salut

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

19/06/2022 11:10

En Bones Mans 19/06/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El funcionament correcte del sistema digestiu té un gran impacte en el benestar integral, tant físic com emocional. En aquest sentit, la salut digestiva influeix en la prevenció de malalties, les defenses, el comportament, les emocions i està relacionada amb la qualitat de vida. Tot i això, segons la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD), aproximadament la meitat de la població espanyola pateix algun tipus d?afecció digestiva. Parlem de la salut digestiva amb la Dra. Silvia Gómez, Metge Adjunt del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital La Paz de Madrid.

Els anticossos conjugats, o ADCs per les sigles en anglès, són una teràpia innovadora per lluitar contra diferents tipus de càncer. Són teràpies que conjuguen anticossos amb agents quimioteràpics, units a través d'un enllaçador. Tots dos treballen en equip, com si fossin un cavall de Troia en què el cavall representa l'anticòs i els guerrers ocults al seu interior, els agents quimioteràpics. L'anticòs localitza la cèl·lula tumoral i s'uneix a la seva superfície, enganyant-la perquè la reconegui i li permeti entrar a l'interior. Quan està dins de la cèl·lula, l'agent quimioteràpic actua danyant o eliminant la cèl·lula tumoral. Els ADCs són capaços de, un cop dins de la cèl·lula tumoral, separar anticòs i enllaçador dels agents quimioteràpics per deixar-los lliures. Això fa que aquests agents siguin més eficaços i també més petits i puguin travessar la membrana de la cèl·lula per tractar les tumorals veïnes. Carles Aguilar parla amb el Dr. Miguerl Coll, Cap de Servei d'Oncologia Mèdica de l'Institut Català d'Oncologia de l’Hospitalet.

L'Hospital Universitari de Badajoz ha estat el primer a Espanya en fer servir una innovadora tècnica d'ablacions sense radiació per tractar la fibril·lació auricular (FA). Desenvolupada pel cardiòleg especialista en electrofisiologia, el Dr. Manuel Durán, ja s'han fet més de 100 ablacions sense necessitat d'utilitzar radiació ionitzant sense complicacions. Amb aquesta tècnica pionera i amb l'ajuda del navegador, es poden localitzar els catèters dins del cor, i, juntament amb l'ecògraf intracardíac, optimitzar el tractament de les arítmies evitant l'ús de radiació ionitzant. En aquest sentit, l'exposició del pacient a la radiació és inexistent, reduint-se a zero davant dels 15 minuts estimats en la utilització habitual de l'equip radiològic durant aquest tipus d'intervencions. A més, aquesta tecnologia compta també amb altres avantatges com la possibilitat de realitzar la punció transeptal de forma segura, monitoritzar les complicacions, localitzar estructures clau de difícil accés, així com la ubicació constant del catèter dins del cor.

L'apnea obstructiva del son és una malaltia crònica amb alta prevalença i per a la qual, avui dia, no hi ha tractament curatiu excepte en els casos en què hi ha una reducció molt significativa de pes o en determinades cirurgies practicades en pacients seleccionats. Afortunadament, hi ha diversos tractaments eficaços que permeten un excel·lent control de la malaltia i que han estat recentment reavaluats al Document Internacional de Consens sobre apnea obstructiva del son avalat per 17 societats científiques. Tractem a fons el tema de l'apnea amb la Dra. Irene Cano, Pneumòloga i Coordinadora de l'Àrea de la Son de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica.

Parlem del model d’atenció concret en la casuística de discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental, que sovint ens passem el dia insistint en què són dues coses que no tenen perquè anar juntes, però justament en aquest cas, sí. Com a dada especialment rellevant: Aproximadament un 34% de la població amb discapacitat intel·lectual presenta, a més, un trastorn mental associat, el que es tradueix en un freqüent infradiagnòstic dels problemes de salut mental en aquest col·lectiu i en complexitat en el tractament. Parlem de que a Catalunya, unes 76.000 persones presenten discapacitat intel·lectual i, d’aquestes, 22.800, com a dada mitjana, serien tributàries d’atenció en salut mental. Llavors, partim de la base que és indispensable realitzar un model abordatge multidisciplinari. Un dels punts claus es la definició del model d’abordatge de la discapacitat intel·lectual i la salut mental que es duu a terme, destacant: L’acompanyament integral des de tots els àmbits de la vida, un diagnòstic biopsicosocial per una atenció multidisciplinària i Apostar per la investigació i docència per fer créixer el model. Carles Aguilar parla amb el Dr. Carlos Peña, Psiquiatre i neuròleg, Dr. per la Universitat de Vic en Salut Mental Discapacitat Intel·lectual.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/06/2022 06:58

