en bones mans

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

02/05/2021 10:23

En Bones Mans 02/05/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Parlem d'una sèrie de recomanacions recollides en una guia que ens ajuda per assolir una bona higiene visual, per disminuir la fatiga visual i que ens comenta curiositats sobre els ulls, un dels òrgans més importants i alhora més delicats del cos humà. Parlem amb la Victoria Arnau, Màrqueting Manager de Reva Health

Prop de 300 reumatòlegs s’han reunit a la II Diada Reumatològica Digital organitzada per la Societat Catalana de Reumatologia (SCR) i la Fundació Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears. L’objectiu és fer un recorregut per les diferents malalties articulars, musculars, òssies i autoimmunitàries sistèmiques per donar a conèixer tots els avenços que estan contribuint a millorar la qualitat de vida dels pacients, amb un clar enfocament en la innovació. En aquest sentit, la telemedicina ha fet grans passos en les consultes de reumatologia arran de la pandèmia i ja s’ha instal·lat per a quedar-se definitivament. Carles Aguilar entrevista a la Dra. Delia Reina, Vicepresidenta de la Societat Catalana de Reumatologia.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Des de l’1 de març de 2021, s’aplica la nova normativa europea que simplifica l’etiqueta d’eficiència energètica dels electrodomèstics per a fer-la més comprensible i, a més, s’amplien els terminis durant els quals els fabricants han de disposar de peces per a reparar determinats aparells. En la secció de consum d’avui parlem d’aquesta qüestió amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

El plasma ric en factors de creixement és encara un desconegut per a la majoria dels ciutadans. Els tractaments amb factors de creixement són mínimament invasius, al marge de les característiques que s'apliquin a cada pacient. En aquest cas ens centrem en la seva utilització en trastorns a nivell de la salut bucal i en cirurgia maxil·lofacial com les afectacions de l'articulació temporo-mandibular o diversos tipo d'implants. A més ajuden a mantenir l'estructura natural de la cavitat oral i a minimitzar la pèrdua de peces dentals. Els factors de creixement optimitzen la resposta del cos humà alhora de realitzar implants dentals, extraccions o diferents tipus de cirurgia, acceleren la cicatrització i redueixen la inflamació després de les intervencions, a més de disminuir el risc d'infeccions i el dolor post operatori. El Dr. Javier González Lagunas, Director Mèdic de Qmax Dental i Cap del Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de l'Hospital Quironsalud ens ho explica.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

25/04/2021 11:37

En Bones Mans 25/04/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Ara que ve el bon temps i que, tot i les restriccions per la pandèmia, es tornen a programar alguns concerts i festivals en el nostre país de cara a l’estiu, volem dedicar l’espai de consum a parlar d’una pràctica cada cop més habitual, però que en ocasions, si no tenim en compte les precaucions necessàries, ens pot portar algun ensurt: parlem de la compra per internet d’entrades per a espectacles. Parlem amb la directora de l’Agència Carles Aguilar parla amb la Montserrat Ribera, directora de l’Agència Catalana del Consum, per fer una valoració de tota aquesta tasca.

Els rumors sobre el càncer colorectal perjudiquen el diagnòstic precoç d'aquesta malaltia, segons denuncien les organitzacions implicades en la campanya de conscienciació #CáncerdeColonSinBulos, que ha llançat amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció de el Càncer de Colon. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per l'Institut #SaludsinBulos, l'Aliança per a la Prevenció de el Càncer de Colon i Europa Colon i l'objectiu principal és sensibilitzar la població sobre la importància de recórrer a informació veraç per prevenir una patologia tan prevalent com el càncer colorectal que, segons dades de l'Associació Espanyola contra el Càncer, va constituir el 15% de tots els tumors diagnosticats a Espanya el 2020. Carles Aguilar parla amb Luis Miguel de la Fuente, President d'Europa Colon sobre el decàleg de Mites sobre el Càncer Colorectal

