en bones mans

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

16/01/2022 08:05

En Bones Mans 16/1/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. A Espanya ja hi ha una estratègia per a l'ús adequat de les vacunes davant de la COVID-19. Tot i això, encara que la focalització mediàtica i administrativa està en el procés de vacunació, els nous tractaments seguiran tenint un paper important en la gestió de pacients COVID-19, especialment en aquells que són de risc elevat. Així, en un escenari post vacunal, és igual d'important assegurar que coexisteixi una forma organitzada d'avançar amb relació als tractaments, especialment amb els que impliquen l'ús d'anticossos monoclonals neutralitzants. Aquest és l'objectiu del programa ERICO que persegueix que aquestes estratègies innovadores que es poden traduir en menys hospitalitzacions i morts per COVID-19 s'incorporin d'una manera eficient al sistema sanitari. Parlem amb la Dra. Rosario Menéndez, Coordinadora Projecte ERICO i Cap Clínic del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari La Fe de València.

Eva María Novoa, Cap de Grup del Laboratori d’Epitranscriptòmica i Dinàmica de l’ARN al Centre de Regulació Genòmica, CRG, que estudia el rol de l’ARN en el desenvolupament dels espermatozous i la transmissió d’informació hereditària paterna, per exemple, a través de la dieta. El grup de la Dra. Novoa treballa en la seqüenciació per nanopors juntament amb mètodes recentment desenvolupats per revelar com l’ARN dels espermatozous pot influir en el metabolisme de les futures generacions. En aquest projecte, proposa desxifrar quines molècules d’ARN i modificacions d’ARN són responsables de transmetre aquesta informació a través de les distintes generacions, desxifrar com la informació dietètica es converteix en canvis en les poblacions d’ARN de l’esperma i quina és la diversitat de les poblacions d’ARN en els espermatozous a nivell individual. Un altre projecte es basa en el diagnòstic primerenc de càncer i està altament correlacionat amb una bona prognosi i més taxes de supervivència de càncer. Per augmentar la proporció de pacients de càncer que són diagnosticats en estadis primerencs de la malaltia, cal utilitzar eines que permetin la detecció i monitorització de càncer en biòpsies líquides. En aquest sentit, el descobriment de RNAs petits però estables al plasma sanguini ha generat molt interès a desenvolupar mètodes per poder quantificar-los, ja que aquests RNAs estan típicament alterats en pacients amb càncer. Malauradament encara no tenim un mètode simple, econòmic i d'alta precisió que permeti quantificar aquestes molècules en mostres biològiques. Aquest projecte proposa establir una nova tecnologia de seqüenciació, la tecnologia de nanoporus, per quantificar les abundàncies de RNAs petits en mostres biològiques, i fer servir intel·ligència artificial per predir si la mostra és “normal”, “cancerosa” o “metastàsica”. Utilitzant aquesta metodologia, es pretén determinar la malignitat duna mostra en menys de 3 hores, i per un cost no superior a 50 euros per mostra.

Un grup de metges nord-americans, entre els quals s'hi troba el Dr. Howard Schubiner, consideren que el dolor que no està justificat de forma fefaent per lesió, dany tissular, malaltia o patologia no només és possible sinó que és molt habitual, especialment quan es tracta de dolor persistent o repetitiu, i molt especialment quan fem referència al dolor anomenat "musculoesquelètic". Aquest grup de metges sostenen que pretendre abordar els dolors que no estan justificats de forma fefaent per dany, patologia, lesió o malaltia utilitzant fàrmacs, fisioteràpia o cirurgia porta habitualment a uns resultats decebedors, especialment a llarg termini i/o a uns tractament o medicació "de per vida". L'abordament de certs dolors (els que no estan justificats per dany, lesió o veritable patologia,.... res a veure amb la errònia explicació de "fer-se gran" o "tenir les articulacions gastades") que proposen aquests metges és gairebé desconegut al nostre país, quan no rebutjat o ridiculitzat. Parlem amb el Dr. Martín Vargas, Psiquiatre de la Unitat del Dolor de l'Hospital Universitari Rio Ortega i Hospital Clínic Universitari de Valladolid.

