salut

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

10/01/2021 11:17

En Bones Mans 10/01/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Les malalties transmeses pels aliments, també conegudes com intoxicacions alimentàries, són un problema de salut pública freqüent a tot el món, i també a casa nostra, però és un problema que es pot prevenir. Són malalties que solen ser infeccioses i tòxiques i poden suposar des de lleus a greus riscos per a la nostra salut. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Parlem dels productes d'herbolari. La naturalesa brinda tot el necessari per mantenir-se saludable, i en l'actualitat es realitzen desenes d'investigacions relacionades amb elements extrets directament de plantes o components que es troben en certs compostos orgànics que tenen moltes propietats beneficioses i curatives. Tot i que hem d’anar en compte amb certs tipus de tractaments curatius no demostrats clínicament. El Dr. Josep Just, Assessor Mèdic de "En Bones Mans" ens ho comenta.

El Banc de Sang ha activat la campanya de donació més gran de l’any, la Marató de Donants de Sang de Catalunya, que se celebra del 8 al 15 de gener. L’objectiu és aconseguir que més de 10.000 persones donin sang durant aquests dies i arribar als nivells òptims de reserves després del Nadal. Avui hi ha sang a Catalunya per als propers 5 dies, quan el nivell òptim són 10. Durant aquests dies es pot donar sang als principals hospitals catalans. A més, durant la Marató s’organitzen una quarantena de campanyes de donació a diferents pobles i ciutats. Ho parlem amb el Dr. Enric Contreras, Director Assistencial del Banc de Sang i Teixits.

Desprès. temps per la medicina regenerativa, un sector molt interessant de la ciència biomèdica. La medicina regenerativa utilitza les pròpies cèl·lules del cos per reparar o reemplaçar el teixit danyat o mort. Les cèl·lules mare són l'avantguarda d'aquest nou sector de la medicina que amb les noves tecnologies va descobrint nous avenços de forma regular. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens comenta les diferents eines terapèutiques que s’utilitzen per tractar el problemes degeneratius de les articulacions i l’artrosi.

I acabem el programa comentant un tractament pioner per la malaltia de Parkinson amb ultrasons. Aquesta nova tècnica utilitza alta tecnologia per tractar la tremolor, la rigidesa i la lentitud de moviments característics de la malaltia de Parkinson, sense necessitat de cirurgia. La subtalamotomia per HIFU demostra ser una opció terapèutica eficaç, segura i mínimament invasiva, que situa a HM CINAC com a referència mundial en el tractament de la malaltia de Parkinson. El Dr. Raul Martinez, Neuròleg Clínic i Investigador d'HM CINAC ens comenta la nova tècnica.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

03/01/2021 11:28

En Bones Mans 03/01/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". És un fet que la pandèmia està fent estralls en multitud de sectors i plànols a nivell local i global. Però una de les múltiples conseqüències que els psicòlegs estan veient com conseqüència és la proliferació de les crisis de parella. És un fet, que ara la convivència és molt intensa, i la prova de foc del confinament de la passada primavera no ha donat els seus fruits en tots els casos. Parlem amb Pilar Guerra, Psicòloga Clínica i Coach Executiva que ens proposa alguns consells que podem posar en pràctica per intentar salvar aquest escull.

Totes les carns contenen proteïnes, vitamines i minerals. Consumir-ne amb moderació ajuda a la funció del creixement, al desenvolupament dels teixits i a prevenir malalties com l'anèmia o la desnutrició. No obstant això, les dietes on abunden les carns vermelles i processades estan vinculades a un risc més gran de malaltia cardiovascular, per la qual cosa nombroses recomanacions de salut aconsellen limitar-ne el consum i substituir-les per altres fonts d'origen vegetal. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

En la majoria de les persones els gasos són un procés normal que no produeix símptomes. En altres, les flatulències són sinònim de molèsties que poden aparèixer en els moments menys oportuns. El tractament d'aquest problema, també conegut com meteorisme, inclou canvis en els hàbits de vida i en la dieta. És important remarcar que no hi ha aliments prohibits o dolents. Hi ha aliments més flatulents que altres que haurem d'aprendre utilitzar en la nostra dieta, ja sigui amb les seves combinacions amb altres, valorant les quantitats usades o el moment del dia en què els ingerim. El Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic de "En Bones Mans" ens parla del tema en qüestió.

La capacitat fèrtil dels homes també es redueix amb l'edat, a causa de que la càrrega genètica dels espermatozoides comença a patir alteracions de forma progressiva a partir dels 45 anys, tot i el mite que els homes poden ser pares tota la vida . Parlem amb la Dra. Marian Chávez, Directora Mèdica de Amnios In Vitro Project.