L'especialista en infectologia no només tracta al pacient amb Covid 19. El seu treball va més enllà i tracta a pacients amb infeccions greus (víriques, bacterianes, fúngiques) que precisen ingrés hospitalari. En els minuts d’Angelini Pharma Espanya parlem de les malalties infeccioses. En l'època COVID s'ha parlat molt d’infectologia, però aquesta especialitat va molt més enllà del coronavirus. Per tant, l’abordem en profunditat. L'especialista en infectologia no només tracta al pacient amb Covid 19. El seu treball va més enllà i tracta a pacients amb infeccions greus (víriques, bacterianes, fúngiques) que precisen ingrés hospitalari. Moltes d'aquestes infeccions requereixen tractaments llargs i seguiment mèdic. El Dr. Juan Pablo Horcajada, Cap de Servei de Malalties Infeccioses i Coordinador Covid de l'Hospital de la Mar de Barcelona, ens explica com s'han organitzat els serveis de malalties infeccioses pel maneig dels pacients amb infeccions greus (Covid i No-Covid) durant la pandèmia. No oblidem parlar de les infeccions bacterianes greus i de com ha canviat el maneig del pacient amb infeccions bacterianes durant la pandèmia. Cloguem parlant de l'ús racional d'antibiòtics en pacients Covid 19 per prevenir el desenvolupament de resistències i de si l'ús excessiu o inadequat de tractaments antibiòtics en el context de pandèmia podrien facilitar el desenvolupament de bacteris resistents.

Per cloure el programa parlem sobre cirurgia de genoll, traumatologia avançada i teràpies regeneratives amb el Dr. Joaquin cabot, el Dr. Jaume Llort i el Dr. Sergio Celi del Grup Cabot. Especialitzats en artroscòpia, artroplàsties i recanvi protèsic, cirurgia MIS (Minival Invasive Surgery), per oferir el millor resultat per a cada problema. Quan es pot evitar la cirurgia, s'ofereixen teràpies regeneratives que inclouen factors de creixement, cèl·lules mare, ozonoteràpia i proloterapia. Sempre a l'avantguarda, també s'ofereix una cirurgia ambulatòria sense ingrés, simple i poc agressiva per tractar galindons (hàl·lux valgus), metatarsàlgia o dolor a la planta de el peu, Neuroma de Morton, etc. Més de 25 anys d'experiència hospitalària avalen l'equip d'especialistes en COT (Cirurgia ortopèdica i traumatologia) i d'infermeria amb l'objectiu d'oferir una solució als problemes de dolor i limitació articular, de la forma més segura, efectiva i menys traumàtica, sempre amb la tècnica més adequada per a cada persona.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

18/04/2021 10:06

Patologies de les glàndules salivals

Les glàndules salivals són els òrgans responsables de la producció de saliva. La saliva és necessària perquè puguem digerir els aliments i és l'element lubricant de la boca i la gola.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

18/04/2021 10:06

En Bones Mans 18/04/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Reprenem l’espai dedicat al món del consum, amb la col·laboració de l’Agència Catalana del Consum, i fem un repàs de com ha afectat la pandèmia en les reclamacions dels consumidors i en l’activitat en general de l’Agència com a organisme encarregat de vetllar pels drets dels consumidors i les consumidores de Catalunya. Carles Aguilar parla amb la Montserrat Ribera, directora de l’Agència Catalana del Consum, per fer una valoració de tota aquesta tasca.

Tot seguit fem un petit balanç, en el temps de la CUS – Salut + Consum + Alimentació, del que hem viscut en l'àmbit de la salut des del decret de l'estat d'alarma i de les conseqüències que ha tingut, i està tenint, envers la ciutadania, els professionals i el sistema de salut tant públic com privat. Parlarem especialment sobre quin és el futur a curt i mig termini que ens espera a partir de la vacunació i també comentarem algunes de les 30 mesures que el Comitè d’Experts per a la Transformació del Sistema Públic de Salut ha publicat recentment. Ho desenvoluparem amb el Dr. Jaume Padròs, President del Col·legi de Metges de Barcelona.

Els experts ja fa temps han advertint que els joves no fan tot l'exercici físic que haurien. Ara tenim la confirmació: el 80% dels adolescents d'entre 11 i 17 anys de tot el món no realitzen l'activitat diària mínima per estar saludables. I els especialistes no parlen només de fer esport, sinó d'accions tan bàsiques com caminar fins al col·legi o jugar a la pilota amb els amics al parc. Aquestes dades adquireixen ara una nova rellevància, si tenim en compte l'epidèmia d'obesitat que ha arribat a pràcticament tots els països del món. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.

