en bones mans

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

27/02/2022 10:38

En Bones Mans 27/2/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Amb els qüestionaris o PRO en reumatologia, els pacients senten que se'ls pregunten coses importants per a ells, no només sobre les seves articulacions i, considerant les seves respostes, s'aconsegueix millorar la relació entre metge i pacient. També són importants des del punt de vista educatiu de la malaltia, ja que saber que la patologia pot tenir efecte sobre determinats aspectes de la seva vida diària i, en resum, explicar coses que els estan passant, els fa estar pendents de les millores. Així mateix, permeten utilitzar un llenguatge comú amb el metge que els tracta i amb la infermera i prendre millor control de la malaltia. Ens ho explica la Dra. Isabel Castrejón, Reumatòloga de l'Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid i portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia.

Ens apropem al coneixement dels múltiples usos de la tecnologia d'eye-tracking. L'eye-tracking o el seguiment ocular ajuda les persones que tenen qualsevol dificultat amb la parla a comunicar-se i, a persones amb mobilitat limitada, a comunicar-se i interactuar amb dispositius. Es tracta del que s'anomena Comunicació Augmentativa i Alternativa (CAA) i s'utilitzen comunicadors dinàmics per fer realitat aquesta comunicació en persones amb la parla afectada. També és una eina eficaç a moltes àrees del món sanitari, des de prevenció en evitar tocar superfícies que poden afavorir el contagi fins a diagnòstic de malalties cognitives. Parlem amb Eduardo Jáuregui, fundador i CEO d'Irisbond, experts en tecnologia i aplicacions inclusives.

Tecnologia i ciència per prevenir les cardiopaties congènites. Al voltant de 120.000 persones pateixen algun tipus de cardiopatia congènita a Espanya, una malaltia amb esperança gràcies al desenvolupament de tecnologies per millorar la vida de les persones afectades. Parlem d’una iniciativa que ha sumat forces en una trobada per visibilitzar els reptes i oportunitats d’aquesta patologia. Tot unint tecnologia i professionals sanitaris es pot salvar vides, aconseguir un diagnòstic precoç i començar els tractaments des dels primers símptomes. Carles Aguilar parla amb la Dra. Maria de la Part, Cardiòloga Pediatrica d'IDOVEN.

Parlem de la 17a Jornada Internacional sobre Investigació Traslacional i Medicina de Precisió sota el títol 'Medicina de precisió, més enllà del genoma'. A la reunió, s'han abordat els factors biosanitaris que influeixen en la salut humana, amb un enfocament que transcendeix el que és purament genòmic analitzant altres elements més enllà de les bases hereditàries. El desxiframent del genoma humà va demostrar que, malgrat el paper central de la informació genètica, per si sola no podia explicar la complexitat biològica de l'organisme, i que cal disposar d'informació no només sobre altres nivells moleculars com la proteòmica, la transcriptòmica, la metabolòmica , epigenòmica, exposòmica…, sinó també sobre la seva interacció amb factors mediambientals, estils de vida, dades demogràfiques, dades de malalties actuals i prèvies, i altres antecedents, per assolir una visió holística i detallada de l'individu. Això és en definitiva la Medicina Personalitzada de Precisió, nova manera de fer medicina i que suposa un canvi de paradigma. Parlem amb la Dra. Carmen Ayuso, Cap del Departament de Genètica de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz i Directora Científica de l'Institut de Recerca Sanitària de la mateixa Fundació.

Com afecta la nostra salut cardiovascular el consum de carn vermella i carns processades? Han estat publicats els resultats d'un estudi realitzat per l'Hospital General de Massachusetts, als EUA, per determinar la incidència en la salut del consum de proteïnes d'origen animal en comparació amb les d'origen vegetal. Per a això, es van analitzar les dietes i la història clínica de 150.000 persones, que es van avaluar en períodes de 4 anys durant més de 30 anys. D'una banda, es va concloure que un increment del 10% en el consum de proteïnes d'origen animal va suposar un augment del 8% en el risc de mort per malaltia cardiovascular i un 2% de la mortalitat en general. Ho comentem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

