en bones mans

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

11/07/2021 10:12

En Bones Mans 11/07/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Ens retrobem un dia més amb els temes de salut i ho fem a través de la Coordinadora D’Usuaris de la Sanitat. Salut + Consum + Alimentació. Avui coneixerem quin és el paper de la infermeria dins del sistema de salut català. Parlem amb la màxima representant del Col·legi Oficial d’Infermeres I Infermeres de Barcelona, Paola Galbany que ens explica quin ha estat, i quin serà el paper de la infermeria dins d’aquest nou context de salut post pandèmic.

La iniciativa "Dignifica" sorgeix pel problema creat fa a la seguretat del pacient, a causa dels baixos preus amb els que les asseguradores paguen els serveis mèdics a la sanitat privada. La implantació de la llei òmnibus (Llei 25/2009, de 22 de desembre 2009) tenia com a principal objectiu la protecció de l'consumidor, evitant que determinats grups professionals fixessin preus i impedissin una situació de lliure mercat, ja que s'entén que aquests grups professionals podrien estar en una situació dominant en la qual, podrien obligar a pagar quantitats arbitràries i evitar una lliure competència de preus, la qual cosa deixaria en una posició d'indefensió a consumidor. Ens ho explica el Dr. Marc Paulino, portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i Reumatòleg a l'Hospital General Universitari de Ciutat Real i Clínica Osler també a Ciudad Real.

El nostre següent convidat és el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre i especialista en medicina regenerativa. Donem consells per a pacients amb artrosi de cara a aquest estiu. L'artrosi és una malaltia degenerativa, que produeix dolor i limitació de la funció podent arribar a dificultar la realització d'activitats diàries senzilles, cosa que afecta seriosament la qualitat de vida dels afectats. L'arribada de les temperatures estivals agradables, poden millorar lleu o moderadament els símptomes en alguns pacients. Baixar de pes, mantenir-se actiu, enfortir la musculatura, etc. són d'algunes de les recomanacions més rellevants del tractament no farmacològic, atès que disminueixen l'ús d'analgèsics i poden reduir la progressió de la malaltia.

La pandèmia ha impactat enormement la vida de milions de persones a tot el món. Atès que aquesta nova malaltia encara està vigent i se segueix treballant per perfeccionar noves vacunes i tractaments específics. Tota la situació mundial està acompanyada de molta incertesa, la COVID-19 pot causar certes reaccions emocionals que impacten la salut de les persones. La salut mental forma part de la salut i és part intrínseca de la nostra tasca arreu del món. La pandèmia de coronavirus també afecta la salut mental dels pacients i dels que els envolten, per això en el temps de Angelini Pharma España, parlem amb el Dr. Luís Gutiérrez, Metge Psiquiatra de l'Hospital Clínic Universitari San Cecilio de Granada per a compartir alguns consells que podrien ser-los d'utilitat. Parlem de l'accés als serveis de salut mental en temps de pandèmia, de l'efecte del confinament en la salut mental de les persones. El desconfinament i tornada a la normalitat, ¿Com afrontar-ho des de la perspectiva de la salut mental ?, La pandèmia per a les persones amb trastorns mentals greus. ¿Com han afrontat i afronten aquesta situació? Ha empitjorat la seva patologia?

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

05/07/2021 07:33

En Bones Mans 4/07/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Ja tenim aquí l’estiu i molts dels nostres oients segur que es preparen per a les vacances: probablement ja han contractat serveis (o bé estan a punt de fer-ho) de cara a aquestes vacances d’estiu, encara molt marcades per la pandèmia. Per tant, avui, en l’espai de consum, demanem consell a la sub-directora d’Atenció al Consumidor de l’Agència Catalana del Consum, Marta Rovira, per informar-nos dels nostres drets com a consumidors i consumidores.

Més de la meitat de la població té la falsa creença que els símptomes associats al reflux gastroesofàgic només es deuen a aliments concrets o a menjars abundants, de manera que no tenen en compte altres factors d'estil de vida a l'hora de prevenir-los. La malaltia per reflux gastroesofàgic és una patologia molt freqüent, que afecta el 10% de la població. Parlem amb el Dr. Jordi Serra de l'Associació Espanyola de Neurogastroenterologia i Motilitat del Servei de Digestiu del Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

En el nostre espai de consultes, l'equip mèdic del programa dóna resposta als dubtes que plantegen els nostres oients a través dels missatges de veu del WhatsApp de En Bones Mans, número 650 85 17 69.

