en bones mans

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

31/10/2021 11:17

Ereccions rígides, realitat o clixé per a un bon sexe?

El 40% dels homes més grans de 40 anys pateixen algun tipus de disfunció erèctil, i malgrat aquesta elevada prevalença, continua sent un trastorn que genera estigma i vergonya.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

31/10/2021 11:15

En Bones Mans 31/10/2021

Podcast complet del programa “En Bones Mans, amb Carles Aguilar”. L'anunci d'un diagnòstic de càncer altera de manera abrupta i duradora el curs de la vida diària, no només per a la persona que el rep, sinó també per a la família. Una nova investigació, que s'ha presentat al Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO) 2021, suggereix que la comunicació i el suport adequats per als fills de pacients amb càncer representen encara una important necessitat no satisfeta i que els pares requereixen ajuda per cobrir-la. Parlem amb la Dra. Pilar Garrido, Cap de Secció d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Ramon i Cajal (Madrid)

Els pacients amb dolor crònic alcen la veu contra la incomprensió i la invisibilitat. Un dels principals desafiaments per a aquests pacients és mostrar la seva realitat a la resta de la societat, cosa que ha portat alguns d'ells a escriure sobre les seves patologies. Els professionals sanitaris especialitzats en aquest àmbit demanen una millor formació i un nombre més gran d'Unitats del Dolor, ja que les llistes d'espera “són el major enemic” de les persones amb dolor crònic. Carles Aguilar parla amb la Dra. Maria de Magariaga Vocal de la Societat Espanyola del Dolor i Coordinadora de l´esdeveniment #TuDolorImporta

L'artritis reumatoide afecta més de 200.000 persones i requereix un abordatge multidisciplinari per a les possibles complicacions com l'afectació pulmonar. En l'artritis reumatoide, més enllà de les articulars, hi ha multitud de manifestacions que necessiten coordinació i consens de reumatòlegs, pneumòlegs, internistes, dermatòlegs, oftalmòlegs i neuròlegs, entre d'altres. Aquesta patologia afecta fonamentalment dones d'entre 30 i 50 anys. Ens ho explica el Dr. Santos Castañeda Sanz, Cap de Secció de Reumatologia de l'Hospital de la Princesa i Vocal de Reumatologia de la Societat Espanyola Multidisciplinar de Malalties Autoimmunes Sistèmiques (SEMAIS)

Ereccions rígides, realitat o clixé per a un bon sexe? El 40% dels homes més grans de 40 anys pateixen algun tipus de disfunció erèctil, i malgrat aquesta elevada prevalença, continua sent un trastorn que genera estigma i vergonya. Afrontar el problema amb la parella és fonamental per trobar una solució eficaç i superar la falsa creença que les ereccions rígides són imprescindibles per a una relació sexual satisfactòria. L'implant de penis és una de les tècniques menys conegudes per fer-se servir en tercera línia de tractament, però és una opció que funciona i garanteix una bona activitat sexual, amb xifres de satisfacció superiors al 90%. Cap pacient parla del tema amb el seu entorn, és un fet amagat i que impacta negativament a l'autoestima de l'afectat i, per descomptat, al benestar de la seva parella sexual. Carles Aguilar parla amb el Dr. Óscar Gorría, Uròleg de la Unitat de la Unitat d'Urologia Reconstructiva i Andrologia del Complex Hospitalari de Navarra.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

24/10/2021 11:11

En Bones Mans 24/10/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.

Els metges alerten que molts joves beuen massa alcohol i que la freqüència de les borratxeres entre els joves s'ha duplicat els últims 20 anys, amb greus conseqüències per a la seva salut com ara embarassos no desitjats, malalties de transmissió sexual i accidents de trànsit mortals. Parlem d’aquest tema amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de “En Bones Mans”

En els darrers espais de consum hem parlat de serveis com ara el subministrament de llum o la telefonia, que tenen la consideració de serveis bàsics, però... legalment, quins són exactament els serveis reconeguts com a bàsics i, sobretot, quins drets tenim les persones consumidores quan els contractem o en fem ús? Per resoldre dubtes, Carles Aguilar parla d’aquesta qüestió amb la subdirectora de l’Agència Catalana del Consum, Marta Rovira.

