic sobre aquesta qüestió. A més, si a això s'hi suma que un està divorciat o ha enviudat, les possibilitats de patir aquest tipus de malaltia, que inclou la síndrome d'Alzheimer, es triplica, circumstància que els investigadors atribueixen a la falta d'un company que ofereixi una protecció extra a nivell mental. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en medicina preventiva i salut pública.

Dèficit de DAO, el trastorn que afecta el 15% de la població mundial. El Dèficit de Diamino Oxidasa (DAO) és un trastorn metabòlic amb patologies associades com la migranya, trastorns gastrointestinals, la dermatitis, la pell seca i atòpica; fibromiàlgia o fatiga crònica i el TDAH, entre d'altres. El tema s'ha abordat al segon Congrés Internacional del Dèficit de DAO amb l'objectiu de donar a conèixer, conscienciar i promoure la investigació sobre aquest trastorn metabòlic entre la comunitat científica, mèdica, farmacèutica i nutricionista. El Dèficit de Diamino Oxidasa (DAO) és un trastorn metabòlic amb patologies associades com la migranya, trastorns gastrointestinals, la dermatitis, la pell seca i atòpica; fibromiàlgia o fatiga crònica i el TDAH, entre d'altres. Parlem amb Adriana Duelo, Nutricionista Clínica i especialista en Dèficit de DAO.

Una bona comunicació entre professionals sanitaris i pacients pot reduir el dolor crònic un 20%, millorar la mobilitat un 25% i reduir l'ansietat un 25%, segons el primer Consens per millorar la comunicació clínica en dolor crònic, impulsat per l'Institut Salud sin Bulos i elaborat amb la participació d'una vintena de representants de societats científiques, col·legis professionals i associacions de pacients. En canvi, una mala comunicació amb el pacient ocasiona costos al sistema sanitari, mala adherència, visites repetides a consultes i denúncies. Carles Aguilar parla amb Carlos Mateos, Coordinador de l’Institut Salud sin Bulos.

Un equip multidisciplinari de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) ha confirmat que l'estimulació cerebral profunda redueix els símptomes de TOC un 42,5% a llarg termini. Es tracta d'un tractament quirúrgic que consisteix a implantar uns elèctrodes que permeten estimular elèctricament punts específics del cervell, de forma selectiva i reversible, aconseguint beneficis terapèutics en malalties resistents a tractaments. Una de cada deu persones que pateix un Trastorn Obsessiu-Compulsiu presenta una forma crònica i incapacitant de la malaltia. Aquests casos més severs són resistents als tractaments psicoterapèutics i farmacològics, i comporten gran patiment tant a pacients com a família. Carles Aguilar entrevista a la Dra. Pino Alonso, Metge Psiquiatra del Servei de Psiquiatria del Hospital Universitari de Bellvitge.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

09/10/2022 10:27

L'estimulació cerebral profunda redueix els símptomes de TOC

Un equip multidisciplinari de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) ha confirmat que l'estimulació cerebral profunda redueix els símptomes de TOC un 42,5% a llarg termini.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CA TALUNYA

02/10/2022 10:49

En Bones Mans 02/10/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. – El sagnat menstrual abundant (SMA) o menorràgia afecta un 27,2% de les dones europees segons l'article “Actualització sobre el sagnat menstrual abundant” publicat a la revista oficial Progressos d'Obstetrícia i Ginecologia de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia . A més, les dades refereixen que només un 54% acudeix al ginecòleg per aquest problema de salut 1 . En traslladar aquesta situació a Espanya, les dades són més deficients, ja que reflecteixen que menys de la meitat de les dones que pateix SMA acudeix a la consulta mèdica, normalitzant aquest problema com a fase més de l'evolució de la seva vida reproductiva. Tenint en compte aquestes dades, els experts incideixen que una regla que afecta la qualitat de vida de les dones ha de ser estudiada.

El càncer de pulmó és la principal causa de mort per càncer al món. A Espanya, 23.000 persones moren a l'any a causa d'aquesta malaltia. El 50% dels casos de càncer de pulmó al nostre país es detecten quan la malaltia es troba en un estadi avançat. Les societats científiques i les associacions de pacients d'Espanya s'han unit en un esforç multicèntric i multisocietat sense precedents, amb l'objectiu d'implantar el projecte pilot CASSANDRA (Cancer Screening, Smoking Cessation and Respiratory Assessment), que uneix prevenció primària (deshabituació tabàquica) i prevenció secundària (cribat mitjançant TC de baixa dosi de radiació), amb el objectiu de salvar la vida de milers despanyols.

Fins a 4 complicacions de cada 10 que es produeixen als quiròfans podrien evitar-se a través de la implementació de diferents mesures. La taxa de complicacions quirúrgiques actual és d'un 11% a nivell local i els riscos més freqüents, segons la seva incidència, són infecciosos, hemorràgics, respiratoris, nefro-urològics i cardiovasculars. Els professionals sanitaris estan exposats també a riscos al quiròfan com l'aspiració de fum quirúrgic i els seus components potencialment tòxics. “Cap cirurgia no està exempta de perills. Com més nivell de complexitat del procediment, més gran és el risc per al pacient. A més, els antecedents del pacient influeixen en la possibilitat de presentar complicacions com aquells amb malaltia crònica mal controlada o adults grans, per la qual cosa l'estimació del risc ha de ser individualitzada.

