Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El colesterol LDL és darrere del 60% de les malalties del cor. L'augment de colesterol LDL causa plaques d'ateroma que van obstruint el reg sanguini i que desemboquen a la Malaltia Vascular Ateroscleròtica (EVA). Els pacients EVA viuen amb risc de patir un infart, ictus o angina de pit en qualsevol moment si no aconsegueixen controlar els nivells de colesterol. L'EVA és una patologia crònica, generalitzada i progressiva, que afecta les artèries engrossint i endurint les parets interiors, fins que provoca un esdeveniment cardiovascular com, per exemple, un infart, angina de pit o ictus, entre d'altres. El colesterol LDL és un dels factors de risc de la malaltia vascular ateroscleròtica, una malaltia desconeguda per al 81% dels espanyols. Carles Aguilar entrevista el Dr. Carlos Guijarro, President de la Societat Espanyola d'Arterosclerosi (SEA)
Amb el del fred, les persones que pateixen malalties articulars, com ara l'artritis o l'artrosi, solen manifestar un empitjorament dels símptomes. Encara que no tots els pacients són sensibles als canvis de temps i reaccionen de la mateixa manera, gran part detecta un augment del dolor, de la sensació d'entumiment o de la rigidesa articular. A què es deu aquest canvi? Hi ha realment una relació directa entre el fred i el dolor a les articulacions? El fred és vasoconstrictor, és a dir, provoca un estrenyiment del pas de la sang a través dels vasos sanguinis. Aquesta disminució del reg augmenta la rigidesa als músculs articulars, cosa que es pot traduir en dolor i en pèrdua de la mobilitat però que pot passar en el cas de l'artrosi? Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre
Desmitificant les begudes energètiques: són realment perjudicials per a la salut? El 19,5% de joves adolescents van barrejar begudes energètiques amb alcohol durant l'últim mes segons l'Informe Estudes, i ja són set les comunitats autònomes que es plantegen seguir els passos de Galícia i regular la venda de begudes energètiques als menors d'edat. Parlem sobre aquest tipus de begudes, i com el consum pot afectar la salut. Avui dia, són set les comunitats autònomes que es plantegen seguir els passos de Galícia i regular la venda de begudes energètiques als menors d'edat, un sector de la població que, seguint la línia de l'estudi i segons el Ministeri de Sanitat i l'Associació Espanyola de Pediatria no hauria de consumir aquest tipus de productes. En aquest context Carles Aguilar entrevista Jose Luis Flores, dietista nutricionista i membre de Doctoralia sobre tot el que hem de saber sobre les begudes energètiques, i com el seu consum pot afectar la salut.
Els llegums són una opció excel·lent durant l'hivern, ja que són aliments nutritius i versàtils. Alguns llegums que són especialment populars a l'hivern i no només són deliciosos, sinó que també són una excel·lent font de nutrients essencials per mantenir-se saludable durant els mesos més freds. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.
Solament el 69% dels pacients amb obesitat rep un diagnòstic d'aquesta malaltia crònica. S'estima que més de 988 milions d'adults pateixen obesitat, i es preveu que aquesta xifra es pugui duplicar per a l'any 2030. Més del 60% de la població espanyola pateix obesitat o es troba en risc de patir-la. Reconèixer l'obesitat com a malaltia crònica a Espanya no només milloraria la prevenció i l'atenció, sinó que també impulsaria la investigació i la inversió en polítiques de salut pública per abordar aquest problema creixent. L'obesitat és, sens dubte, un desafiament de salut en creixement constant a nivell global. Espanya és el novè país d'Europa amb una de les prevalences més importants en excés de pes. L'objectiu prioritari de promoure la visibilitat i la defensa dels drets de les persones amb obesitat a Espanya, s'ha dut a terme l'informe Situació sanitària i social de les persones amb obesitat a Espanya, realitzat per una aliança estratègica composta per tretze organitzacions de pacients i societats científiques del nostre país. Carles Aguilar parla amb la Dra. Guadalupe Blay, Coordinadora del grup Endocrino, Metabolisme i Nutrició de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG) i membre del comitè assessor.