en bones mans

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

08/05/2022 11:50

La reanimació cardiopulmonar ha de ser brusca, inesperada i potencialment reversible.

En el moment precís en que es produeix una aturada resulta difícil plantejar-se la decisió com un dilema moral, perquè per a aquelles persones que ho presencien l’opció de no reanimar va inexorablement lligada a la mort. La decisió fàcil, instintiva i, en principi, empàtica és reanimar, però cal qüestionar-se si èticament és el més responsable.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

01/05/2022 14:33

En Bones Mans 1/5/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La prevenció i la detecció precoç del càncer de còlon poden assolir una supervivència en el 90% dels casos. A Espanya es diagnostiquen cada any al voltant de 43.581 nous casos de càncer de còlon, essent el càncer diagnosticat amb més freqüència al nostre país. L'edat, els antecedents familiars o les síndromes hereditaris especials són alguns els factors de risc. El càncer de còlon es pot curar en el 90% dels casos si es detecta precoçment. Els bons hàbits dietètics i un estil de vida saludables són crucials per a la seva prevenció. Parlem amb la Dra. Susana Jiménez, Portaveu de la Fundació Espanyola d'Aparell Digestiu (FEAD).

Neix 'Ejes 3.0', una eina per prescriure exercicis individualitzats en espondiloartritis. El projecte #ReumaFIT de la Societat Espanyola de Reumatologia amplia el contingut amb un nou programa per fomentar la prescripció d'exercici. L'exercici físic ha demostrat ser un pilar fonamental en el tractament de les espondiloartritis (EspA), ja que millora els símptomes (dolor, fatiga, problemes de mobilitat a la columna, debilitat, etc.), contribueix a reduir l'activitat inflamatòria i fomenta la sensació de benestar. No obstant això, malgrat aquests avantatges, nombrosos estudis assenyalen que els pacients amb espondiloartritis axial i artritis psoriàsica són més sedentaris i menys actius que la població general. A més, quan es prescriu exercici a aquests pacients, el compliment sol ser baix. Inicialment és una mica més gran, però només entre el 22-50% continuen realitzant-ho més de 6 mesos. Carles Aguilar parla amb el Dr. Mariano Flórez, Rehabilitador del Hospital Universitari Fundació Alcorcón (Madrid) que ha participat al projecte Ejes 3.0.

Ens retrobem amb els temes de salut i ho fem tot explicant-los els resultats més interessants de l’informe La Salut a Barcelona 2020 realitzat per l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Aquest informe ofereix dades rellevants sobre els ciutadans i barris on la pandèmia més ha afectat, quedant al descobert que un dels principals determinants són les desigualtats socials en la salut. L’informe també manifesta que la Covid-19 ha suposat un repte tant pels serveis sanitaris com serveis de salut pública que han hagut d'adaptar les seves funcions a les necessitats plantejades així com també pels propis ciutadans. De tot això parlem tot seguit amb la Marta Olabarría, Técnica del Servei de Sistemes d'Informació en Salut de l’ASPB.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), més de 45 milions de persones pateixen un Trastorn Bipolar, una patología que es caracteritza per l'aparició de símptomes maníacs i depressius, i que pot multiplicar fins i tot per 15 el risc de suïcidi de la persona que ho pateix, essent fonamental una detecció primerenca de la patologia i el seu tractament adequat. A Espanya més d'un milió de persones pateixen el trastorn. Tot i això, un 84% de la població segueix apuntant a l'estigmatització com una de les principals barreres per tractar els trastorns de l'estat de l'ànim, entre els quals hi ha el Trastorn Bipolar. En aquest sentit Carles Aguilar entrevista el Dr. Francesco Panicali, metge especialista en Psiquiatria i membre de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental i de la Societat Espanyola de Patologia Dual qui assenyala la importància de detectar aquesta patologia de forma precoç ja que els primers símptomes del Trastorn Bipolar apareixen entre els 15 i 25 anys i cal parar esment a l'aparició de símptomes afectius tant del pol depressiu, com del pol maníac, que es poden presentar separadament o de forma combinada. La detecció primerenca d'aquests trastorns és fonamental per poder oferir un tractament eficaç i evitar futures complicacions.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

25/04/2022 16:46

En Bones Mans 24/4/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El consum de substàncies tòxiques a l'adolescència baixa, però augmenta el risc d'abús de pantalles. Els darrers estudis estimen que ha augmentat l'abús d'Internet i les xarxes socials i ha disminuït el consum de drogues. Els experts adverteixen que la tendència es pot invertir davant de la relaxació de mesures restrictives per la pandèmia. Els pediatres d'Atenció Primària, claus per a la prevenció, la detecció i l'abordatge precoç dels riscos i les patologies relacionades amb la salut digital i evitar que el problema es converteixi en una conducta addictiva a Internet a mitjà termini. Ens ho explica la Dra. Maria Salmerón, Pediatre de la Unitat de Medicina de l'Adolescència de l'Hospital Ruber Internacional (Madrid)

