en bones mans

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

10/07/2022 11:58

Osteogènesi imperfecta, molt més que tenir ossos de vidre.

L’osteogènesi imperfecta (OI) més que una malaltia és un conjunt de desordres poc freqüents, de base genètica, que afecta la síntesi de col·lagen tipus 1, una proteïna que forma part de l’os, però també de múltiples òrgans com la pell, els lligaments i tendons, les dents, l'oïda, les vàlvules cardíaques etc.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

03/07/2022 11:26

En Bones Mans 03/7/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L'Alfa-1 antitripsina (AAT) és una proteïna que protegeix els teixits del dany causat per enzims proteolítics. Les persones amb dèficit d'AAT presenten risc de patir malalties pulmonars (com emfisema pulmonar i MPOC) i diferents formes d'hepatopatia. A Espanya s'estima que hi podria haver més de 14.500 individus portadors del genotip deficitari greu més freqüent, i es té la certesa que només una minoria dels pacients amb aquesta malaltia rara estan diagnosticats i adequadament tractats, en aquells casos en què podria estar indicat fer un tractament específic. Parlem amb la Dra. María Torres, metge especialista en Pneumologia de l'Hospital Álvaro Cunqueiro (Vigo) i responsable de la Unitat de DAAT.

Entre el 3% i el 15% de la població pateix incontinència anal i fins a un terç no ho explica a cap sanitari L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària però alerta que aproximadament un terç dels pacients amb incontinència anal (IA) no ho expliquen als professionals de salut. De fet, un 52% de les dones que pateixen diarrea solen presentar episodis d’incontinència anal però menys de la meitat ho expliquen. També s'estima que pateixen aquesta patologia entre un 4 i un 6% de les dones que han tingut un part vaginal. Precisament un estudi fet a Espanya recentment indica que en dones que pateixen incontinència urinària, fins a un 8.7% també pateix incontinència anal. Ens ho explica la Montserrat Chicote, Infermera de la L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya.

El sol ens omple d'energia i de bon humor, millora l'aparença de la pell i aporta vitamina D, fonamental per als nostres ossos. Però exposar-nos al sol, amb temperatures altes i sense protecció, pot tenir efectes perjudicials per a la nostra salut. Per evitar aquests quadres és important tenir en compte uns consells molt pràctics que ens comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) ressalta la importància del paper de l'endocrinòleg des del moment en què el pacient és diagnosticat amb aquesta malaltia. Un 55% de persones estan desnodrides quan es detecta que pateixen ELA i aquesta desnutrició s'associa de manera independent a un augment de la mortalitat. A més, la remissió d'un pacient a una Unitat de Nutrició Clínica i Dietètica per fer-ne un seguiment repercuteix en l'augment de la supervivència. Per això, la incorporació del metge especialista en Endocrinologia i Nutrició als equips multidisciplinaris incideix en l'atenció nutricional primerenca i la disminució del risc de patir desnutrició”. Carles Aguilar parla amb el Dr. Juan José López Gómez, membre de l'Àrea de Nutrició de la SEEN.

El sedentarisme és una forma de vida en què les persones amb prou feines fan exercici físic i mantenen un estil de vida inactiu. Entenem el sedentarisme com aquell estil de vida que no té moviment o activitat física. Aquelles persones que fan menys de 90 minuts d'activitat física a la setmana. A més, està considerat una de les principals causes de mort prematura en l'actualitat, especialment a la tercera edat. Ens ho comenta el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

L'osteogènesi imperfecta (OI) més que una malaltia és un conjunt de desordres poc freqüents, de base genètica, que afecta la síntesi de col·lagen tipus 1, una proteïna que forma part de l'os, però també de múltiples òrgans com la pell, els lligaments i tendons, les dents, l'oïda, les vàlvules cardíaques etc. La seva característica clínica més típica és la fragilitat òssia que condiciona fractures freqüents davant de traumatismes mínims o fins i tot espontàniament i que l'ha portat a ser coneguda com la malaltia dels ossos de vidre. La seva prevalença estimada és de 5-7/100.000 persones, encara que amb tota seguretat es tracta d'una patologia infradiagnosticada sobretot en les formes més lleus. Carles Aguilar entrevista a la Dra. Pilar Peris coordinadora del IV Curs SER d'Osteoporosi i Patologia Metabòlica Òssia especialista del Servei de Reumatologia de l'Hospital Clínic de Barcelona.