L'abús de les xarxes socials entre els joves pot suposar un perill per a la salut mental. Aspectes com la baixa autoestima, la recerca constant del perfeccionisme, la manca de contacte amb la realitat o l'aïllament social poden generar depressió i ansietat. L´estimulació cerebral no invasiva emergeix com una de les tècniques més efectives per abordar les addiccions d´aquests joves, en combinació amb la intervenció psicològica. Un 35% dels malalts amb depressió són farmacoresistents, però podrien beneficiar-se d'aquesta tècnica no invasiva. Carles Aguilar parla amb el Dr. Francesco Panicalli, Psiquiatria de l'Institut Brain 360, membre de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental i de la Societat Espanyola de Patologia Dual.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

09/01/2022 09:58

En Bones Mans 09/1/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Els tumors digestius són els tumors malignes més freqüents. Representen més d’un de cada quatre nous diagnòstics de càncer a Espanya i provoquen al voltant de 35.000 morts l’any. En els darrers anys s'ha produït una revolució en el tractament del càncer, inclosos els tumors digestius, permetent que pacients que tenien fins ara una malaltia de molt mal pronòstic, sense estratègies terapèutiques eficaces, puguin beneficiar-se ara d'un tractament específic per a la seva malaltia , que pot suposar millores en la supervivència i la qualitat de vida. Ens ho explica el Dr. Enrique Aranda, cap de Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Reina Sofía, Catedràtic d'Oncologia Mèdica de la Universitat de Còrdova i President del Grup Espanyol de Tractament per als Tumors Digestius.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

S'han iniciat les rebaixes coincidint amb l'inici de l'hivern i tenen una durada de dos mesos. La gran majoria de comerços respecten aquests períodes, encara que no es obligatori fer rebaixes. Durant el període de rebaixes les principals firmes de moda apliquen descomptes a les diferents peces, per tal d'augmentar les vendes i donar sortida a l'estoc d'articles de la temporada tardor- hivern, la qual cosa permet als clients que van a comprar aprofitar-se dels millors preus. Amb la Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació, Carme Sabater, recordem aquells conceptes essencials que es recullen a la normativa vigent sobre el període de rebaixes per evitar possibles incidències que ens afectin com a consumidors.

Fa pocs dies va perdre la vida Sara, una dona de 39 anys que va haver de ser ingressada a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Santa Lucía, per greus lesions després de sotmetre's a una operació de lipoescultura en una clínica privada a Cartagena, Múrcia. Segons han informat fonts properes a la família de Sara, s'ha presentat davant del jutjat de guàrdia una denúncia per homicidi imprudent al metge que estava al capdavant de l'operació on es van produir les lesions. La mort de la jove s'ha produït com a conseqüència de múltiples perforacions i lesions al ronyó, fetge, duodè, còlon i a l'intestí. Aquestes lesions, dutes a terme durant la intervenció estètica, li van produir peritonitis fecaloïdal i biliar, necrosi isquèmica de còlon ascendent, múltiples perforacions intestinals, perforació duodenal, necrosi de paret abdominal, laceracions hepàtiques, abscés retroperitoneal i evisceració. Així mateix, a la primera denúncia que va ser presentada estant Sara ingressada, s'instava a la Fiscalia que tant el metge com l'anestesista aportin tota la documentació necessària que acrediti la seva formació professional, així com mostres biològiques per a l'anàlisi toxicològica per possible consum de drogues. La Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica (SECPRE) ha fet de la seguretat del pacient el seu lema d'actuació i és el denominador comú de les innombrables activitats docents i de divulgació que es fan. Motivats per la creixent alarma social sobre la seguretat a les intervencions de cirurgia estètica, des de la SECPRE es reitera el compromís amb l'ètica professional, l'exercici responsable de l’especialitat i la informació veraç al pacient. La Cirurgia Estètica ha de ser realitzada exclusivament per cirurgians plàstics. L'extraordinària formació dels cirurgians de la SECPRE està fora de dubte i ho avala el prestigi internacional d'aquesta Societat. Cal assenyalar que la cirurgia estètica només està inclosa en un títol oficial d'especialista que és l'esmentat anteriorment de Metge Especialista en Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora, que s'obté després de la Llicenciatura en Medicina, superar l'examen MIR i completar els 5 anys de residència en un dels serveis de Cirurgia Plàstica dels hospitals públics espanyols. Comentem a fons aquest succés amb el Dr. Joan Fontdevila, Secretari de la Fundació Docent de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica i Cap de Servei de Cirurgia Plàstica de l'Hospital Clínic de Barcelona

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

02/01/2022 14:07

La Dermatologia aconsegueix un 98% d'encert en el diagnòstic de lesions melanocítiques amb l'ús de la Intel·ligència Artificial.

