salut mental

PROGRAMA D'ONDA CERO LLEIDA AMB NÚRIA MORA

22/12/2022 10:45

La Ciutat Lleida 21/12/2022

Programa complet de La Ciutat Lleida, amb Núria Mora. A l'Estat de Salut avui coneixem la tasca i el treball que desenvolupa la Coordinadora d'Entitats de Salut Mental Catalunya - Terres de Lleida. En parlem amb el seu president Josep Lavin i amb la coordinadora tècnica Cleo Campuzano Marco. Seguim amb Joan Ramon González amb qui aquesta temporada coneixem el barri de Balàfia i avui tenim també el president de l'Associació de Veïns de Balàfia, Toni Baró que ens parla del barri i de com ha anat evolucionant.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

21/12/2022 14:26

Salut mental, tothom en parla però com es concreta?

Aquesta setmana a l'Estat de Salut coneixem la tasca que es treballa i es desenvolupa des de la Coordinadora d'Entitats Salut Mental i Addicions Catalunya - Terres de Lleida, parlant amb el seu president Josep Lavin i la coordinadora tècnica Cleo Campuzano Marco. L'esclat de la pandèmia ha posat sobre la taula i les agendes polítiques la salut mental, però calen mesures concretes per tal d'avançar. Ho comentem a La Ciutat Lleida.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

20/06/2022 04:58

Discapacitat intel·lectual i salut mental

Abordatge multidisciplinari i adaptat, determinant per millorar la qualitat de vida de les persones. Parlem del model d'atenció concret en la casuística de discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental, que sovint ens passem el dia insistint en què són dues coses que no tenen perquè anar juntes, però justament en aquest cas, sí.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

19/06/2022 11:10

En Bones Mans 19/06/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El funcionament correcte del sistema digestiu té un gran impacte en el benestar integral, tant físic com emocional. En aquest sentit, la salut digestiva influeix en la prevenció de malalties, les defenses, el comportament, les emocions i està relacionada amb la qualitat de vida. Tot i això, segons la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD), aproximadament la meitat de la població espanyola pateix algun tipus d?afecció digestiva. Parlem de la salut digestiva amb la Dra. Silvia Gómez, Metge Adjunt del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital La Paz de Madrid.

Els anticossos conjugats, o ADCs per les sigles en anglès, són una teràpia innovadora per lluitar contra diferents tipus de càncer. Són teràpies que conjuguen anticossos amb agents quimioteràpics, units a través d'un enllaçador. Tots dos treballen en equip, com si fossin un cavall de Troia en què el cavall representa l'anticòs i els guerrers ocults al seu interior, els agents quimioteràpics. L'anticòs localitza la cèl·lula tumoral i s'uneix a la seva superfície, enganyant-la perquè la reconegui i li permeti entrar a l'interior. Quan està dins de la cèl·lula, l'agent quimioteràpic actua danyant o eliminant la cèl·lula tumoral. Els ADCs són capaços de, un cop dins de la cèl·lula tumoral, separar anticòs i enllaçador dels agents quimioteràpics per deixar-los lliures. Això fa que aquests agents siguin més eficaços i també més petits i puguin travessar la membrana de la cèl·lula per tractar les tumorals veïnes. Carles Aguilar parla amb el Dr. Miguerl Coll, Cap de Servei d'Oncologia Mèdica de l'Institut Català d'Oncologia de l’Hospitalet.

L'Hospital Universitari de Badajoz ha estat el primer a Espanya en fer servir una innovadora tècnica d'ablacions sense radiació per tractar la fibril·lació auricular (FA). Desenvolupada pel cardiòleg especialista en electrofisiologia, el Dr. Manuel Durán, ja s'han fet més de 100 ablacions sense necessitat d'utilitzar radiació ionitzant sense complicacions. Amb aquesta tècnica pionera i amb l'ajuda del navegador, es poden localitzar els catèters dins del cor, i, juntament amb l'ecògraf intracardíac, optimitzar el tractament de les arítmies evitant l'ús de radiació ionitzant. En aquest sentit, l'exposició del pacient a la radiació és inexistent, reduint-se a zero davant dels 15 minuts estimats en la utilització habitual de l'equip radiològic durant aquest tipus d'intervencions. A més, aquesta tecnologia compta també amb altres avantatges com la possibilitat de realitzar la punció transeptal de forma segura, monitoritzar les complicacions, localitzar estructures clau de difícil accés, així com la ubicació constant del catèter dins del cor.

