en bones mans

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

12/05/2024 21:14

En Bones Mans 12/05/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Un any més, amb motiu del Dia Mundial del Pàrkinson, la Federació Espanyola de Pàrkinson (FEP) i les seves associacions federades alcen la veu per visibilitzar la realitat de totes les persones que conviuen amb aquesta malaltia. A través de la campanya 'Reivindiquem la Intel·ligència Emocional', aquestes entitats posen de manifest la importància vital de les connexions humanes en un món que sovint sembla estar dominat per la tecnologia, situant les persones davant d'una situació de solitud. El compromís d'aquest any és promoure la intel·ligència emocional com a recurs essencial per enfortir les xarxes de suport i cura necessàries per avançar cap a una millor qualitat de vida de les persones afectades i les seves famílies. En el context d'aquesta campanya, la Federació Espanyola de Pàrkinson ha llançat diversos vídeos amb els testimonis d'alguns dels seus associats, persones diagnosticades de Pàrkinson que dialoguen amb familiars i terapeutes sobre la importància de l'acompanyament emocional a la vida diària. Tots els vídeos i informació sobre la campanya es poden consultar a la pàgina web https://inteligenciaemocional.ai. Parlem amb Alicia Campos, Directora de la Federació Espanyola de Parkinson.

Els trastorns del son, com ara l'insomni, constitueixen un dels factors de risc cardiovascular. De fet, estudis recents assenyalen l'associació entre la manca de son i malalties com l'arteriosclerosi o la fibril·lació auricular. Per això, des del Moviment Cor de Dona, s'adverteix de la importància de tenir unes bones pautes del son, sobretot les dones que són les que més afecten aquests problemes. D'aquesta manera, es permetrà un descans regular que ajudarà l'organisme a controlar el metabolisme cardiovascular, els ritmes circadians i mantenir les persones actives i sanes durant el dia per així tenir una bona salut. Carles Aguilar parla amb Dra. Leticia Fernández-Fiera, impulsora del moviment Cor de Dona (CDM) i Directora de la Unitat de Cardio-Dona a ATRIA Clinic.

La veu és una qualitat que permet impulsar l'èxit a la feina i les relacions socials. Així, ho afirma la Societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC) en la posada en marxa dins dels actes de la celebració del Dia Mundial de la Veu). Una veu modulada i agradable es relaciona amb un èxit laboral i personal més gran, mentre que els trastorns de la veu o la no identificació amb la veu que tenim poden ocasionar greus problemes de salut mental. Carles Aguilar entrevista el Dr. Pedro Cabrera, Vocal de la comissió de Laringologia, Veu, Foniatria i Deglució de la SEORL-CCC

Un estudi pioner realitzat per investigadors de l'Institut de Recerca Sant Pau i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), en col·laboració amb el Barça Innovation Hub -l'àrea de recerca i innovació del FC Barcelona-, ha permès relacionar, per primer cop, com afecta l’esport d’alta intensitat a l’expressió genètica. Concretament, s'han detectat alteracions al sistema immune, el metabolisme dels aminoàcids, la generació d'energia i els nivells d'estrès oxidatiu de l'organisme just després de practicar exercici d'alta intensitat. L'estudi, que publica la prestigiosa revista científica PlosOne Journals, ha identificat diferents perfils de recuperació de l'esforç físic realitzat durant l'exercici d'alta intensitat que permet, de manera personalitzada, establir una nova forma innovadora de distingir, en un mateix equip, esportistes en funció de si són recuperadors ràpids o lents en funció de l’expressió dels seus gens. La investigació s'ha centrat a analitzar el perfil d'expressió dels gens d’un grup d’esportistes professionals, examinant quins gens s'activen o inhibeixen en funció de l'esforç físic de cada jugador durant l’activitat esportiva i relacionant-lo amb la preparació física i la capacitat de recuperació després de l’acció.L'objectiu era relacionar els nivells de càrrega externa dels esportistes, ocasionats per l'activitat esportiva d'alta intensitat, amb l'activació de tots els gens del genoma de cadascun dels individus. Carles Aguilar entrevista al Dr. José Manuel Soria, Cap del Grup de Genòmica de les Malalties Complexes a l’Institut de Recerca Sant Pau de Barcelona.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

12/05/2024 21:07

Un estudi pioner ha permès relacionar, per primer cop, com afecta l’esport d’alta intensitat a l’expressió genètica.

