en bones mans

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

12/03/2023 11:03

En Bones Mans 12/3/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L'epilèpsia és un trastorn derivat del funcionament anormal d'un grup de neurones (cèl·lules nervioses) que es produeix de manera esporàdica a una zona concreta del cervell. Es tracta d'una malaltia crònica que es pot controlar en un alt percentatge de casos, sempre que estigui ben diagnosticada i rebi el tractament adequat. Segons dades de la Federació Espanyola d'Epilèpsia (FEDE), es calcula que al nostre país hi ha al voltant de 350.000 persones epilèptiques, 29.000 menors de 15 anys, és a dir, l'índex de prevalença se situa en gairebé el 0,8% del total de la població (8 casos per cada 1.000 habitants). Aquestes dades són aproximades, ja que no hi ha un registre oficial de pacients. Cada cop més experts demanen un enfocament genètic d'aquesta malaltia. Carles Aguilar entrevista el Dr. Ángel Aledo, Neuròleg i Assessor Científic a Health in Code.

Entrar a l'hospital per un motiu i acabar ingressat per un altre. El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) estima que cada any es produeixen 2.609.911 casos nous d'infeccions associades a l'assistència sanitària a la Unió Europea ia l'Àrea Econòmica Europea. Bugwatcher és una solució innovadora capaç de detectar els principals bacteris en pacients, superfícies i a l'aire. Aquesta tecnologia està dissenyada per prevenir i controlar les principals infeccions intrahospitalàries. Parlem amb Joan Escudero, Director de Digital Health d'Evidenze i Laura Buguñá, Coordinadora d'Innovació de la Fundació MutuaTerrassa

Vivint en una era on Internet és la principal font d'informació per a molts consumidors a nivell mundial, sobretot entre les generacions més joves, la població s'exposa més que mai a la difusió de notícies amb continguts falsos. Aquest fet, ha comptat amb un important auge en els darrers anys i ve reafirmat per l'aparició de les figures del “periodista ciutadà”, als mitjans de comunicació, i de l'influencer, a les xarxes socials, i també, per la necessitat cada més gran d'aconseguir l'exclusiva i la creació d'influència en els interessos comercials i ideològics de la societat. Carles Aguilar entrevista a Mar Santamaria, Responsable d'Atenció Farmacèutica de PromoFarma.

Per què el tabac és un factor de risc cardiovascular? Segons el Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), el tabac provoca prop de 50.000 morts anuals a Espanya per malalties com la MPOC, l'emfisema pulmonar, el càncer de pulmó i de faringe. Per si no n'hi hagués prou, també és el factor de risc cardiovascular més important, ja que la incidència de la patologia coronària en els fumadors és tres vegades més gran que a la resta de la població. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Amb l'objectiu de combatre la desinformació existent, s’ha impulsat “En 30 preguntes. Guia Interactiva sobre la Depressió”, la primera publicació interactiva col·laborativa sobre aquesta malaltia. Per què tinc depressió? ¿Tenir depressió pot ser la meva responsabilitat o de la meva família? És normal que tingui manca de concentració, memòria i/o energia? Aquestes són algunes de les preguntes més comunes que es fa una persona que acaba de rebre un diagnòstic de depressió, i que respon la guia mitjançant les respostes d'especialistes en salut mental. Carles Aguilar parla amb el Dr. Guillermo Lahera, Cap de Psiquiatria a l’Hospital Universitari Príncep d’Astúries i Professor Titular de Psiquiatria de la Universitat d’Alcalá.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

12/03/2023 10:57

En 30 preguntes. Guia Interactiva sobre la Depressió”,

Amb l'objectiu de combatre la desinformació existent, s’ha impulsat “En 30 preguntes. Guia Interactiva sobre la Depressió”, la primera publicació interactiva col·laborativa sobre aquesta malaltia.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