L'ortorèxia és un trastorn de la conducta alimentària que consisteix en l'obsessió pel menjar sa. Les persones que pateixen aquesta patologia se senten obligades a seguir una dieta restrictiva que, segons els casos, pot excloure la carn, els greixos, els aliments sense etiquetatge ecològic, els additius... Pot comportar mancances nutricionals i alterar la salut mental. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Otsuka Pharmaceutical, 100 anys pel camí menys transitat. Des dels seus inicis, Otsuka manté el propòsit de centrar la seva investigació en poques àrees terapèutiques i en malalties de baixa incidència per buscar noves solucions per als pacients, un objectiu que ha trobat a Espanya el seu principal impulsor al continent europeu. Otsuka Pharmaceutical investiga, desenvolupa, fabrica i comercialitza fàrmacs innovadors per abordar necessitats mèdiques no cobertes apostant per investigar en poques àrees terapèutiques i malalties de baixa incidència, per desenvolupar fàrmacs que aportin esperança a persones que pateixen patologies greus. La Salut Mental és una de les prioritats principals de la companyia, ja que des de fa més de 30 anys la companyia està compromesa a aportar solucions terapèutiques respectuoses amb la qualitat de vida i la funcionalitat dels pacients que pateixen patologies mentals greus, com l'esquizofrènia i el trastorn bipolar. Altres dels pilars d'Otsuka és la nefrologia, àmbit en el que investiga noves opcions de tractament per a la malaltia renal crònica i les patologies derivades, així com també treballa per augmentar la conscienciació sobre les malalties renals, com la poliquistosi renal autosòmica dominant, un trastorn hereditari greu que pot ocasionar insuficiència renal. Carles Aguilar conversa amb José Manuel Rigueiro, director general d'Otsuka Espanya.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

03/07/2022 11:25

Otsuka Pharmaceutical, 100 anys pel camí menys transitat.

Des dels seus inicis, Otsuka manté el propòsit de centrar la seva investigació en poques àrees terapèutiques i en malalties de baixa incidència per buscar noves solucions per als pacients, un objectiu que ha trobat a Espanya el seu principal impulsor al continent europeu..

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

27/06/2022 06:59

En Bones Mans 26/6/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les noves tecnologies s’han incorporat d’una forma molt ràpida degut a la pandèmia. Això és una molt bona oportunitat per als usuaris i pacients, però que comporta una important barrera. Parlem de la part menys gratificant de la feina que fa la primària encara que està treballant en condicions de precarietat de material, d’estructures, de serveis i econòmiques però explicarem les dificultats que tenen un cert grup de població en l’accés al seu centre de salut amb la Presidenta de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Carme Sabater.

La seguretat alimentària es refereix a l'ús de diferents recursos i estratègies per assegurar que tots els aliments siguin segurs per al consum. Tot i que la definició de seguretat alimentària ha evolucionat amb el temps. Actualment, el concepte se sustenta en quatre fonaments: disponibilitat, estabilitat, accés i ús. L'evolució dels sistemes de producció o la globalització han influenciat de manera decisiva la seguretat alimentària. Termes com a seguretat i qualitat són cada vegada més reconeguts, acceptats i exigits pel consumidor, cosa que suposa fer front a nous reptes i desafiaments per prevenir riscos alimentaris. La seguretat alimentària s'ocupa sobretot que els aliments no suposin cap risc per a la salut i que siguin saludables. Ens ho explica la Dra. Irene Bretón, Presidenta de la Fundació de Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició.