HM Hospitales i l'Institut Guttmann despleguen l'aliança establerta entre ambdues entitats que permet oferir una atenció integral als pacients adults i pediàtrics que pateixen alguna malaltia o lesió neurològica. Aquesta cooperació, l'acord de col·laboració de la qual es va signar fa dos anys i la pandèmia de la Covid-19 havia obligat a retardar, proporciona una millora de la diagnosi i el tractament en les àrees de Neurologia, Neuropediatria, Neuropsicologia i Neurorehabilitació. Parlem amb la dra. Beatriz Chavarría, Coordinadora de Neurologia de HM Delfos Barcelona.

Arriba la calor, tot i que alguns grups de població són més sensibles a les altes temperatures i requereixen un major seguiment de les mesures de protecció, tots necessitem seguir consells per combatre la calor. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens ofereix consells al respecte.

La cirurgia ortognàtica i el lífting facial representen la cirurgia del rejoveniment per excel·lència. Carles Aguilar parla amb el Dr. Joan Birbe, dedicat en exclusiva a la Cirurgia Maxilofacial, la Cirurgia Estètica facial i la Rehabilitació Dental de forma interdisciplinària. Aquestes tècniques tracten la cara i el coll el que implica tres aspectes fonamentals: Serveixen per aconseguir una oclusió dental correcta, per a corregir desproporcions facials com a cara llarga o curta, estreta o ampla, somriure gingival o perfil retrusiu I, a nivell funcional permeten una millor respiració a l'augmentar el diàmetre de la via aèria. És la cirurgia que pot curar l'apnea obstructiva de la son. La cirurgia ortognàtica, també anomenada ortofacial, normalitza proporcions de la cara aconseguint Alhora una bona funció masticatòria i respiratòria. És realitza mitjançant el moviment del maxil·lar superior, els pòmuls i la mandíbula-mentó, sempre a través de la boca, sense cap cicatriu visible a la cara. Quan una persona presenta una disharmonia facial, s'analitza analitza la cara i el somriure i oclusió del pacient. Seguidament és traça el pla quirúrgic més adequat a les necessitats de cada persona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

28/06/2021 08:50

En Bones Mans 27/06/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Fa pocs dies l'Hospital Sant Joan de Déu va presentar el primer cas d'una pacient amb una distròfia hereditària de la retina tractada a Espanya amb una teràpia gènica. Aquesta teràpia, de Novartis, té el potencial de restaurar la visió i evitar la ceguesa en nens i adults joves afectats per una distròfia hereditària de retina causada per la mutació en ambdues còpies de el gen RPE65. Parlem amb Héctor de la Riva, Dr. en Ciències Químiques i Responsable de Teràpia Gènica Ocular de Novartis i amb David Sánchez, President de l’Associació de Retina de Múrcia, RETIMUR i pacient de retinosi pigmentaria.

Si la setmana passada vam dedicar el nostre espai de consum a l’arbitratge i a la feina que es fa des de les juntes arbitral del país, avui volem aprofundir en una altra de les vies que ens ofereixen els organismes públics de consum per resoldre les nostres reclamacions: ens referim a la mediació de consum. Per tant, la sub-directora d’Atenció al Consumidor de l’Agència Catalana del Consum, Marta Rovira, ens comenta tots els detalls sobre la mediació.

La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.

Com ha afectat la pandèmia a la nostra salut ocular? La pandèmia està tenint un impacte negatiu en la nostra vista degut a l'elevat nombre d'hores treballant davant de les pantalles, en distàncies curtes i condicions inadequades. El resultat és fatiga visual i visió borrosa. A més, els experts alerten d'un augment de la miopia en menors conseqüència del confinament, per l'excés de l'ús de pantalles i la insuficient activitat a l'aire lliure. Sense oblidar que l'ús continuat de mascaretes ha provocat diversos efectes secundaris no desitjats en la població. El flux d'aire que genera la mascareta, desestabilitza la pel·lícula lacrimal i això afecta l'evaporació de la llàgrima facilitant l’aparició de l'anomenat «ull sec». La situació que hem viscut, i estem encara vivint, s'ha traduït en un menor accés al pacient per part de l'oftalmòleg i en una variació en la prevalença de determinades patologies oculars i una disminució de les cirurgies. Carles Aguilar parla amb el Prof. Luis Fernández-Vega, Catedràtic d'Oftalmologia d'Oviedo i Director Mèdic de l'institut Oftalmològic Fernàndez-Vega que ofereix també consells per afrontar l'estiu preservant la nostra salut ocular.

