en bones mans

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

28/03/2021 11:58

Com la pandèmia i els seus confinaments han afectat la nostra salut física

Moltes hores de teletreball, exercici a casa no sempre ben plantejat. L’entrevista es desenvolupa al voltant de la teràpia de calor i com s'utilitza. Les diferències entre la teràpia de calor i la teràpia de fred. El paper del professional en el seguiment i el tractament d'aquests casos.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

28/03/2021 11:53

En Bones Mans 28/03/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La gastritis és un terme general per a un grup de malalties amb un punt en comú: la inflamació del revestiment de l'estómac. La inflamació de la gastritis generalment es produeix per la mateixa infecció bacteriana que provoca la majoria de les úlceres estomacals. El Dr. Josep Just, digestòleg ens explica els símptomes, tractament i prevenció.

La llarga durada de la pandèmia de COVID-19 i les restriccions associades per a combatre-la han ocasionat l'anomenada fatiga pandèmica, associada al seu torn amb símptomes i malalties com els trastorns de la son. En concret, la fatiga pandèmica ha produït mala higiene en el son en moltes persones i diferents tipus d'insomni, com són l'insomni de conciliació, insomni de manteniment i insomni de despertar precoç. Ens ho explica la Dra. Olga Mediano, Coordinadora de Son i Ventilació de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, SEPAR.

Els pacients amb hiperpotassèmia o hiperkalemia reben el diagnòstic de la malaltia en moltes ocasions anys després d'aparèixer problemes renals o cardíacs. Això converteix aquest trastorn electrolític en una patologia infradiagnosticada i infratractada. Davant d'aquest desconeixement de la patologia, s'ha posat en marxa la campanya 'La vida amb K' per ajudar a millorar la qualitat de vida dels pacients, que pateixen en el seu dia a dia símptomes com sensació de cansament o debilitat, malestar estomacal, nàusees, dolors o rampes musculars i problemes respiratoris. Carles Aguilar parla amb Juan Carlos Julian, Director General de la Federació Nacional d'Associacions per a la Lluita contra les Malalties del Ronyó, ALCER.

Fins a un 30% de les persones que pateixen un episodi de vertigen tenen seqüeles persistents que limiten la seva qualitat de vida, de manera que necessiten rehabilitació per recuperar-se. Es tracta de situacions que poden arribar a ser molt incapacitants ja que limiten molt la mobilitat de les persones, tenen por de caure i eviten sortir al carrer, de manera que acaben quedant-se a casa i sense moure’s, cosa que els pot perjudicar més encara en la seva recuperació. Parlem amb el Dr. Jonathan Esteban, Otorinolaringòleg i Especialista de la Unitat d'Otoneurologia del Hospital Universitari de Getafe (Madrid)

Per cloure el programa, en els minuts que dediquem a la divulgació medicosanitària, gràcies a Angelini Pharma Espanya, avui parlem de com la pandèmia i els seus confinaments han afectat a la nostra salut física: moltes hores de teletreball, exercici a casa no sempre ben plantejat. Carles Aguilar entrevista a Pablo de la Serna, Fisioterapeuta i Professor de la Universitat Francisco de Vitoria (Madrid). L'entrevista es desenvolupa al voltant de la teràpia de calor i com s'utilitza. Les diferències entre la teràpia de calor i la teràpia de fred. El paper del professional en el seguiment i el tractament d'aquests casos. Alguns dels efectes de la teràpia de calor son l’augment del flux de sang a la zona (hiperèmia). La hiperèmia té efecte analgèsic (redueix el dolor), afavoreix la nutrició dels teixits i l'eliminació de productes de rebuig. La disminució de la pressió arterial ja que el calor afecta el cor i redueix la pressió sanguínia i l’efecte sedant donat que l'estímul de calor de llarga durada té efecte sedant, al afavorir la relaxació muscular, evita l'espasme muscular, alleuja la fatiga i alenteix la conducció nerviosa d'estímuls dolorosos, entre d'altres.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

22/03/2021 08:10

Implants de càrrega immediata: tècnica, durada i avantatges

Els especialistes en Cirurgia Oral i Maxil·lofacial parlen d'implants de càrrega immediata en implantologia quan col·loquen la pròtesi dental en el mateix moment en què s'instal·len els implants dentals. Els implants dentals són uns dispositius de titani que es col·loquen al maxil·lar i / o la mandíbula per substituir les arrels de les peces dentals perdudes.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

22/03/2021 08:03

En Bones Mans 21/03/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Acaba d'anunciar-se l’autorització a Espanya de la primera opció de tractament oral per als pacients adults amb Esclerosi Múltiple Secundària Progressiva (EMSP) activa, eficaç en el retard de la progressió de la discapacitat i de la deterioració de la velocitat de processament cognitiu i la reducció de el nombre de brots. Finançada pel Sistema Nacional de Salut, la nova alternativa terapèutica es dispensarà únicament en farmàcia hospitalària amb indicació restringida a pacients adults amb EMSP activa definida per brots o característiques d'imatge típiques d'activitat inflamatòria. Parlem amb el Dr. Xavier Montalbán, Cap de Servei de Neurologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona i Director del Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya.