Les glàndules salivals són els òrgans responsables de la producció de saliva. La saliva és necessària perquè puguem digerir els aliments i és l'element lubricant de la boca i la gola. Hi ha dos tipus bàsics de glàndules salivals: les menors i les majors. Les glàndules salivals menors tenen una mida entre 2 a 3 mil·límetres. Estan distribuïdes per la boca i la faringe i produeixen una saliva mucoide, que se segrega de forma contínua i que és necessària per a la lubricació. Les glàndules salivals majors s'activen quan mengem i produeixen una saliva aquosa, necessària per a la digestió i deglució dels aliments. Tenim tres parells de glàndules salivals majors, una a cada costat: les paròtides, les submaxil·lars i les sublinguals. Aquestes glàndules poden emmalaltir apareixent infeccions, càlculs, malformacions i tumors. El cirurgià oral i maxil·lofacial és l'especialista d'elecció a qui cal acudir davant aquests problemes. Abordem les patologies de les glàndules salivals amb el Dr. Javier González Lagunas, Director Mèdic de QMAX Dental.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

11/04/2021 10:21

Les malalties infeccioses més enllà del coronavirus

L'especialista en infectologia no només tracta al pacient amb Covid 19. El seu treball va més enllà i tracta a pacients amb infeccions greus (viriques, bacterianes, fúngiques) que precisen ingrés hospitalari.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

11/04/2021 10:21

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

11/04/2021 10:21

En Bones Mans 11/04/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Coincidint amb el Dia Mundial per la conscienciació de l'epilèpsia s'ha presentat la primera aplicació dissenyada per professionals de la salut amb l'objectiu de millorar la gestió de la patologia. 6 de cada 10 pacients amb epilepsia no van poder contactar amb seu neuròleg durant el confinament. Ens ho explica Luis Poveda, del Departament de Màrqueting de Neuraxpharm.

Els rumors generats per grups de negacionistes i reticents a la vacunació no paren de créixer en xarxes socials, sent necessària una acció coordinada davant d'ells. Un estudi recent adverteix que els rumors de les vacunes de la Covid 19 deriven en menors cobertures vacunals. Parlem del tema amb Carlos Mateos, Coordinador de Salud sin Bulos i Co-Portaveu de l'Alianza contra los Bulos en Vacunas.

Catalunya reuneix totes les condicions per convertir-se en el pròxim hub europeu de Digital Health: Compta amb quatre dels deu millors hospitals d'Espanya, és el punt de confluència de grans actors de el sector i ja ha creat més de 1.500 startups incloent tots els sectors. The Collider, el programa d'innovació de Mobile World Capital Barcelona (MW Capital), ha presentat un informe sobre salut digital, que assenyala els reptes que genera la incorporació de la tecnologia a l'àmbit de la salut. L'estudi també apunta a la transferència tecnològica com una de les vies per desbloquejar tot el potencial de Digital Health, un sector estratègic per a Espanya i, concretament, per a Catalunya i Barcelona. Parlem amb l'Oscar Sala, Director de el Programa Collider d'Innovació i Transferència Tecnològica de Mobile World Capital.

La fertilitat d'una persona no només està determinada per la genètica pròpia de cadascun, sinó també per aspectes no biològics com l'ambient i l'estil de vida. Per això, la relació entre alcohol i fertilitat existeix, i és un dels factors que pot afectar la capacitat de tenir un fill de forma natural. Ens ho comenta el Dr. Rafel Guayta, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