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a tot el planeta i poden estar originades per múltiples factors. Per a aquests pacients, la pandèmia de la COVID-19 ha estat colpidora perquè han corregut més risc de desenvolupar complicacions si es contagiaven de virus. Fa uns mesos vam entrevistar a Dr. Juan Delgado, del Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari 12 d'Octubre qui ens va compartir els punts clau de l'estudi PATHWAYS-HF, el major estudi sobre Insuficiència Cardíaca que s'ha fet al nostre país i que va comptar amb la col·laboració d'AstraZeneca. Ara, Carles Aguilar entrevista a la Dra. Marta Moreno, Directora d'Afers Corporatius i Accés al Mercat d'AstraZeneca, amb qui analitzem quines són les necessitats dels pacients i anem a conèixer els projectes de la companyia en aquesta especialitat.

Grupo Cabot és un centre especialitzat en cirurgia ortopèdica i traumatologia avançada amb més de 25 anys d'experiència hospitalària que està avalat per un equip d'especialistes en Cirurgia Ortopèdica, Traumatologia i Infermeria. L'objectiu dels professionals de Grupo Cabot és la solució dels problemes de dolor i limitació articular, de la forma més segura, efectiva i menys traumàtica, sempre amb la tècnica més adequada per a cada persona. Parlem amb el Dr. Joaquim Cabot, Director de Grupo Cabot, COTA, i amb el Dr. Jaume Llort, Responsable de l'Àrea de Tractaments No Quirúrgics i Regeneratius.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

17/10/2021 10:42

En Bones Mans 17/10/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Més de 100.000 persones cada any són diagnosticades amb algun tipus d’aquests tumors com són els de pàncrees, esòfag, pulmó o estómac. El càncer de pàncrees, pulmó, esòfag i fetge són els tipus de càncer amb els índexs de supervivència més baixa, que no arriba al 20%. El càncer d’estómac, fetge o úter són els que la tenen estancada. En general, gràcies a la recerca, en aquests últims anys hi ha un augment de la supervivència. Ens ho explica el Dr. Laureano Molins, President a Barcelona d´AECC-Catalunya contra el Càncer.

Sovint sentim dir que, si volem tenir el cabell més brillant, al final de l'esbandida hem d'utilitzar aigua freda ... També és habitual sentir que hem d'anar canviant de xampú perquè "el cabell s'acostuma" i ja no actua com s'espera d'ell. Però el cert és que cap d'aquestes afirmacions te cap base científica, però hi ha altres falsos mites sobre el cabell que el Dr. Rafel Guayta, Assessor Mèdic de “En Bones Mans” ens ho explica.

Avenç substancial en l’abordatge de la tremolor essencial mitjançant ultrasons. L’abordatge bilateral pot corregir la tremolor de mans, veu i cap. Es tracta d’un procediment no quirúrgic i mínimament invasiu que actua sobre la tremolor essencial en una sola sessió d’aproximadament 3 hores en la que el pacient recupera la seva vida habitual en 24 hores. Els pacients experimenten un canvi immediat i permanent en les manifestacions de la patologia, la qual cosa comporta una millora substancial de la seva qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Raúl Martínez, Neuròleg i Investigador Clínic de HM CINAC en el Hospital Puerta del Sur de Móstoles (Madrid).

El 30% de les persones amb depressió no parlen amb la família. Una experiència virtual "La Travessia d'Elena" té l'objectiu de sensibilitzar la població sobre la depressió, en una sèrie única de 12 il·lustracions creades per l'artista Ana Santos. Un 40% d'espanyols manifesten haver tingut símptomes d'ansietat, depressió o estrès posttraumàtic durant l'últim any de pandèmia, especialment els joves d'entre 18 i 30 anys. Es posa en relleu la importància de conèixer realment què és la depressió, especialment en un moment en què s'està produint un augment dels trastorns mentals a causa de la situació social i econòmica generada per la pandèmia del Covid 19, per millorar el coneixement sobre aquesta malaltia i permetre que es pugui fer un millor diagnòstic de possibles casos. Carles Aguilar parla amb la Dra. Iria Grande, Secretària de la Societat Espanyola de Psiquiatria i psiquiatre a l'Hospital Clínic de Barcelona.