Platja, piscina, riu, pantà, presa ... Qualsevol lloc ens sembla bo per donar-nos una capbussada, però cal extremar les precaucions perquè les aigües poden ser molt traïdores. Els ofegaments ocorren majoritàriament en els caps de setmana, en vacances, amb temps calorós i en les hores centrals del dia. Però a més d'ofecs, a l'estiu poden donar-se altres incidents en l'aigua com talls de digestió, picades, relliscades i cops ... Aquests i altres consells per al bany aquest estiu ens els comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic d'En Bones mans.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

28/06/2021 07:55

Com ha afectat la pandèmia a la nostra salut ocular?

La pandèmia està tenint un impacte negatiu en la nostra vista degut a l'elevat nombre d'hores treballant davant de les pantalles, en distàncies curtes i condicions inadequades. El resultat és fatiga visual i visió borrosa. A més, els experts alerten d'un augment de la miopia en menors conseqüència del confinament, per l'excés de l'ús de pantalles i la insuficient activitat a l'aire lliure.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

20/06/2021 11:40

En Bones Mans 20/06/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". HM Hospitales i l'Institut Guttmann despleguen l'aliança establerta entre ambdues entitats que permet oferir una atenció integral als pacients adults i pediàtrics que pateixen alguna malaltia o lesió neurològica. L'atenció es duu a terme als hospitals HM Nens, HM Delfos y a Guttmann Barcelona, Institut de Salut Cerebral i Neurorehabilitació i inclou els principals àmbits de la neurociència moderna: neurodesenvolupament, Ictus, Malaltia de Parkinson, patologia neurològica degenerativa, trastorns de la memòria, alteracions emocionals i del comportament, etc. Parlem amb la Dra. Beatriz Chavarría, Coordinadora de Neurologia de HM Delfos Barcelona.

Després amb el Dr. Rafel Guayta, Assessor Mèdic d'En Bones Mans, parlem de l'addicció als videojocs. Una malaltia que provoca en el pacient la necessitat incontrolable de jugar de manera compulsiva a jocs electrònics. Aquest és incapaç de controlar les seves ganes i el seu desig el porta a jugar irremeiablement durant un gran nombre d'hores. D'acord amb alguns estudis, algunes de les causes per les quals les persones poden caure en aquesta addicció són les següents: Problemes familiars o socials. Depressió. Els videojocs ofereixen sentits de recompensa al completar certes tasques o objectius.

La microbiota és el conjunt de bacteris que colonitzen la pell, l'aparell digestiu, inclosa la boca, i l'aparell genital. Aquests bacteris colonitzen el nostre organisme des del ventre matern, però fonamentalment des del moment del naixement, especialment si aquest per via vaginal. La microbiota es va desenvolupant a mesura que avança la vida, de manera que la seva composició és diferent en la infància i adolescència que a la vida adulta. La microbiota està composta de 100 bilions de bacteris només en l'aparell digestiu. De fet, la microbiota ja és considerada per la ciència com un òrgan més del cos, tot i que en aquest cas adquirit. Ens ho explica el Dr. Josep just, Digestòleg i Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

La fibromiàlgia és una malaltia que es caracteritza per causar un dolor múscul esquelètic generalitzat durant més de 3 mesos d'evolució; afectant sobretot a músculs, lligaments i articulacions. A Espanya s'estima que la prevalença d'aquesta malaltia se situa en el 2,4% de la població adulta, el que suposa prop de 900.000 persones afectades. Davant d'aquesta malaltia és fonamental que els pacients practiquin exercici físic aeròbic (de forma progressiva i moderada), que prestin una especial atenció a la teràpia psicològica i a la millora de la son com a pilars clau davant de la fibromiàlgia. Carles Aguilar parla amb el Dr. Javier Rivera, Reumatòleg de l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón de Madrid i Portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia.

Els efectes del consum prolongat d'alcohol en el cervell poden ser de per vida, especialment entre la gent jove. El consum d'alcohol també crea un major risc de depressió, ansietat i baixa autoestima. Beure alcohol durant la pubertat també pot canviar les hormones en el cos. Les persones que comencen a beure en l'adolescència són més propenses a patir dependència a l'alcohol que les persones que esperen fins l'adultesa per beure. El consum compulsiu d'alcohol entre els adolescents també pot augmentar el risc d'addicció a l'alcohol més endavant en la vida. Parlem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic d’En Bones Mans.

