EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA
12/05/2024 21:14
En Bones Mans 12/05/2024
Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Un any més, amb motiu del Dia Mundial del Pàrkinson, la Federació Espanyola de Pàrkinson (FEP) i les seves associacions federades alcen la veu per visibilitzar la realitat de totes les persones que conviuen amb aquesta malaltia. A través de la campanya 'Reivindiquem la Intel·ligència Emocional', aquestes entitats posen de manifest la importància vital de les connexions humanes en un món que sovint sembla estar dominat per la tecnologia, situant les persones davant d'una situació de solitud. El compromís d'aquest any és promoure la intel·ligència emocional com a recurs essencial per enfortir les xarxes de suport i cura necessàries per avançar cap a una millor qualitat de vida de les persones afectades i les seves famílies. En el context d'aquesta campanya, la Federació Espanyola de Pàrkinson ha llançat diversos vídeos amb els testimonis d'alguns dels seus associats, persones diagnosticades de Pàrkinson que dialoguen amb familiars i terapeutes sobre la importància de l'acompanyament emocional a la vida diària. Tots els vídeos i informació sobre la campanya es poden consultar a la pàgina web https://inteligenciaemocional.ai. Parlem amb Alicia Campos, Directora de la Federació Espanyola de Parkinson.
Els trastorns del son, com ara l'insomni, constitueixen un dels factors de risc cardiovascular. De fet, estudis recents assenyalen l'associació entre la manca de son i malalties com l'arteriosclerosi o la fibril·lació auricular. Per això, des del Moviment Cor de Dona, s'adverteix de la importància de tenir unes bones pautes del son, sobretot les dones que són les que més afecten aquests problemes. D'aquesta manera, es permetrà un descans regular que ajudarà l'organisme a controlar el metabolisme cardiovascular, els ritmes circadians i mantenir les persones actives i sanes durant el dia per així tenir una bona salut. Carles Aguilar parla amb Dra. Leticia Fernández-Fiera, impulsora del moviment Cor de Dona (CDM) i Directora de la Unitat de Cardio-Dona a ATRIA Clinic.
La veu és una qualitat que permet impulsar l'èxit a la feina i les relacions socials. Així, ho afirma la Societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC) en la posada en marxa dins dels actes de la celebració del Dia Mundial de la Veu). Una veu modulada i agradable es relaciona amb un èxit laboral i personal més gran, mentre que els trastorns de la veu o la no identificació amb la veu que tenim poden ocasionar greus problemes de salut mental. Carles Aguilar entrevista el Dr. Pedro Cabrera, Vocal de la comissió de Laringologia, Veu, Foniatria i Deglució de la SEORL-CCC
Un estudi pioner realitzat per investigadors de l'Institut de Recerca Sant Pau i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), en col·laboració amb el Barça Innovation Hub -l'àrea de recerca i innovació del FC Barcelona-, ha permès relacionar, per primer cop, com afecta l’esport d’alta intensitat a l’expressió genètica. Concretament, s'han detectat alteracions al sistema immune, el metabolisme dels aminoàcids, la generació d'energia i els nivells d'estrès oxidatiu de l'organisme just després de practicar exercici d'alta intensitat. L'estudi, que publica la prestigiosa revista científica PlosOne Journals, ha identificat diferents perfils de recuperació de l'esforç físic realitzat durant l'exercici d'alta intensitat que permet, de manera personalitzada, establir una nova forma innovadora de distingir, en un mateix equip, esportistes en funció de si són recuperadors ràpids o lents en funció de l’expressió dels seus gens. La investigació s'ha centrat a analitzar el perfil d'expressió dels gens d’un grup d’esportistes professionals, examinant quins gens s'activen o inhibeixen en funció de l'esforç físic de cada jugador durant l’activitat esportiva i relacionant-lo amb la preparació física i la capacitat de recuperació després de l’acció.L'objectiu era relacionar els nivells de càrrega externa dels esportistes, ocasionats per l'activitat esportiva d'alta intensitat, amb l'activació de tots els gens del genoma de cadascun dels individus. Carles Aguilar entrevista al Dr. José Manuel Soria, Cap del Grup de Genòmica de les Malalties Complexes a l’Institut de Recerca Sant Pau de Barcelona.