En els minuts d’Angelini Pharma Espanya parlem de les malalties infeccioses. En l'època COVID s'ha parlat molt d’infectologia, però aquesta especialitat va molt més enllà del coronavirus. Per tant, l’abordem en profunditat. L'especialista en infectologia no només tracta al pacient amb Covid 19. El seu treball va més enllà i tracta a pacients amb infeccions greus (víriques, bacterianes, fúngiques) que precisen ingrés hospitalari. Moltes d'aquestes infeccions requereixen tractaments llargs i seguiment mèdic. El Dr. Juan Pablo Horcajada ens explica com s'han organitzat els serveis de malalties infeccioses pel maneig dels pacients amb infeccions greus (Covid i No-Covid) durant la pandèmia. No oblidem parlar de les infeccions bacterianes greus i de com ha canviat el maneig del pacient amb infeccions bacterianes durant la pandèmia. Cloguem parlant de l'ús racional d'antibiòtics en pacients Covid 19 per prevenir el desenvolupament de resistències i de si l'ús excessiu o inadequat de tractaments antibiòtics en el context de pandèmia podrien facilitar el desenvolupament de bacteris resistents. Carles Aguilar parla amb el Dr. Juan Pablo Horcajada, Cap de Servei de Malalties Infeccioses i Coordinador Covid de l'Hospital de la Mar de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

04/04/2021 10:13

En Bones Mans 4/04/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Les malalties reumàtiques autoimmunes sistèmiques (ERES) són afeccions de causa desconeguda, encara que en la majoria dels processos hi ha una predisposició genètica. En concret, se sap que intervenen certs factors ambientals que permeten que s'expressi o no un o diversos gens en un determinat subjecte, determinant o no malaltia. Entre ells, cal destacar el consum de tabac, exposició a el sol, certes infeccions virals, alguns fàrmacs, situacions d'estrès vital i altres pitjor definits. Alguns d'aquests factors poden també influir en l'evolució de la malaltia, afavorint brots d'activitat o condicionant un pitjor pronòstic. Parlem amb el Dr. Íñigo Roa Figueroa, membre de la Societat Espanyola de Reumatologia i reumatòleg del Hospital Universitari de Gran Canaria Dr. Negrín.

L'anèmia es defineix com una disminució en el nombre de glòbuls vermells (o hematies) en la sang o en els nivells d'hemoglobina respecte als valors normals. L'anèmia pot ser la manifestació d'una malaltia hematològica o una manifestació secundària a moltes altres malalties. Certs tipus d'anèmia poden ser greus, de llarga durada i fins i tot potencialment mortals si no es diagnostiquen i tracten. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

Els secrets de Finlàndia per ser el país més feliç de món per quart any consecutiu. La felicitat finlandesa pot atribuir-se a diversos factors, un d'ells, i el més popular entre els habitants d'aquest país, és la connexió amb la naturalesa i les seves activitats a l'aire lliure, ja que tenen la sort de que més del 90% del seu territori està cobert de boscos o reserves d'aigua. Davant d'aquesta nova celebració com punters en el ranking mundial compartim uns senzills consells sobre com portar una vida més plena i potenciar al màxim les hormones de la felicitat. Per exemple, reconnectar amb la natura, buscar aliments saludables per aixecar l'ànim, aprofitar els poders curatius de l'aigua i les serotonines de la sauna. Comentem aquests detalls amb David Campano, Director de l'Oficina de Turisme de Finlàndia a Espanya.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Finalment, comentem els anomenats implants zigomàtics amb el Dr. Javier González Lagunas, Director de QMAX Dental. En persones que han perdut les dents fa molt de temps, es produeix el fenomen de la reabsorció òssia: una pèrdua de volum dels ossos maxil·lars, tant en amplada com en alçada. Aquesta pèrdua d'os dificulta o impossibilita la col·locació d'implants dentals convencionals. Una de les millors alternatives de què disposen els cirurgians maxil·lofacials per tractar l'atròfia severa del maxil·lar superior són els implants zigomàtics. El seu fonament és utilitzar com ancoratge dels implants al pòmul (os malar o zigomàtic), un dels ossos de la cara que conforma l'esquelet de l'òrbita. Aquests implants, fabricats també en titani com els implants dentals estàndard es caracteritzen per la seva gran longitud, estant disponibles al mercat grandàries que oscil·len entre els 35 i els 65mms. Amb els implants zigomàtics, no cal utilitzar empelts d'os.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

04/04/2021 10:08

Implants cigomàtics. El problema de la manca d'os.

En persones que han perdut les dents fa molt de temps, es produeix el fenomen de la reabsorció òssia: una pèrdua de volum dels ossos maxil·lars, tant en amplada com en alçada. Aquesta pèrdua d'os dificulta o impossibilita la col·locació d'implants dentals convencionals.