Dermatòlegs especialistes asseguren que l'aplicació de tecnologia capdavantera permetrà no només un diagnòstic més acotat i intervencions quirúrgiques precises sinó, a més, saber què fer i com millorar a la pràctica clínica. La Intel·ligència Artificial (AI) ha esdevingut una gran aliada de la dermatologia.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

02/01/2022 11:38

En Bones Mans 02/01/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem d'un decàleg per mantenir la motivació als professionals de la salut. Saber gestionar l'estrès és molt important i això és més fàcil en persones motivades. La desmotivació del personal sanitari i la síndrome de burnout s'ha aguditzat a Espanya en els darrers anys. En el cas de la salut, a causa de les situacions provocades per la pandèmia del Covid 19, el treball als hospitals i als centres sanitaris ha estat sotmès a un nivell de tensió i anormalitat molt elevat. L'estrès laboral i la síndrome del professional cremat són les principals conseqüències derivades de les situacions de tensió constants a la feina i disminueixen notablement la motivació, no només de la persona que es troba en aquesta situació, sinó de tot l'equip. Ens ho explica el Dr. Luis Gutiérrez Rojas, professor de Psiquiatria de la Universitat de Granada

La hipertensió arterial és una patologia crònica en què els vasos sanguinis tenen una tensió persistentment alta, cosa que els pot danyar. La tensió arterial és la força que exerceix la sang contra les parets dels gots (artèries) en ser bombada pel cor. Com més alta és la tensió, més esforç ha de fer el cor per bombar. Una de les característiques d'aquesta malaltia és que no presenta uns símptomes clars i poden trigar molt de temps a manifestar-se. Tot i això, constitueix el factor de risc cardiovascular més prevalent. Parlem amb el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i salut Pública.

La Dermatologia aconsegueix un 98% d'encert en el diagnòstic de lesions melanocítiques amb l'ús de la Intel·ligència Artificial. Dermatòlegs especialistes asseguren que l'aplicació de tecnologia capdavantera permetrà no només un diagnòstic més acotat i intervencions quirúrgiques precises sinó, a més, saber què fer i com millorar a la pràctica clínica. La Intel·ligència Artificial (AI) ha esdevingut una gran aliada de la dermatologia. El futur proper de l'AI permetrà, entre altres prestacions, l'ús d'adhesius i microxips que oferiran informació sobre les constants vitals o, per exemple, detectar de manera precoç patologies i càncer incipients amb l'aportació de tècniques noves que faciliten el diagnòstic i el tractament dels pacients. El seu ús inclou des de processos complexos per a diagnòstics, tractaments mèdics a intervencions robotitzades. Ens ho comenta el Dr. José Juan Pereira, Dermatòleg de l'Hospital Verge del Rocío i Professor Associat de la Universitat de Sevilla.

L'eustrès i el distrès. Aquests dos termes són coneguts pels professionals que s'ocupen de la salut mental. Cal marcar molt clarament les diferències entre tots dos termes. Per dir-ho planament, podem considerar l'eustrès com un estrès positiu, i el distrès com un estrès negatiu, les conseqüències del qual poden ser demolidores per a la persona. Cal avaluar la simptomatologia i fer preguntar específiques als pacients. La tasca també implica extreure tot el possible els pensaments i angoixes de la persona, que aquesta s'obri i expliqui exactament tot el que passa pel cap. D'aquesta manera podrem identificar el tipus d'estrès. Parlem amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic d'En Bones Mans.

