en bones mans

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

28/02/2021 14:13

En Bones Mans 28/02/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". L’IRB Barcelona, Institut d’Investigació Biomédica, estrena un ecògraf capdavanter gràcies al compromís de la Fundació FERO amb el #RepteMetàstasi. Es tracta d’una tecnologia única i exclusiva clau per a la recerca biomèdica que permetrà visualitzar de forma no invasiva tot tipus d’òrgans, la seva fisiologia i alteracions. Parlem amb la Goretti Mallorquí, Cap de Plataformes Científiques del IRB Barcelona.

Les persones amb síndrome de Down són genèticament susceptibles a la COVID-19. Un estudi realitzat per un equip científic del Centre de Regulació Genòmica (CRG) revela els factors genètics que poden exposar o protegir a les persones amb síndrome de Down de la infecció per SARS-CoV-2, així com el pronòstic de la COVID-19. Ens ho explica l’Ilario de Toma, Investigador Postdoctoral del Laboratori de Mara Dierssen.

La Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, SEOM, alerta de llimbs diagnòstics dels futurs pacients amb malalties greus no covid, com el càncer, i de les seves conseqüències. Amb una taxa de diagnòstic menor, preocupa si els tumors arribaran en estadis més avançats, o si arribaran per tant cal destinar els recursos necessaris, tant humans com tècnics, tecnològics i diagnòstics, per evitar retards de nous casos de càncer i pèrdues d'oportunitat de curació en els pacients amb càncer. Carles Aguilar parla amb la Dra. Teresa Alonso, Secretària Científica de la SEOM.

Neix APFtech, la primera empresa espanyola capaç de mesurar el benestar de les persones amb intel·ligència artificial. La companyia ha creat una tecnologia capaç de monitoritzar les dades biomètriques de cada persona en temps real i analitzar les alteracions en el benestar de forma personalitzada mitjançant machine-learning i IA. La solució, aplicada en empreses i centres sanitaris, permet prendre decisions que generin un impacte positiu tant en les organitzacions i els seus emprats com en el personal sanitari i els seus pacients. Comentem la noticia amb Xavi Escales, Fundador de APFtech.

Tot seguit, en el nostre espai de participació, el Dr. Josep Just, respon a una consulta que demana informació sobre l’acne. Tot i que no és un problema que afecti la majoria de la població adulta, tenir acne complerts els 30 no és una situació excepcional. Ara bé, mentre en l'adolescència l'origen de l'acne no té "marxa enrere", es tracta d'una qüestió hormonal, en el cas dels adults. Això obliga als especialistes a buscar la causa concreta de cada cas. Especialment, en aquells que presenten una forma reincident de acne.

S’han publicat els resultats d'una nova investigació: "Solitud, Aïllament i Contacte Humà. Una Perspectiva Global a l'Era de COVID - 19, centrada en els efectes del distanciament social i les mesures d'aïllament en la salut de les persones. Un informe que mostra que el contacte humà i les demostracions d'afecte són importants per establir vincles i llaços socials, així com per al benestar psicològic. No obstant això, la manca de relacions més profundes pot derivar en problemes mentals com ansietat, depressió, trastorns d'adaptació, estrès crònic, insomni, i fins i tot en declivi cognitiu en etapes posteriors de la vida, de manera que el present és un moment important per començar a posar en marxa intervencions dirigides a aquelles persones en risc de sentir-se soles de forma habitual. Parlem amb la Gisela Gonzalez, responsable de Comunicació de Nivea.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

28/02/2021 10:34

Durant la pandèmia, un de cada dos espanyols es sent més sol que mai en la seva vida.