HM CINAC (Centre Integral de Neurociències AC) suposa l'aposta de HM Hospitals per oferir un programa que abasti tota l'àrea de les neurociències des d'un enfocament multidisciplinari destinat al millor diagnòstic i tractament de pacients amb patologia neurològica i neuropsiquiàtrica. Aquest centre monogràfic segueix les prioritats d'assistència transversal, integrada, especialitzada i consensuada, així com l'experiència positiva en resultats registrada aquests darrers anys. En el cas de l'HM CINAC, el centre ofereix una oferta completa per al diagnòstic i tractament de les malalties neurodegeneratives, neurofuncionals i psiquiàtriques, i compta amb l'última tecnologia en aquesta àrea i amb els millors professionals de les especialitats implicades. El Centre Integral en Neurociències HM CINAC Barcelona va iniciar el seu camí fa tres anys, especialitzant-se bàsicament en tres àrees: tractament dels tumors cerebrals, trastorns de la columna vertebral i problemes vasculars del sistema nerviós central. Carles Aguilar entrevista el Dr. Cristóbal Perla, Cap de Neurocirurgia de HM Nou Delfos de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

20/02/2022 11:45

En Bones Mans 20/2/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La salut mental, principal amenaça per a “la gran dimissió espanyola”: el 32% els treballadors que es planteja deixar el seu lloc aquest 2022 l'esmenta com a primer motiu. Un 23% dels treballadors espanyols es va plantejar el 2021 deixar el seu lloc de treball, i un 27% es planteja fer-ho aquest 2022. Parlem amb Mónica Pérez, Directora de Comunicació i Estudis d'Infojobs.

En el càncer, el dolor neuropàtic és freqüent i devastador, podent produir-se com a seqüela o conseqüència del propi tumor o del seu tractament. Es considera una entitat pròpia dins de les síndromes doloroses oncològiques. En aquest sentit, els pacients amb dolor neuropàtic tenen un funcionament cognitiu, físic i social més pobre que els pacients sense aquest trastorn. Amb l'objectiu de classificar correctament el dolor oncològic, especialment el de component neuropàtic, i aprofundir en el seu maneig adequat, s'ha actualitzat, amb la col·laboració de Grünenthal, part de la Guia d'Abordatge del Dolor Oncològic (GADO). Carles Aguilar parla amb la Dra. Concha Pérez, Cap de la Unitat del Dolor de l'Hospital Universitari de la Princesa de Madrid.

Les persones amb una personalitat més agressiva, impulsiva, inestable emocionalment i amb ansietat fan un ús problemàtic o abusiu del telèfon intel·ligent. També s’ha trobat un relació negativa entre l’abús abusiu del telèfon intel·ligent i la productivitat laboral. Estudis previs ja havien demostrat l'increment de l’ús problemàtic del telèfon intel·ligent ocasionant problemes de son, ansietat, estrès o depressió, entre altres. D’altres recerques també destaquen que aquestes persones presenten un baix nivell d’autoestima que pot ocasionar que busquin el contacte social a través de l’ús de l’smartphone per mitigar l’ansietat. Comentem el tema amb el Dr. Anton Aluja, Catedràtic de Personalitat i Psicopatologia de la Universitat de Lleida i Investigador de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

Parlem de la campanya de prevenció del suïcidi que s'ha posat en marxa amb entrevistes realitzades a diferents experts en diferents àrees per fomentar la prevenció i la sensibilització del suïcidi al nostre país, on només el darrer any gairebé 4.000 persones van acabar amb la seva vida i es van quadruplicar les temptatives. Parlem de com ajudar les persones amb pensaments suïcides, tant a nivell familiar com professional, com flexibilitzar el discurs, sense tractar de convèncer-los que sí o sí que serà la solució. Es recomana convidar la persona que pateix simplement a provar de parlar amb un especialista, perquè la realitat és que les persones que es troben immerses en pensaments suïcides no veuen sortida i creuen que no poden ser ajudats. Tractem aquesta qüestió amb Patricia Gutiérrez, Psicòloga Sanitària i Co-Directora del Centre TAP.

La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/02/2022 08:05

En Bones Mans 13/2/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Es considera que quatre dels 8 tipus de càncers diagnosticats amb més freqüència al món estan relacionats amb l'aparell digestiu, segons l'informe de “les xifres en càncer 2021” de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) que es basa en els registres del 2020 per al 2021 i l'estudi de la Xarxa Espanyola de Registre de Càncer (REDECAN) que reflecteixen els casos incidents estimats per al 2021. Per això, des de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) posa de manifest la importància de promoure les mesures preventives, ja que modificar i evitar els factors de risc, a més de seguir els programes de detecció precoç, redueix la mortalitat als càncers. Entrevistem la Dr. Carolina Malagelada, Digestòloga de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) i Secretària de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD).