La cirurgia plàstica, clau per minimitzar les seqüeles de l'obesitat mòrbida després de la cirurgia bariàtrica. Una dona d'entre 40 i 50 anys, que ha perdut al voltant de 25-30 quilos de pes, perfil més freqüent de pacient que acudeix al cirurgià plàstic reparador després d'una intervenció bariàtrica. Les seqüeles d'haver patit excés de pes no són només estètiques, sinó que també poden dificultar la vida laboral, social i la pràctica d'exercici físic. L'augment de l'excés de pes i l'obesitat, també en els seus graus més extrems, és una tendència en tots els països occidentals, Espanya inclosa. En aquest context, també augmenten els tractaments per pal·liar aquest excés de pes, com la cirurgia bariàtrica o de reducció d'estómac, que practiquen els cirurgians generals i digestius quan l'obesitat posa en risc vital al pacient i es requereix una pèrdua de pes ràpida. Al costat d'ells, els cirurgians plàstics i reparadors són els professionals clau per fer front a les seqüeles físiques d'aquestes intervencions amb el que s'anomena "cirurgia postbariátrica". Carles Aguilar entrevista a Dr. Joan Fontdevila, Secretari de la Fundació Docent de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica (SECPRE) y Cap de Servei de Cirurgia Plàstica del Hospital Clínic de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

10/10/2021 11:54

En Bones Mans 10/10/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". L’ús tan intensiu que fem de les telecomunicacions, és a dir, els serveis de telefonia i internet, fa que tradicionalment aquest sector sigui un dels que més reclamacions genera per part dels consumidors. Per saber més sobre el tema i evitar possibles incidències quan contractem o usem aquests serveis, parlem amb Julià Guimerà, Cap del Servei d’Informació i Formació de l’Agència Catalana del Consum.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha posat en marxa a les escoles de la ciutat un programa d’educació emocional dirigit a infants de P3, P4 i P5. El programa 1,2,3, emoció! planteja activitats a l’aula, a l’entorn escolar fora de l’aula i en el marc de les famílies per treballar, al llarg del curs, el desenvolupament de les habilitats emocionals al voltant de temes com l’autoestima, la justícia i l’assetjament, o la pèrdua i la mort, entre d’altres. Els equips docents que l’implementen realitzen una formació en línia impartida per l’ASPB on es treballen coneixements bàsics d’educació emocional i especialment les pròpies competències emocionals. Carles Aguilar parla amb la Montse Bartroli, Psicòloga i Cap del Servei de Prevenció i Assistència a les Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i amb la Caterina Clotas, Tècnica en Salut Pública del mateix servei.

Les malalties de transmissió alimentària abasten un ampli espectre de malalties i constitueixen un problema de salut pública creixent a tot el món. Es deuen a la ingestió d'aliments contaminats per microorganismes o substàncies químiques. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de "En Bones Mans"

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La DMAE humida o neovascular provoca l'aparició de nous vasos sanguinis -neovascularitzacions - que causen una acumulació de fluid sota de la retina. Afortunadament, avui dia és possible tractar-la eficaçment i aturar la seva progressió mitjançant tractaments que controlen aquesta acumulació de fluid. La clau és detectar-la el més aviat possible per evitar que els seus danys en la visió siguin irreversibles i mantenir un tractament continuat. En aquest sentit algunes de les dades que es recullen en l'informe Objectiu DMAE són aquestes: més de 800.000 persones pateixen DMAE a Espanya; és la primera causa de ceguesa legal al país i encara molt desconeguda; el perfil mitjà del pacient és el d'una dona de 72 anys; el 25% dels majors de 75 anys tenen DMAE; passen 6,4 mesos fins al diagnòstic i 10 mesos en pacients que viuen en entorn rural; l'impacte emocional i pèrdua d'autonomia de les persones grans i en el seu entorn és un factor molt preocupant; el 49% de les persones amb DMAE necessiten un cuidador; és important potenciar el suport psicològic; el 70% dels pacients tenen por a quedar-se cecs i se senten sense recursos; és una malaltia infratractada i es destaca la importància del seguiment del tractament. Carles Aguilar entrevista al Dr. Alfredo Adán, Director de l’Institut d’Oftalmologia del Hospital Clínic de Barcelona i Catedràtic d’Oftalmologia de la Universitat de Barcelona.