05/03/2023 11:47

En Bones Mans 5/3/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La SEQCML actualitza Lab Tests Online amb l'objectiu de convertir-se a la web de referència al camp del laboratori clínic. Lab Tests Online (LTO) permet que qualsevol persona pugui interpretar de manera fiable les seves anàlisis de sang i orina. Per part seva, els professionals sanitaris poden informar-se ràpidament sobre aspectes concrets d'una prova complexa i la seva interpretació. La plataforma compta amb una mitjana de 500.000 visites mensuals. Des de la posada en marxa a Espanya l'any 2007, les visites s'han anat incrementant significativament, passant d'una mitjana de 130.000 mensuals el 2015, als 480.000 usuaris únics el 2022. El nou espai digital compta amb un format renovat per accedir-hi ràpid i intuïtiu dels continguts. Carles Aguilar parla amb el Dr. Josep Miquel Bauçà, Especialista en Anàlisis Clíniques de l'Hospital Son Espases Palma de Mallorca.

A Espanya es triga 517 dies a aprovar noves teràpies, quan la normativa europea sol·licita que no se superin els 180 dies una vegada l'Agència Europea del Medicament autoritzi un medicament. Abans de la pandèmia, el 2019, el retard també era important (414 dies), però els tres últims anys s'han sumat més de cent dies extra de mitjana d'espera per accedir a la innovació terapèutica. En aquest escenari, els experts del comitè assessor d'OnTarget s'han reunit per marcar un full de ruta per accedir a teràpies innovadores a Oncologia ja que segons recomana l'Estratègia Farmacèutica Europea, és prioritari que les autoritats sanitàries espanyoles resolguin els problemes de demora i d'incertesa per als pacients en un termini acceptable ja que, si es compara amb els països del nostre entorn, hi ha diferències substancials, en especial amb Alemanya i França (el triple i el doble de temps espera, respectivament)”. Parlem amb Francisco Zaragozá García, Catedràtic de Farmacologia de la Universitat d'Alcalá de Henares (UAH) i membre del comitè assessor d'OnTarget.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Les dones tenen avui més risc que els homes de patir malalties cardiovasculars. La hipertensió, la diabetis i el tabaquisme són factors de risc cardiovascular més potents a les dones. A més, hi ha factors exclusius del sexe femení que poden augmentar el risc d'aquest tipus de malalties. A Espanya, en dades de l'any 2020, van morir gairebé 8.000 dones més que homes per aquest tipus de malalties. De fet, aquestes patologies continuen sent la primera causa de mort en la dona tant a Europa com als Estats Units. I a Espanya, el 2020 van morir gairebé 8.000 dones més que homes per aquesta causa, per això s'insisteix en la importància de la detecció primerenca i reduir la mortalitat precoç. . Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Parlem de l'estudi “La societat i els valors”, un estudi amb l'objectiu d'analitzar els vectors estructurals que operen com a generadors de canvi social, la revisió dels valors que més pesen actualment i els seus significats, així com les implicacions que comporten per a sectors i marques. És un estudi necessari pel context actual altament complex i convuls, marcat per una gran incertesa econòmica mundial provocada per la pandèmia i agreujada des de primers d'any per la crisi bèl·lica, energètica i d'inflació, i amb una amenaça climàtica cada cop més propera. Immersos en una contínua adaptació a la digitalització i revolució tecnològica, en una societat cada cop més desigual i políticament tensionada, les persones lluiten al seu dia a dia per adaptar-se a aquest entorn advers. I ho fan des d'una resiliència llargament entrenada (des de la crisi del 2008), però també amb cert cansament i, sobretot, amb consciència que la recuperació dels valors és imprescindible per a una societat futura, no només més pròspera, sinó també necessàriament més igualitària i sostenible. Dels resultats d'aquest estudi se'n desprenen 9 eixos transversals de la societat espanyola actual que representen les principals preocupacions/sentiments que es perceben a la societat actual. Carles Aguilar ho comenta amb Dionísia Mata, Directora d'Investigacions i estudis a Havas Media Group.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

05/03/2023 11:26

Les principals preocupacions/sentiments que es perceben a la societat actual.