El sol ens omple d'energia i de bon humor, millora l'aparença de la pell i aporta vitamina D, fonamental per als nostres ossos. Però exposar-nos al sol, amb temperatures altes i sense protecció, pot tenir efectes perjudicials per a la nostra salut. Per evitar aquests quadres és important tenir en compte uns consells molt pràctics que ens comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

El diagnòstic precoç de la infecció per hepatitis C (VHC) suposa un benefici tant des del punt de vista de la persona infectada, com des del de salut pública per reduir el risc de contagi, trencar la cadena de transmissió i disminuir les taxes de mortalitat que encara existeixen associades a aquest virus. Tot i això, en l'actualitat, se segueix trobant un nombre elevat de ciutadans no diagnosticats que desconeixen ser portadors de la malaltia. Només al nostre país, al voltant del 25-45% de les persones infectades, no saben que ho estan. Carles Aguilar parla amb el Dr. Javier Pamplona, Metge Adjunt de l’Aparell Digestiu i Hepatologia del Institut d’Assistència Sanitària en Girona.

Fer esport és bo en qualsevol moment de l'any, i fins i tot més quan a l'equació posem temps lliure a les mans plenes. Per això, agafar la bicicleta és una de les activitats més agradables quan l'estiu apareix, i fins i tot es converteix en més desitjable quan la compartim, ja sigui amb la família o sortint amb els amics. Cal tenir una cura especial amb els nens i les bicicletes i el Dr. Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens ofereix uns consells molt pràctics.

L'ésser humà treballa fins a 400 músculs amb cada riallada. Els seus beneficis a l'organisme són inqüestionables: millora la respiració, la circulació, l'estat emocional, afavoreix la inclusió social mitjançant la cohesió interpersonal... No obstant això, a mesura que passen els anys, perdem aquest sa costum i apareix el risc de patir depressió, fins a un 34% en el cas dels ancians. Tractant el riure com a eina, la qualitat de vida de la Tercera Edat pot millorar notablement a través de sessions especialitzades en grup. Carles Aguilar parla amb Víctor Pérez Dávila Psicòleg de Ronda de Dalt Residencial i impulsor del taller de risoteràpia a la tercera Edat.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

20/06/2022 04:58

Discapacitat intel·lectual i salut mental

Abordatge multidisciplinari i adaptat, determinant per millorar la qualitat de vida de les persones. Parlem del model d'atenció concret en la casuística de discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental, que sovint ens passem el dia insistint en què són dues coses que no tenen perquè anar juntes, però justament en aquest cas, sí.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

19/06/2022 11:10

En Bones Mans 19/06/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El funcionament correcte del sistema digestiu té un gran impacte en el benestar integral, tant físic com emocional. En aquest sentit, la salut digestiva influeix en la prevenció de malalties, les defenses, el comportament, les emocions i està relacionada amb la qualitat de vida. Tot i això, segons la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD), aproximadament la meitat de la població espanyola pateix algun tipus d?afecció digestiva. Parlem de la salut digestiva amb la Dra. Silvia Gómez, Metge Adjunt del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital La Paz de Madrid.

Els anticossos conjugats, o ADCs per les sigles en anglès, són una teràpia innovadora per lluitar contra diferents tipus de càncer. Són teràpies que conjuguen anticossos amb agents quimioteràpics, units a través d'un enllaçador. Tots dos treballen en equip, com si fossin un cavall de Troia en què el cavall representa l'anticòs i els guerrers ocults al seu interior, els agents quimioteràpics. L'anticòs localitza la cèl·lula tumoral i s'uneix a la seva superfície, enganyant-la perquè la reconegui i li permeti entrar a l'interior. Quan està dins de la cèl·lula, l'agent quimioteràpic actua danyant o eliminant la cèl·lula tumoral. Els ADCs són capaços de, un cop dins de la cèl·lula tumoral, separar anticòs i enllaçador dels agents quimioteràpics per deixar-los lliures. Això fa que aquests agents siguin més eficaços i també més petits i puguin travessar la membrana de la cèl·lula per tractar les tumorals veïnes. Carles Aguilar parla amb el Dr. Miguerl Coll, Cap de Servei d'Oncologia Mèdica de l'Institut Català d'Oncologia de l’Hospitalet.

