Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les falses cures sobre la diabetis i els mites al voltant d'aquesta patologia són els temes centrals de la conversa en xarxes socials al voltant d'aquesta malaltia crònica, que afecta més de 6.000.000 d'espanyols. Així ho assegura l'informe d'escolta a les xarxes socials realitzat per la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE) i l'Institut #SaludsinBulos. Durant el període analitzat (del 15 d'octubre al 17 de novembre de 2023), s'han monitoritzat els termes 'diabetis', 'diabetis tipus 1' i 'diabetis tipus 2' i s'han obtingut més de 50.000 resultats, cosa que significa un 189% més respecte al mes previ (mitjans de setembre a mitjans d'octubre). Parlem amb Mercedes Maderuelo, Gerent de la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE).
L'esclerosi múltiple és una malaltia neurològica autoimmune que afecta el sistema nerviós central i que encara no té cura. A més de l'impacte físic que pot causar, també pot provocar canvis en l'estat emocional i el comportament originant trastorns, com ara depressió, que pot arribar a afectar fins a un 54% de les persones, o ansietat, que es pot donar en un 44% dels casos. A més de la depressió i l'ansietat, alguns dels trastorns i símptomes psicològics més habituals són eufòria, fluctuacions emocionals o canvis d'humor sobtats, aplanament afectiu, riure o plor descontrolats, pèrdua de consciència o manca d'iniciativa. Per frenar l'impacte de l'esclerosi múltiple a la vida de les persones, la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) ha creat, amb la col·laboració de Novartis, l'aplicació digital EMO. Aquesta eina permet a les persones amb esclerosi múltiple identificar i comprendre millor les emocions, a més de proporcionar estratègies i recursos per gestionar millor els símptomes psicològics que implica la malaltia. Carles Aguilar parla amb Rosa Masriera, Directora de la Fundació Esclerosi Múltiple
El sobrepès augmenta dues vegades la possibilitat de desenvolupar hipertensió arterial, per la qual cosa és necessari un canvi en els hàbits. Les persones amb sobrepès tenen una probabilitat de desenvolupar hipertensió arterial d'almenys dues vegades més gran que les de pes normal. L'obesitat està íntimament relacionada amb la hipertensió, i és present en el 26% dels casos d'hipertensió en homes, 28% en les dones, en el 23% dels de malaltia coronària en homes i en el 15% en dones”. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.
La teràpia psicològica pot ser una eina efectiva per ajudar a mantenir el control mental. La ment pot ser tant la nostra millor aliada com la nostra enemiga més ferotge. Exercir-ne un control mental significa poder gestionar tots els teus pensaments i, per tant, influir en com veus la vida. Saber com controlar la ment et permetrà interpretar la realitat amb els filtres que tu desitges. Per sort, hi ha algunes tècniques de control mental que poden ajudar a agafar les regnes d'aquesta part tan problemàtica de nosaltres. El primer que es plantegen els professionals de la psicologia amb les persones afectades d'esclerosi múltiple és determinar les funcions afectades, com ara la velocitat de processament o memòria, per millorar els aspectes cognitius. S'ha descobert que les funcions executives són molt importants. Són les que permeten dirigir, controlar, monitoritzar i regular la conducta i les emocions, són bàsiques. Entrevistem la Dra. Sara Navarro, Psicòloga Clínica de la Fundació Esclerosi Múltiple.
Es dupliquen les consultes psicològiques i psiquiàtriques en els dos darrers anys. Parlar de salut mental està de moda. Les xarxes socials i els mitjans han impulsat des que comencés la pandèmia la transparència i visibilitat dels problemes de salut mental. I és que no és un problema menys, ja que segons un últim estudi fins a un 40% dels espanyols compta amb problemes de salut mental, i gairebé el 15% ha tingut idees o intents suïcides. A més, l'OMS també adverteix que els problemes i les malalties d'aquesta índole es convertirán en la primera causa de discapacitat mundial el 2030, i és que 1 de cada 4 persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida. L'augment de la visibilitat d'aquest tipus de trastorns i patologies també es reflecteix en un augment de les consultes. De fet, en els dos darrers anys, el nombre de les cites al psiquiatre o psicòleg s'han duplicat, a més, dels més de 63.000 pacients atesos en els darrers 2 anys, Madrid, Barcelona, València i Màlaga concentren el percentatge més alt de persones que han requerit ajuda psicològica o psiquiàtrica en aquest període. Carles Aguilar entrevista Olga Albaladejo, Psicòloga, Psicooncòloga i psiconeuroimmunòloga.