en bones mans

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

28/12/2022 14:57

En Bones Mans 25/12/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem del projecte Tartaglia, un consorci liderat per la multinacional tecnológica GMV juntament amb 16 entitats, una d’elles ACE, que té l’objectiu d’aprofitar els avantatges que ofereix la intel·ligència artificial per resoldre alguns dels grans reptes en l’àmbit de la medicina i accelerar la investigació clínica i sanitària en diferents àrees, una d’elles l’Alzheimer. En aquest cas, des d’ACE l’objectiu del projecte és treballar amb intel·ligència artificial per, a través de l'anàlisi del llenguatge espontani, detectar els primers indicis de la demència. Per què us en pugueu fer una idea, consisteix en analitzar el llenguatge de la persona fent una activitat senzilla -com podria ser descriure de forma oral una imatge- i el programa d’IA analitza el llenguatge per predir així el deteriorament. Carles Aguilar entrevista a Sergi Valero, Cap de Psicologia Mèdica d’ACE, Alzheimer Center Barcelona.

El suïcidi encara és una mort ignorada socialment, encara suscita temors enormes, ignorància incomprensible i sobretot un terrible silenci que recau amb tot el pes sobre els que han patit una pèrdua per aquesta causa. El suport al dol dels supervivents és un recurs necessari alhora que preventiu per a una població que pot ser de risc. La probabilitat de presentar un duel complicat o patològic a la població de supervivents per suïcidi es pot situar al voltant del 40%. Per això des de DSAS considerem urgent la posada en marxa de polítiques de prevenció del suïcidi. Que no es demorin més. Parlem amb Carles Alastuey, Vicepresident de Després del Suïcidi - Associació de Supervivents

Quants cops hem escoltat que cal dutxar-se diàriament? Una frase que s'ha repetit a moltes llars i que acceptem com una cosa habitual però que sembla no ser correcta. De fet, dermatòlegs adverteixen del risc que suposa aquest costum per a la nostra pell. L’hàbit de dutxar-se una vegada al dia s’associa a la higiene, però els especialistes apunten que comporta una pèrdua de la barrera protectora de la pell. El problema també passa pels químics que contenen productes com els xampús i els gels. Parlem de la incidència de la depressió entre les dones que duplica la dels homes. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens ho explica.

Parlem del nou servei de radiodiagnòstic personalitzat a domicili dirigit, fonamentalment, a persones dependents o amb mobilitat reduïda per edat, lesions, malaltia, o fins i tot per a aquelles que viuen en llocs allunyats i que no desitgen o poden desplaçar-se fins a un centre mèdic. Les unitats mòbils han estat dissenyades utilitzant la tecnologia d'un dispositiu de raigs X portàtil i lleuger, de només 3,5 quilos. Aquest sistema facilita, a més, el desenvolupament de proves en entorns “fora de l'hospital”, com en visites a llars dels pacients o en residències, fins i tot en llocs o poblacions de difícil accés i d'ubicacions sense una font d'energia. A través d'un calendari en línia, el pacient pot triar el dia i l'hora desitjada, perquè la unitat mòbil vagi al seu domicili. L'informe radiològic es pot descarregar des d'Internet juntament amb els resultats de la prova radiodiagnòstic, abans de 48 hores. Carles Aguilar entrevista Jesús Bustamante Director de Comunicació de Comitas e-Health

Fa molt que t'has fet una revisió?”. Frases que segur que has escoltat més d'una vegada. I és que, sens dubte, no és un mite allò de més val prevenir que guarir. I per això, és important realitzar controls del nostre estat de salut sovint per intentar prevenir possibles problemes i detectar-los amb promptitud. Però, quines són aquestes revisions rutinàries de salut a què ens hem de sotmetre i quina ha de ser la seva freqüència? . EL Dr. Josep Just, Assessor Mèdic de En Bones Mans ens ho comenta.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

28/12/2022 14:47

Es treballa per trencar l'estigma, el tabú i la solitud amb què les persones porten el seu dol per suïcidi.