En Bones Mans 12/6/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. S'està potenciant conscienciar la societat sobre la utilitat dels assaigs clínics. Aquests estudis de recerca busquen demostrar l'eficàcia i la seguretat de nous fàrmacs o tractaments com a fase prèvia a la seva autorització i comercialització posterior. Els farmacòlegs clínics tenen un paper fonamental en el disseny, l'execució, l'anàlisi i la revisió crítica d'aquests assaigs. Parlem amb Antonia Agustí, Presidenta de la Societat Espanyola de Farmacologia Clínica.

L’actitud activa i la responsabilitat en l’autocura de les persones amb esclerosi múltiple claus per augmentar la qualitat de vida. S’està a punt d’incorporar tres fàrmacs nous d’alta eficàcia i menys efectes adversos i comencem a poder utilitzar-los com a primera línia de tractament d’una medicina cada vegada més personalitzada. En el marc del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, la Fundació Esclerosi Múltiple, el Campus de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i el Cemcat han organitzat la jornada informativa: Podem prevenir l’esclerosi múltiple?, destacant els avenços en la recerca i en els nous tractaments, així com la importància dels estils de vida saludable. Carles Aguilar parla amb la Rosa Masriera, Directora de la Fundació Esclerosi Múltiple

Per sort, la cefalea en raïm és molt poc freqüent i afecta una de cada 1.000 persones. Diem per sort perquè la intensitat del dolor és tanta que un 60% dels afectats tenen depressió i fins a un 25% arriben fins a l’extrem d’intentar suïcidar-se. Malgrat la seva gravetat, molt pocs hospitals terciaris al món estan especialitzats en aquest tipus de cefalea. L’excepció és Sant Pau, on s’aborda de forma multidisciplinària i integral el diagnòstic, l’assistència, la recerca, la docència i la divulgació de la cefalea en raïm, sent el centre de referència en el tractament d’aquesta malaltia a Catalunya i a Espanya amb un equip especialitzat de neuròlegs, neuropsicòlegs, anestesistes, psiquiatres i neurocirurgians. Parlem amb el Dr. Juan Aibar, Neurocirurgià del Hospital de Sant Pau de Barcelona.

La prevalença dels nòduls tiroïdals a la població és elevada, estimant-se en un 40%-67% després de la realització d'estudis necròpsics i ecogràfics, davant només un 3-7% de casos detectats per palpació. Els nòduls tiroïdals són un motiu de consulta cada vegada més freqüent a Endocrinologia per l'augment d'exploracions radiològiques (ecografies, TACs, PETs) realitzades en el context d'altres malalties. L’endocrinòleg exerceix un paper fonamental en realitzar l'estudi complet, incloent-hi l'ecografia tiroïdal i, moltes vegades, la punció aspirativa quan està indicada. Ens ho explica la Dra. Elena Navarro, Endocrinòloga de l'Hospital Verge del Rocío de Sevilla i Coordinadora de l'Àrea de Tiroides de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició.

La SEEN ressalta les greus conseqüències per a la salut dels trastorns hormonals al Dia Europeu de les hormones. Es tracta de promoure entre la població la importància de rebre un diagnòstic correcte i tractament de les alteracions hormonals per part d'un especialista. Els trastorns hormonals poden tenir conseqüències greus a l'organisme, cosa que depèn del tipus d'hormona alterada i la durada d'aquesta alteració. Els símptomes dels desequilibris hormonals poden ser canvis en el pes corporal i en el comportament, el cansament i les alteracions en el desenvolupament, entre d'altres. De vegades, els afectats són asimptomàtics o presenten símptomes molt lleus, per la qual cosa és essencial parar atenció a les manifestacions del cos (molèsties, dolors, etc.). Carles Aguilar entrevista al Dr. Alberto Fernández, Endocrinòleg i Secretari de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició.