L'Hospital Universitari de Badajoz ha estat el primer a Espanya en fer servir una innovadora tècnica d'ablacions sense radiació per tractar la fibril·lació auricular (FA). Desenvolupada pel cardiòleg especialista en electrofisiologia, el Dr. Manuel Durán, ja s'han fet més de 100 ablacions sense necessitat d'utilitzar radiació ionitzant sense complicacions. Amb aquesta tècnica pionera i amb l'ajuda del navegador, es poden localitzar els catèters dins del cor, i, juntament amb l'ecògraf intracardíac, optimitzar el tractament de les arítmies evitant l'ús de radiació ionitzant. En aquest sentit, l'exposició del pacient a la radiació és inexistent, reduint-se a zero davant dels 15 minuts estimats en la utilització habitual de l'equip radiològic durant aquest tipus d'intervencions. A més, aquesta tecnologia compta també amb altres avantatges com la possibilitat de realitzar la punció transeptal de forma segura, monitoritzar les complicacions, localitzar estructures clau de difícil accés, així com la ubicació constant del catèter dins del cor.

L'apnea obstructiva del son és una malaltia crònica amb alta prevalença i per a la qual, avui dia, no hi ha tractament curatiu excepte en els casos en què hi ha una reducció molt significativa de pes o en determinades cirurgies practicades en pacients seleccionats. Afortunadament, hi ha diversos tractaments eficaços que permeten un excel·lent control de la malaltia i que han estat recentment reavaluats al Document Internacional de Consens sobre apnea obstructiva del son avalat per 17 societats científiques. Tractem a fons el tema de l'apnea amb la Dra. Irene Cano, Pneumòloga i Coordinadora de l'Àrea de la Son de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica.

Parlem del model d’atenció concret en la casuística de discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental, que sovint ens passem el dia insistint en què són dues coses que no tenen perquè anar juntes, però justament en aquest cas, sí. Com a dada especialment rellevant: Aproximadament un 34% de la població amb discapacitat intel·lectual presenta, a més, un trastorn mental associat, el que es tradueix en un freqüent infradiagnòstic dels problemes de salut mental en aquest col·lectiu i en complexitat en el tractament. Parlem de que a Catalunya, unes 76.000 persones presenten discapacitat intel·lectual i, d’aquestes, 22.800, com a dada mitjana, serien tributàries d’atenció en salut mental. Llavors, partim de la base que és indispensable realitzar un model abordatge multidisciplinari. Un dels punts claus es la definició del model d’abordatge de la discapacitat intel·lectual i la salut mental que es duu a terme, destacant: L’acompanyament integral des de tots els àmbits de la vida, un diagnòstic biopsicosocial per una atenció multidisciplinària i Apostar per la investigació i docència per fer créixer el model. Carles Aguilar parla amb el Dr. Carlos Peña, Psiquiatre i neuròleg, Dr. per la Universitat de Vic en Salut Mental Discapacitat Intel·lectual.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/06/2022 06:58

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/06/2022 06:58

En Bones Mans 12/6/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. S'està potenciant conscienciar la societat sobre la utilitat dels assaigs clínics. Aquests estudis de recerca busquen demostrar l'eficàcia i la seguretat de nous fàrmacs o tractaments com a fase prèvia a la seva autorització i comercialització posterior. Els farmacòlegs clínics tenen un paper fonamental en el disseny, l'execució, l'anàlisi i la revisió crítica d'aquests assaigs. Parlem amb Antonia Agustí, Presidenta de la Societat Espanyola de Farmacologia Clínica.