El 2021 van morir per suïcidi a Espanya 3.941 persones, un 7,4% més en relació amb el any 2020. A Catalunya van ser 556, un 26% més en relació amb les dades del 2019 (441). Ja fa 14 anys, des del 2008, que la mort per suïcidi és la primera causa de mort externa, per sobre dels accidents de trànsit. I és que les dades oficials xifren en 11 les persones que se suïciden cada dia a Espanya.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

18/12/2022 15:03

En Bones Mans 18/12/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La salut i la malaltia són el resultat de la interacció de diversos factors que transcendeixen la genètica, com ara la situació socioeconòmica, nivell d'educació, lloc de residència i habitatge, entorn laboral, xarxa de relacions socials i familiars, així com la capacitat per accedir als serveis sanitaris. Es coneixen com a determinants socials en salut (DSS) tots aquells aspectes que condicionen l'existència de desigualtats amb impacte en la salut i l'esperança de vida de les persones. Parlem amb Cristina Nadal, Directora Executiva de Policy de MSD a Espanya

En diferents ocasions hem tractat el tema de la salut i dels serveis sanitaris des de la vessant mèdica, d'infermeria, de la pròpia administració però encara no ho hem fet des del vessant de la farmàcia o millor dit de l’oficina de farmàcia ara ho esmenarem tot parlant amb una persona que representa a una gran part de les oficines de farmàcia a Catalunya. El Sr. Antoni Torres, President de la La Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), ens explica quina es la situació que viuen, que pateixen i com consideren que les farmàcies podrien ajudar a millorar el sistema de salut especialment de l’Assistència Primària a Catalunya

Davant l'envelliment de la població mundial, l'artrosi es fa cada cop més present i provoca grans limitacions i minva en la qualitat de vida de les persones. No tothom es pot beneficiar d'una pròtesi per motius diferents: massa joves, massa grans, massa risc per algunes malalties com les coronàries, diabetis o similars. És per això que l'objectiu de la medicina regenerativa consisteix a proveir de qualitat de vida les persones, sense importar edat ni les seves patologies. Ens ho explica el Dr. Humberto loscertales, Director de Medicentre.

Parlem de la incidència de la depressió entre les dones que duplica la dels homes. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens explica les raons analitzant els factors principals. Més concretament, la darrera Enquesta Europea de Salut a Espanya, realitzada entre el 2019 i el 2020, apunta que la prevalença dels trastorns depressius en dones duplica la dels homes: 7,1 % davant el 3,5 %. A més, els casos greus en dones tripliquen els que es donen entre els homes: per cada cas de gravetat en homes, se'n compten 3,5 entre dones. Quina explicació tenen aquestes xifres? Són realment més «forts» els homes i més «dèbils» les dones?

El 79% de les persones amb dermatitis atòpica (DA) veuen afectades les activitats de la seva vida quotidiana a causa d'aquesta malaltia sistèmica i crònica de la pell, amb una alta implicació en la qualitat de vida dels qui la pateixen i moltes vegades banalitzada. infravalorada per la societat. La DA ha estat catalogada durant molt de temps com una malaltia cutània superficial sense importància, però la realitat és que aquesta patologia va més enllà de la pell. La seva naturalesa crònica i recurrent afecta en gran mesura el benestar i la qualitat de vida dels qui la pateixen, especialment en la seva forma més greu, per això és fonamental evitar-ne la banalització i donar-la a conèixer socialment. Carles Aguilar entrevista Marc Fernández, pacient i membre de l'Associació d'Afectats per la Dermatitis Atòpica: AADA.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

11/12/2022 11:31

En Bones Mans 11/12/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Societat Espanyola Multidisciplinar de Malalties Autoimmunes Sistèmiques (SEMAIS) organitza reunions multidisciplinars amb l'objectiu de compartir els avenços científics que s'han produït a les malalties autoimmunes sistèmiques o inflamatòries. A la darrera reunió de la SEMAIS es van abordar les implicacions de les noves guies en hipertensió pulmonar i es presentaran les principals novetats i avenços relatius al Long Covid o Covid persistent. A més, es va parlar de la tasca dels especialistes d'Atenció Primària en el diagnòstic i seguiment dels pacients amb malalties autoimmunes sistèmiques, Carles Aguilar parla amb la Dra. Patricia Fanlo, Presidenta de la SEMAIS, Societat Espanyola Multidisciplinar de Malalties Autoimmunes Sistèmiques.