Més de 600 metges internistes analitzen les darreres novetats científiques en diabetis, obesitat i nutrició. S'aborden temes de temes de rellevància científica com, entre d'altres, l'obesitat com a malaltia prevalent. El paper del metge internista, com a especialista amb visió global i integral del pacient, és clau en el maneig de les persones amb obesitat per aconseguir un adequat control de la mateixa i evitar complicacions associades a aquesta. Amb la Dra. Juana Carretero, Vicepresidenta Primera de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) i Experta en Obesitat parlem de totes les claus de novetats en el seu abordatge i què implica per a la resta d'òrgans i patologies. A més de no estigmatitzar socialment la persona que la pateix.

Les malalties reumàtiques tenen una alta prevalença. A Espanya, s'estima que 1 de cada 4 persones més grans de 20 anys pateix alguna patologia reumàtica, fet que suposa prop d'11 milions de persones afectades, segons l'estudi EPISER de la Societat Espanyola de Reumatologia. No obstant això, malgrat la seva alta prevalença i el seu gran impacte personal, familiar i social, aquestes malalties continuen sent desconegudes per a la població en general, per la qual cosa és important promoure campanyes per augmentar aquest coneixement, cosa que contribuirà a millorar-ne el diagnòstic precoç que, juntament amb un tractament adequat, resulta fonamental per millorar la funció dels pacients, així com la seva qualitat i anys de vida. Carles Aguilar parla amb la Dra. Delia Reina, Portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i Cap de Servei de Reumatologia de l´Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi (Barcelona)

Augmenta de manera preocupant el nombre d'infeccions de transmissió sexual, amb un increment mitjà anual del 26,3% els darrers anys, mentre que l'ús del preservatiu entre els joves s'ha reduït del 84% al 75%. Aquest descens en l'ús del condó és una de les causes de l'important increment de malalties de transmissió sexual que es creien pràcticament desaparegudes, com la gonorrea, la sífilis o la clamídia. Comentem aquest fet amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic del programa.

La malaltia hepàtica crònica apareix quan el fetge ha patit danys durant llargs períodes de temps, cosa que dóna lloc a teixit cicatricial que limita la capacitat del fetge per funcionar i autorreparar-se. Aquesta afecció és la cinquena causa de mort a Europa i actualment la malaltia hepàtica crònica avançada només es pot tractar amb el trasplantament hepàtic. Entrevistem el Dr. Manuel Morales-Ruiz, membre de la Comissió de Valoració Bioquímica de la Malaltia Hepàtica de la Societat Espanyola de Medicina de Laboratori.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

18/04/2022 06:42

Les Urgències Hospitalàries, un servei fonamental per a qualsevol Hospital avui dia.

S'hi atenen les patologies que poden implicar risc vital o pèrdua de funció de qualsevol òrgan en 24 h, però igualment atén tots els pacients que hi acudeixin, tractant-los en primera instància i orientant-los cap als Serveis i Unitats que podran fer un seguiment adequat de la patologia per la qual consulten.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

18/04/2022 06:41

En Bones Mans 17/4/2022

A diferència del que solem pensar, ment i cos treballen com un tot perfectament integrat que no s'ha de separar si volem conservar un estil de vida equilibrat i beneficiós. Pel que fa al Dia Mundial de la Salut, celebrat recentment, parlem sobre les claus per prestar més atenció a la salut mental amb l'objectiu de disminuir el seu impacte en el benestar físic amb Maria Mavji, Psicòloga i Cap d'Operacions de Therapy Chat.

Durant els temps de pandèmia hem passat per l’estat d’alarma i diversos , confinaments, aquesta situació ha propiciat que les noves tecnologies s’implantin més ràpidament, el teletreball, l’accés al sistema de salut, la nova relació entre les sucursals bancàries i les persones, han influït i de manera important en visibilitzar les desigualtats d’accés a aquestes noves tecnologies. Comentarem alguns aspectes sobre com afecta la bretxa digitals a les persones més vulnerables o col·lectius més desafavorits amb la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – salut + Consum + Alimentació.

Diferents estudis reflecteixen un repunt de la utilització d'ansiolítics a Espanya, mentre que en altres països europeus es plantegen una regulació més estricta. El consum s'ha incrementat en els darrers anys un 57%, és a dir, més del doble. El consum d'ansiolítics està assolint uns nivells que poden esdevenir un problema de salut. El pitjor de les dades és que la tendència no baixa, al contrari, puja cada any el que demostra que el seu consum, com s'adverteix sempre des de les autoritats sanitàries, crea una forta addicció on cada vegada es necessita més dosi. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic de En Bones Mans.