La febre i els símptomes inflamatoris persistents poden estar delatant una malaltia autoinflamatòria. Patologies com la febre mediterrània familiar, l'artritis idiopàtica juvenil d'inici sistèmic i la malaltia de Still de l'adult requereixen un abordatge multidisciplinari per millorar la qualitat de vida dels pacients. La febre mediterrània família ha de formar part del diagnòstic diferencial de pacients amb febre o símptomes inflamatoris persistents per poder establir un diagnòstic precoç, iniciar tractament i derivar-los a centres de referència. Carles Aguilar entrevista la Dra. Esther Sánchez García, Especialista en Medicina Interna de l'Hospital Universitari de Valme de Sevilla i Especialista en Malalties autoimmunes i autoinflamatòries.

Quan es pensa en la salut del cervell, les persones se centren en afeccions com l’Alzheimer, però el cert és que el risc de malalties neurodegeneratives no hauria de ser l'única raó per tenir cura del nostre cervell al llarg de la nostra vida. A mesura que envellim, el nostre cervell envelleix amb nosaltres, cosa que genera efectes com una memòria irregular o la reducció de la massa cerebral. No obstant això, hi ha formes ajudar a mantenir el cervell “en forma” durant més temps i alentir el seu inevitable envelliment. Ens ho explica el Dr. Josep Just, assessor mèdic del programa.

Metges internistes desenvolupen AppICFA, una eina adreçada a professionals sanitaris i pacients per al maneig de la insuficiència cardíaca i la fibril·lació auricular. Fins a 1 de cada 3 altes hospitalàries de Medicina Interna (33%) és un pacient amb insuficiència cardíaca descompensada i si parlem de fibril·lació auricular aquesta xifra augmenta fins al 45%. De manera senzilla i intuïtiva, l'aplicació facilita les recomanacions i les indicacions necessàries per al maneig i el control adequat de la insuficiència cardíaca i la fibril·lació auricular. Carles Aguilar parla amb el Dr. Raúl Quirós, Metge internista de l'Hospital Costa del Sol de Marbella i membre del Grup de Treball d'Insuficiència Cardíaca i Fibril·lació Auricular de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI).

Un dels temes relacionats amb el consum del que poc s’ha sentit parlar és l’anomenat Càrtel de Cotxes que pot afectar-nos si hem comprat un vehicle entre el 2006 i el 2013. Els fets han estat com resultat de varies sentències del Tribunal Suprem, ratificant unes multes interposades per la Comissió Nacional de Mercats i Competència, (CNMC) l’any 2015 a un total de 34 marques de cotxes per haver creat el que s’anomena càrtel, que consisteix en un intercanvi d’informació sobre elements que condicionaven o afectaven de forma rellevant els preus entre empreses fabricants i distribuïdores d’automòbil. Parlem amb la Montserrat Altaba, advocada de Mallart-García Roqueta.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

06/02/2022 11:05

En Bones Mans 6/2/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Només la meitat dels pacients espanyols amb càncer de fetge són detectats a l'etapa inicial de la malaltia. Entre el 60 i el 90% dels hepatocarcinomes estan associats a cirrosi, les causes principals de les quals són l'abús del consum d'alcohol i les hepatitis virals cròniques. En els darrers anys s'està produint un increment de casos a causa de l'augment de la prevalença de l'obesitat i la diabetis. Parlem amb el Dr. Pere Ginés, especialista en malalties del fetge del Servei de Patologia de l´Hospital Clínic de Barcelona i Catedràtic de Medicina de la Universitat de Barcelona.

La Unitat d'Hospitalització Terapèutica del Trastorn de l'Espectre Autista de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa (HUMT) ha complert recentment un any des de la posada en marxa i l'efemèride ha coincidit amb l'atenció a les primeres cinquanta famílies, la totalitat de les quals han aconseguit importants avenços. a nivell funcional i conductual. És la primera unitat d'aquestes característiques a l'Estat espanyol i té com a objectiu atendre i proporcionar tractament integral a tots aquells nens i adolescents amb autisme que no han respost a tractaments previs. Però també les seves famílies, que són part del projecte i participen en el procés terapèutic. Ens ho explica la Dra. Amaia Hervás, Cap de Servei de Salut Mental Infanto-Juvenil de l'HUMT, Coordinadora del Grup AGAUR de Recerca AUT de Barcelona i referent nacional i internacional en autisme.