Les persones que van augmentar les racions diàries de carn vermella durant un període de vuit anys tenien més probabilitats de morir durant els vuit anys següents en comparació amb les persones que no van augmentar el consum de carn vermella, segons un estudi dirigit per investigadors de l'escola Harvard TH Chan de Salut Pública. L'estudi publicat a l'edició en línia de 'BMJ', també va trobar que la disminució de la carn vermella i l'augment simultani d'alternatives saludables d'aliments al llarg del temps es va associar amb una mortalitat menor. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Envellir disposant de la màxima qualitat de vida i la millor atenció sanitària i social. Aquest és el principal objectiu del Barcelona Aging collaboratory (BALL), el primer Living Lab centrat a aportar solucions innovadores a la gent gran que es posa en marxa a Catalunya i que ha estat impulsat per una àmplia representació d'estaments de la societat civil. A més de dotar els pacients d'una eina personalitzada i d'una autonomia més gran, el robot permetrà automatitzar una de les tasques més complexes de la logística assistencial dels hospitals i centres residencials, i reduir, així, la sobrecàrrega del personal sanitari, optimitzant el temps i la qualitat del servei. Parlem amb Jordi Vilaró, Vicedegà de Postgraus i Investigació de la Facultat de Ciències de la Salut - Universitat Ramon Llull.

SEPAR i la SENP proposen 4 mesures per frenar la incidència del virus respiratori sincitial (VRS) en nens. El virus respiratori sincitial (VRS) és un patogen comú que sol aparèixer a finals de la tardor, sol provocar símptomes semblants als d'un refredat, com ara tos, mucositat o febre. No obstant això, especialment en els nens menors d'un any sol causar un impacte més gran, fer que aquests símptomes —que solen durar de 5 a 7 dies— s'agreugin i, derivar en bronquiolitis i complicar-se en alguns casos amb una pneumònia. Un 2% dels nens menors d’un any que el presenten han d’ingressar a l'Hospital. Els menors de 6 mesos i sobretot de 3 mesos tenen un risc més elevat de tenir un quadre greu i ingressar a la UCI. Carles Aguilar entrevista el Dr. Antonio Moreno, Pneumòleg pediatric i membre de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, SEPAR.

La polineuropatia diabètica dolorosa (PNDD) és una complicació freqüent que afecta aproximadament un de cada tres pacients diabètics. Es produeix com a conseqüència de la disfunció dels nervis perifèrics, i es caracteritza per presentar-se com una neuropatía distal simètrica associada a dolor crònic d'inici a dits i peus. Aquest dolor, que de vegades progressa gradualment a panxells, genolls i mans, es pot abordar amb tractament. Es produeix com a conseqüència de la disfunció dels nervis perifèrics, i es caracteritza per presentar-se com una neuropatia distal simètrica associada a dolor crònic d'inici a dits i peus. Aquest dolor, que de vegades progressa gradualment a panxells, genolls i mans, es pot abordar amb tractament. Entrevista amb Mercedes Maderuelo, Gerent de la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE).

El dejuni intermitent no és aconsellable per a totes les persones amb obesitat, segons la SEEN. És fonamental acudir a un endocrinòleg quan es vol iniciar un dejuni intermitent ja que no se'n coneixen els possibles efectes adversos i està desaconsellat per a pacients amb patologies cròniques com la diabetis mellitus tipus 1 o en la insuficiència renal crònica. Alguns beneficis per a l'organisme, que no estan relacionats amb la pèrdua de pes, poden ser la millora del metabolisme de la glucosa (sensibilitat a la insulina, hemoglobina glicosilada, control glucèmic, etc.) i la pressió arterial, segons els resultats preliminars extrets d'alguns estudis. Hi ha dos mètodes, un basat a alternar dies en què es dejuna amb dies en què es menja amb normalitat i un altre que consisteix a restringir el nombre d'hores en què es pot menjar. Carles Aguilar parla amb Idoya Labayen, Professora Titular de Fisiologia de la Universitat Pública de Navarra i Directora de l'Institut de Recerca IS-FOOD

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

11/12/2022 10:54

El dejuni intermitent no és aconsellable per a totes les persones amb obesitat.

És fonamental acudir a un endocrinòleg quan es vol iniciar un dejuni intermitent ja que no se'n coneixen els possibles efectes adversos i està desaconsellat per a pacients amb patologies cròniques com la diabetis mellitus tipus 1 o en la insuficiència renal crònica.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

04/12/2022 11:46

En Bones Mans 4/12/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La intel·ligència artificial pot millorar el diagnòstic de tumors del tiroide i, a més, evita fer puncions al pacient. Els especialistes indiquen que els algorismes matemàtics analitzen les imatges amb menys subjectivitat que l'ecografia, que és l'actual prova d'elecció. Jordi Reverter, Endocrinòleg de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), ha avaluat un programa de diagnòstic que utilitza la intel·ligència artificial per a l'anàlisi d'imatges ecogràfiques de nòduls tiroïdals. Segons la seva experiència, resulta acceptablement fiable com a sistema de cribratge per descartar malignitat, cosa que podria ser útil per establir un criteri de valoració inicial dels casos de malaltia nodular tiroïdal.

