en bones mans

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

07/06/2021 07:43

El rejoveniment facial

A mesura que passen els anys i envellim, hi ha una sèrie de canvis facials inevitables. Alguns, són causa de l'efecte de la gravetat, i provoquen manca de suport i aparença de laxitud de papada, ulleres, galtes. Altres canvis són deguts als efectes perllongats a agents nocius com el sol o tabac.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

07/06/2021 07:41

En Bones Mans 06/06/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".Malauradament la soledat és un problema molt comú entre les persones grans que pot tenir greus conseqüències quan no és desitjada o elegida per part de l'ancià. Parlem del tema amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Les falses creences en asma per part de la societat en general, i de les famílies en particular, dificulten el control d'aquesta patologia en nens i adolescents. Així ho adverteix la Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (SEICAP) que, juntament amb l'Institut Salud Sin Bulos, s'uneixen per descobrir conceptes erronis sobre l'asma perquè els pacients no rebutgin els tractaments que els permeten controlar la seva asma i així tenir menys crisi i millor qualitat de vida. Carles Aguilar parla amb el Dr. Luis Moya, Coordinador del Grup de Treball d'Al·lèrgia Respiratòria i Asma de la SEICAP.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

30/05/2021 19:05

En Bones Mans 30/05/202

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Per començar parlem de l'augment de les vendes de psicofàrmacs i d'aquells medicaments que no exigeixen recepta. Aquest increment tan alarmant de la venda de psicofàrmacs s'afegeix als preocupants dades dels darrers vint anys, que ja situaven a Espanya abans de la pandèmia com a segon país europeu de major consum d'ansiolítics, quart en consum d'antidepressius i sisè a hipnòtics i sedants. El comentem amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic d'En Bones Mans.

Fa ja uns quants dies que el tema Covid-19 ha agafat noves dimensions i continguts a tractar. Afortunadament el control de la incidència i les vacunes estan ajudant a reduir les morts, els ingressos i els contagis pel virus. Però ara mateix i arran de les vacunes hi ha un altre discussió, l’alliberament de les patents de les vacunes Covid-19. Carles Aguilar parla amb una persona que coneix molt a fons l’engranatge sanitari del nostre país, Francesc José Maria, membre del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya i Secretari del Cercle de Salut.

Cada cop tenim l’estiu més a prop i com que mica en mica les dades de la pandèmia van millorant, veiem com es van relaxant moltes de les limitacions de mobilitat que s’havien fixat per fer front al contagis. Tanmateix, molts països del nostre entorn encara mantenen restriccions pel viatgers que arriben des de l’estat espanyol. Per tant, avui volem parlar dels nostres drets com a viatgers amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

30/05/2021 19:04

L’alliberament de les patents de les vacunes

Molts països han donat suport a la proposta i plantegen la liberalització de les patents com a part de la solució a la crisi sanitària tot i que la controvèrsia està servida.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

24/05/2021 17:06

L’epilèpsia, mites, estigma i tractament

En el temps de Angelini Pharma Espanya parlem sobre l'epilèpsia, els seus mites i l'estigma a què s'enfronten els pacients, la farmacoresistència i com combatre-la.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

24/05/2021 16:52

En Bones Mans 23/05/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La pandèmia provoca un augment de la freqüència i la intensitat del mal de cap en pacients amb migranya. Aquest empitjorament estaria relacionat amb l'ús de màscares, el confinament i l'ansietat generada per l'actual crisi sanitària. És important que els pacients siguin conscients que la migranya és una patologia molt discapacitant que requereix tractament i seguiment per part del neuròleg. Carles Aguilar parla amb la Dra. Patricia Pozo, Cap del Grup de Cefalea i Dolor Neurològic de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

En Àrea de Consum volem aprofitar la celebració del Dia Mundial d’Internet per parlar-ne amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, ja que és un dels organismes de la Generalitat de Catalunya que està implicat en la sensibilització per fomentar comportaments més segurs a la xarxa. Carles Aguilar entrevista a la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