El nou estudi internacional sobre el tema "Situació del contacte físic entre les persones", realitzat tant abans com durant la pandèmia COVID-19, ha revelat nivells preocupants de privació de contacte físic i de solitud entre les persones. Gairebé nou de cada deu persones han assenyalat en l'enquesta que, especialment la sensació de soledat podria ser degut a l'absència de contacte físic amb la pell.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

21/02/2021 10:30

En Bones Mans 21/02/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La malaltia de la gota al nostre país és més prevalent del que es pensa, ja que s'estima afecta més de 880.000 persones, cosa que s'ha de tenir en consideració ja que si aquests pacients no són tractats adequadament tenen un major risc de mortalitat cardiovascular i malaltia renal avançada. D'aquí la necessitat d'intentar implantar el millor abordatge possible i valorar la situació d'aquests pacients a causa de la pandèmia per la COVID-19 insistint en la vacunació dels mateixos davant d'aquesta malaltia. Parlem amb el Dr. Alejandro Prada, Portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia, SER.

Després fem referència a un estudi que ha demostrat que el cànnabis no només provoca esquizofrènia, com se sabia fins ara i havien apuntat fins a la data diversos treballs científics, sinó que el seu consum habitual provoca tot tipus de trastorns mentals en general. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

És important que els malalts respiratoris facin exercici de forma regular ja que els ajuda a millorar la seva capacitat funcional i la seva condició física. La majoria presenta dispnea, de manera que seguir un programa d'exercici físic contribueix a que tinguin menor sensació d'ofec. El mateix passa amb els malalts cardíacs, ja que també solen presentar una capacitat d'esforç reduïda, el que els provoca que es fatiguin de forma precoç. Realitzar esport fa que se senten millor i siguin més actius, els ajuda a tenir més qualitat de vida i menys problemes d'ansietat i depressió. Parlem amb la Dra. Alba Gómez, Presidenta de la Societat Espanyola de Rehabilitació Cardiorespiratòria, SORECAR.

L'obesitat ha adquirit tints epidèmics al món desenvolupat, una tendència a la qual no escapa Espanya. En menys d’una dècada, pel 2030, es preveu que 27 milions d'adults espanyols, el 80% dels homes i el 55% de les dones, tindrà problemes d'obesitat o sobrepès. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Avui reprenem el tema de el dolor oncològic Gràcies a Angelini Pharma Espanya amb la Dra. Yolanda Escobar de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica, SEOM. Desenvolupem alguns conceptes com li diagnòstic de dolor oncològic i, especialment, el dolor irruptiu, el seguiment dels pacients amb dolor oncològic: com és i com hauria de ser, de quina manera la situació de pandèmia que estem vivint ha afectat aquests pacients, la avaluació a distància dels pacients oncològics que pateixen dolor, com s'està adaptant l'atenció oncològica a l'era de la digitalització, el paper fonamental de la família i del cuidador i com s'implica el pacient en l'avaluació i tractament de dolor oncològic.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

14/02/2021 11:31

En Bones Mans 14/02/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Comencem al programa parlant d’Exheus. Una empresa utilitza la Intel·ligència Artificial per crear un informe genètic pioner en el món que permet analitzar l’expressió dels 22.000 gens del cos humà. Aquesta anàlisi és com una fotografia del que està passant al cos en un moment determinat i té objectius molt clars: millorar la salut, el rendiment i la nutrició de les persones per aconseguir un impacte positiu en la seva qualitat de vida. Amb les dades obtingudes, l’equip d’Exheus el·labora un informe personalitzat per detectar aquells aspectes que es poden millorar. Ens ho explica Teresa Tarragó, Directora d’Exheus.

La xocolata és un aliment d'una fama universal al què, malgrat això, se li atribuït l'etiqueta de no ser un bon aliat en la dieta. No obstant això, aquest dolç presenta unes propietats que fan d'ell un aliment beneficiós, propietat que es relaciona amb els orígens naturals del gra. Ho comentem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en medicina preventiva i salut pública.

El Banc de Sang està buscant persones que hagin passat la Covid-19 i vulguin donar plasma per als malalts que l'estan patint i pels assajos clínics en marxa. El plasma de convalescents del virus és un dels pocs tractaments efectius pels malalts dels hospitals, segons avalen tots els estudis i assajos clínics fets a nivell nacional i internacional. Els malalts que han superat una infecció pel coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos dirigits contra aquest virus. Aquestes defenses es troben en el plasma i, si els administrem a un malalt, podem ajudar a superar la infecció. Carles Aguilar parla amb la Roser Vallès, Responsable de la Donació de Plasma Convalescent del Banc de Sang i Teixits.