La cuina d’aprofitament, també anomenada “trashcooking”, és la cuina que ja feien les nostres àvies. Aprofitar tot el menjar! Consisteix en crear nous usos dels aliments, tant dels que es queden a la nevera i no utilitzem com de les restes dels plats cuinats o de fruites i verdures que ja no tenen un “bon” aspecte. S’estima que cada any es desaprofiten al món més de 1.300 milions de tones d’aliments. Més de la mitat d’aquest menjar, el 53%, es perd en les llars. Un problema preocupant que es podria reduir fent canvis en els hàbits de consum i amb una millor gestió dels aliments. A Catalunya, de mitjana, es llencen 35 kg d’aliments per persona i any. Comentem aquesta problemàtica amb la Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació, Carme Sabater.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

27/12/2021 08:51

El potencial de l'epigenòmica a la medicina del present i del futur

L'epigenòmica és la ciència que estudia les modificacions químiques que es produeixen a l'entorn de la molècula d'ADN i que regulen l'expressió gènica. Destaca gran potencial d'aquesta ciència òmica en diferents camps, com ara en recerca per a la interpretació de troballes genètiques, la identificació de biomarcadors o el desenvolupament d'epifàrmacs.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

27/12/2021 08:15

En Bones Mans 26/12/2021

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. En els darrers dies i setmanes diversos països han començat a aplicar mesures més restrictives per als viatgers amb l’objectiu de fer front a les noves onades de contagis per COVID i, en alguns casos com ara el d’Àustria, es tornen a aplicar confinaments totals. D’altra banda, a casa nostra, finalment ha entrat en vigor el certificat COVID per accedir a establiments de restauració i gimnasos. Per tant, volem aprofitar l’espai de consum d’avui per comentar amb la subdirectora d’Atenció al Consumidor de l’Agència Catalana del Consum, la Marta Rovira, com afecten els consumidors i les consumidores totes aquestes restriccions.

El dolor crònic té un fort impacte social i econòmic i el seu abordatge implica la necessitat d’inversions econòmiques considerables des del sistema sanitari. Tanmateix, qüestions com el mesurament de despeses o l'evolució dels resultats que això ofereix encara no estan prou afinats. Això permetrà valorar el retorn d’inversió que suposa per al Sistema Sanitari donar resposta a aquests pacients i dissenyar noves estratègies de salut pública. La nova edició de la Reunió d'Experts Càtedra Extraordinària del Dolor Fundació Grünenthal de la Universitat de Salamanca s'ha centrat en la relació entre l'economia de la salut i la humanització de l'assistència sanitària del dolor. Parlem amb el Dr. Antoni Gilabert, Farmacèutic i Director d'Innovació del Consorci de Salut i Social de Catalunya.

L'arribada de la pandèmia de la Covid-19 ha suposat un repte per molts sectors de la ciutadania i un d'ells ha estat el dels serveis socials de Barcelona. Aspectes i temes com la gent gran, les drogodependències, la violència masclista, la discapacitat, la infància i adolescencia han patit una desatenció provocada pels efectes colaterals de la Covid-19. De cara al proper any es plantegen una sèrie d'objectius i reptes com recuperar la proximitat dels serveis socials envers la ciutadania, agilitzar els tràmits burocràtics, així com de valoració, diagnòstic, tractament, suport o rehabilitació, entre molts altres temes... Parlem dels reptes i objectius de cara al 2022 dels serveis socials de Barcelona amb el Jordi Cerezuela, President del Consell Social de l'Observatori de la Discapacitat Física i Coordinador per la Generalitat de les residencies de gent gran.

El potencial de l'epigenòmica en la medicina del present i del futur, clau per relacionar les troballes genètiques amb el desenvolupament de certes malalties. L'epigenòmica és la ciència que estudia les modificacions químiques que es produeixen a l'entorn de la molècula d'ADN i que regulen l'expressió gènica. Destaca gran potencial d'aquesta ciència òmica en diferents camps, com ara en recerca per a la interpretació de troballes genètiques, la identificació de biomarcadors o el desenvolupament d'epifàrmacs. És àmpliament conegut que les alteracions genètiques no són la causa exclusiva de certes malalties, sinó que, en la majoria dels casos, estan altament condicionades per factors ambientals que poden ser explicats a través de mecanismes epigenòmics. De fet, en els darrers anys ha estat possible correlacionar les troballes epigenètiques amb el desenvolupament de certes patologies o amb la seva progressió. La Fundació Institut Roche ha posat el focus en aquesta ciència òmica i en les aplicacions i potencial que ofereix a la medicina del present i del futur, a través del seu nou 'Informe Anticipando: Epigenòmica', elaborat per l'Observatori de Tendències a la Medicina del Futur. Carles Aguilar parla amb el Dr. Manel Esteller, Director del Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.

