salut

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

10/04/2022 10:42

En Bones Mans 10/4/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. A Espanya, prop de dos milions i mig de persones viuen amb asma. Afecta el 5% de la població adulta i el 10% de la població infantil i provoca almenys 250.000 morts a l'any al món. Aproximadament, el 4% de la població asmàtica adulta viu amb asma greu no controlada. Aquest percentatge, que afecta en primer lloc el pacient, suposa un elevat impacte social, sanitari i assistencial. Parlem amb el Dr. Jesús Sanz, Director Gerent de les Clíniques Universitàries de la Universitat d'Europa i Vicepresident de la Fundació de la Societat Espanyola de Directius de Salut

Parlem del curs 'Intervenció d'Infermeria al pacient amb osteoporosi i fractures osteoporòtiques', organitzat per Canal Editorial amb la col·laboració Grünenthal. Aquesta formació s'ha dissenyat sobre la base d'anys d'experiència de la infermeria en el tractament de pacients amb osteoporosi, està dirigit a professionals d'aquest àmbit, abordant aspectes teòrics de la malaltia i situacions de la pràctica clínica. Carles Aguilar parla amb Nieves Martínez, Infermera del Servei de Reumatologia de l'Hospital General Universitari d'Elda (Alacant)

La colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn són les principals manifestacions de la Malaltia Inflamatòria Intestinal, ambdues patologies cròniques que afecten l'intestí i comparteixen símptomes. Per al seu maneig clínic resulta essencial el diagnòstic precoç, ja que accelera la presa de decisions per part dels professionals sanitaris i evita la progressió de la malaltia. Ens ho explica el Dr. Manuel Barreiro, Especialista de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal del Servei d'Aparell Digestiu del Complex Hospìtalari Universitari de Santiago de Compostela.

Hi ha dades significatives que mostren que un colesterol elevat augmenta el risc d'atacs cardíacs, incloent-hi dades d'estudis observacionals a gran escala en un milió de persones i estudis genètics en 250.000 persones. Reduir el colesterol amb mesures dietètiques i altres hàbits de vida saludables, a més de tractament farmacològic en les persones que els necessitin, redueix el risc cardiovascular. Tot i l'evidència de l'associació de nivells elevats de colesterol amb el risc de presentar una malaltia cardiovascular, encara hi ha mites sobre el paper del colesterol en el desenvolupament de la malaltia cardiovascular. Analitzem aquests mites amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans

Experts reclamen que la digitalització centri els seus esforços en els pacients amb dolor crònic al Fòrum sobre l'Impacte Social del Dolor (Societal Impact of Pain - SIP) a Espanya, on s'ha debatut sobre els reptes a què s'enfronten les persones que pateixen dolor crònic. Aquests experts celebren el desenvolupament i la implementació de la telemedicina, però adverteixen de la necessitat d'una adequada adaptació i regulació. La digitalització facilita la comunicació medicopacient i permet una millora de la integració assistencial entre els diferents estaments de l'SNS. També abordem altres qüestions com el dolor crònic com a primera causa d'absentisme laboral i discapacitat a la UE, el dolor associat al procés oncològic i la necessitat de treballar conjuntament per promoure polítiques que reflecteixin la connexió entre el dolor i l'ocupació. Carles Aguilar parla amb la Dra. María Luz Padilla, Anestesiòloga de la Unitat del Dolor del Complex Hospitalari Universitari de Cartagena (Murcia)

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

04/04/2022 07:03

En Bones Mans 3/4/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les infeccions d'orina i la incontinència urinària són els motius principals de consulta a l'uròleg en les dones, però no són les úniques patologies per les quals es poden veure afectades. Si bé la Urologia sembla una especialitat que només afecta els homes, són múltiples les raons i els beneficis pels quals les dones han d'anar a l'uròleg. Parlem amb el Dr. Dr. Guillermo Celada Uròleg i expert a la Unitat d'Urologia Funcional i Femenina de ROC Clínic HM Sanchinarro (Madrid).

Segons l’informe d’indicadors de salut i treball 2020 de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), els brots per covid-19 en l’àmbit laboral han afectat activitats econòmiques molt feminitzades, destacant les sanitàries i de serveis socials. D’altra banda, els resultats també suggereixen que les dones són les que més van augmentar les hores dedicades tant el treball remunerat com el no remunerat durant el confinament. Les malalties relacionades amb el treball s’han reduït en més d’un 60%, les que menys ho han fet han estat els trastorns de salut mental que afecten més les dones. Carles Aguilar parla amb la Imma Cortés, Cap de Servei de Salut i Treball de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Busques resposta a la pregunta de per què algunes persones mengen i no s'engreixen? Doncs bé, hi ha una explicació a per què alguns individus ingereixen abundants quantitats de menjar i quan pugen a la bàscula no han augmentat ni 100 grams. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic del programa.