El cartílag és un teixit sòlid però alhora elàstic que està compost per matriu extracel·lular i per unes cèl·lules conegudes com a condròcits. A causa d'aquestes característiques, el teixit cartilaginós té la funció d'unir els ossos i donar-los mobilitat ja que es troba cobrint els extrems de les articulacions de zones com els genolls. No obstant això, alguns factors com l'envelliment, les lesions o l'obesitat poden deteriorar progressivament aquest teixit fibrós, cosa que produeix en conseqüència que els ossos del genoll es freguin, provocant símptomes com a dolors, envermelliment i inflamació en les articulacions. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre ens explica com la medicina regenerativa pot ajudar a la regeneració del cartílag.

Un equip científic de Barcelona a llençat GENIGMA, un videojoc que repta a jugadors i jugadores a resoldre puzles mentre generen dades científiques per a detectar alteracions en les seqüències genòmiques i contribueixen a fer avançar la recerca del càncer de mama. El joc, disponible a iOS i Android en català, anglès, castellà i italià, és el resultat d’un projecte de ciència ciutadana de dos anys i mig desenvolupat per un equip de recerca del Centre de Regulació Genòmica (CRG), el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG) i professionals del videojoc. GENIGMA ha estat creat per a impulsar els esforços de recerca que depenen de les línies cel·lulars de càncer, un recurs essencial per estudiar el càncer i provar nous fàrmacs per tractar la malaltia. Per jugar a GENIGMA s’ha de resoldre un puzle amb unes cadenes de blocs de diferents colors i formes. Cada cadena representa una seqüència genètica en la línia cel·lular de càncer, i la forma en què s’organitzen els blocs és una solució potencial per la ubicació dels gens. Carles Aguilar parla amb Marc Marti Renom, Investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i del (Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG)

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

30/01/2022 11:44

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

30/01/2022 11:44

En Bones Mans 30/1/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Recentment al Fòrum Eix Mediterrani: Immersió en l'abordatge de la LLC del demà, s'ha debatut sobre el camí que prendrà l'abordatge de la leucèmia limfocítica crònica (LLC). La LLC representa el 30% de les leucèmies en adults i és el tipus de leucèmia més freqüent a Europa. Gràcies als avenços en el coneixement biològic de la malaltia i en el desenvolupament de tractaments, la supervivència a 5 anys d'aquesta patologia ha passat d'un 59% el 2005 a un 85% en els darrers anys. Parlem sobre l'evolució dels tractaments de durada fixa al llarg del temps i el futur de l'atenció dels pacients hematològics amb la Dra. Carol Moreno, Consultora Sènior de l'Hospital Universitari de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i membre de la Junta Directiva del Grup Europeu per a la Investigació de la LLC.

En els darrers tres anys, les organitzacions han comunicat a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades prop de 4.500 bretxes de dades; més de 1.700 el 2021, fet que suposa un creixement interanual al voltant del 30%. La pandèmia no ha fet més que emfatitzar la necessitat de protegir les dades de clients, empleats i usuaris, una cosa cada cop més complexa per a les organitzacions davant d'una digitalització accelerada que inclou el teletreball, l'adopció de serveis cloud i la mobilitat. Encara que les mesures tradicionals de protecció de dades -contrasenyes segures, actualització de sistemes, xifratge i còpies de seguretat- segueixen sent efectives, VU Security revela les noves tendències de prevenció perquè les organitzacions tinguin èxit en la seva estratègia de privadesa en especial en la protecció dades referents a la salut de les persones. Parlem amb Miguel Ángel Fañanás, Director d'Europa Occidental de VU Security.