Un estudi pioner realitzat per investigadors de l'Institut de Recerca Sant Pau i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), en col·laboració amb el Barça Innovation Hub -l'àrea de recerca i innovació del FC Barcelona-, ha permès relacionar, per primer cop, com afecta l’esport d’alta intensitat a l’expressió genètica. Concretament, s'han detectat alteracions al sistema immune, el metabolisme dels aminoàcids, la generació d'energia i els nivells d'estrès oxidatiu de l'organisme just després de practicar exercici d'alta intensitat. L'estudi, que publica la prestigiosa revista científica PlosOne Journals, ha identificat diferents perfils de recuperació de l'esforç físic realitzat durant l'exercici d'alta intensitat que permet, de manera personalitzada, establir una nova forma innovadora de distingir, en un mateix equip, esportistes en funció de si són recuperadors ràpids o lents en funció de l’expressió dels seus gens. Carles Aguilar entrevista al Dr. José Manuel Soria, Cap del Grup de Genòmica de les Malalties Complexes a l’Institut de Recerca Sant Pau de Barcelona.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

05/05/2024 10:42

Primers bioimplants cardíacs per tractar pacients amb infart de miocardi amb cèl·lules mare de cordó umbilical

Els resultats prometedors obtinguts en l’assaig clínic amb un medicament pioner de teràpia avançada anomenat PeriCord, que busca reparar el cor en pacients que han patit un infart, confirma la factibilitat de noves teràpies basades en l’aplicació de cèl·lules mare i l’enginyeria de teixits per afavorir la regeneració de teixits danyats. Aquest nou medicament, que prové de cèl·lules mare de cordó umbilical i de pericardi de donants de teixits, és un producte d’enginyeria de teixits (un tipus de teràpia avançada que combina cèl·lules i teixits optimitzats al laboratori), pioner a nivell mundial i que s’aplica als pacients candidats a un bypass coronari, aprofitant la intervenció. La seva funció és reparar la cicatriu que ha quedat a l’àrea del cor afectada per l’infart, que ha perdut la capacitat per bategar quan la sang hi ha deixat de circular. Carles Aguilar parla amb Cristina Prat, Dra. En Biologia i Responsable de Producció de Teràpies Avançades del Banc de Sang i Teixits.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

05/05/2024 10:42

En Bones Mans 05/05/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. En els darrers segles les millores socials, tecnològiques i de salubritat han suposat un increment de l'esperança de vida de la població. Ara, però, la coordinadora del grup d'exercici físic de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), la Dra. Montserrat Romaguera alerta que" tot i que les persones poden viure més temps, ho fan amb una funció física més pobra i una qualitat de vida reduïda, perquè tenim molt més sedentarisme que anys enrere". La mateixa evolució humana i, especialment, les noves tecnologies mòbils fomenten el sedentarisme. I ho fan amb dades alarmants. De fet, sabem que la població europea fa poca activitat física i esport. Segons l'euro baròmetre el 45% dels ciutadans adults dels 27 països de la Unió Europea no ha practicat mai exercici físic ni esport, i una tercera part ho fa de manera insuficient. Aquest sedentarisme suposa 10.000 morts prematures a l'any a Europa i unes 1.070 a Espanya.

La “Farmacogenètica”, part integral de la medicina personalitzada de precisió, estudia com les variants genètiques d'una persona afecten la manera com respon als medicaments, tant pel que fa a eficàcia com a toxicitat, i té com a principal objectiu establir tractaments farmacològics individualitzats, basats en el perfil genètic de cada pacient, amb el per augmentar l'eficàcia dels tractaments administrats i disminuir els efectes secundaris que provoquen els fàrmacs. La Farmacogenètica permet als professionals utilitzar el perfil genètic de cada individu per triar el fàrmac més eficaç i més segur per a cada pacient i establir la dosi més adequada, fet que es tradueix en una disminució de fins a un 28% de les reaccions adverses, segons ha recentment publicat la revista The Lancet. Actualment, a Espanya, al voltant del 53% dels fàrmacs aprovats presenta algun biomarcador genètic associat a la seva fitxa tècnica, fonamentalment en oncologia, i cal esperar que, en el futur, la selecció de fàrmac, dosificació i pla de seguretat, vinga condicionada per la inclusió d´un biomarcador farmacogenètic. Carles Aguilar entrevista a Cristina Rodríguez, Presidenta de la Societat Espanyola de Farmacogenètica y Farmacogenómica.