Dormir és fonamental per a la memòria. Un dels plaers de la vida és poder descansar i comptar amb una nit de son reparador. No obstant això, en els temps moderns dormir les hores necessàries semblaria ser un luxe per a pocs i l'insomni és una realitat que augmenta dia a dia per a la majoria de nosaltres. El Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens ho explica.

I cloguem el programa parlant d'un estudi amb participació espanyola que canvia la pràctica clínica en el càncer de mama més freqüent que evitarà la quimioteràpia a milers de pacients. Prescindir de la quimioteràpia és molt rellevant ja que s'eviten els efectes adversos relacionats amb aquest tractament, això és encara més important en temps de COVID-19 perquè implica reduir visites a l'hospital i tractaments immunosupressors que potencialment podrien augmentar el risc d'infecció en els pacients . El nostre convidat és el Dr. Emilio Alba, Cap de Servei d'Oncologia de l'Hospital Clínic de Màlaga i de l'Hospital Vithas de Màlaga

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

27/12/2020 11:44

Les malalties del cervell són la major causa de discapacitat

Els científics adverteixen que les malalties cerebrals són la principal causa de discapacitat i el seu impacte és més gran que el del càncer i les malalties cardiovasculars juntes. No obstant, les persones poden reduir aquest risc amb hàbits de vida saludables

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

27/12/2020 11:27

En Bones Mans 27/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Nou hospitals espanyols participen en el major registre internacional de pacients amb càncer de pròstata avançat. El projecte Ironman, recolzat a Espanya per Fundació FERO i Fundació Movember, integra centres de tretze països, i el seu objectiu és crear una plataforma mundial de dades clíniques i moleculars de pacients amb càncer de pròstata. Parlem amb el Dr. Joaquin Mateo, cap de el Grup de Recerca Traslacional en Càncer de Pròstata de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia.

El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública comenta un estudi que relaciona directament el consum d'alcohol amb la fertilitat d'homes i dones. El consum de begudes alcohòliques està ben acceptat en la majoria dels països del món. Prendre una copa de tant en tant és una cosa que forma part del nostre estil de vida, juntament amb el tipus d'alimentació o la pràctica d'esport. Però igual com en altres hàbits menys saludables, com el tabac, pot tenir una incidència en la nostra fertilitat.

Les malalties del cervell són la major causa de discapacitat. Els científics adverteixen que les malalties cerebrals són la principal causa de discapacitat i el seu impacte és més gran que el del càncer i les malalties cardiovasculars juntes. No obstant, les persones poden reduir aquest risc amb hàbits de vida saludables. Les malalties del cervell són un repte de salut global. Actualment, 1 de cada 4 persones pateixen una malaltia psiquiàtrica. D’aquí 10 anys s’estima que un terç de la població mundial adulta tindrà un diagnòstic que afectarà la seva salut cerebral i mental. Parlem amb el Dr. Álvaro Pascual-Leone, Líder del B·Debate, organitzat per Biocat i Fundació "la Caixa", Director Científic del Guttmann Brain Health Institute i Catedràtic de Neurologia a l'Escola Mèdica de la Universitat de Harvard.

Fins al 10 de cada 100 pacients ingressats a l'hospital podria desenvolupar una infecció relacionada amb les cures sanitàries. La pneumònia intrahospitalària és una de les infeccions nosocomials més freqüents i també de les més greus i formen part de l'interès de Medicina Interna, per ser una especialitat transversal i enfocada a l'abordatge integral del pacient crònic, complex i / o pluripatològic. Comentem el tema amb el Dr. José Barberán López. Metge Internista del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari HM de Madrid, Docent a la Universitat San Pablo CEU i Membre de la Societat Espanyola de Medicina Interna.

Beure mig got de vi a el dia pot ser suficient per incrementar l'expectativa de vida en cinc anys, al menys en homes, segons suggereix una investigació publicada al «Journal of Epidemiology and Community Health». Els autors holandesos de l'estudi van basar les seves troballes en un total de 1.373 homes seleccionats a l'atzar la salut cardiovascular i expectativa de vida als 50 anys van ser monitoritzades repetidament entre 1960 i 2000. Els investigadors van tenir en compte quina quantitat d'alcohol prenien, de quin tipus, i durant quin període, amb el propòsit d'establir si això havia tingut impacte en el risc de la seva mort per malaltia cardiovascular, cerebrovascular i de totes les causes en el seu conjunt. També van fer seguiment del pes i la dieta; si fumaven, i durant quant de temps, i detectaren la presència de malalties d'importància. Durant els 40 anys de seguiment, 1.130 dels homes van morir, i en més de la meitat dels casos va ser per malaltia cardiovascular. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens ho comenta.