Parlem de l'estudi “La societat i els valors”, un estudi amb l'objectiu d'analitzar els vectors estructurals que operen com a generadors de canvi social, la revisió dels valors que més pesen actualment i els seus significats, així com les implicacions que comporten per a sectors i marques. És un estudi necessari pel context actual altament complex i convuls, marcat per una gran incertesa econòmica mundial provocada per la pandèmia i agreujada des de primers d'any per la crisi bèl·lica, energètica i d'inflació, i amb una amenaça climàtica cada cop més propera.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

26/02/2023 11:44

En Bones Mans 26/2/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Barcelona a esdevingut un centre de debat sobre les conseqüències actuals i futures dels factors mediambientals i el canvi climàtic en la salut humana amb la celebració de la I Trobada Internacional sobre Salut i Malalties Mediambientals, que a reunit a professionals de les diverses especialitats mèdiques (cardiologia, neumologia, pediatria, endocrinologia, neurologia, medicina reproductiva, etc.), universitats, indústria, sector agroalimentari, empresa... amb l'objectiu de dur a terme una posada en comú sobre el fet que cada vegada hi ha més investigacions que constaten que els canvis que s'estan produint al nostre ecosistema i els factors mediambientals als quals l'ésser humà està exposat diàriament afecten la salut. Carles Aguilar parla amb la Dra. Paula Sol Ventura, Co-fundadora de Kosma Observatory i Endrocrinòloga Pediàtrica a l'Hospital HM Nens.

Parlem d´una nova tècnica guiada per ecografia per combatre la tendinosi aquílea crònica que pateix el 6% de la població i fins al 50% dels esportistes. És una patologia molt freqüent, especialment en les persones que practiquen esports com el futbol, bàsquet, atletisme, tennis, pàdel... i també en persones amb sobrepès i/o tenen una feina amb moltes hores de peu. L'eficàcia de la proloteràpia amb glucosa hiperosmolar intratendinosa al tendó d'Aquil·les guiada per ecografia aquesta demostrada. És una tècnica segura, barata i pràcticament indolora. Permet disminuir el dolor en repòs, amb l'activitat física diària i durant l'exercici moderat. Ens ho explica el Dr. Adán Bello Báez, Radiòleg subespecialista en patologia musculoesquelètica i Membre de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica.

Per què el sedentarisme és un important factor de risc cardiovascular? Els experts repeteixen sovint el missatge: l'exercici físic regular és un dels grans aliats de la salut cardiovascular. A través seu protegim el nostre cor, i alhora combatem un dels principals enemics de la salut: el sedentarisme. Però, per què la inactivitat física és tan nociva per a l'organisme? Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La gota és una forma comuna i complexa d'artritis que pot afectar qualsevol persona. Es caracteritza per atacs sobtats i greus de dolor, inflor, envermelliment i sensibilitat en una o més articulacions, sovint al dit gros del peu. Un atac de gota pot passar de manera sobtada i sovint pot fer que et despertis al mig de la nit amb la sensació que el dit gros del peu està en flames. L'articulació afectada està calenta, inflada i tan sensible que fins i tot el pes del llençol pot semblar intolerable. Els símptomes de la gota poden aparèixer i desaparèixer, però hi ha maneres de controlar els símptomes i prevenir els brots. El Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa aprofundeix sobre el tema.

Biomarcadors i noves dianes terapèutiques apropen al pacient la Medicina de Precisió. La identificació de nous biomarcadors i el descobriment de noves dianes terapèutiques impulsa el desenvolupament i la implantació d'una medicina més individualitzada i precisa en l'atenció de les malalties. Els avenços en aquest àmbit resulten vertiginosos i la seva validació i integració en els processos assistencials cada cop resulta més ràpid i eficaç, encara que continuen advertint-se dificultats. Efectuem un recorregut històric sobre l'evolució de la Medicina de Precisió, comentem la utilitat clínica dels nous biomarcadors, i l'impacte en salut de noves tecnologies i la incorporació i el maneig de dades massives. També parlem sobre l'estat actual de la Medicina de Precisió a Espanya des de la perspectiva de l'ús de biomarcadors, així com s'hi apuntaran activitats actuals i recomanacions pràctiques en aquest àmbit. Carles Aguilar parla amb el Prof. Fernando Vidal-Vanaclocha, Catedràtic de Medicina Molecular i Director de Recerca del programa de Medicina Internacional a la Universitat George Washington (EUA)

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

26/02/2023 11:31

Biomarcadors i noves dianes terapèutiques apropen al pacient la Medicina de Precisió.