La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.

Al Centre Integral Oncològic Clara Campal HM CIOCC Barcelona tenen el compromís d'oferir una atenció ràpida i personalitzada que garanteix a cada pacient el diagnòstic i el tractament òptims per a la seva malaltia. Es valora cada pacient en Comitès Mèdics multidisciplinaris especialitzats per a cada tipus de càncer. Cada comitè compta amb cirurgians i oncòlegs d'experiència acreditada, així com d'altres especialitats implicades en l'abordatge del càncer. Un equip accessible i que incorpora de manera continuada els avenços terapèutics. A HM CIOCC Barcelona es desenvolupa també un innovador treball en xarxa que vetlla per la qualitat i innovació en el tractament del càncer. En aquesta entrevista Carles Aguilar parla amb el Dr. Jordi Remón, Coordinador del Centre Integral Oncològic Clara Campal, HM CIOCC Barcelona ubicat a HM Nou Delfos per donar resposta a algunes preguntes com aquesta: com pot una persona sospitar que pateix un tumor si és que hi ha algun símptoma que permeti tenir aquesta sospita? Disposar d’un diagnòstic precís és fonamental per dissenyar un tractament eficaç.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

27/03/2022 14:25

En Bones Mans 27/3/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Una investigació recent ha descobert un nou tractament que per primera vegada ha aconseguit eliminar el càncer més agressiu del cervell, el glioblastoma. Després de dues dècades sense avenços en el tractament del glioblastoma, aquesta nova investigació obre una porta a l'esperança per tractar el glioblastoma, que suposa el 40% de tumors de cervell. Parlem amb el Dr. Nabil Hajji Investigador i professor del Centre de Farmacologia i Terapèutica del Departament de l'Imperial College de Londres que lidera aquesta investigació.

Proyecto Alpha, l'associació espanyola de Distròfia Muscular de Cintures per dèficit de Sarcoglicanos vol visibilitzar i potenciar la recerca sobre aquesta malaltia rara neurodegenerativa que destrueix els músculs i causa cansament i debilitat de manera crònica. Les persones afectades tenen la sensació de fer cada dia l'esforç equivalent a una marató o a un partit de futbol de 90' amb l'agreujant que la seva musculatura no es recupera. Actualment no existeix una cura per a aquesta malaltia hereditària i neurodegenerativa, per la qual cosa els símptomes s'agreugen amb el pas del temps si no es tracten. Carles Aguilar parla amb el Dr. Andrés Nascimento, Neuropediatra i Coordinador de la Unitat Neuromuscular del Hospital Sant Joan de Deu de Barcelona i amb Jessica Marin, Presidenta de l'Associació Proyecto Alpha i Mare de dos nens amb aquesta malaltia

Estudis estadístics pronostiquen que al voltant del 50% de les dones i el 20% dels homes més grans de 50 anys patiran una fractura per fragilitat en allò que els quedi de vida; sent la més freqüent la fractura vertebral osteoporòtica. A Espanya es van produir aproximadament 330.000 fractures per fragilitat noves el 20172; i atès que l'esperança de vida segueix augmentant, és probable que la incidència relacionada creixi en un 30% per al 2030. Entrevistem la Dra. María Jesús Moro, Cap de Secció del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Central Creu Roja de Madrid i Especialista a Metabolisme Ossi.

Dormir bé, el secret per treballar millor. Mantenir un equilibri entre el temps que es treballa i el temps que donem al cos per recuperar-se és clau per tenir èxit. El 40% de les persones al món tenen problemes de son. Millorar el nostre somni pot millorar tots els aspectes de la nostra vida. Quan dormim millor, ens sentim més gran fins i tot en l'àmbit laboral. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Un cateterisme consisteix en la introducció d'un catèter (un llarg cable buit i molt fi) per una vena o una artèria, el qual es dirigeix cap al lloc del territori vascular que ens interessi explorar (l'interior del cor, una zona arterial o una zona de venes). Per realitzar un cateterisme cal introduir un catèter dins del territori vascular, generalment a través de l'artèria o vena femoral a l'engonal o de l'artèria braquial a nivell del canell. Abans d'introduir el catèter, cal rasurar i desinfectar el lloc per on s'insereix i posteriorment s'injecta anestèsia local. El Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa ens amplia més detalls sobre els cateterismes.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

20/03/2022 10:51

En Bones Mans 20/3/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Metges internistes analitzen les novetats en salut digital. Parlem de la digitalització dels serveis de medicina interna, del paper de medicina interna a l'hospital digital; dels aspectes medicolegals de la teleconsulta en Medicina Interna i de novetats a la Història Clínica Digital Única a l'SNS. Ens ho explica el Dr. Ismael Said Criado, coordinador del Subgrup de Tecnologies de la Comunicació i la Informació en Medicina Interna de la SEMI i metge internista a l'Hospital Álvaro Cunqueiro de Vigo.