El vaginisme consisteix en la contracció involuntària dels músculs perivaginals, al terç inferior de la vagina, cosa que impedeix la penetració en les relacions sexuals o la fa molt difícil i dolorosa. Aquesta disfunció sexual afecta un grup reduït de la població femenina i, a més, és una causa d'esterilitat en les dones que es troben en edat reproductiva. El vaginisme es pot solucionar amb un tractament combinat de sexologia i ginecologia, cosa que permetrà millorar la vida sexual d’aquestes dones i donar-los la possibilitat de concebre. Parlem d'aquesta qüestió amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

13/06/2022 06:49

L’estimulació cerebral profunda aplicada a la cefalea del suïcidi

Per sort, la cefalea en raïm és molt poc freqüent i afecta una de cada 1.000 persones. Diem per sort perquè la intensitat del dolor és tanta que un 60% dels afectats tenen depressió i fins a un 25% arriben fins a l’extrem d’intentar suïcidar-se.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

29/05/2022 11:29

En Bones Mans 29/5/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Ens fem ressò de la segona edició del Dia Mundial de la Medicació Intel·ligent. És una iniciativa de la International Union of Basic and Clinical Pharmacology (IUPHAR) que s'alinea amb la de l'Organització Mundial de la Salut 'Medication without harm' (medicació segura) per fomentar el desenvolupament de la farmacologia clínica i crear consciència sobre l'ús més segur i eficaç dels medicaments. La cita ha suposat una oportunitat per incidir en alguns missatges clau, com els perills que comporten l'automedicació, l'ús de medicaments no autoritzats i/o fora d’indicació, o la interrupció dels tractaments. A més, ha servit per posar a valor el paper dels metges experts en Farmacologia Clínica a l'hora de millorar-ne l'ús racional dels medicaments. Parlem amb Antonia Agustí, Presidenta de la Societat Espanyola de Farmacologia Clínica.

El 57% dels pacients sotmesos a una cirurgia toràcica poden patir dolor crònic. Aquesta realitat –més freqüent en dones– comporta dificultats per a la reinserció laboral dels pacients, ja que solen ser quadres de llarga evolució i de difícil abordatge. El dolor crònic és una condició molt freqüent, amb una prevalença d'un 20% a Europa. Una realitat que suposa un important deteriorament físic, tant cognitiu com emocional del pacient. S'estima que fins a un 38% de les persones que el pateixen reporten que el dolor afecta directament la seva qualitat de vida, i que, a més, en dificulta la reinserció laboral. Parlem d'un problema que afecta tant el pacient com el sistema sanitari, ja que solen ser quadres de llarga evolució i de difícil abordatge. Per aquest motiu, asseguren els professionals sanitaris, les Unitats de Dolor són clau; i, el repte principal a què s'enfronten és la prevenció de la cronificació del dolor, disminuint-ne la incidència i la intensitat. La importància de promoure un seguiment estricte, tant durant l'intraoperatori com els primers dies i setmanes després de la cirurgia, amb l'objectiu d'afavorir la detecció precoç és fonamental. Carles Aguilar parla amb el Dr. Hugo Rivera Metge Resident del Servei d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l'Hospital del Mar de Barcelona.

La Societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC) recomana consultar amb un especialista en cas que una disfonia duri més de 15 dies ja que pot prevenir problemes crònics de la veu. La veu és la nostra principal eina de comunicació i li hem de prestar molta atenció. Per això, hem d'evitar conductes de risc per a la nostra laringe i seguir unes pautes de bons hàbits a més d'anar a l'otorinolaringòleg per a controls periòdics i sempre en el cas de patir una disfonia durant més de dues setmanes sense refredat associat. El Dr. Juan Carlos Casado, President de la Comissió de Laringologia, Veu, Foniatria i Deglució de la SEORL-CCC ens ofereix un decàleg per cuidar la salut de la nostra veu

Per comprendre bé el fenomen de la disfàgia, cal tenir en compte que el procés de la deglució comença a la boca i acaba quan els aliments o begudes arriben a l'estómac. Durant aquest procés es produeix una complexa seqüència de contraccions i relaxacions de la musculatura de la boca i la gola controlades de manera molt coordinada per un grup de neurones. Qualsevol alteració o retard neurològic-muscular pot provocar una incoordinació en el moviment del bolo alimentari o un error en la direcció del bolo, el qual, en lloc de baixar per l'esòfag, pot passar a la via respiratòria i causar complicacions greus de salut. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic de En Bones Mans