Avui dia hi ha un profund risc d'atacs de desinformació destinats a difondre el pànic i la por a la societat, especialment en temes relacionats amb la vacunació front el Covid 19. Així mateix, els ciberdelinqüents ja s'estan centrant en les qüestions polèmiques com el de les llibertats personals al voltant de l'actual pandèmia del Coronavirus, sobre l'exigència de portar una mascareta, proves massives d'immunitat o la restricció de moviments. Ens ho explica Javier Antón, Director de Ciberseguridad de Fujitsu.

Hi ha aliments que per les seves propietats químiques combaten millor el dany ambiental que poden patir les cèl·lules i, per tant, el risc de càncer. Són rics, fonamentalment, en vitamines A, C i E, entre aquest aliments destaquen les verdures. Parlem de les verdures i les seves propietats per ajudar a prevenir i a combatre el càncer amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Acabem el programa parlant de la Barcelona Macula Foundation, quina principal motivació consisteix a realitzar i donar suport a la investigació sobre malalties de la retina que causen ceguesa i que no tenen tractament eficaç, tant per evitar pèrdua de visió com per recuperar-la. El focus principal d'interès se centra en les degeneracions maculars i retinianes, com la degeneració macular associada a l'edat (DMAE), la retinosi pigmentària i la malaltia de Stargardt. Carles Aguilar, parla amb el Dr. Jordi Monés, Director de la Barcelona Macula Foundation.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

07/02/2021 10:47

En Bones Mans 07/02/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". En diverses ocasions hem parlat amb la CUS – Salut + Consum + Alimentació sobre les seves activitats, i en quins àmbits les realitzen. Avui principalment, ho farem sobre els drets i deures dels consumidors, ja que es bastant freqüent que no els fem servir quan tenim algun conflicte de consum, sigui per manca d’informació o per desconeixement. Aquestes activitats formatives de les que parlem es dediquen principalment a nens i joves sense excloure persones adultes i gent gran. La Rosa Canaleta, dinamitzadora dels tallers i xerrades que fa la CUS, ens explica amb més detall quins són els àmbits a treballar i els objectius assolir.

La gastritis és un terme general per a un grup de malalties amb un punt en comú: la inflamació del revestiment de l'estómac. La inflamació de la gastritis generalment es produeix per la mateixa infecció bacteriana que provoca la majoria de les úlceres estomacals., Parlem de la gastritis, de com es pot prevenir i de com es tracta amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic de “En Bones Mans” i Digestòleg.

La medicina regenerativa inclou les teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans, entre elles la teràpia amb cèl·lules mare. Aquesta teràpia ha sorgit com una nova disciplina que té com a objectiu la reposició, la protecció o regeneració de cèl·lules, teixits o òrgans danyats. Aquest tipus de medicina està vinculada amb diversos camps de la ciència, com l'enginyeria genètica, l'enginyeria de teixits i la teràpia cel·lular. La medicina regenerativa abasta un camp ampli que inclou la investigació sobre l'auto-curació, és a dir, en la qual el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics aliens per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. Ens ho explica el Dr. Humbero Loscertales, Director de Medicentre.

Si mengem lentament, rebrem els aliments en millors condicions, sense estrès, afavorirem el procés digestiu i evitarem molèsties com empatxos o males digestions. A més de menjar a poc a poc per tenir una bona digestió, també és important mastegar bé cada aliment. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de “En Bones Mans” ens ho explica.