Dormir és fonamental per a la memòria. Un dels plaers de la vida és poder descansar i comptar amb una nit de son reparador. Tot i això, en els temps moderns dormir les hores necessàries semblaria ser un luxe per a pocs i l'insomni és una realitat que augmenta dia a dia per a la majoria de nosaltres. Una investigació ha demostrat que el procés de consolidació de la memòria no només es produeix durant el son sinó també quan el subjecte està despert durant els períodes de descans. Parlem amb el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Retrobem un cop més la salut acompanyats per la CUS – Salut + Consum + Alimentació, però ho farem en aquesta ocasió tractant sobre una situació que s'ha produït ocasionada per la pressió assistencial que ha patit la sanitat pública. desprès de dos anys de covid19. El resultat final mostra que els ciutadans usuaris de la sanitat pública han optat en un gran percentatge en contractar doble cobertura Sanitària privada per tal de tenir cobertes les seves necessitats en salut sense les grans demores que el sistema públic està patint fins hores d'ara. I tot això ho parlarem amb la col·laboració de la Dra. Carme Borrell, de la Agència de Salut Pública de Barcelona i membre de la xarxa de Científiques Comunicadores.

Parlem de HM CIEC Barcelona, un centre integral en malalties cardiovasculars, que aborda totes les malalties que afecten el cor i que poden ser molt diverses, tenir un origen molt diferent i no sempre una manifestació clínica evident. Com pot una persona saber o sospitar que pateix un problema cardiològic? Carles Aguilar parla amb el Dr. David Santana, Cap de Cardiologia Clínica del Centre Integral de Malalties Cardiovasculars HM CIEC Barcelona, ubicat a l'Hospital HM Nou Delfos. També parlem amb Sandra Domínguez, Supervisora d'Infermeria del Centre Integral de Malalties Cardiovasculars HM CIEC Barcelona plantejant, entre d'altres, algunes preguntes: Quins són els factors que permeten oferir una atenció integral als pacients de HM CIEC Barcelona?, Quins elements distingeixen el control dels pacients hospitalitzats? Per què es requereix que l'equip d'infermeria estigui altament especialitzat?

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/03/2022 10:33

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/03/2022 10:33

En Bones Mans 14/3/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La III Reunió del Grup de Treball de Gestió Clínica de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI), celebrada recentment, va analitzar bones pràctiques en gestió clínica, experiències i novetats en salut digital i la utilitat d‟un model de gestió per identificar activitats que suposen un cost per al sistema i que, tanmateix, no afegeixen valor i consumeixen recursos. El Dr. Jesús Canora, Coordinador del Grup de Treball de Gestió Clínica de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) ens ho explica.

El terme vasculitis engloba un conjunt de malalties la característica principal de les quals és la inflamació dels vasos sanguinis. Com a conseqüència, es produeix una disminució del flux vascular o una interrupció completa. Són malalties autoimmunes sistèmiques poc freqüents i de gran complexitat que es diferencien entre: vasculitis de got gran, de got mitjà i de got petit. predilecció especial per les artèries cranials de l'arc aòrtic que irriguen territoris extracranials. Afecta principalment persones majors de 50 anys i la seva incidència augmenta amb l'edat, assolint un pic màxim entre els 70-79 anys, sent més freqüent en dones. Carles Aguilar parla amb el Dr. Javier Loricera, del Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Marquès de Valdecilla (Santander).