Fer exercici físic és bo per a la nostra salut, sempre que la seva pràctica sigui raonable. Però sembla que això no inclou la vigorèxia. Els experts en reproducció assistida assenyalen que la vigorèxia és una combinació d'exercicis excessius i dietes desequilibrades, amb una ingesta exagerada de proteïnes i substàncies anabolitzants per tal d'augmentar la massa muscular i reduir al màxim el greix corporal. I que això té un efecte negatiu en la fertilitat de les dones. El Dr. Jan Tesarik, Especialista en Medicina de la Reproducció ens ho explica.

Els tumors digestius provoquen al voltant de 30.000 morts a l'any a Espanya, però modificar o evitar els factors de risc, la detecció i el tractament d'hora redueixen la seva mortalitat. Per això s'ha posat en marxa una nova onada de la campanya "Cuidatex5", amb l'objectiu d'ampliar el coneixement i conscienciar els ciutadans sobre la importància dels 5 tipus de càncer en l'aparell digestiu: d'estómac o gàstric, de pàncrees , de fetge, de còlon i d'esòfag. A més de visibilitzar continguts específics per a cada tipus de càncer, en aquesta ocasió se centra en la prevenció de el càncer de còlon. Parlem amb la Dra. Mileidis Sanjuan, Responsable del Comitè d'Activitats Fundacionals de la Fundació Catalana de l'Aparell Digestiu, FEAD.

La medicina regenerativa utilitza elements biològics per regenerar teixits en lloc de reparar-los, estimulant al propi cos perquè sigui ell mateix el que es recuperi de les lesions. Aquestes diferents eines han obert noves expectatives en el tractament dels factors que causen l'artrosi. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre ens dona tots els detalls.

Els especialistes en Cirurgia Oral i Maxil·lofacial parlen d'implants de càrrega immediata en implantologia quan col·loquen la pròtesi dental en el mateix moment en què s'instal·len els implants dentals. Els implants dentals són uns dispositius de titani que es col·loquen al maxil·lar i / o la mandíbula per substituir les arrels de les peces dentals perdudes. Aquests implants subjecten la pròtesi dental. El tractament amb implants dentals consta de dues parts. En primer lloc, el cirurgià maxil·lofacial · la, mitjançant una petita intervenció, la fixació de titani a l'interior de l'os. Després de la intervenció comença un procés biològic anomenat osteointegració, que es defineix com la unió directa estructural i funcional entre l'implant dental i l'os que l'envolta. En els primers anys de la implantologia moderna amb aquest concepte en ment, es va establir que l'espera entre la instal·lació dels implants i la pròtesi hauria de ser entre tres i sis mesos. Transcorregut aquest temps d'espera, es col·loca la corona sobre l'implant ja fix en l'os maxil·lar. Els protocols clàssics han patit modificacions en els últims anys, buscant escurçar els temps de osteointegració. Carles Aguilar entrevista a Dr. Javier González Lagunas, Cap de Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l'Hospital Quirónsalud de Barcelona i Director Mèdic de QMAX Dental.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

14/03/2021 10:18

Els beneficis de la vitamina D en la prevenció i tractament de la COVID-19

A més la vitamina D és fonamental per a la nostra salut a nivell general. Es troba en totes les cèl·lules del nostre cos, ia més promou la retenció i l'absorció de calci i de fòsfor, uns minerals essencials per al desenvolupament i el manteniment d'unes dents i ossos sans i forts.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

14/03/2021 10:16

En Bones Mans 14/03/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Comencem parlant d'una plataforma desenvolupada a Barcelona que facilita el diagnòstic de mil pacients amb malalties rares. Els metges i investigadors autoritzats poden examinar el genoma d'un pacient i determinar els gens precisos que causen una malaltia. Això pot ajudar-los a trobar un tractament i explicar les seves possibilitats de tenir fills amb la mateixa afecció. Ens ho explica em Sergi Beltràn, Coordinador de la Unitat de Bioinformàtica del Centre nacional d'Anàlisi Genòmic de Barcelona- Centre de Regulació Genòmica

La Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) té entre els seus objectius la difusió d'informació sobre alimentació saludable i la prevenció de l'aparició de malalties cardiovasculars, tumorals o l'obesitat, mitjançant hàbits alimentaris saludables. En aquest sentit, el Comitè de Nutrició de la FEAD posa de manifest que està d'acord amb la implantació de mesures en l'etiquetatge frontal dels aliments que permetin conèixer al consumidor els productes més saludables, però sempre que tinguin una base científica sòlida i es s'adaptin a les peculiaritats de la societat espanyola. Parlem amb la Dra. Tamara Ortiz, Nutricionista i Membre de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD).