La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.

Les Urgències Hospitalàries són serveis mèdics i quirúrgics a disposició dels pacients 24 hores al dia, 365 dies l'any. És un Servei fonamental per a qualsevol Hospital avui dia. S'hi atenen les patologies que poden implicar risc vital o pèrdua de funció de qualsevol òrgan en 24 h, però igualment atén tots els pacients que hi acudeixin, tractant-los en primera instància i orientant-los cap als Serveis i Unitats que podran fer un seguiment adequat de la patologia per la qual consulten. Estan integrats per metges de totes les especialitats mèdiques i quirúrgiques, personal d'infermeria, auxiliars i zeladors especialment formats per al tractament de les patologies urgents. Les ràtios de resposta i de primera atenció han de reflectir una organització impecable, un tracte excel·lent amb uns resultats òptims per resoldre les diferents incidències. Carles Aguilar parla amb el Dr. Noel Bordón, Cap del Servei d'Urgències de l'Hospital HM Nou Delfos Barcelona, Coordinador Mèdic d'HM Internacional i Director Territorial de la Fundació HM.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

10/04/2022 10:42

En Bones Mans 10/4/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. A Espanya, prop de dos milions i mig de persones viuen amb asma. Afecta el 5% de la població adulta i el 10% de la població infantil i provoca almenys 250.000 morts a l'any al món. Aproximadament, el 4% de la població asmàtica adulta viu amb asma greu no controlada. Aquest percentatge, que afecta en primer lloc el pacient, suposa un elevat impacte social, sanitari i assistencial. Parlem amb el Dr. Jesús Sanz, Director Gerent de les Clíniques Universitàries de la Universitat d'Europa i Vicepresident de la Fundació de la Societat Espanyola de Directius de Salut

Parlem del curs 'Intervenció d'Infermeria al pacient amb osteoporosi i fractures osteoporòtiques', organitzat per Canal Editorial amb la col·laboració Grünenthal. Aquesta formació s'ha dissenyat sobre la base d'anys d'experiència de la infermeria en el tractament de pacients amb osteoporosi, està dirigit a professionals d'aquest àmbit, abordant aspectes teòrics de la malaltia i situacions de la pràctica clínica. Carles Aguilar parla amb Nieves Martínez, Infermera del Servei de Reumatologia de l'Hospital General Universitari d'Elda (Alacant)

La colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn són les principals manifestacions de la Malaltia Inflamatòria Intestinal, ambdues patologies cròniques que afecten l'intestí i comparteixen símptomes. Per al seu maneig clínic resulta essencial el diagnòstic precoç, ja que accelera la presa de decisions per part dels professionals sanitaris i evita la progressió de la malaltia. Ens ho explica el Dr. Manuel Barreiro, Especialista de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal del Servei d'Aparell Digestiu del Complex Hospìtalari Universitari de Santiago de Compostela.

Hi ha dades significatives que mostren que un colesterol elevat augmenta el risc d'atacs cardíacs, incloent-hi dades d'estudis observacionals a gran escala en un milió de persones i estudis genètics en 250.000 persones. Reduir el colesterol amb mesures dietètiques i altres hàbits de vida saludables, a més de tractament farmacològic en les persones que els necessitin, redueix el risc cardiovascular. Tot i l'evidència de l'associació de nivells elevats de colesterol amb el risc de presentar una malaltia cardiovascular, encara hi ha mites sobre el paper del colesterol en el desenvolupament de la malaltia cardiovascular. Analitzem aquests mites amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans

Experts reclamen que la digitalització centri els seus esforços en els pacients amb dolor crònic al Fòrum sobre l'Impacte Social del Dolor (Societal Impact of Pain - SIP) a Espanya, on s'ha debatut sobre els reptes a què s'enfronten les persones que pateixen dolor crònic. Aquests experts celebren el desenvolupament i la implementació de la telemedicina, però adverteixen de la necessitat d'una adequada adaptació i regulació. La digitalització facilita la comunicació medicopacient i permet una millora de la integració assistencial entre els diferents estaments de l'SNS. També abordem altres qüestions com el dolor crònic com a primera causa d'absentisme laboral i discapacitat a la UE, el dolor associat al procés oncològic i la necessitat de treballar conjuntament per promoure polítiques que reflecteixin la connexió entre el dolor i l'ocupació. Carles Aguilar parla amb la Dra. María Luz Padilla, Anestesiòloga de la Unitat del Dolor del Complex Hospitalari Universitari de Cartagena (Murcia)