L'apnea obstructiva del son és una malaltia crònica amb alta prevalença i per a la qual, avui dia, no hi ha tractament curatiu excepte en els casos en què hi ha una reducció molt significativa de pes o en determinades cirurgies practicades en pacients seleccionats. Afortunadament, hi ha diversos tractaments eficaços que permeten un excel·lent control de la malaltia i que han estat recentment reavaluats al Document Internacional de Consens sobre apnea obstructiva del son avalat per 17 societats científiques. Tractem a fons el tema de l'apnea amb la Dra. Irene Cano, Pneumòloga i Coordinadora de l'Àrea de la Son de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica.

Parlem del model d’atenció concret en la casuística de discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental, que sovint ens passem el dia insistint en què són dues coses que no tenen perquè anar juntes, però justament en aquest cas, sí. Com a dada especialment rellevant: Aproximadament un 34% de la població amb discapacitat intel·lectual presenta, a més, un trastorn mental associat, el que es tradueix en un freqüent infradiagnòstic dels problemes de salut mental en aquest col·lectiu i en complexitat en el tractament. Parlem de que a Catalunya, unes 76.000 persones presenten discapacitat intel·lectual i, d’aquestes, 22.800, com a dada mitjana, serien tributàries d’atenció en salut mental. Llavors, partim de la base que és indispensable realitzar un model abordatge multidisciplinari. Un dels punts claus es la definició del model d’abordatge de la discapacitat intel·lectual i la salut mental que es duu a terme, destacant: L’acompanyament integral des de tots els àmbits de la vida, un diagnòstic biopsicosocial per una atenció multidisciplinària i Apostar per la investigació i docència per fer créixer el model. Carles Aguilar parla amb el Dr. Carlos Peña, Psiquiatre i neuròleg, Dr. per la Universitat de Vic en Salut Mental Discapacitat Intel·lectual.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

23/05/2022 11:36

En Bones Mans 22/5/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La resistència dels bacteris als agents antimicrobians suposa una de les amenaces més grans per a la salut i el desenvolupament econòmic mundials. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els bacteris multiresistents causen 33.000 morts a l'any a Europa i s'estima que, el 2050, seran la principal causa de mortalitat al món, cobrant-se més de 10 milions de vides anuals. Un nombre creixent d'infeccions, com la pneumònia, la tuberculosi, la septicèmia o la gonorrea, són cada vegada més difícils de tractar a causa de la capacitat dels bacteris de mutar en resposta a l'ús indiscriminat dels antibiòtics, que acaben perdent la seva eficàcia. La resistència als antibiòtics és un fenomen natural, encara que l’ús indegut d’aquests fàrmacs està accelerant el procés. Un fenomen que, a més, suposa a Europa una despesa sanitària addicional d'uns 1.500 milions d'euros anuals. Parlem amb Domingo Gargallo-Viola, President de l'Associació per al Descobriment de Nous Antibiòtics a Espanya i Director d'Abac Therapeutics.

Ens fem ressò de la II Reunió “Paper de la infermera hematològica”, en què es va posar èmfasi en la importància que tenen els professionals d'infermeria en l'abordatge dels pacients amb malalties hematologies, especialment aquells amb patologies oncohematològiques. Durant la jornada es va debatre sobre el rol cada cop més important que juguen les infermeres hematològiques en la prevenció de complicacions, el control dels efectes secundaris i l’atenció dels aspectes psicosocials de la persona. Carles Aguilar entrevista a Angélica Aranda, Infermera de Pràctica Avançada d'Hematologia del Complex Hospitalari Moisès Broggi (Barcelona)