En el Dia Nacional del Donant d'Òrgans i Teixits, ens sentim orgullosos que Espanya és líder en trasplantaments. El 2021 es van realitzar al nostre país 4.781, un 8% més respecte al 2020. Un dels trasplantaments més comuns a Espanya és, amb diferència, el de ronyó. El nostre país Espanya és líder mundial en trasplantaments de ronyó, però també hi ha àrees de millora, perquè hi ha un desequilibri entre el nombre de pacients en llista d’espera. De tot això Carles Aguilar parla amb Daniel Gallego, President d'ALCER, Federació Nacional d'Associacions per a la Lluita Contra les Malalties del Ronyó. A la Malaltia Renal Crònica se la coneix com l'epidèmia silenciosa, i hi ha sòlides raons per a aquest qualificatiu, doncs un de cada set espanyols adults té ERC. A més, es tracta d'una patologia que es troba al top 10 de causes de mortalitat, i les previsions és que estarà al top 5 de causes de mortalitat el 2040.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

23/05/2022 11:36

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

23/05/2022 11:36

En Bones Mans 22/5/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La resistència dels bacteris als agents antimicrobians suposa una de les amenaces més grans per a la salut i el desenvolupament econòmic mundials. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els bacteris multiresistents causen 33.000 morts a l'any a Europa i s'estima que, el 2050, seran la principal causa de mortalitat al món, cobrant-se més de 10 milions de vides anuals. Un nombre creixent d'infeccions, com la pneumònia, la tuberculosi, la septicèmia o la gonorrea, són cada vegada més difícils de tractar a causa de la capacitat dels bacteris de mutar en resposta a l'ús indiscriminat dels antibiòtics, que acaben perdent la seva eficàcia. La resistència als antibiòtics és un fenomen natural, encara que l’ús indegut d’aquests fàrmacs està accelerant el procés. Un fenomen que, a més, suposa a Europa una despesa sanitària addicional d'uns 1.500 milions d'euros anuals. Parlem amb Domingo Gargallo-Viola, President de l'Associació per al Descobriment de Nous Antibiòtics a Espanya i Director d'Abac Therapeutics.

Ens fem ressò de la II Reunió “Paper de la infermera hematològica”, en què es va posar èmfasi en la importància que tenen els professionals d'infermeria en l'abordatge dels pacients amb malalties hematologies, especialment aquells amb patologies oncohematològiques. Durant la jornada es va debatre sobre el rol cada cop més important que juguen les infermeres hematològiques en la prevenció de complicacions, el control dels efectes secundaris i l’atenció dels aspectes psicosocials de la persona. Carles Aguilar entrevista a Angélica Aranda, Infermera de Pràctica Avançada d'Hematologia del Complex Hospitalari Moisès Broggi (Barcelona)

Angelini Pharma impulsa la jornada “Present i futur de la salut mental a Catalunya” on s’han avaluat el reptes pendents en aquest àmbit. De la ma d’un grup d’experts d’alt nivell i amb una llarga experiència en salut mental, durant la jornada es van remarcar les múltiples necessitats existents en aquest àmbit, que requereixen d’una resposta urgent i rigorosa que permeti superar els reptes del sistema de salut públic i caminar en la direcció correcta. L’augment de malalties relaciones amb la salut mental degut a la pandèmia, el col·lectiu de pacients vulnerables i la gran repercussió a nivell personal, familiar i social que suposen els problemes de salut mental són tres dels grans àmbits on és necessari donar una resposta de forma coordinada entre l’administració pública, els professionals sanitaris, els pacients i la indústria. Carles Aguilar parla amb Joel Sabaniego, Director d'Accés a Mercat d'Angelini Pharma España.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Al món, prop de 537 milions de persones adultes viuen amb diabetis, estimant-se que augmenti a 643 milions l'any 2030, segons la Federació Internacional de Diabetis. Pel que fa a Espanya, amb al voltant de 6.000.000 milions de persones amb diabetis, una xifra que ha augmentat en més de la meitat en els darrers deu anys, és el segon país d'Europa amb més pacients amb aquesta patologia, i es troba entre els deu primers a nivell internacional, quant a despesa sanitària en diabetis, assolint els 13.430 milions d'euros, tal com es publica a la 10a Edició de l'Atlas de la Diabetis. Amb aquestes dades, queda palès que un dels principals reptes que té davant la Sanitat en general i l'espanyola, en particular, aquest any 2022, és la prevenció i la millora de l'atenció de la diabetis. Parlem dels reptes de diabetis amb el Dr. Ignacio Conget, Cap del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Clínic de Barcelona.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

22/05/2022 11:46

Present i futur de la salut mental a Catalunya

Un grup d'experts d’alt nivell i amb una llarga experiència en salut mental han remarcat les múltiples necessitats existents en aquest àmbit.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

