salut mental

SALUT MENTAL

27/05/2024 20:17

"Hi ha moltes persones que se senten soles"

La tècnica de l'Àrea Salut i Comunitat de la Federació Catalana de Voluntariat Social, Aurora Lonetto, explica a 'La Brúixola' les jornades que han organitzat al voltant de la soledat no desitjada.

SALUT MENTAL

06/05/2024 21:07

Reclamacions de Salut Mental Catalunya als polítics electes del 12-M

El responsable de Drets i Incidència de Salut Mental Catalunya, IvánCano, atén 'La Brúixola' per explicar les 14 propostes que l'entitat ha preparat de cara a la legislatura vinent per tal de revertir la crescuda de les xifres relacionades amb el malestar emocional a Catalunya.

SALUT MENTAL

15/04/2024 20:11

Què passa quan combinem gastronomia i emocions?

Com cada dilluns, el Robert Calvo ens parla sobre salut mental a 'La Brúixola'. Avui, ho fa a través del llibre 'Cuinant les nostres emocions a foc lent', un llibre solidari elaborat per un grup de psicòlogues de la Fundació Althaia de Manresa.

SALUT MENTAL

04/03/2024 20:50

Nou tractament per a la bipolaritat

A la secció que cada dilluns destinem a la salut mental, en Robert Calvo ens explica un avenç que afecta el tractament de la bipolaritat.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

29/01/2024 08:26

En Bones Mans 28/1/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Salut digital, beneficis i contradiccions. Les noves tecnologies formin part de la nostra vida en diferents aspectes, per tant tampoc poden deixar de formar part de la nostra salut. La salut digital es refereix a l'ús de tecnologies de la informació i comunicació a l'àmbit de la salut pot oferir nombrosos beneficis, però també pot plantejar alguns inconvenients per als pacients. Parlem amb Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut + Consum + Alimentació.

L'artrosi lumbar es produeix quan es lesiona o degenera el cartílag de les articulacions de la columna lumbar. Està formada per cinc vèrtebres que se situen a l'esquena, entre les costelles i la pelvis. La unió entre les vèrtebres contigües es realitza mitjançant diverses superfícies articulars cobertes per cartílag. Quan aquest cartílag es desgasta, es produeix l'artrosi lumbar. Els símptomes de l'artrosi lumbar són el dolor, la rigidesa i la limitació de la mobilitat. El símptoma més freqüent de l'artrosi lumbar és el mal de característiques mecàniques, és a dir, que apareix amb el moviment i la sobrecàrrega lumbar i millora amb el repòs. Generalment, el dolor es localitza a la pròpia columna lumbar però de vegades també pot produir dolor “irradiat”, és a dir, localitzat en zones properes com a la natge oa la cara posterior i lateral de la cuixa. L'artrosi lumbar també pot ser asimptomàtica, és a dir, no produeix cap símptoma i es diagnostica de manera fortuïta en fer radiografies lumbars per altres motius. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com es pot tractar l'artrosi amb les diferents eines de la medicina regenerativa.

La Fundació Alivia demana més inversió en la salut mental dels pacients oncològics. El càncer provoca un malestar emocional clínic fins a la meitat dels pacients i un 30% manifesta trastorns psicopatològics. L'afectació emocional més freqüent en supervivents és la por que torni el càncer. El 48% dels hospitals espanyols no disposa de personal propi que facin atenció psicològica en càncer. La Fundació Oncològica Alivia ha iniciat una recollida de firmes que té com a objectiu assolir l'augment de la inversió pública en salut mental per al tractament dels pacients amb càncer. Per a aquesta organització de pacients, hi ha la necessitat urgent de proporcionar atenció psicològica a malalts oncològics, ja que la prevalença de trastorns com l'ansietat i la depressió poden arribar a afectar la meitat dels pacients, segons una revisió d'estudis de la Fundació Alivia . Així, un estudi recent publicat a American Journal of Hospital Palliative Care que va analitzar 10 anys d'investigacions, va trobar que la desmoralització en pacients oncològics oscil·la entre el 13% i el 49%. Es tracta d'una “pèrdua de significat i propòsit a la vida, una sensació d'impotència sobre els esdeveniments de la vida i una sensació d'impotència”. Aquesta desmoralització té a veure amb la depressió, l'ansietat i la ideació suïcida. Carles Aguilar parla amb Asensio Rodríguez Director de la Fundació Alivia.

Sant Pau inicia el segon assaig clínic sobre els efectes a llarg termini de l’estimulació cerebral profunda (ECP) en pacients amb esquizofrènia ultraresistent al tractament. L’Hospital és líder mundial en ECP: fa 25 anys va començar a aplicar-la en Parkinson i actualment també l’aplica a depressió major i a la malaltia de Huntington. Amplia l’estudi publicat el 2020, el primer del món, intervenint 6 nous pacients i personalitzant encara més el tractament per optimitzar al màxim l’eficàcia de l’ECP. Amb aquest objectiu, s’implantaran dos elèctrodes que permetran estimular dues xarxes cerebrals cadascun en lloc d’una i fer un estudi més ampli de la resposta a l’ECP, amb una cirurgia molt poc agressiva, però extremadament complexa. Aquesta tècnica, emprada com a ús compassiu, podria ser una alternativa de tractament en el 20%-30% dels pacients que no responen a cap teràpia farmacològica La resistència a la teràpia antipsicòtica crea molt patiment a pacients i familiars i es tradueix en una pitjor salut general, més conductes de risc i una alta despesa sanitària. Sant Pau segueix liderant el tractament de l’esquizofrènia farmacoresistent amb estimulació cerebral profunda (ECP) al món. Carles Aguilar entrevista Lumi Corripio, Psiquiatre, del Grup de Malalties Neurològiques, Neurociència i Salut Mental de l'Institut de Recerca Sant Pau i directora del Servei de Psiquiatria i Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic a més d'investigadora principal del projecte i Alexandra Roldán , psiquiatre i Coordinadora dels projectes de recerca en esquizofrènia del mateix hospital.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