La majoria de les infeccions urinàries són causades per bacteris que ingressen a la uretra i després a la bufeta. La infecció es desenvolupa amb més freqüència a la bufeta, però es pot propagar als ronyons. La majoria de vegades, el cos es pot alliberar d'aquests bacteris. Tot i això, certes afeccions augmenten el risc de patir aquest tipus d'infeccions. Les dones tendeixen a contraure-les amb més freqüència pel fet que la seva uretra és més curta i és més a prop de l'anus que en els homes. A causa d'això, les dones tenen més probabilitat de contraure una infecció després de l'activitat sexual o en fer servir un diafragma per al control de la natalitat. La menopausa també augmenta el risc d'una infecció urinàries.

Les infeccions de transmissió sexual estan considerades com una de les prioritats sanitàries a nivell mundial. Cada dia al món hi ha més d'un milió d'infeccions de transmissió sexual (ITS). Les ITS cursen freqüentment de manera asimptomàtica i, si no són tractades, poden ocasionar complicacions greus a llarg termini, destacant entre altres l'impacte en la salut sexual i reproductiva (infertilitat, complicacions de l'embaràs, transmissió maternofetal i infecció congènita), però també problemes neurològics, desordres immunitaris i càncer. El diagnòstic precoç d'aquestes malalties és un factor clau per frenar-ne l'expansió, en permetre no només la instauració del tractament adequat, sinó també fer un estudi de contactes i, amb això, prevenir nous contagis. Per això, el laboratori SYNLAB ofereix diferents alternatives i proves que permeten la detecció de les ITS tant en població simptomàtica com asimptomàtica. La coinfecció entre diferents ITS és una cosa que es dóna amb freqüència (per exemple, infecció simultània per gonococ i clamídia, o també amb sífilis o VIH). A més, algunes ITS com la gonorrea o la sífilis poden augmentar la probabilitat i el risc d'infectar-se pel VIH. Per això, en qualsevol persona que presenti alguna hauria de descartar-se la presència de les altres.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

02/10/2022 10:41

Les infeccions de transmissió sexual estan considerades com una de les prioritats sanitàries a nivell mundial.

Cada dia al món hi ha més d'un milió d'infeccions de transmissió sexual (ITS). Les ITS cursen freqüentment de manera asimptomàtica i, si no són tractades, poden ocasionar complicacions greus a llarg termini, destacant entre altres l'impacte en la salut sexual i reproductiva (infertilitat, complicacions de l'embaràs, transmissió maternofetal i infecció congènita), però també problemes neurològics, desordres immunitaris i càncer.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

25/09/2022 11:13

Un nou test de detecció de càncer d'endometri que es pot realitzar a casa

Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i la Universitat d'Innsbruck a Àustria han dissenyat i provat un nou sistema no invasiu i d'automostra que podria avançar un any el diagnòstic del càncer d'endometri.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

25/09/2022 10:59

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

25/09/2022 10:59

En Bones Mans 25/9/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i la Universitat d'Innsbruck a Àustria han dissenyat i provat un nou sistema no invasiu i d'automostra que podria avançar un any el diagnòstic del càncer d'endometri. El nou mètode consisteix en un test epigenètic que mesura el nivell de metilació de dos gens concrets en mostres de citologies de cèrvix. Les metilacions son modificacions de l’ADN que permeten activar o inactivar l’expressió de gens. Les mostres es poden obtenir a través de lleugers raspats del coll de l'úter a la consulta, o a través d'un petit dispositiu similar a un tampó que la pacient pot utilitzar a casa seva. La Dra. Laura Costas, líder del projecte i investigadora principal del grup d'infeccions i càncer de l'IDIBELL i l'Institut Català d'Oncologia.

La sarcopènia es pot prevenir? Com és diagnostica? És necessària la suplementació dietètica? Els pacients pateixen més fractures?. El paper de la Infermeria especialitzada és clau als Serveis de Reumatologia perquè contribueix a un millor control de l'activitat i la qualitat de vida dels pacients i, a més, és cost efectiu. La sarcopènia és un trastorn musculoesquelètic generalitzat caracteritzat per la pèrdua de massa i funció muscular, juntament amb una disminució de l'exercici físic. La seva prevalença estimada se situa entre el 3-24% de la població general, i aquestes xifres són una mica més altes en malalties reumàtiques. Amb motiu del III Taller SER d'Infermeria especialitzada en Reumatologia des de la Societat Espanyola de Reumatologia hem elaborat aquest decàleg de consells pacients amb sarcopènia. Parlem amb Laura Cano del Servei d'Infermeria de l'Hospital Regional Universitari de Màlaga i Coordinadora del III Taller d'Infermeria especialitzada en Reumatologia de la SER

La Unió Espanyola Fotovoltaica, associació sectorial majoritària de l'energia solar a Espanya, està treballant per combatre la desinformació generada per notícies falses i la proliferació de mites en xarxes socials que poden llastrar la implementació dels projectes d'energia solar a Espanya en moments on la fotovoltaica és una tecnologia clau per accelerar una transició energètica que ens permeti aconseguir més independència energètica alhora que frenem l'emergència climàtica. Carles Aguilar parla amb José Donoso, Director General d’UNEF.