Els reptes als quals s'enfronten les persones que viuen amb una malaltia rara van més enllà que els propis símptomes i característiques de cada patologia. El diagnòstic tardà, l'escassetat de tractaments efectius o la descoordinació entre administracions són traves que s'afegeixen a les dificultats amb què breguen els pacients cada dia. En NUPA, són testimonis de totes aquestes situacions i treballen per contrarestar-les oferint serveis integrals que millorin la qualitat de vida dels seus pacients, però tot i així hi ha molt per fer. Natalia ha passat set dels seus deu anys entre les parets d'un hospital. Des que va arribar a el món al costat de la seva bessona, s'ha sotmès a 7 cirurgies de cor. A dia d'avui encara no té diagnòstic, però la seva malaltia implica una fallada intestinal i complicacions cardíaques que descarten la possibilitat d'un futur trasplantament. Ella viu connectada 17 hores a el dia a una màquina de nutrició parenteral, que introdueix els nutrients que necessita per viure a través d'un catèter central, i 24 hores a una bomba de nutrició enteral que connecta directament amb el seu intestí a través d'un tub. Carles Aguilar parla amb Natalia i amb Sara, la seva mare.

Per cloure el programa, en els minuts que dediquem a la divulgació medicosanitària gràcies a Angelini Pharma Espanya, avui parlem dels beneficis que genera la vitamina D en relació a la Covid 19 i altres malalties sistèmiques. Especialment, fem referència als efectes negatius que ha tingut la fase de confinament al dèficit de vitamina D, les conseqüències que té per a la nostra salut, el dèficit d'aquesta hormona i el control mèdic que s'ha de seguir per evitar possibles conseqüències, població i grups de risc que han de mantenir una suficient administració d'aquesta vitamina i els efectes pel que fa als beneficis que suposa. Ens ho explica el Dr. Óscar Torregrossa, Metge Internista de l'Hospital General Universitari d'Elx i Coordinador del Grup Nacional de l'Osteoporosi de la Societat Espanyola de Medicina Interna.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

08/03/2021 08:42

El dolor miofascial, el bruxisme i la hipertròfia de masseteres

Dediquem el nostre temps a parlar sobre la cirurgia oral i maxil·lofacial, disciplina de la medicina oral en la qual es diagnostiquen i tracten una àmplia gamma de trastorns que afecten el complex facial i a l'esquelet, incloent els maxil·lars i la cavitat oral. Podem dir que es tracta de resoldre els problemes de salut i patologies de la boca a través, en funció de cada cas, de tractaments ambulatoris o de la cirurgia.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

08/03/2021 08:42

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

08/03/2021 08:42

En Bones Mans 07/03/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Comencem parlant de la Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària formada per un col·lectiu de persones individuals i un conjunt d’entitats que hi donen suport. A les persones i organitzacions que formem part de la Plataforma els uneix la preocupació per l’evolució del nostre sistema fiscal, cada vegada més regressiu i injust, i el model de societat que se’n deriva. En Xavier Martínez, membre de la Plataforma ens explica el decàleg que recentment han publicat.

El tractament del Parkinson ha de tenir en compte els seus símptomes no motors, com la demència o problemes de son. En el passat, els símptomes no motors del Parkinson solien passar desapercebuts al no associar-se tan clarament a la malaltia. Un reconeixement correcte dels símptomes permet un adequat diagnòstic diferencial de la malaltia de Parkinson. Carles Aguilar parla amb el Dr. Javier Pagonabarraga, Neuròleg de la Unitat de Trastorns del Moviment del Hospital de Sant Pau de Barcelona.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Per finalitzar, dediquem el nostre temps a parlar sobre la cirurgia oral i maxil·lofacial, disciplina de la medicina oral en la qual es diagnostiquen i tracten una àmplia gamma de trastorns que afecten el complex facial i a l'esquelet, incloent els maxil·lars i la cavitat oral. Podem dir que es tracta de resoldre els problemes de salut i patologies de la boca a través, en funció de cada cas, de la cirurgia. Amb el Dr. Javier González Lagunas, Cap del Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de l'Hospital Quirónsalud abordem 3 entitats com la síndrome de dolor miofascial (SDM) és una síndrome regional de dolor muscular caracteritzat per la presència de punts gallet (punts dolorosos) en un o més músculs.El bruxisme, també conegut com la malaltia silenciosa, és una patologia que pateix aproximadament un 70% de la població a Espanya i que consisteix a estrènyer de forma inconscient la mandíbula i cruixir les dents, produint el desgast dels mateixos i la hipertròfia de masseters, un múscul mastegador que està als costats de la mandíbula. Las principals causes de la hipertròfia del masseter són per bruxisme i per l'estrès.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

