en bones mans

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

17/01/2021 11:30

En Bones Mans 17/01/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Les més de 22.000 farmàcies espanyoles han tingut un paper clau en la lluita contra la pandèmia causada pel virus SARS-CoV-2. Durant la declaració de l'estat d'alarma a mitjans de març, han estat el principal punt d'accés de la població a la sanitat per la seva proximitat, contribuint a facilitar la tasca assistencial, especialment en els grups de risc. A més, han realitzat una gran tasca divulgativa de prevenció i educació sanitària, reforçant missatges com la necessitat d'usar de la mascareta, mantenir la higiene de mans o respectar el distanciament social. Rocío Collantes, Responsable de Comunicació de Vilardell Digest ens ho explica.

Carme Sabater, Presidenta de la CUS - Salut + Consum + Alimentació, ens parla de la funció que realitza una associació de consumidors. La CUS - Salut + Consum + Alimentació és una associació de consumidors sense ànim de lucre que va néixer el 1977 com a conseqüència de la indefensió en què es trobaven els usuaris de sistema públic de salut. El 1982 es va incorporar l'àmbit del consum, l'alimentació i la seguretat alimentària com a eixos transversals relacionats amb la salut. No obstant la salut i els serveis sanitaris segueixen sent l'estrella de la seva activitat.

Després parlem de BioCultura ON, el primer esdeveniment virtual de la Comunitat Bio on s'organitzen esdeveniments i trobades virtuals de tota mena, sense limitacions geogràfiques. És un nou format d'esdeveniment virtual, una experiència digital que reprodueix l'essència de BioCultura combinant una àmplia programació d'activitats i una zona d'expo virtual interactiva. Ens ho explica Àngels Parra, Directora de Biocultura i Presidenta de l'Associació Vida Sana.

L'atenció a les malalties cròniques s'ha vist deteriorada com a conseqüència de la pandèmia de COVID-19, tot i que és un problema que ve arrossegant la sanitat, per la qual cosa cal adaptar el model sanitari perquè doni resposta a les necessitats d'aquest tipus de pacients. Cal apostar per un nou model d'atenció basat en la promoció de la salut, la prevenció i una millora de la qualitat de vida, amb una coordinació sociosanitària més eficient i el foment del protagonisme del pacient i la seva autocura. És imprescindible que els pacients crònics disposin d'un seguiment i atenció integral per part de tots els agents sociosanitaris. La continuïtat assistencial és un dels reptes prioritaris en l'abordatge de la cronicitat. Carles Aguilar parla amb Santiago Alfonso, membre de la Plataforma Cronicitat: Horitzó 2025 i Vicepresident del Fòrum Espanyol de Pacients.

Infermeres de primària han elaborat una guia per millorar com cal escoltar al pacient. L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) defineix la comunicació terapèutica com aquella en la que el pacients és el protagonista, el que parla, i el professional és el que escolta i l’acompanya. La guia vol ser una eina útil a la consulta, que ajudi als infermers/es de primària a potenciar l’escolta del pacient com eix principal de la seva intervenció assistencial. Es donen pautes de comunicació davant diferents situacions : negació de la malaltia, expressió d’ansietat, abandonament del tractament etc. Parlem amb l’Ester Giménez, Infermera d’Atenció Primària i membre de l’AIFICC

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

10/01/2021 11:17

En Bones Mans 10/01/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Les malalties transmeses pels aliments, també conegudes com intoxicacions alimentàries, són un problema de salut pública freqüent a tot el món, i també a casa nostra, però és un problema que es pot prevenir. Són malalties que solen ser infeccioses i tòxiques i poden suposar des de lleus a greus riscos per a la nostra salut. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Parlem dels productes d'herbolari. La naturalesa brinda tot el necessari per mantenir-se saludable, i en l'actualitat es realitzen desenes d'investigacions relacionades amb elements extrets directament de plantes o components que es troben en certs compostos orgànics que tenen moltes propietats beneficioses i curatives. Tot i que hem d’anar en compte amb certs tipus de tractaments curatius no demostrats clínicament. El Dr. Josep Just, Assessor Mèdic de "En Bones Mans" ens ho comenta.