La proporció de persones que viuen soles ha augmentat en els darrers anys a causa de l'envelliment de la població, la disminució de les taxes de matrimoni i la disminució de la fertilitat. Diversos estudis han investigat la relació entre viure en solitud i els trastorns mentals que pateixen moltes persones. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

Abordem el coneixement d'un càncer amb pronòstic molt greu, com és el cas del limfoma B difús de cèl·lules grans (LBCG), el subtipus més comú de linfoma no-Hodgkin i que representa al voltant del 31% dels casos. Els avenços de les teràpies avançades CAR-T, que són aquelles que empren els propis limfòcits T del pacient modificats al laboratori perquè aprenguin a identificar i lluitar contra les cèl·lules cancerígenes, han suposat un canvi de paradigma en el maneig d'aquesta malaltia. De fet, ja hi ha teràpies que han demostrat supervivència a més de 5 anys a LBCG, amb més del 40% dels pacients curats de la seva malaltia. Carles Aguilar entrevista la Dra. Anna Sureda, Cap del Servei d'Hematologia Clínica de l'ICO L’Hospitalet (Barcelona) i Presidenta Electa de la Societat Europea de Trasplantament Hematopoètic (EBMT).

Un equip internacional ha descobert sis gens relacionats amb la síndrome del còlon irritable i ha constatat que quatre d'aquests estan relacionats també amb l'ansietat i els canvis d’humor. Això explicaria per què sovint s’ha pensat que aquest problema era més psicosomàtic que físic i que estava provocat per canvis en l’estat d’ànim. El còlon irritable afecta aproximadament una de cada deu persones. Sol aparèixer al principi de l'edat adulta i presenta símptomes com dolor abdominal, panxa inflada i disfuncions intestinals. La seva intensitat varia, però en casos greus afecta molt la qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic de En Bones Mans.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

23/01/2022 10:42

En Bones Mans 23/1/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem del II Congrés de Mediació en Salut que se celebrarà tots els dimarts compresos entre el 25 de gener i el 22 de febrer de 17:00 a 19:30, organitzat per la Societat Catalana de Mediació en Salut (SCMS) i que compta amb la col·laboració de més de 25 entitats públiques i privades. La Societat Catalana de Mediació en Salut té entre els seus objectius promocionar i investigar la mediació a l'àmbit sanitari com a instrument per prevenir i resoldre conflictes, així com difondre la cultura de la pau i el diàleg com a mètode per a la resolució de conflictes. El seu equip de mediació desenvolupa i implanta sistemes de prevenció i gestió de conflictes a les organitzacions sanitàries. I també ofereixen mediacions entre usuaris i professionals. Ho comentem amb Connie Capdevila, Dra. en Psicologia, Vicepresidenta de la Societat Catalana de Mediació en Salut i Presidenta del Comitè Organitzador del Congrés.

Una recerca que ha analitzat els casos diagnosticats d’esclerosi múltiple durant els últims vint anys en una mostra de més de 10 milions de persones als Estats Units assenyala que l’esclerosi múltiple és la conseqüència de la infecció pel virus d’Epstein-Barr (VEB), coneguda com la malaltia del petó. L’estudi, que ha liderat l’Escola de Salut Pública de Harvard i que s’ha publicat a la revista Science, deixa la porta oberta perquè l’EM es pugui prevenir amb vacunes i es puguin millorar els tractaments amb fàrmacs antivirals. La recerca s’ha centrat a revisar les dades de més de 10 milions de joves a qui s’extreu sang cada dos anys. A partir de la mostra es va determinar que les persones que tenien esclerosi múltiple havien contret el VEB anteriorment. El temps mitjà entre la infecció i el diagnòstic va ser de set anys i mig. Això no obstant, no totes les persones que tenen el VEB desenvolupen esclerosi múltiple, sinó que només ho fa una minoria. Parlem amb el Dr. Xavier Montalban, Cap de Servei de Neurologia de l’Hospital Vall d'Hebron, Director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya i Vicepresident de la Fundació Esclerosi Múltiple.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Es dupliquen les consultes psicològiques i psiquiàtriques per ansietat, depressió i estrès posttraumàtic, i es preveu que augmentin entre un 20 i un 30% el 2022. Es parla cada vegada més dels problemes de salut mental a la població. Els trastorns d'ansietat, el trastorn d'estrès posttraumàtic i els quadres depressius són les patologies més freqüents a les consultes. Aquest increment ha estat encara més palès entre els joves i en la gent gran. L'objectiu és aconseguir visibilitzar els trastorns de salut mental, normalitzar-los i dotar-los del finançament necessari a la sanitat, per possibilitar l'atenció a aquesta pandèmia invisible que va en augment. Carles Aguilar entrevista el Dr. Eduard Vieta, Cap de Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i el Catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de Barcelona.