Nou decàleg de la Societat Espanyola de Reumatologia per mantenir la motivació en un Servei de Reumatologia que poden servir altres especialitats. Mantenir el nivell de motivació als equips és fonamental en qualsevol disciplina. En el cas de la Salut, a causa de les situacions provocades per la pandèmia de COVID19, el treball als hospitals i als centres sanitaris ha estat sotmès a un nivell de tensió i anormalitat molt elevat. Això pot tenir conseqüències negatives als professionals a l'hora de mantenir la seva motivació. S'estima que les persones adultes inverteixen gairebé un terç de la seva vida al lloc de treball. L'estrès laboral associat a situacions de tensió produeix conseqüències per a la salut física i mental de les persones. L'estrès laboral i la síndrome del professional cremat (burnout) són les principals conseqüències derivades de les situacions de tensió constants a la feina i disminueixen notablement la motivació, no només de la persona que es troba en aquesta situació, sinó de tot l'equip. Parlem amb el Dr. Francesc Casellas, gastroenteròleg del Hospital Universitari de la Vall d’Hebron de Barcelona i Coordinador del Comitè de Nutrició de la Fundació Espanyola de l’Aparell Digestiu.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

19/12/2021 11:00

En Bones Mans 19/12/2021

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La jornada “Codi Medicament” organitzada per l’Hospital de Sant Pau i el Consorci de Salut i Social de Catalunya vol abordar els Problemes de Salut relacionats amb els Medicaments (PSMs), a través de la implantació d’un model que ja s’ha aplicat a Sant Pau. Els PSMs són un problema de salut pública de primer ordre en els països occidentals que estan directament o indirectament relacionats amb el 5-10% dels ingressos hospitalaris i el 30% de les consultes als Serveis d’Urgències. Els PSMs estan entre la 4a i la 6ena causa de mort intrahospitalària i en la seva majoria són evitables. Ens ho explica la Dra. Maria Antònia Mangues, Directora del Servei de farmàcia del Hospital de Sant Pau.

Posem la veu d'alerta per advertir del consum elevat i inadequat dels fàrmacs denominats com a protectors d'estómac i combatre la falsa creença que la polimedicació requereix prendre’ls. Es tracta de sensibilitzar la població de la importància que té fer un bon ús dels inhibidors de bomba de protons (IBP) –popularment coneguts com a protectors d’estómac–, i informar dels riscos que suposa per a la salut un consum inadequat d’aquests medicaments. Parlem amb el Dr. Josep Just. Assessor Mèdic de En Bones Mans.

Tot i que ja fa dies que ens trobem immersos en la campanya de compres de Nadal, avui volem aprofitar que l’Agència Catalana del Consum ha tornat a posar en marxa la campanya “Per Nadal, consum local”, per repassar consells bàsics de consum a l’hora de fer front a aquesta època de l’any en què, habitualment, el consumisme es desferma. Demanem consell per gaudir de les compres nadalenques amb responsabilitat i sense ensurts, i avui ho farem amb el subdirector de Disciplina de Mercat de l’Agència Catalana del Consum, el Sr. Albert Melià.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) és una malaltia respiratòria crònica prevenible i tractable, caracteritzada per una dificultat del pas de l'aire pels bronquis generalment causada per una exposició a partícules o gasos nocius. Aquest impediment per al pas natural de l'aire pels bronquis es va fent progressivament. Inclou afeccions a nivell pulmonar: la bronquitis crònica (els bronquis s'inflamen i s'omplen de moc) i l'emfisema (destrucció dels alvèols pulmonars). Tot això desencadena en una simptomatologia caracteritzada per tos crònica, que pot anar acompanyada o no d'expectoració, però la característica principal de la MPOC és la dispnea. La malaltia no és reversible però el diagnòstic precoç i la intervenció primerenca són crucials per retardar-ne la progressió i comptar amb una millor qualitat de vida. Encara que la MPOC està molt relacionada amb l'envelliment, és important no passar per alt la aparició dels seus símptomes, encara que pensem que som joves per patir MPOC. A AstraZeneca estan compromesos a donar a conèixer la patologia per tal d'actuar de primerenca per millorar el diagnòstic i el tractament d'aquests pacients. Carles Aguilar parla amb Ana Pérez, Directora Mèdica d'AstraZeneca España.