La identificació de nous biomarcadors i el descobriment de noves dianes terapèutiques impulsa el desenvolupament i la implantació d'una medicina més individualitzada i precisa en l'atenció de les malalties. Els avenços en aquest àmbit resulten vertiginosos i la seva validació i integració en els processos assistencials cada cop resulta més ràpid i eficaç, encara que continuen advertint-se dificultats.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

20/02/2023 18:07

Anàlisi de la vaga de metges de la sanitat catalana

Aquests darrers dies la sanitat catalana ha estat sacsejada per les reivindicacions, principalment del metges del sistema públic de salut català, que demanaven entre altres coses, una reestructuració i reorganització del sistema de salut i millores econòmiques.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

19/02/2023 11:36

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

19/02/2023 11:36

En Bones Mans 19/2/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Fundació Visible impulsa un estudi pioner a Espanya per avaluar la influència i l'efectivitat del suport psicològic en pacients amb COVID persistent. El projecte CIRCLE pretén analitzar els beneficis de la intervenció psicològica en malalties invisibilitzades i estigmatitzades i l'abordatge psicosocial a les patologies cròniques. Parlem amb Patricia Ripoll, Presidenta de la Fundació Visible.

L'ictus o més comunament conegut com a infart cerebral o embòlia, és una malaltia cerebrovascular. Es produeix quan hi ha un trencament o obstrucció en un got sanguini reduint-se el flux de sang que arriba al cervell. Com que la sang no arriba al cervell en la quantitat necessària, les cèl·lules nervioses no reben oxigen i deixen de funcionar. En la majoria de casos, és una malaltia que es desenvolupa molt ràpid, causant una lesió cerebral en pocs minuts. Amb menys freqüència, els símptomes de la malaltia van incrementant amb el pas de les hores. Carles Aguilar parla mab el Dr. Josep Justa, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Aquests darrers dies la sanitat catalana ha estat sacsejada per les reivindicacions, principalment del metges del sistema públic de salut català, que demanaven entre altres coses, una reestructuració i reorganització del sistema de salut i millores econòmiques. A finals de gener els Sindicat de metges de Catalunya va organitzar una vaga que va durar dos dies i que va afectar a gran part dels centres sanitaris tant d’Assistència Primària, especialistes i centres hospitalaris. Aquesta situació ha fet que el sistema de salut que ja estava prou estressat encara ho estigui hores d’ara més, amb les repercussions que això representa pels usuaris i malalts que en moltes ocasions han vist endarrerides les seves visites, proves diagnòstiques i fins i tot intervencions quirúrgiques. Per tal de fer una mena d’anàlisi de tot el que ha passat, del perquè ha passat i quina podria ser la resposta per evitar que en un futur es repeteixi Carles Aguilar entrevista a Francesc José-María, advocat i expert en Dret Sanitari.

Un òrgan diana és el nom pel qual es denomina qualsevol dels òrgans que formen el cos humà que poden reaccionar davant de qualsevol estímul ja sigui intern o extern. Qualsevol òrgan del cos humà pot ésser un òrgan diana. Alguns dels òrgans diana dins del risc cardiovascular són el sistema nerviós central (el cervell i la medul·la espinal), el cor, els pulmons, els ronyons i el fetge. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

12/02/2023 08:04

En Bones Mans 12/2/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Un grup d'investigadors espanyols han creat la primera tecnologia per prevenir molèsties visuals en pacients recentment implantats amb lent intraocular multifocal. Es tracta d'una innovadora tecnologia d'entrenament visual basada en la gamificació, que millora la quantitat i la qualitat de la visió en pacients operats de cataractes als quals se'ls ha implantat una lent intraocular multifocal i afavoreix la neuroadaptació, prevenint la potencial intolerància a la multifocalitat. Carles Aguilar parla amb Miguel Maldonado, Catedràtic d'Oftalmologia (Universitat de Valladolid) Director de l'Institut Universitari d'Oftalmobiologia Aplicada.

