Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Experts i pacients incideixen en la necessitat d'implantar un Model Assistencial per a l'atenció integral de les persones amb Malalties Inflamatòries Immunomediades (IMID), un aspecte clau tenint en compte que prop del 10% d'aquests pacients és diagnosticat de dos o més IMID que coexistent. Les malalties inflamatòries immunomediades (IMID) afecten més de 2,5 milions de persones al nostre país i fan referència a un grup heterogeni de malalties inflamatòries cròniques entre les quals s'inclouen l'artritis reumatoide, l'artritis psoriàsica, la malaltia inflamatòria intestinal (la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa), la psoriasi, l'espondilitis anquilosant, la hidrosadenitis supurativa, el lupus o la uveïtis, entre d'altres. Parlem amb el Dr. Lluís Santamaría, Catedràtic d'Immunologia Clínica i Traslacional de la Universitat de Barcelona.
Prescindir de la verdura com a plat principal augmenta un 43% el risc d'obesitat Els altres dos hàbits alimentaris que més predisposen al sobrepès són esmorzar fora de casa i prendre postres dolces en comptes de fruita. Els experts detecten tres hàbits alimentaris de risc especialment negatius. El més perillós és l'opció majoritària de no prendre habitualment verdura o amanida com a plató principal. No fer-ho incrementa el risc d'obesitat en un 43% davant els que sí que tenen aquest sa costum alimentari. Ho comentem amb el Dr. Josep Just, Digestòleg i assessor mèdic del programa.
Sant Pau crea un vídeo que ajuda a diagnosticar els pacients que tenen migranyes amb aura visual amb el nom d’AURAVISION. L’ha desenvolupat la Unitat de Cefalees i Neuràlgies del Servei de Neurologia i recull animacions de les 6 àuries visuals més freqüents. 1 de cada 3 pacients amb migranya presenta aura i experimenta patrons visuals molt concrets que sovint no saben com descriure amb paraules o dibuixos a la consulta. Per primer cop, neuròlegs, oftalmòlegs, pediatres i metges de família i d’urgències, tenen una eina, gratuïta i basada en el testimoni de pacients, per identificar-les. Simplement projectant les animacions d’AURAVISION i formulant aquesta pregunta, els metges podran diagnosticar més fàcilment els pacients amb migranya i aura visual. Aquesta eina recopila en forma d’animacions les 6 àuries visuals més freqüents que presenten fins al 30% dels pacients amb migranya. De fet, les animacions es basen en el testimoni dels pacients, qui molts cops no saben ben bé com descriure amb paraules l’aura. La migranya és una malaltia que afecta el 12% de la població mundial. Una de cada tres persones amb migranya presenta aura, sent la manifestació més freqüent en forma de problema visual que dura menys d’una hora abans de l’inici del mal de cap, tot i que alguns pacients poden tenir aura i no desenvolupar mai el mal de cap. Carles Aguilar entrevista al Dr. Robert Belvís, Director de la Unitat de Cefalees i Neuràlgies del Servei de Neurologia de Sant Pau.
Un estudi realitzat per investigadors de la Càtedra de Dolor Infantil de la Universitat Rovira i Virgili ha identificat factors psicològics que expliquen, en part, l'ús de medicaments per controlar el dolor entre la població adolescent que pateix de manera crònica. La investigació, per tant, evidencia que per millorar el tractament i la gestió del dolor crònic cal tenir en compte aquests factors psicològics, com ara l'ansietat i, sobretot, els pensaments negatius que acostumen a tenir les persones amb dolors persistents . L'estudi mostra que, més enllà de la intensitat i la interferència del dolor, els pensaments negatius, els catastròfics, que tenen relació amb el dolor expliquen significativament l'ús de medicaments per mitigar-lo. Les dades posen de manifest que potser els fàrmacs no es fan servir adequadament. Carles Aguilar parla amb el Dr. Jordi Miró, Director de la Càtedra de Dolor Infantil i Coordinador del Grup de Recerca ALGOS de la Universitat Rovira i Virgili.
Aquestes festes constitueixen un període en què el risc de patir esdeveniments cardiovasculars s'incrementa a causa de diversos factors com les situacions d'estrès generades, l'oblit de la medicació en aquells que tenen malalties de risc cardiovascular o excessos de menjar i alcohol. Per aquest motiu, cal una conscienciació i coneixement més grans dels signes d'alerta d'un infart de miocardi, que són diferents en homes i en dones. Des del moviment Cor de Dona, iniciativa impulsada per conscienciar sobre la importància de les malalties cardiovasculars en les dones, volem ajudar a identificar els principals símptomes en cas que un familiar pugui estar patint un atac de cor perquè es pugui reconèixer a temps i acudir el més aviat possible a un servei mèdic perquè siguin atesos. Parlem amb la Dra. Leticia Fernández-Friera, Impulsora del moviment Cor de Dona (CDM) i Directora de la Unitat de Cardio-Dona a ATRIA Clínic.