La incidència de la fractura de maluc se situa en set casos per cada 1.000 habitants majors de 65 anys a Espanya i és la complicació més greu de l'osteoporosi, que sempre requereix cirurgia i la mortalitat en fase aguda és de el 8%. L'osteoporosi és una malaltia crònica, potencialment greu i d'alta prevalença, que afecta tant a homes com a dones. S'estima que més de tres milions de persones tenen osteoporosi a Espanya. Ens ho explica el Dr. Oscar Torregrosa, Coordinador del Grup d'Osteoporosi de la Societat Espanyola de Medicina Interna

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

20/12/2020 13:46

En Bones Mans 20/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Iniciem el recorregut radiofònic parlant sobre diversos temes que afecten especialment els joves adolescents quant a la seva salut mental i en relació a aquells nois i noies amb trastorns de conducta i la situació que ha provocat la pandèmia de la Covid-19.A què ens enfrontem a causa de tota aquesta situació ?, què pronòstic tenen els psicòlegs en quant als joves amb dificultats i diferents trastorns ?. Com afecta això a les famílies? Ens ho explica Silvia Otin, Infermera Pediàtrica i Presidenta d’Asfatac i Javier Feliz, Psicòleg Criminalista i Director de les Unitats d'Hospitalització i Hospital de Dia de ITA, Especialistes en Salut Mental.

A continuació, el Dr. Rafel Guayta, Assessor Mèdic de "En Bones Mans" ens ofereix una reflexió sobre l'activitat física, el fet de caminar i la salut. Caminar té molts beneficis. És una activitat la intensitat que es pot graduar a la mesura dels objectius personals i que permet canviar fàcilment el ritme, la intensitat o la distància.

Seguidament ens referim a les conclusions de la recent "Enquesta sobre Hàbits de Consum 2020" de la Taula de Participació Associacions de Consumidors (MPAC). D'acord amb aquest estudi, en què han participat 3.500 famílies de tot el territori nacional, alguns d'aquests hàbits adquirits en la fase de reclusió obligatòria han arribat per quedar-se. Parlem amb Fernando Moner, President de la Confederació de Consumidors i Usuaris i Membre de la MPAC.

Tot seguit comentem l'anunci de la Comissió Europea (CE) que ha aprovat ha aprovat una teràpia (inclisirán) per al tractament d'adults amb hipercolesterolèmia o dislipèmia mixta. Aquesta aprovació es basa en un sòlid programa de desenvolupament clínic per a proporcionar una reducció efectiva i sostinguda del colesterol de lipoproteïnes de baixa densitat de fins a un 52% en pacients amb c-LDL elevat, tot i la dosi màxima tolerada de teràpia amb estatines. Amb dues dosis a l'any, s'espera que aquesta teràpia contribueixi a millorar l'adherència a llarg termini. Parlem amb el Dr. José Ramón González Juanatey, Cap de Servei de Cardiologia de l'Hospital Clínic de Santiago de Compostel·la.

I tanquem el programa parlant de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/12/2020 11:53

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/12/2020 11:53

En Bones Mans 13/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Podem dir que ja ens trobem totalment immersos en la campanya de compres Nadal. Per això, avui volem parlar de la campanya que acaba de presentar l’Agència Catalana del Consum i aprofitarem, també, per repassar consells bàsics de consum per planificar les compres nadalenques i gaudir-ne amb responsabilitat i sense ensurts. Per parlar de tot plegat, comptem com ja és habitual amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, la Sra. Montserrat Ribera.

Després parlem d'un calendari d'advent amb recomanacions de salut mental de cara a aquestes Festes de Nadal marcades per la pandèmia de la COVID-19. Els experts assenyalen que un 30% de la població pateix algun trastorn mental com ansietat, depressió o estrès posttraumàtic com a conseqüència de l'avanç del virus SARS-CoV-2. 24 experts en salut mental destacats al nostre país han col·laborat en una campanya per compartir consells que ajudin a cuidar i prevenir la salut mental a Nadal. Parlem amb el Dr. José Ángel Alda, Psiquiatre i Cap de Secció de Psiquiatria infanto-juvenil de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Tot seguit abordem un tema molt important que no sempre tenim en compte, es tracta del malbaratament alimentari. Ho volem fer des de la visió dels aliments que es consumeixen a la llar, perquè en moltes ocasions comprem, cuinem i llencem aliments que es poden aprofitar. Actualment encara no hi ha una definició oficial i consensuada de pèrdues i malbaratament alimentari. Nosaltres, avui ho centrament en l’aspecte de la seguretat alimentària perquè contra el malbaratament alimentari poden utilitzar diferents recursos al nostre abast. En Ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació.