El 4 de febrer és celebra el Día Mundial contra el Càncer i és una bona oportunitat per parlar del dolor oncològic gràcies a Angelini Pharma España. El dolor oncològic és un tema encara no massa conegut quan es tracta d'afrontar un càncer. Amb el Dr. Albert Tuca, Coordinador de la Unitat de Suport i Cures Pal·liatives de l'Hospital Clínic de Barcelona parlem del dolor oncològic i els seus diferents tipus (dolor crònic i dolor irruptiu), de les noves evidències generades a Espanya respecte al dolor oncològic i com afecta la qualitat de vida del pacient, de l'efecte d'aquest dolor en els pacients oncològics, de les eines de les que disposem per tractar i controlar aquest dolor, entre elles els opioides. Per a què serveixen, com es fan servir i en quin moment, són segurs o no i de la necessitat d'individualitzar el tractament de dolor oncològic en cada pacient.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

07/02/2021 10:39

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

07/02/2021 10:39

Càncer i dolor oncològic

Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer parlem el dolor oncològic gràcies a Angelini Pharma España. El dolor oncològic és un tema encara no massa conegut quan es tracta d'afrontar un càncer.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

31/01/2021 10:51

En Bones Mans 31/01/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". El perfil del sanitari contagiat per COVID-19 a Espanya durant la primera onada respon a un treballador veterà (entre 50 i 60 anys), que exerceix la seva tasca professional a la primera línia de contenció del virus - amb la inherent alta exposició a la SARS-CoV-2 (Urgències, UCI, consultes ...) -, que ha presentat símptomes de la malaltia (60% simptomàtics) i el curs clínic del qual ha estat sever o moderat. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi transversal de seroprevalença realitzat a la pràctica totalitat dels treballadors d’HM Hospitales que acaba de ser publicat a la 'International Journal of Epidemiology', la revista especialitzada més prestigiosa del món en aquest camp i que és l'òrgan divulgatiu de la 'International Epidemiological Association'. Carles Aguilar entrevista a al Dr. José M. Castellano, Director científic de la Fundació d’Investigació HM Hospitales.

La depressió és la segona causa de baixa laboral, incapacitat permanent o jubilació anticipada a Espanya. La sensibilització de tots els estaments de l'empresa, la flexibilitat organitzativa, la promoció de la salut mental i una bona comunicació entre els serveis mèdics i assistencials són aspectes claus per prevenir, diagnosticar i tractar precoçment la depressió en l'entorn laboral. Els símptomes cognitius condicionen que el treballador exerceixi amb normalitat les seves tasques, per això, el seu abordatge. Ho comentem amb la Dra. Rosa Gutiérrez Labrador, Psiquiatre, Especialista en Medicina del treball i Cap del Servei de Salud Mental del Hospital Universitari Infanta Sofia de Madrid.

Els espanyols van engreixar una mitjana de 5,7kg des de l'inici de la pandèmia. Espanya és el país europeu on més ciutadans han engreixat des de març de 2020 (38%), seguit d'Itàlia amb un 35% i Gran Bretanya amb el 32%. A nivell mundial la mitjana se situa en 6,1 quilos guanyats des de l'arribada de la Covid-19 i un 31% de la població reconeix haver guanyat una mica de pes. Deixar de fumar, perdre pes i fer més exercici són els factors que els espanyols creuen que poden minimitzar els símptomes del coronavirus en cas de contagiar. Abaratir els preus dels productes saludables i habilitar més espais verds per fer esport, les mesures governamentals i de la indústria de l'alimentació que segons els ciutadans més ajudarien a perdre pes. Parlem de les dades d’aquest estudi amb Vicente Castellanos, Director d’Estudis Socials i d’Opinió Pública d’Ipsos España

Actiu ha elaborat un llibre-guia per transformar l'espai de treball en un "Home Office Pro". El teletreball ofereix un enfocament diferent a la feina des de casa i a la presencial, creant un espai de treball físic específic "dins el lloc de convivència familiar". La Guia ofereix eines i recursos per mantenir el benestar físic a través de l'espai de treball, el benestar mental a través de el temps de treball, i el benestar emocional a través de les relacions de treball, independentment d'on es realitzi. Carles Aguilar parla amb Soledat Berbegal, Consellera i Responsable de Reputació de Marca en Actiu.