28/02/2021 14:13

En Bones Mans 28/02/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". L’IRB Barcelona, Institut d’Investigació Biomédica, estrena un ecògraf capdavanter gràcies al compromís de la Fundació FERO amb el #RepteMetàstasi. Es tracta d’una tecnologia única i exclusiva clau per a la recerca biomèdica que permetrà visualitzar de forma no invasiva tot tipus d’òrgans, la seva fisiologia i alteracions. Parlem amb la Goretti Mallorquí, Cap de Plataformes Científiques del IRB Barcelona.

Les persones amb síndrome de Down són genèticament susceptibles a la COVID-19. Un estudi realitzat per un equip científic del Centre de Regulació Genòmica (CRG) revela els factors genètics que poden exposar o protegir a les persones amb síndrome de Down de la infecció per SARS-CoV-2, així com el pronòstic de la COVID-19. Ens ho explica l’Ilario de Toma, Investigador Postdoctoral del Laboratori de Mara Dierssen.

La Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, SEOM, alerta de llimbs diagnòstics dels futurs pacients amb malalties greus no covid, com el càncer, i de les seves conseqüències. Amb una taxa de diagnòstic menor, preocupa si els tumors arribaran en estadis més avançats, o si arribaran per tant cal destinar els recursos necessaris, tant humans com tècnics, tecnològics i diagnòstics, per evitar retards de nous casos de càncer i pèrdues d'oportunitat de curació en els pacients amb càncer. Carles Aguilar parla amb la Dra. Teresa Alonso, Secretària Científica de la SEOM.

Neix APFtech, la primera empresa espanyola capaç de mesurar el benestar de les persones amb intel·ligència artificial. La companyia ha creat una tecnologia capaç de monitoritzar les dades biomètriques de cada persona en temps real i analitzar les alteracions en el benestar de forma personalitzada mitjançant machine-learning i IA. La solució, aplicada en empreses i centres sanitaris, permet prendre decisions que generin un impacte positiu tant en les organitzacions i els seus emprats com en el personal sanitari i els seus pacients. Comentem la noticia amb Xavi Escales, Fundador de APFtech.

Tot seguit, en el nostre espai de participació, el Dr. Josep Just, respon a una consulta que demana informació sobre l’acne. Tot i que no és un problema que afecti la majoria de la població adulta, tenir acne complerts els 30 no és una situació excepcional. Ara bé, mentre en l'adolescència l'origen de l'acne no té "marxa enrere", es tracta d'una qüestió hormonal, en el cas dels adults. Això obliga als especialistes a buscar la causa concreta de cada cas. Especialment, en aquells que presenten una forma reincident de acne.

S’han publicat els resultats d'una nova investigació: "Solitud, Aïllament i Contacte Humà. Una Perspectiva Global a l'Era de COVID - 19, centrada en els efectes del distanciament social i les mesures d'aïllament en la salut de les persones. Un informe que mostra que el contacte humà i les demostracions d'afecte són importants per establir vincles i llaços socials, així com per al benestar psicològic. No obstant això, la manca de relacions més profundes pot derivar en problemes mentals com ansietat, depressió, trastorns d'adaptació, estrès crònic, insomni, i fins i tot en declivi cognitiu en etapes posteriors de la vida, de manera que el present és un moment important per començar a posar en marxa intervencions dirigides a aquelles persones en risc de sentir-se soles de forma habitual. Parlem amb la Gisela Gonzalez, responsable de Comunicació de Nivea.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

28/02/2021 10:34

Durant la pandèmia, un de cada dos espanyols es sent més sol que mai en la seva vida.

El nou estudi internacional sobre el tema "Situació del contacte físic entre les persones", realitzat tant abans com durant la pandèmia COVID-19, ha revelat nivells preocupants de privació de contacte físic i de solitud entre les persones. Gairebé nou de cada deu persones han assenyalat en l'enquesta que, especialment la sensació de soledat podria ser degut a l'absència de contacte físic amb la pell.