Els serveis de Medicina Interna s'estan diversificant i ofereixen alternatives a l'hospitalització convencional (Unitats de Pacient Crònic Complex, Hospitalització a Domicili, enllaç amb les residències), que poden servir per evitar ingressos hospitalaris o reingrés precoç. El paper del metge internista, com a especialista amb visió global del pacient, és clau per abordar aquest perfil de pacients. El perfil dels pacients crònics complexos i pluripatològics hospitalitzats als serveis de Medicina Interna dels hospitals del Sistema Nacional de Salut (SNS) ha canviat en els darrers anys. Cada cop més presenten més edat, més deteriorament funcional, dependència i una estratificació pronòstica de més risc Carles Aguilar parla amb la Dra. Pilar Cubo, Coordinadora del Grup de Treball del Pacient Pluripatoplògic i d'Edat Avançada de la Societat Espanyola de Medicina Interna.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Professionals sanitaris i pacients disposen a partir de desembre una nova alternativa per al tractament del VIH. La Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments, dependent del Ministeri de Sanitat, ha atorgat el finançament públic a cabotegravir + rilpivirina. Es tracta de la primera teràpia antiretroviral d'acció prolongada injectable una vegada cada dos mesos per al tractament del VIH i ha estat desenvolupada mitjançant una col·laboració de dues companyies farmacèutiques, ViiV Healthcare i Janssen. En la presa de medicació diària encara hi ha reptes mèdics i emocionals. Segons l´Agència Europea del Medicament. Per a algunes persones infectades pel VIH tractades amb una combinació diària estable i eficaç de medicaments ARV (antirretrovirals), la disponibilitat d'un ARV d'acció perllongada que redueix la freqüència de dosificació presenta una millora significativa en augmentar la satisfacció general amb el tractament i reduir la càrrega associada amb la presa diària de comprimides. Les principals guies clíniques per a l'abordatge del VIH (guies americanes del DHHS 2 i guies espanyoles de GESIDA 3 ) ja n'han actualitzat el contingut per recomanar l'ús d'aquest tractament antiretroviral d'acció perllongada. Carles Aguilar entrevista la Dra. Eugenia Negredo, Especialista en Medicina Interna de la Unitat de VIH de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

04/12/2022 11:08

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

04/12/2022 11:08

Professionals sanitaris i pacients disposen a partir de desembre una nova alternativa per al tractament del VIH.

Es tracta de la primera teràpia antiretroviral d'acció prolongada injectable una vegada cada dos mesos per al tractament del VIH i ha estat desenvolupada mitjançant una col·laboració de dues companyies farmacèutiques, ViiV Healthcare i Janssen. Carles Aguilar entrevista la Dra. Eugenia Negredo, Especialista en Medicina Interna de la Unitat de VIH de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

27/11/2022 10:52

En Bones Mans 27/11/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L'associació que uneix clíniques de Medicina i Cirurgia Estètica a Espanya vol treure a la llum la diversa interpretació de la Llei de Publicitat de Medicaments, que fan les Conselleries de Sanitat de cada Comunitat Autònoma i les sancions que imposen. Segons denuncia la SEMYCE, aquesta situació parteix de l'assetjament i la persecució que pateixen algunes clíniques medico-estètiques des de determinades associacions mèdiques, que s'han erigit com a estendard del compliment de la Llei de Publicitat de Medicaments i es dediquen a denunciar de forma sistemàtica i contínua a metges o centres que posen al punt de mira particular, per anunciar termes com Bótox, Toxina Botulínica i el PRP (Plasma Ric en Plaquetes). Ens ho explica Lola Sopeña, Presidenta de la Societat Espanyola de Clíniques de Medicina i Cirurgia Estètica (SEMYCE).