L’actitud activa i la responsabilitat en l’autocura de les persones amb esclerosi múltiple claus per augmentar la qualitat de vida. S’està a punt d’incorporar tres fàrmacs nous d’alta eficàcia i menys efectes adversos i comencem a poder utilitzar-los com a primera línia de tractament d’una medicina cada vegada més personalitzada. En el marc del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, la Fundació Esclerosi Múltiple, el Campus de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i el Cemcat han organitzat la jornada informativa: Podem prevenir l’esclerosi múltiple?, destacant els avenços en la recerca i en els nous tractaments, així com la importància dels estils de vida saludable. Carles Aguilar parla amb la Rosa Masriera, Directora de la Fundació Esclerosi Múltiple

Per sort, la cefalea en raïm és molt poc freqüent i afecta una de cada 1.000 persones. Diem per sort perquè la intensitat del dolor és tanta que un 60% dels afectats tenen depressió i fins a un 25% arriben fins a l’extrem d’intentar suïcidar-se. Malgrat la seva gravetat, molt pocs hospitals terciaris al món estan especialitzats en aquest tipus de cefalea. L’excepció és Sant Pau, on s’aborda de forma multidisciplinària i integral el diagnòstic, l’assistència, la recerca, la docència i la divulgació de la cefalea en raïm, sent el centre de referència en el tractament d’aquesta malaltia a Catalunya i a Espanya amb un equip especialitzat de neuròlegs, neuropsicòlegs, anestesistes, psiquiatres i neurocirurgians. Parlem amb el Dr. Juan Aibar, Neurocirurgià del Hospital de Sant Pau de Barcelona.

La prevalença dels nòduls tiroïdals a la població és elevada, estimant-se en un 40%-67% després de la realització d'estudis necròpsics i ecogràfics, davant només un 3-7% de casos detectats per palpació. Els nòduls tiroïdals són un motiu de consulta cada vegada més freqüent a Endocrinologia per l'augment d'exploracions radiològiques (ecografies, TACs, PETs) realitzades en el context d'altres malalties. L’endocrinòleg exerceix un paper fonamental en realitzar l'estudi complet, incloent-hi l'ecografia tiroïdal i, moltes vegades, la punció aspirativa quan està indicada. Ens ho explica la Dra. Elena Navarro, Endocrinòloga de l'Hospital Verge del Rocío de Sevilla i Coordinadora de l'Àrea de Tiroides de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició.

La SEEN ressalta les greus conseqüències per a la salut dels trastorns hormonals al Dia Europeu de les hormones. Es tracta de promoure entre la població la importància de rebre un diagnòstic correcte i tractament de les alteracions hormonals per part d'un especialista. Els trastorns hormonals poden tenir conseqüències greus a l'organisme, cosa que depèn del tipus d'hormona alterada i la durada d'aquesta alteració. Els símptomes dels desequilibris hormonals poden ser canvis en el pes corporal i en el comportament, el cansament i les alteracions en el desenvolupament, entre d'altres. De vegades, els afectats són asimptomàtics o presenten símptomes molt lleus, per la qual cosa és essencial parar atenció a les manifestacions del cos (molèsties, dolors, etc.). Carles Aguilar entrevista al Dr. Alberto Fernández, Endocrinòleg i Secretari de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició.

El vaginisme consisteix en la contracció involuntària dels músculs perivaginals, al terç inferior de la vagina, cosa que impedeix la penetració en les relacions sexuals o la fa molt difícil i dolorosa. Aquesta disfunció sexual afecta un grup reduït de la població femenina i, a més, és una causa d'esterilitat en les dones que es troben en edat reproductiva. El vaginisme es pot solucionar amb un tractament combinat de sexologia i ginecologia, cosa que permetrà millorar la vida sexual d’aquestes dones i donar-los la possibilitat de concebre. Parlem d'aquesta qüestió amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