Angelini Pharma impulsa la jornada “Present i futur de la salut mental a Catalunya” on s’han avaluat el reptes pendents en aquest àmbit. De la ma d’un grup d’experts d’alt nivell i amb una llarga experiència en salut mental, durant la jornada es van remarcar les múltiples necessitats existents en aquest àmbit, que requereixen d’una resposta urgent i rigorosa que permeti superar els reptes del sistema de salut públic i caminar en la direcció correcta. L’augment de malalties relaciones amb la salut mental degut a la pandèmia, el col·lectiu de pacients vulnerables i la gran repercussió a nivell personal, familiar i social que suposen els problemes de salut mental són tres dels grans àmbits on és necessari donar una resposta de forma coordinada entre l’administració pública, els professionals sanitaris, els pacients i la indústria. Carles Aguilar parla amb Joel Sabaniego, Director d'Accés a Mercat d'Angelini Pharma España.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Al món, prop de 537 milions de persones adultes viuen amb diabetis, estimant-se que augmenti a 643 milions l'any 2030, segons la Federació Internacional de Diabetis. Pel que fa a Espanya, amb al voltant de 6.000.000 milions de persones amb diabetis, una xifra que ha augmentat en més de la meitat en els darrers deu anys, és el segon país d'Europa amb més pacients amb aquesta patologia, i es troba entre els deu primers a nivell internacional, quant a despesa sanitària en diabetis, assolint els 13.430 milions d'euros, tal com es publica a la 10a Edició de l'Atlas de la Diabetis. Amb aquestes dades, queda palès que un dels principals reptes que té davant la Sanitat en general i l'espanyola, en particular, aquest any 2022, és la prevenció i la millora de l'atenció de la diabetis. Parlem dels reptes de diabetis amb el Dr. Ignacio Conget, Cap del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Clínic de Barcelona.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

22/05/2022 11:46

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

22/05/2022 11:46

Present i futur de la salut mental a Catalunya

Un grup d'experts d’alt nivell i amb una llarga experiència en salut mental han remarcat les múltiples necessitats existents en aquest àmbit.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

20/02/2022 11:45

En Bones Mans 20/2/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La salut mental, principal amenaça per a “la gran dimissió espanyola”: el 32% els treballadors que es planteja deixar el seu lloc aquest 2022 l'esmenta com a primer motiu. Un 23% dels treballadors espanyols es va plantejar el 2021 deixar el seu lloc de treball, i un 27% es planteja fer-ho aquest 2022. Parlem amb Mónica Pérez, Directora de Comunicació i Estudis d'Infojobs.

En el càncer, el dolor neuropàtic és freqüent i devastador, podent produir-se com a seqüela o conseqüència del propi tumor o del seu tractament. Es considera una entitat pròpia dins de les síndromes doloroses oncològiques. En aquest sentit, els pacients amb dolor neuropàtic tenen un funcionament cognitiu, físic i social més pobre que els pacients sense aquest trastorn. Amb l'objectiu de classificar correctament el dolor oncològic, especialment el de component neuropàtic, i aprofundir en el seu maneig adequat, s'ha actualitzat, amb la col·laboració de Grünenthal, part de la Guia d'Abordatge del Dolor Oncològic (GADO). Carles Aguilar parla amb la Dra. Concha Pérez, Cap de la Unitat del Dolor de l'Hospital Universitari de la Princesa de Madrid.

Les persones amb una personalitat més agressiva, impulsiva, inestable emocionalment i amb ansietat fan un ús problemàtic o abusiu del telèfon intel·ligent. També s’ha trobat un relació negativa entre l’abús abusiu del telèfon intel·ligent i la productivitat laboral. Estudis previs ja havien demostrat l'increment de l’ús problemàtic del telèfon intel·ligent ocasionant problemes de son, ansietat, estrès o depressió, entre altres. D’altres recerques també destaquen que aquestes persones presenten un baix nivell d’autoestima que pot ocasionar que busquin el contacte social a través de l’ús de l’smartphone per mitigar l’ansietat. Comentem el tema amb el Dr. Anton Aluja, Catedràtic de Personalitat i Psicopatologia de la Universitat de Lleida i Investigador de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

Parlem de la campanya de prevenció del suïcidi que s'ha posat en marxa amb entrevistes realitzades a diferents experts en diferents àrees per fomentar la prevenció i la sensibilització del suïcidi al nostre país, on només el darrer any gairebé 4.000 persones van acabar amb la seva vida i es van quadruplicar les temptatives. Parlem de com ajudar les persones amb pensaments suïcides, tant a nivell familiar com professional, com flexibilitzar el discurs, sense tractar de convèncer-los que sí o sí que serà la solució. Es recomana convidar la persona que pateix simplement a provar de parlar amb un especialista, perquè la realitat és que les persones que es troben immerses en pensaments suïcides no veuen sortida i creuen que no poden ser ajudats. Tractem aquesta qüestió amb Patricia Gutiérrez, Psicòloga Sanitària i Co-Directora del Centre TAP.

La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.