El Banc de Sang ha activat la campanya de donació més gran de l’any, la Marató de Donants de Sang de Catalunya, que se celebra del 8 al 15 de gener. L’objectiu és aconseguir que més de 10.000 persones donin sang durant aquests dies i arribar als nivells òptims de reserves després del Nadal. Avui hi ha sang a Catalunya per als propers 5 dies, quan el nivell òptim són 10. Durant aquests dies es pot donar sang als principals hospitals catalans. A més, durant la Marató s’organitzen una quarantena de campanyes de donació a diferents pobles i ciutats. Ho parlem amb el Dr. Enric Contreras, Director Assistencial del Banc de Sang i Teixits.

Desprès. temps per la medicina regenerativa, un sector molt interessant de la ciència biomèdica. La medicina regenerativa utilitza les pròpies cèl·lules del cos per reparar o reemplaçar el teixit danyat o mort. Les cèl·lules mare són l'avantguarda d'aquest nou sector de la medicina que amb les noves tecnologies va descobrint nous avenços de forma regular. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens comenta les diferents eines terapèutiques que s’utilitzen per tractar el problemes degeneratius de les articulacions i l’artrosi.

I acabem el programa comentant un tractament pioner per la malaltia de Parkinson amb ultrasons. Aquesta nova tècnica utilitza alta tecnologia per tractar la tremolor, la rigidesa i la lentitud de moviments característics de la malaltia de Parkinson, sense necessitat de cirurgia. La subtalamotomia per HIFU demostra ser una opció terapèutica eficaç, segura i mínimament invasiva, que situa a HM CINAC com a referència mundial en el tractament de la malaltia de Parkinson. El Dr. Raul Martinez, Neuròleg Clínic i Investigador d'HM CINAC ens comenta la nova tècnica.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

27/12/2020 11:44

Les malalties del cervell són la major causa de discapacitat

Els científics adverteixen que les malalties cerebrals són la principal causa de discapacitat i el seu impacte és més gran que el del càncer i les malalties cardiovasculars juntes. No obstant, les persones poden reduir aquest risc amb hàbits de vida saludables

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

27/12/2020 11:27

En Bones Mans 27/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Nou hospitals espanyols participen en el major registre internacional de pacients amb càncer de pròstata avançat. El projecte Ironman, recolzat a Espanya per Fundació FERO i Fundació Movember, integra centres de tretze països, i el seu objectiu és crear una plataforma mundial de dades clíniques i moleculars de pacients amb càncer de pròstata. Parlem amb el Dr. Joaquin Mateo, cap de el Grup de Recerca Traslacional en Càncer de Pròstata de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia.

El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública comenta un estudi que relaciona directament el consum d'alcohol amb la fertilitat d'homes i dones. El consum de begudes alcohòliques està ben acceptat en la majoria dels països del món. Prendre una copa de tant en tant és una cosa que forma part del nostre estil de vida, juntament amb el tipus d'alimentació o la pràctica d'esport. Però igual com en altres hàbits menys saludables, com el tabac, pot tenir una incidència en la nostra fertilitat.

Les malalties del cervell són la major causa de discapacitat. Els científics adverteixen que les malalties cerebrals són la principal causa de discapacitat i el seu impacte és més gran que el del càncer i les malalties cardiovasculars juntes. No obstant, les persones poden reduir aquest risc amb hàbits de vida saludables. Les malalties del cervell són un repte de salut global. Actualment, 1 de cada 4 persones pateixen una malaltia psiquiàtrica. D’aquí 10 anys s’estima que un terç de la població mundial adulta tindrà un diagnòstic que afectarà la seva salut cerebral i mental. Parlem amb el Dr. Álvaro Pascual-Leone, Líder del B·Debate, organitzat per Biocat i Fundació "la Caixa", Director Científic del Guttmann Brain Health Institute i Catedràtic de Neurologia a l'Escola Mèdica de la Universitat de Harvard.

Fins al 10 de cada 100 pacients ingressats a l'hospital podria desenvolupar una infecció relacionada amb les cures sanitàries. La pneumònia intrahospitalària és una de les infeccions nosocomials més freqüents i també de les més greus i formen part de l'interès de Medicina Interna, per ser una especialitat transversal i enfocada a l'abordatge integral del pacient crònic, complex i / o pluripatològic. Comentem el tema amb el Dr. José Barberán López. Metge Internista del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari HM de Madrid, Docent a la Universitat San Pablo CEU i Membre de la Societat Espanyola de Medicina Interna.