13/06/2022 06:49

L’estimulació cerebral profunda aplicada a la cefalea del suïcidi

Per sort, la cefalea en raïm és molt poc freqüent i afecta una de cada 1.000 persones. Diem per sort perquè la intensitat del dolor és tanta que un 60% dels afectats tenen depressió i fins a un 25% arriben fins a l’extrem d’intentar suïcidar-se.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

06/06/2022 06:45

En Bones Mans 5/6/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Actualment, la medicina regenerativa s'està aplicant a molts camps de la medicina, però és al camp de la traumatologia on s'estan obtenint excel·lents resultats per tractar diferents lesions i malalties, entre elles l'artrosi. Aquestes tècniques es basen en la utilització de diferents eines terapèutiques per regenerar, millorar i fins i tot curar certes malalties, entre les quals hi ha moltes associades al sistema múscul esquelètic. En el cas de l'artrosi, amb aquestes noves tècniques s'aconsegueix en un percentatge alt de casos aturar la degeneració del cartílag articular i fins i tot recuperar-lo, aconseguint així minimitzar el dolor, la inflamació i la manca de funcionalitat de l'articulació afectada. Parlem amb el Dr. Humberto Loscerales, Director de Medicentre.

Abusar de l'ús de les xancletes pot provocar problemes als genolls o lumbars. A més, amb aquest tipus de sabata el peu va desprotegit i es converteix en un blanc fàcil d'agressions externes, com ara esgarrapades, cops o talls. Així mateix, afavoreix que els talons s'esquerdin, cosa que genera risc d'infeccions. El seu ús excessiu pot produir l'aparició dels dits a urpa, ja que en caminar es produeix una contracció involuntària de diferents grups musculars amb la finalitat de subjectar el calçat i no perdre'l cada cop que fem un pas. També hi ha risc de sobrecàrregues, dolor a la zona metatarsal, tendinopaties de la musculatura extensora, esquinços, fascitis plantar, etc. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Es posa en marxa l'Hospital Virtual, una nova plataforma per a professionals sanitaris i pacients amb malaltia inflamatòria intestinal. Aquesta plataforma per a pacients amb malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa inclou vídeos, documents interactius i infografies animades, entre d'altres recursos educatius. L'Hospital Virtual es dirigeix també a professionals sanitaris especialistes en malaltia inflamatòria intestinal, proporcionant-los materials per millorar la comunicació amb el pacient i fomentar la presa de decisions compartides.

Les malalties reumàtiques constitueixen, a nivell global en països desenvolupats, la segona causa d'incapacitat laboral temporal (IT) darrere dels catarros comuns i suposen la primera causa d'incapacitat permanent, cosa que reflecteix l'alt impacte socioeconòmic i laboral que ocasionen aquestes patologies. Un percentatge important de pacients amb malalties reumàtiques pateixen una limitació funcional tan gran que no poden realitzar les seves activitats habituals i, per tant, tampoc les laborals i això últim pot suposar el reconeixement de la situació d'incapacitat permanent (IP). Carles Aguilar parla amb la Dra. Cristina Lajas, del Servei de Reumatologia de l'Hospital Clínic San Carlos de Madrid.

Els pacients amb malaltia cardiovascular del nostre país s'uneixen per posar en marxa una campanya de sensibilització amb l'objectiu de donar a conèixer com la insuficiència cardíaca repercuteix en la qualitat de vida, a través d'històries reals de pacients que compartiran les seves experiències “de cor a cor”. La insuficiència cardíaca (IC) afecta més del 16% de la població més gran de 75 anys a Espanya i representa la primera causa d'hospitalització en pacients més grans de 65 anys. Es tracta d'un problema de salut crònic, que cursa amb múltiples patologies associades i que no té cura, el pronòstic i la qualitat de vida del qual depèn d'un diagnòstic d'hora, una atenció multidisciplinària i integral i de l'autocura del pacient. Carles Aguilar entrevista el Dr. Pedro Moliner, Especialista en Insuficiència Cardíaca de l'Hospital de Bellvitge de Barcelona i Maite San Saturnino, Presidenta de Cardioalianza.