La cirurgia ortognàtica és aquella que corregeix la mida i la posició dels ossos de la cara tenint en compte les dents (maxil·lar superior i mandíbula) per tal d'aconseguir una correcta relació entre ells. Això implica tres coses fonamentals: Serveix per aconseguir una oclusió dental correcta, per a corregir desproporcions facials com a cara llarga o curta, estreta o ampla, somriure gingival o perfil retrusiu i, a nivell funcional permet una millor respiració a l'augmentar el diàmetre de la via aèria. És l'única cirurgia que pot curar l'apnea obstructiva de la son. Aquesta cirurgia també anomenada ortofacial, normalitza proporcions de la cara aconseguint alhora una bona funció masticatòria i respiratòria. Es realitza la cirurgia mitjançant el moviment del maxil·lar superior, els pòmuls i la mandíbula-mentó, sempre a través de la boca, sense cap cicatriu a la cara. Quan una persona presenta una disharmonia facial, s'analitza analitza la cara i el somriure i oclusió del pacient. Seguidament es traça el pla quirúrgic més adequat a les necessitats de cada persona. Carles Aguilar entrevista al Dr. Joan Birbe, Cirurgia Plàstic Facial i Maxil·lofacial i director de la Clínica Birbe.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

20/06/2021 11:36

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

20/06/2021 11:36

Es pot canviar la forma de la cara?

La cirurgia ortognàtica és aquella que corregeix la mida i la posició dels ossos de la cara tenint en compte les dents (maxil·lar superior i mandíbula) per tal d'aconseguir una correcta relació entre ells..

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/06/2021 11:33

En Bones Mans 13/06/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Parlem de la prevenció de riscos laborals a les empreses. La pandèmia ha posat en evidència la importància de la salut emocional i la prevenció de riscos. La situació a Espanya respecte als riscos psicosocials i la seva prevenció amb Eva Fernández Fidalgo, Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals.

El càncer bàsicament és una malaltia de les cèl·lules que han canviat el mecanisme de control que governa la seva proliferació i diferenciació. L'evidència que les dietes riques en verdures i fruites protegeixen contra el càncer és clara, així com també llegums i fècules poc elaborades. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Enguany, el Govern de la Generalitat i el Ministeri de Consum han renovat els convenis que permeten donar continuïtat a les juntes arbitrals de consum de Catalunya, que recordem que són organismes públics que permeten resoldre de manera extrajudicial i gratuïta les reclamacions dels consumidors catalans. Avui, aprofitem que comptem amb la subdirectora d'Atenció al Consumidor de l'Agència Catalana del Consum, Marta Rovira, per parlar de l’arbitratge de consum i de la tasca que duen a terme les juntes arbitrals.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Les dones solen portar talons alts dia sí i dia també. Això fa minvar la nostra salut perquè el seu ús pot tenir conseqüències negatives per al peu i altres zones del nostre cos. Encara que ho sabem, vam seguir usant talons alts. Un mal hàbit que hem d'evitar, per què?. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La resistència als antibiòtics és avui una de les majors amenaces per a la salut mundial i la seguretat alimentària. Això pot afectar qualsevol persona, sigui quina sigui la seva edat, sexe o lloc de residència. Tot i que la resistència als antibiòtics és un fenomen natural, l'ús indegut d'aquests fàrmacs en l'ésser humà i els animals està accelerant el procés. Això passa quan els bacteris muten (es transformen) i es tornen capaços de resistir els efectes d'un antibiòtic. Cada vegada que es pren antibiòtics, els bacteris sensibles moren. Però altres bacteris resistents poden créixer i multiplicar-se. Gràcies a Angelini Pharma Espanya parlem de la pandèmia per Covid-19 i del risc de pandèmia per infeccions per bacteris resistents. La filosofia dels PROA (Programes d'Optimització d'ús de Antimicrobians). La reducció d'estada hospitalària com a part de l'optimització d'ús d'antibiòtics i els beneficis per al pacient i del perfil de pacients en què és especialment important reduir de l'estada hospitalària. Ho comentem amb el Dr. Miguel Salavert, Cap de Infeccioses de l'Hospital la Fe de València