15/05/2022 10:27

En Bones Mans 15/5/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Comencem el programa parlant de com afecta el sexe al cor en edats avançades en relació a un estudi de diverses universitats d'Estats Units en el qual van participar 2.204 persones d'entre 57 i 85 anys. Aquest estudi conclou que els homes de més edat tenen major risc de sofrir atacs cardíacs i altres problemes cardiovasculars mentre que les dones poden disminuir el risc d'hipertensió. Això contradiu les troballes que afirmen que el benefici del sexe en edats avançades en igual per a tots. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La importància de l'accés a la tecnologia de les persones amb diabetis és un dels temes abordats a la Conferència sobre Tecnologies i Tractaments Avançats a Diabetis (ATTD), esdeveniment internacional sobre l'estudi i avenços en el control de la diabetis celebrat a Barcelona. En aquest esdeveniment es va posar sobre la taula com la irrupció del monitoratge continu de glucosa i, particularment, del monitoratge flaix, ha suposat un canvi en el maneig de la hiperglucèmia en les persones amb diabetis en tractament amb insulina. Aquestes noves tecnologies han demostrat brindar una autonomia més gran i afavorir el control de l'índex glucèmic després de moments d'impacte, com els menjars o la pràctica d'exercici, en pacients amb diabetis tipus 1 i tipus 2. Parlem amb el Dr. Roque Cardona Hernández, Endocrinòleg de l´Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

La salmonel·losi –infecció per bacteris de salmonel·la– ha passat tristament al primer pla de l'actualitat. A principis del mes d'abril, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) va ordenar retirar una sèrie de lots d'una coneguda marca de xocolates procedents de Bèlgica després de detectar un brot de toxiinfecció alimentària causada per 'S. Typhimurium monofàsica' o salmonel·losi a diversos països europeus. Actualment ja s'han identificat més de 180 casos a 11 països europeus, entre ells Espanya. Aquest tipus d'episodis es repeteixen amb certa freqüència i generen desconfiança dels consumidors a la indústria alimentària. Són molts els qui es pregunten com és possible que —malgrat els nombrosos controls legalment exigibles— segueixin produint-se casos com el que ara protagonitza titulars a mitja Europa. Carles Aguilar entrevista a Amèrica Quesada, Responsable de Sanitat Ambiental en Alimentació d'EZSA, empresa especialitzada en serveis de sanitat ambiental i control de plagues amb una dilatada experiència al sector alimentari.

Una enquesta feta a més de 500 professionals de l’atenció primària sobre el dol perinatal, posa de manifest que la pèrdua gestacional és més habitual del que sembla. Una prova d’això es que fins a un 23% dels enquestats han patit una pèrdua gestacional, ja sigui com a gestants, parella o altres membres de la família. També a les consultes hi està més present del que pensem “el dol perinatal és un esdeveniment més freqüent del que creiem, i els professionals de l’atenció primària hi hauríen d’estar tant avesats a acompanyar-lo com quan el dol és per qualsevol altre pèrdua. Segur que entre moltes persones joves en tenim més que han perdut un fill durant la gestació, que un germà o la parella” Els metges i metgesses tenen clar que l’atenció primària és el nivell on cal atendre i donar resposta a aquest dol. Parlem amb l’Alba Martínez Satorres, Metgessa de Família i membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

A Espanya, cada mes, al voltant de 300 pacients són diagnosticats de melanoma cutani. La taxa d'incidència del càncer de pell s'ha duplicat al nostre país les darreres dècades. Després de dos anys de pandèmia, la Fundació Pell Sana de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) reprèn de forma presencial la seva campanya anual Euromelanoma, que aquest any ha estat presentada sota el lema “Escaneja la teva pell”. La iniciativa pretén conscienciar sobre la importància de les cures i la vigilància de la pell per prevenir l'aparició del càncer de pell. Tal com recull AEDV, la Campanya Euromelanoma és un projecte que va sorgir a Bèlgica el 1999 i al qual s'han anat sumant 50 països després de l'acord amb la Coalició Global per a la Defensa del Pacient amb Melanoma fa quatre anys. Espanya participa en aquesta campanya des de l'any 2000 a través de la Fundació Pell Sana de l'AEDV. Carles Aguilar parla amb la Dra. Rosa María Martí, Co-Coordinadora de la Campanya Euromelanoma a Catalunya i Membre de l'AEDV.