Ens trobem davant d'una situació global que està afectant bona part dels països industrialitzats, la situació és tal que molts experts no confien gaire en el futur d'Europa. Però per a la majoria de nosaltres el més important és que l'estabilitat de les petites economies es pot veure molt afectada. A priori, es podria pensar que en situacions extremes els llaços familiars i comunitaris s'estrenyen, com a forma d'intentar trobar la millor solució possible. Però quan la família està endeutada i els pares tenen múltiples preocupacions al cap, la crisi actual suposa un preu per als vincles entre pares i fills. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic del programa

“Tu retina Importa” és un programa de suport a centres sanitaris de tot Espanya per minimitzar els efectes de la COVID-19 en el diagnòstic, tractament i seguiment de pacients amb malalties de retina. Es tracta d'una iniciativa promoguda per Novartis per donar suport als centres i als professionals sanitaris en l'abordatge de la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) i l’Edema Macular Diabètic (EMD). L'objectiu de TRI és minimitzar els possibles efectes negatius que la Covid-19 està causant en els pacients com retards en el diagnòstic i tractament o pèrdues d'adherència. Es pretén així millorar la qualitat assistencial i l'experiència del pacient, reduir temps d'espera i optimitzar processos. Ens ho explica el Dr. Carles Barnés, Cap del Servei d'Oftalmologia al Complex Hospitalari Moisès Broggi.

En el temps de Angelini Pharma Espanya parlem sobre l'epilèpsia, els seus mites i l'estigma a què s'enfronten els pacients, la farmacoresistencia i com combatre-la, què ha canviat en els últims anys i per què segueix sent important investigar i desenvolupar fàrmacs per a l'epilèpsia. També animem a les persones a què es sensibilitzin (pacients, cuidadors, qualsevol persona que conegui a algú amb epilèpsia ...) per entre tots donar visibilitat a aquesta malaltia per aconseguir que, com passa en altres malalties com EM, càncer, etc., que els personatges públics parlen obertament d'això. Carles Aguilar parla amb la Dra. Mar Carreño, Coordinadora de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital Clínic de Barcelona.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

17/05/2021 07:02

Tècniques de cirurgia de l'esquelet facial

Per obtenir una adequada estètica de la cara i la seva correcta funcionalitat és necessària una estructura òssia facial equilibrada.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

17/05/2021 07:01

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

17/05/2021 07:01

En Bones Mans 16/05/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La hiperfàgia consisteix en l'augment exagerat de la gana per part de la persona afectada que fa que consumeixi una major quantitat d'aliments de la que necessita. Les persones que pateixen aquest trastorn alimentari ingereixen enormes plats d'aliments, fins i tot just després d'haver realitzat un dinar considerat normal. I això passa de forma continuada, no és un procés puntual sinó mantingut en el temps i de manera repetida. La ingestió de menjar se sol realitzar amb poca masticació, de manera ràpida i sense una clara preferència d'aliments amb alguna composició concreta, és habitual la presa de productes grassos i ensucrats. Parlem de la hiperfàgia i les seves conseqüències amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

En Àrea de Consum volem comentar les darreres novetats normatives pel que fa al temps de garantia legal que tenen els productes que comprem. Carles Aguilar parla d’aquesta qüestió amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