Un diverticle és una petita bossa que es forma a la paret del còlon. La diverticulitis es presenta quan la borsa s'infecta i/o s'inflama. Els símptomes inclouen dolor, febre i calfreds. Si es deixa sense tractar, podeu empitjorar i portar a la formació d'abscessos o a l'obstrucció intestinal. També pot crear al seu còlon un forat que es connecta amb altres estructures com ara la bufeta o altres parts dels seus intestins. Aquesta connexió s'anomena fístula i podria ser necessària una cirurgia per reparar-la. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

18/09/2022 10:37

En Bones Mans 18/9/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Abordem un tema molt actual i força desconegut, la Intel·ligència Artificial aplicada a la salut. Es tracta d’un nou paradigma que obre un univers d’oportunitats per la investigació, però deixa als investigadors davant aspectes controvertits que no estan resolts normativament. Ho comentem amb Francesc José María, Advocat, Soci-Director de FJM Advocats i Membre del Serveis Socials de Catalunya.

El mieloma múltiple és un càncer de la sang que afecta la medul·la òssia, on es produeix un creixement anormal de cèl·lules plasmàtiques, encara que hi ha variacions clíniques amb localitzacions tumorals fora de la medul·la òssia, per això el nom de múltiple. Amb una incidència d'entre 3-5 casos per cada 100.000 habitants a l'any, entra dins de les anomenades malalties rares. Sol afectar predominantment persones d'edat avançada, i la mitjana d'edat és de 65 anys. Només el 15% i el 2% dels pacients tenen menys de 50 i 40 anys, respectivament. El principal símptoma són els dolors ossis, presents al 75% dels pacients. Poden aparèixer a qualsevol localització, però els més freqüents són els que s'inicien a la columna vertebral i a les costelles. Altres possibles manifestacions del mieloma múltiple són conseqüència de la manca de glòbuls vermells (cansament, debilitat, palpitacions, marejos) o de l'alteració del funcionament normal de les plaquetes (fàcil aparició d'hematomes, sagnat de nas o genives). A més, hi pot haver pèrdua de pes, infeccions freqüents, fractures òssies sense una causa evident i, de vegades, l'aparició de veritables tumors de cèl·lules plasmàtiques (plasmocitomes). Carles Aguilar parla amb la Teresa Regueiro, pacient de Mieloma Múltiple i Presidenta de la Comunitat Espanyola de Pacients amb Mieloma Múltiple (CEMMP).

La dermatitis atòpica és una afecció inflamatòria i crònica de la piel que causa picor severa. Normalment és manifesta des de la infància. S'anomena «atòpica» perquè no afecta una àrea específica, sinó que pot afectar diferents parts del cos. És una malaltia que tendeix a ser crònica: tractant-la adequadament, els símptomes es poden mantenir sota control, però a vegades mai no es resol per complet. Tot i això, en alguns casos la patologia desapareix durant l'adolescència. En els casos en què la malaltia continua present fins i tot a l'edat adulta (és a dir, si es torna crònica), les seves manifestacions solen ser més greus amb el pas del temps. Parlem amb Jaume Llaneza, pacient i president de l'Associació d'Afectats per la Dermatitis Atòpica (AADA) i Albert Bosch, Assessor Mèdic de Dermatologia de Leo Pharma.

A Espanya, més de cinc milions de persones presenten migranya, 1,5 milions dels quals pateixen migranya crònica.2,3 La prevalença d'aquesta malaltia arriba al 12% de la població2,3. En aquest sentit, aquesta patologia provoca conseqüències a nivell social, familiar i professional, i planteja un important problema de salut pública. Aquesta malaltia té un elevat cost per al sistema nacional de salut per la necessitat de visites mèdiques, atenció a urgències i ingressos hospitalaris, sobretot en pacients amb episodis molt freqüent i de gran intensitat. Cap dels fàrmacs preventius clàssics orals disponibles a Espanya fins al 2019 no havia estat dissenyat específicament per a la migranya, la seva eficàcia és moderada i la majoria dels tractaments orals presenten problemes de tolerabilitat en un important nombre de pacients. Els tractaments actuals, anticossos monoclonals que actuen a la via del pèptid relacionat amb el gen de la calcitonina (CGRP), tenen l'avantatge que són molt ben tolerats a diferència dels preventius clàssics orals. És possible que amb els preventius orals el pacient oblidi preses de medicació i els fàrmacs no siguin tan eficaços. Si el tractament preventiu és eficaç, es redueix el nombre de dies de migranya i la seva intensitat, permetent que el pacient controli adequadament el dolor i en millori la qualitat de vida. Carles Aguilar parla amb el Dr. Antonio Ciudad, Responsable Metge de Neurociències de Lilly España.