Mites sobre el cabell: Vertader o fals? No és estrany que ens trobem per a tot arreu molts mites sobre el cabell. És important reconèixer-los i saber si són falses o no, ja que podrien perjudicar més que ajudar el nostre cabell. Creix més fort el pèl si ho depiles?, sortiran més cabells blancs si els arrenques?, tallar els cabells fa que creixin més?. Volem comentar tota la informació de manera que puguem cuidar la nostra salut capil·lar per complet i sense preocupacions, sabent què sí i què no és positiu per al teu cabell.. Ens ho comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en medicina preventiva i Salut Pública.

El dolor es pot convertir en un company i la fatiga pot fer que un trajecte de cinc minuts caminant fins al metro sigui com si demanessin escalar l'Everest. Aquests símptomes, malgrat que són difícils de mesurar i definir amb paraules, generen un impacte negatiu a les persones que tenen la malaltia. Així es descriu com comencen cada dia molts pacients amb malalties reumàtiques. D'acord amb el darrer estudi EPISER, entre 220.000 i 430.000 persones més grans de 20 anys a Espanya pateixen artritis reumatoide, que cursa amb dolor, tumefacció de les articulacions i es manifesta amb símptomes com la fatiga, rigidesa matutina, debilitat i limitació funcional. Però altres malalties com l'espondilitis anquilosant i l'artritis psoriàsica, encara que menys freqüents, són igualment incapacitants. Carles Aguilar parla amb Laly Alcaide, Directora de la Coordinadora Nacional de Artritis, ConArtritis.

L'obesitat és una malaltia. El que sembla obvi i lògic, no ho és en realitat, sobretot per la clàssica concepció (que encara impera i s'estén) que tendeix a culpabilitzar el pacient del seu origen i conseqüències, que l'han portat tant a ser menyspreada reiteradament, infravalorada i oblidada pels decisors polítics i sanitaris com a suposar un estigma social per a les persones que la pateixen. Tot i això, s'adverteixen canvis significatius, progressos de tota mena que ha tingut la seva màxima expressió i exposició al XVIII Congrés Nacional de la Societat Espanyola d'Obesitat (SEEDO), a Barcelona amb més de mig miler d'experts. Aquesta trobada de marcat caire científic pretén erigir-se també en una plataforma per impulsar la lluita davant aquesta malaltia des de tots els fronts: començant per la investigació bàsica i clínica, donant fruits en nous abordatges terapèutics, passant pel diàleg i l'estreta col·laboració entre diferents disciplines mèdiques, oferint també un màxim protagonisme al pacient i culminant amb activitats paral·leles cridades a fomentar la consciència i reivindicació social. Aquest Congrés aporta una visió panoràmica, de 360 º, de l'obesitat, reunint alguns dels investigadors i clínics més rellevants del panorama nacional, així com destacats referents internacionals. S'han donat a conèixer des dels darrers avenços en la investigació experimental fins als nous recursos farmacològics disponibles, mostrant línies de treball i abordatges prometedors on l'evidència és cada vegada més gran. Carles Aguilar parla amb la Dra. Lilliam Flores, Endocrinòloga i Vocal de la junta Directiva de la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat, SEEDO.

El Black Friday té també la seva pròpia història ja que està relacionat amb el dia d'Acció de Gràcies als Estats Units. Sembla que, en el seu moment, va començar a parlar-se del “divendres negre” quan molta gent es posava malalta per no anar a treballar i així fer un pont festiu.... Però no parlarem de les diverses anècdotes del “Black Friday ” sinó del fet que marca d'alguna manera l'inici de les compres nadalenques. El que farem es compartir amb els oients els consells bàsics per a fer compres durant l’anomenat Black Friday que comença el divendres 25 de novembre i finalitza, en principi, el 28 de novembre amb l’anomenat Cyber Monday. Les propostes ens poden arribar tant de botigues presencials com a través d’Internet. Amb la Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació, Carme Sabater els comentarem per tal que tothom pugui realitzar aquestes compres sense que ningú pugui sortir perjudicat.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

27/11/2022 10:34

L'obesitat és una malaltia. XVIII Congrés Nacional de la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat, SEEDO.

El que sembla obvi i lògic, no ho és en realitat, sobretot per la clàssica concepció (que encara impera i s'estén) que tendeix a culpabilitzar el pacient del seu origen i conseqüències, que l'han portat tant a ser menyspreada reiteradament, infravalorada i oblidada pels decisors polítics i sanitaris com a suposar un estigma social per a les persones que la pateixen.