Només el 44% dels pacients amb obesitat reben el diagnòstic pel seu metge i només un 24% són citats a visita de seguiment. L'obesitat és un dels desafiaments de salut pública més difícils d'afrontar, ja que més de la meitat de la població mundial té excés de pes i en gairebé tots els països d'Europa 1 de cada 5 persones pateix obesitat. A Espanya, la prevalença de sobrepès estimada a la població adulta és del 39,3% i la d'obesitat del 21,6% i augmenta amb l'edat. L´obesitat redueix l´expectativa de vida de 2 a 10 anys en els casos d´obesitat severa. Fins al 7% del pressupost destinat a la salut s'inverteix en malalties o processos associats a l'obesitat. Parlem amb la Dra. Ana d'Hollanda, Endocrinòloga de l'Hospital Clínica de Barcelona i Coordinadora del grup d'Obesitat de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN)

Les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) constitueixen un problema creixent de salut pública, tant per la magnitud com per les complicacions i seqüeles, si no es realitza un diagnòstic i tractament precoç, i suposen un impacte profund en la salut sexual i reproductiva. El nombre d'homes i dones amb ITS varia depenent de la regió i del tipus de malaltia, però, les complicacions afecten de forma molt més significativa les dones, tal com s'ha posat de manifest al webinar 'Malalties invisibles: parlem d'ITS', organitzat per Hologic. Carles Aguilar parla amb la Dra. Maria Jesús Barberá, Metgessa adjunta de la Unitat d'ITS del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona i Presidenta Fundadora del Grup d'ITS de SEIMC

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

06/03/2022 08:04

En Bones Mans 6/3/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Els 'detectius del dolor' presenten novetats en investigació i tractament del dolor crònic. Alguns dels principals investigadors d'aquesta patologia donen a conèixer la seva tasca a través d'entrevistes. La iniciativa té com a objectiu donar a conèixer la feina de la investigació del dolor crònic a Espanya. Parlem amb la Dra. Maria Carmen Ruiz Cantero, Investigadora del Departament de Farmacologia de l'Institut de Neurociències de la Facultat de Medicina de la Universitat de Granada.

Els desequilibris en l'alimentació, basats en l'elevat consum de macronutrients contribueixen a fer malbé la salut a través de l'increment de pes corporal a nivells inadequats. Paradoxalment, és lamentable constatar que en molts casos tenir coneixements sobre nutrició, no influeix en la presa de decisions per aconseguir assolir una alimentació saludable. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens parla dels factors que poden estar implicats en l'increment de la prevalença actual de l'obesitat.

Tenir una vida sexual activa és un dels aspectes que influeixen a l'estat d'ànim, la salut emocional i el benestar físic. Per aquest motiu és molt important que li prestem una atenció especial. Encara que associem les relacions sexuals amb el plaer i la reproducció, els beneficis van més enllà de tot això. El sexe és un dels pilars més importants de les relacions de parella per moltes raons. El Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa analitza els nous hàbits sexuals i els riscos que impliquen.

Rebre un diagnòstic després d'una mitjana de 4 anys, desplaçar-se fora de la província 5 o més vegades en dos anys a la recerca de diagnòstic o tractament, o necessitar més de 6 hores diàries de suport són només algunes de les vivències que poden haver de travessar els més de 3 milions de persones que pateixen una malaltia rara a Espanya. Per això, amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Rares, es llença la campanya “Pocs, però no sols” per recordar-los que aquesta no és una lluita individual, sinó que compten amb el suport de l'entorn mèdic, familiar i social que els acompanya al seu dia a dia. Carles Aguilar parla amb Elena González, Psicòloga de l´Associació Espanyola d´Esclerodermia.

Sabem que mantenir-se ben hidratats és imprescindible per al bon funcionament de l'organisme. Però no és tan conegut que beure més del necessari no és tan sa com creiem i pot derivar fins i tot en una malaltia coneguda com a hiponatrèmia. La recomanació general és beure uns dos litres diaris d'aigua, una quantitat que no ha de ser exactament aquesta ni igual per a tots, ja que dependrà del pes, l'activitat que es desenvolupi, la morfologia mateixa de cadascú i fins i tot el medi ambient. Ho comentem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Les estratègies d’estimulació bimodal i electroacústica aporten grans beneficis en la qualitat de l’escolta per a usuaris implant coclear. A Espanya, s'estima que prop de 5 milions de persones tenen algun tipus de discapacitat auditiva, l'11% de la població. Les principals diferències en l'ús d'audiòfons o implants com a ajuts auditius són: la indicació, la modalitat d'estimulació i l'adaptació o col·locació del dispositiu; l'implant coclear és utilitzat pel 51% de pacients amb pèrdua d'audició al nostre país. La utilització de solucions electroacústiques, en què es combina l'ús de l'implant coclear i l'audiòfon en una mateixa oïda, està indicada per a pacients amb audició residual al rang de baixes freqüències, i una pèrdua auditiva severa a profunda a predomini en altes freqüències. Carles Aguilar entrevista Cristina Rodríguez, Audiòloga i Responsable de Formació i Estudis Clínics d'Advanced Bionics.