El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens explica per què menjar menys perllonga la vida. Una dieta amb restricció calòrica, però amb els nutrients essencials que necessita l’organisme, redueix l’estrès oxidatiu i retarda l’envelliment, el deteriorament físic i mental. També afavoreix una disminució del risc cardiovascular i també ens parla de que tot i que la dieta i l'exercici poden associar-se a un descens del pes corporal (greix corporal), l'exercici s'associa a més a més a una modificació molt favorable dels perfils de reg cardiometabòlic. Per això, hi ha unanimitat a l'hora d'afrontar els casos de sobrepès i obesitat, en la inclusió sempre d'un programa d'exercici, que, menys eficaç per a la pèrdua de greix corporal, complementa de manera molt saludable les dietes equilibrades.

Els espais físics que un pacient recorre en un hospital poden ser vitals a l'hora d'afavorir-ne la recuperació. El disseny d'un hospital pot reduir l'estrès i l'ansietat, reduir la pressió arterial, millorar els tractaments post-operatoris, reduir la necessitat de medicaments per al dolor i escurçar les estades hospitalàries. Un dels punts clau dels espais que recorre un pacient és la vostra habitació. Especialment, si es tracta d'un pacient de mitja estada, com és el cas de la tipologia de pacients que acull el Nou Hospital Evangèlic (Nhe). Per això, el nou edifici del Nhe que s'inaugurarà a mitjans del 2023 comptarà amb un model d'habitació doble disruptiu que suposarà una millora tangible a l'experiència del pacient. Aquesta habitació, anomenada "Habitació Empàtica", és fruit d'un estudi minuciós elaborat durant tres anys i dut a terme de forma conjunta entre l'estudi d'arquitectura PMMT, pacients, famílies, professionals de l'hospital actual i The Care Lab. Carles Aguilar entrevista a Reyes Gualda, Directora del Nou Hospital Evangèlic i Patricio Martínez, Codirector de PMMT Arquitectura

El risc cardiovascular és la probabilitat que té un individu de patir una d'aquestes malalties dins un termini de temps determinat i això dependrà fonamentalment del nombre de factors de risc que estiguin presents en un individu. Els factors de risc per a la salut són, com ara: la mala alimentació, greixos elevats en sang (colesterol i triglicèrids), sobrepès i obesitat, consum nociu d'alcohol, l'hàbit de fumar i l'exposició al fum del tabac... Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La depressió, l'estrès i l'ansietat poden condicionar el procés de gestació i l'èxit de l'embaràs aconseguit de manera espontània o mitjançant tècniques de reproducció assistida. I és que les expectatives, la pressió de l'entorn o el sentiment de frustració poden derivar en reaccions fisiològiques que afectin el funcionament normal del sistema reproductiu. El 2020 Espanya encapçalava el consum mundial d'ansiolítics, hipnòtics i sedants1. En aquesta línia, el Ministeri de Sanitat ha informat d'un augment en la prescripció d'ansiolítics i depressius al país durant l'any 20212. Per evitar alteracions durant la gestació i potencials recaigudes per a la gestant, els professionals sanitaris han d'avaluar de manera personalitzada com pot afectar el consum d’aquest tipus de fàrmacs a les dones. Els especialistes recorden que alguns poden repercutir en el creixement i la salut del fetus, però posen èmfasi que també cal valorar el possible impacte en la salut de la mare abans de retirar o modificar un tractament. Carles Aguilar entrevista Begoña Ramos, Psicòloga especialista en fertilitat i el Dr. Joaquín Llàcer, Director mèdic de Clíniques Ginefiv.