Beure mig got de vi a el dia pot ser suficient per incrementar l'expectativa de vida en cinc anys, al menys en homes, segons suggereix una investigació publicada al «Journal of Epidemiology and Community Health». Els autors holandesos de l'estudi van basar les seves troballes en un total de 1.373 homes seleccionats a l'atzar la salut cardiovascular i expectativa de vida als 50 anys van ser monitoritzades repetidament entre 1960 i 2000. Els investigadors van tenir en compte quina quantitat d'alcohol prenien, de quin tipus, i durant quin període, amb el propòsit d'establir si això havia tingut impacte en el risc de la seva mort per malaltia cardiovascular, cerebrovascular i de totes les causes en el seu conjunt. També van fer seguiment del pes i la dieta; si fumaven, i durant quant de temps, i detectaren la presència de malalties d'importància. Durant els 40 anys de seguiment, 1.130 dels homes van morir, i en més de la meitat dels casos va ser per malaltia cardiovascular. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens ho comenta.

La incidència de la fractura de maluc se situa en set casos per cada 1.000 habitants majors de 65 anys a Espanya i és la complicació més greu de l'osteoporosi, que sempre requereix cirurgia i la mortalitat en fase aguda és de el 8%. L'osteoporosi és una malaltia crònica, potencialment greu i d'alta prevalença, que afecta tant a homes com a dones. S'estima que més de tres milions de persones tenen osteoporosi a Espanya. Ens ho explica el Dr. Oscar Torregrosa, Coordinador del Grup d'Osteoporosi de la Societat Espanyola de Medicina Interna

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

20/12/2020 13:46

En Bones Mans 20/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Iniciem el recorregut radiofònic parlant sobre diversos temes que afecten especialment els joves adolescents quant a la seva salut mental i en relació a aquells nois i noies amb trastorns de conducta i la situació que ha provocat la pandèmia de la Covid-19.A què ens enfrontem a causa de tota aquesta situació ?, què pronòstic tenen els psicòlegs en quant als joves amb dificultats i diferents trastorns ?. Com afecta això a les famílies? Ens ho explica Silvia Otin, Infermera Pediàtrica i Presidenta d’Asfatac i Javier Feliz, Psicòleg Criminalista i Director de les Unitats d'Hospitalització i Hospital de Dia de ITA, Especialistes en Salut Mental.

A continuació, el Dr. Rafel Guayta, Assessor Mèdic de "En Bones Mans" ens ofereix una reflexió sobre l'activitat física, el fet de caminar i la salut. Caminar té molts beneficis. És una activitat la intensitat que es pot graduar a la mesura dels objectius personals i que permet canviar fàcilment el ritme, la intensitat o la distància.

Seguidament ens referim a les conclusions de la recent "Enquesta sobre Hàbits de Consum 2020" de la Taula de Participació Associacions de Consumidors (MPAC). D'acord amb aquest estudi, en què han participat 3.500 famílies de tot el territori nacional, alguns d'aquests hàbits adquirits en la fase de reclusió obligatòria han arribat per quedar-se. Parlem amb Fernando Moner, President de la Confederació de Consumidors i Usuaris i Membre de la MPAC.

Tot seguit comentem l'anunci de la Comissió Europea (CE) que ha aprovat ha aprovat una teràpia (inclisirán) per al tractament d'adults amb hipercolesterolèmia o dislipèmia mixta. Aquesta aprovació es basa en un sòlid programa de desenvolupament clínic per a proporcionar una reducció efectiva i sostinguda del colesterol de lipoproteïnes de baixa densitat de fins a un 52% en pacients amb c-LDL elevat, tot i la dosi màxima tolerada de teràpia amb estatines. Amb dues dosis a l'any, s'espera que aquesta teràpia contribueixi a millorar l'adherència a llarg termini. Parlem amb el Dr. José Ramón González Juanatey, Cap de Servei de Cardiologia de l'Hospital Clínic de Santiago de Compostel·la.

I tanquem el programa parlant de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

13/12/2020 14:16

Campanya Per Nadal, consum local

Beneficis de triar establiments de proximitat i productes i serveis locals per les compres nadalenques.