21/01/2024 10:38

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

21/01/2024 10:38

Es dupliquen les consultes psicològiques i psiquiàtriques en els dos darrers anys

Parlar de salut mental està de moda. Les xarxes socials i els mitjans han impulsat des que comencés la pandèmia la transparència i visibilitat dels problemes de salut mental. I és que no és un problema menys, ja que segons un últim estudi fins a un 40% dels espanyols compta amb problemes de salut mental, i gairebé el 15% ha tingut idees o intents suïcides. A més, l'OMS també adverteix que els problemes i les malalties d'aquesta índole es convertirán en la primera causa de discapacitat mundial el 2030, i és que 1 de cada 4 persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida. Carles Aguilar entrevista Olga Albaladejo, Psicòloga, Psicooncòloga i psiconeuroimmunòloga.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

19/11/2023 14:21

En Bones Mans 19/10/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Donem veu a una associació que agrupa persones amb una malaltia força desconeguda com és el mieloma múltiple. Les persones que pateixen aquesta malaltia a banda de patir diverses afeccions a la seva salut tenen també afegit un altre greuge que es coneix com l’oblit oncològic. Del mieloma múltiple, del que és, com afecta a les persones que el pateixen i de l’oblit oncològic parlem amb Santi Grau, pacient de mieloma i President de l'Associació de Pacients amb Mieloma Múltiple de Catalunya.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d’alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l’artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La hipertensió arterial, definida com a pressió arterial sistòlica igual o superior a 140 mmHg o pressió arterial diastòlica igual o superior a 90 mmHg, és un dels factors de risc més importants per a les malalties cardiovasculars i la malaltia renal crònica. La pressió arterial és un tret multifacètic, afectat per la nutrició, el medi ambient i el comportament al llarg del curs de la vida, inclosa la nutrició i el creixement fetal i la infància, l'adipositat, els components específics de la dieta, especialment la ingesta de sodi i potassi, consum d'alcohol, tabaquisme i activitat física, contaminació de l'aire, plom, soroll, estrès psicosocial i ús de medicaments per baixar la pressió arterial. Carles Aguilar parla amb el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular, sobre els anomenats falsos tòpics sobre la hipertensió que molts pacients comenten a la consulta del metge.

Sabem que la Intel·ligència Artificial (IA) està a l'ordre del dia i ens pot ajudar a crear qualsevol imatge o concepte que estem imaginant. Però… Alguna vegada t'has preguntat si la intel·ligència artificial reflecteix els estigmes que té la societat en salut mental? S'ha fet un experiment a partir de diferents exercicis amb IA per explorar com es creen els estigmes, com es reprodueixen i com condicionen la nostra manera de veure el món. Els experts han preguntat a la Intel·ligència Artificial que ens mostrés, per exemple, “Un professor que pateix esquizofrènia fent classe” o “Una persona que pateix trastorn bipolar jugant amb el seu fill”. El resultat? Imatges altament impactants que ens demostren l'estigma que encara envolta les persones que pateixen esquizofrènia, depressió, trastorn bipolar, entre d'altres malalties o trastorns mentals. Carles Aguilar entrevista la Dra. Susana Gómez-Lus Centelles, Directora del Departament Mèdic i d'Accés al Mercat de Lundbeck.

La relació de parella pot ser font de creixement mental, seguretat afectiva i benestar o, al contrari, esdevenir un lloc d'empobriment mental, inseguretat afectiva i conflicte. És important que tots dos membres es puguin expressar i realitzar les pròpies necessitats, desitjos, opinions i temors amb llibertat sabent que es prendran en consideració per l'altre. La funció de cuidar i anar amb compte és important perquè la parella es converteixi en una font de salut mental i emocional per a tots dos. El Dr. Rafel Guayta ens ho explica, com a especialista en medicina preventiva i salut Pública i assessor mèdic del programa

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

19/11/2023 14:14

Units contra l'estigma

Sabem que la Intel·ligència Artificial (IA) està a l'ordre del dia i ens pot ajudar a crear qualsevol imatge o concepte que estem imaginant. Però… Alguna vegada t'has preguntat si la intel·ligència artificial reflecteix els estigmes que té la societat en salut mental? S'ha fet un experiment a partir de diferents exercicis amb IA per explorar com es creen els estigmes, com es reprodueixen i com condicionen la nostra manera de veure el món. Carles Aguilar entrevista la Dra. Susana Gómez-Lus Centelles, Directora del Departament Mèdic i d'Accés al Mercat de Lundbeck.