A Espanya s'estima que més de 900.000 persones pateixen fibromiàlgia. S'ha elaborat un document en el qual han col·laborat, a més de reumatòlegs, psicòlegs, psiquiatres, infermeres, pacients i metges d'atenció primària. També s'ha llançat la guia 'Aprenent a conviure amb la fibromiàlgia' que recull informació sobre la malaltia, diagnòstic i altres consells. La fibromiàlgia és una malaltia que es caracteritza per causar un dolor musculoesquelètic generalitzat de més de 3 mesos d'evolució; afectant sobretot a músculs, lligaments i articulacions. Entrevistem el Dr Javier Rivera, portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i reumatòleg de l'Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid.

La nostra de forma d'alimentació és una de les principals activitats que es pot veure afectada per l'anomenada hiperfàgia. L'ansietat o un estat depressiu pot originar una impulsivitat per menjar massa productes alimentaris amb alts nivells de greixos, sals i sucres. Pot passar que aparegui un augment de la gana, o que realment no ho sigui, i que es tracti més aviat de "ansietat per menjar" o de la necessitat de menjar de forma impulsiva i / o descontrolada. Aquest seria el símptoma principal de la hiperfàgia. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

06/12/2020 11:06

En Bones Mans 6/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La situació actual de pandèmia pot afectar especialment col·lectius com ara el de la gent gran, no només des del punt de vista sanitari, sinó també en l'àmbit del consum.

Per aquest motiu, l'Agència Catalana del Consum acaba d’editar una guia amb consells destinats especialment a les persones de més edat, per tal de facilitar pautes i recomanacions que les ajudin a fer un consum més segur i evitar possibles fraus o enganys. Ens ho explica la directora de l’ACC, la Sra. Montserrat Ribera.

Desprès fem referència al major projecte europeu sobre l'aplicació de l'Internet of Things (IOT) per a la cura i envelliment actiu de la gent gran. Després de tres anys de la major experiència pilot mundial en el camp de la cura digital de la gent gran, ACTIVAGE demostra l'impacte positiu de la tecnologia en la seva qualitat de vida.

Els resultats de Activage demostren que la tecnologia no només pot promoure un envelliment actiu, sinó que pot fer-ho de forma rendible i eficaç, al optimitzar i descongestionar de forma intel·ligent l'ús dels serveis socials. Viure més i millor: els serveis de Activage milloren l'autonomia, llibertat, seguretat i salut dels usuaris, basant-se en la recopilació i interpretació de dades obtingudes amb dispositius IOT. Comentem el tema amb el Sergio Guillén, Coordinador adjunt de projectes d’Activage y Director d’Innovació a Mysphera.

El Dr. Rafel Guayta ens parla d’un estudi que relaciona dormir bé amb la possibilitat de treballar millor i que el fet de no dormir adequadament ni descansar el temps necessari repercuteix en un major nombre de baixes laborals.

El darrer tema del programa és l'estudi Lipididiet. Un treball que revela que la intervenció nutricional pot contribuir a alentir l'avanç de la malaltia d'Alzheimer en fases primerenques. Aquest assaig clínic, ha estat elaborat per un consorci d'investigació format per líders a nivell mundial en neurologia i ha inclòs a més de 300 pacients.

Aquests resultats tenen un doble valor, ja que per primera vegada s'ha demostrat que, en estadis inicials d'Alzheimer sense demència, el factor nutricional pot ser beneficiós a llarg termini, així com en diversos aspectes de la capacitat cognitiva , especialment la memòria i de la capacitat funcional.

Actualment, unes 800.000 persones pateixen Alzheimer a Espanya, segons la SEN. A més, s'estima que el 80% dels casos d'Alzheimer que encara són lleus estan sense diagnosticar. Ens ho explica el Dr. Rafael Blesa, Director del Servei de Neurologia del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona)

Aquesta setmana acabem el programa parlant de la medicina regenerativa, un sector molt interessant de la ciència biomèdica. La medicina regenerativa utilitza les pròpies cèl·lules del cos per reparar o reemplaçar el teixit danyat o mort. Les cèl·lules mare són l'avantguarda d'aquest nou sector de la medicina que amb les noves tecnologies va descobrint nous avenços de forma regular. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens comenta les diferents eines terapèutiques que s'utilitzen per tractar el problemes degeneratius de les articulacions i l'artrosi.