La DMAE és una malaltia degenerativa que disminueix gradualment la visió central. És la principal causa de ceguesa legal a Espanya, on la pateixen més de 800.000 persones. L'actual situació sanitària del Covid-19 està causant efectes negatius en els pacients que pateixen aquesta i altres patologies de retina com retards en el diagnòstic i tractament o pèrdues d'adherència. Per donar suport a l'abordatge de la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) i el Edema Macular Diabètic (EMD) en Hospitals de tot Espanya, Novartis ha llançat el programa "Tu Retina Importa". Parlem a fons d'aquestes patologies i del contingut de la campanya amb la Dra. Ana Martínez Palmer, Cap del Servei d'Oftalmologia del Parc de Salut Mar de Barcelona.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions en base a l’artrosi, permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, millorar la qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Amb la cirurgia ortognàtica els cirurgians orals i maxil·lofacials tracten les alteracions de la forma, de la mida o de la posició dels ossos maxil·lars. Sempre utilitzant cicatrius invisibles a l'interior de la cavitat oral, realitzant osteotomies en els ossos de la cara per mobilitzar-los i deixar-los en la posició correcta, fixant-los de forma definitiva amb materials de titani. Amb aquestes tècniques es millora la masticació, la parla i la respiració. L'aspecte físic és important per a tots: la millora estètica que s'aconsegueix restaurant l'equilibri de la cara ajudarà a augmentar l'autoestima del pacient i a sentir-se millor. En altres paraules, a millorar la seva qualitat de vida. Carles Aguilar parla de la cirurgia de l'esquelet facial amb el Dr. Javier González Lagunas, Cap de Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l'Hospital Quirónsalud de Barcelona i Director Mèdic de QMAX Dental.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

09/05/2021 10:03

El paper del farmacèutic en la pandèmia

En els minuts d'Angelini Pharma España parlem del paper del farmacèutic en la pandèmia: com ha canviat l'atenció al pacient i com s'ha adaptat aquest professional a la nova situació.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

09/05/2021 10:03

En Bones Mans 09/05/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". El nostre sistema sanitari ha estat sempre considerat com un dels millors a nivell europeu perquè incorpora la universalitat en l’assistència sanitària, la gratuïtat, l’equitat i el fàcil accés i, el més important, està finançat a través dels impostos que tots els ciutadans paguem. Però aquest sistema que tant ben valorat ha de modernitzar-se, ha i reformular-se per tal d’adaptar-lo a les noves necessitats que tant els sistema com els professionals i els propis ciutadans tenim. Per això, parlem amb una de les persones que ha participat activament en la creació d’un document anomenat “Mesures per l’enfortiment del sistema de salut”, el Dr. Jaume Padrós. President del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

En la nostre secció de de consum volem parlar d’un producte que amb la pandèmia ha esdevingut imprescindible i que, per ara, sembla que haurem de continuar fent servir: evidentment, ens referim a les mascaretes i, més concretament, a les mascaretes higièniques, que són les d’ús més habitual entre la població en general. Per tant, Carles Aguilar entrevista a la Montserrat Ribera, Directora de l’Agència Catalana del Consum.

Fem referència a una campanya que s'ha llançat en xarxes socials #juntosmasfuertes, al costat d'associacions de pacients i professionals sanitaris, amb l'objectiu de manifestar el suport i el compromís amb la comunitat de hemofília a Espanya, amb motiu del Dia Mundial de l'Hemofília . L'objectiu és reunir a la comunitat mundial de trastorns de la coagulació; ja que després de l'impacte que la pandèmia de la Covid 19 ha tingut en les persones amb trastorns de la coagulació, aquest objectiu mai havia estat més important. A Espanya, l'hemofília és una malaltia hereditària que afecta prop de 3.000 persones, caracteritzada per l'aparició d'hemorràgies internes o externes degudes a un dèficit en els factors VIII o IX que participen en el procés de coagulació de la sang. Ens ho explica el Dr. José Mateo Arranz, Cap Clínic de la Unitat d'Hemostàsia i Trombosi de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona.

En els minuts d'Angelini Pharma Espanya parlem del paper del farmacèutic en la pandèmia: com ha canviat l'atenció al pacient i com s'ha adaptat aquest professional a la nova situació. També parlem dels productes farmacèutics en temps de pandèmia: què demanen i què necessiten els pacients en aquesta situació ?. ¿Quines àrees terapèutiques han guanyat més importància en aquest temps? I finalment fem referència sota la perspectiva del farmacèutic en relació als canvis de la farmàcia en el futur, plans de vacunació, etc. Carles Aguilar parla amb Fernando Ferrer, Farmacèutic comunitari de la farmàcia Estrela de Mislata (València).