L’artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d’aixecar-se del seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d’un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La pressió arterial alta, o hipertensió, s'anomena “assassí silenciós”. La comparació està justificada, perquè al principi de la malaltia, una persona pot, durant molt de temps, no sentir cap símptoma. Aproximadament el 46% dels adults amb hipertensió no saben que en pateixen. La pressió arterial augmenta lentament amb el temps, i no sempre és clar què causa aquesta malaltia, però se sap que el risc d'hipertensió augmenta. Els danys que la hipertensió arterial provoca al sistema circulatori són importants. La hipertensió no tractada pot tenir conseqüències molt greus: infart de miocardi, ictus, aturada cardíaca, insuficiència renal, pèrdua de visió o disfunció sexual. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Els resultats prometedors obtinguts en l’assaig clínic amb un medicament pioner de teràpia avançada anomenat PeriCord, que busca reparar el cor en pacients que han patit un infart, confirma la factibilitat de noves teràpies basades en l’aplicació de cèl·lules mare i l’enginyeria de teixits per afavorir la regeneració de teixits danyats. Aquest nou medicament, que prové de cèl·lules mare de cordó umbilical i de pericardi de donants de teixits, és un producte d’enginyeria de teixits (un tipus de teràpia avançada que combina cèl·lules i teixits optimitzats al laboratori), pioner a nivell mundial i que s’aplica als pacients candidats a un bypass coronari, aprofitant la intervenció. La seva funció és reparar la cicatriu que ha quedat a l’àrea del cor afectada per l’infart, que ha perdut la capacitat per bategar quan la sang hi ha deixat de circular. La primera intervenció d’aquesta nova teràpia va ser fa gairebé 4 anys fruit de la col·laboració entre el grup ICREC (Insuficiència Cardíaca i Regeneració Cardíaca) de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i el Banc de Sang i Teixits (BST). Vist l’èxit, es va iniciar un estudi per demostrar la seva seguretat clínica. A l’estudi s’hi ha inclòs 12 pacients candidats a bypass coronari, dels quals 7 s’han tractat amb bioimplants i 5 sense, per comparar-ne els resultats. Carles Aguilar parla amb Cristina Prat, Dra. En Biologia i Responsable de Producció de Teràpies Avançades del Banc de sang i teixits.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

28/04/2024 11:22

Una associació de soques probiòtiques mostra una millora de la immunitat i una disminució de la velocitat d'envelliment

Els pacients inclosos a l'estudi van rejovenir en una mitjana de 10 anys l'edat biològica després de la presa dels probiòtics. La intervenció va tenir més impacte en les dones que en els homes participants a l'estudi. El consum d'una barreja de probiòtics millora la immunitat i alenteix la velocitat de l'envelliment, és a dir, l'edat biològica, amb una mitjana de rejoveniment de 10 anys, segons les conclusions d'un estudi presentat recentment per la Societat Espanyola de Microbiota Probiòtics i Prebiòtics (SEMiPyP). Els resultats obtinguts en aquest estudi pilot són nous i espectaculars. Carles Aguilar entrevista la Dra. Mònica De la Fuente, Catedràtica de Fisiologia, creadora del grup de Recerca 'Envelliment, Neuroimmunologia i Nutrició' de la Universitat Complutense de Madrid i vocal de la Junta Directiva de la SEMiPyP.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

28/04/2024 11:16

En Bones Mans 28/4/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Un son de qualitat està realment a l’abast de tots?, Perquè és important? Dormir malament pot perjudicar el rendiment intel·lectual, acadèmic i laboral, i afectar la nostra creativitat i memòria. Si la manca de son es cronifica, augmenta el risc de deteriorament cognitiu i demència. El son és essencial per a la salut, però persisteixen diferències mesurables en la salut del son entre la població que reforcen les desigualtats en salut. Parlem amb la Dra. Carme Monasterio, Presidenta de la Societat Catalana de Pneumologia i Cap de la Unitat Multidisciplinar del son del Hospital de Bellvitge.

El terme crisi hipertensiva fa referència a l'elevació presumiblement aguda i greu de la pressió arterial (PA). Clàssicament, les crisis hipertensives es divideixen en urgències i emergències hipertensives. Les urgències hipertensives es defineixen com a situacions delevació aguda i greu de la PA sense lesió aguda dòrgan diana. Les emergències hipertensives, per contra, són situacions d'elevació aguda de la PA acompanyada d'aparició o agreujament de lesió d'òrgan diana. Mentre que les urgències hipertensives no suposen un risc vital per al pacient, les emergències hipertensives sí que poden suposar un reg per a la vida a curt termini. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

El Campus Clínic celebra la 1a edició del Clínic Obert per promoure hàbits saludables i fer prevenció de la salut. Aquest esdeveniment se celebrarà el proper 11 de maig i es desenvoluparan més de 100 activitats. Un esdeveniment que ocuparà més de 15.000 metres quadrats al carrer i on es desenvoluparan més de 100 activitats que es distribuiran en 4 escenaris, 5 sales de conferències amb 18 xerrades, 15 visites en espais interiors i més de 60 carpes amb tallers i punts informatius. L'objectiu és connectar amb la ciutadania fent prevenció de la salut i fomentant hàbits de vida saludable. Aquest esdeveniment ha estat concebut, d’una banda, com una jornada de portes obertes per oferir la ciutadania l’oportunitat de conèixer i descobrir el Campus Clínic. I d’una altra, com una possibilitat per al Campus Clínic de sortir al carrer i connectar amb la ciutadania, mostrant tot el que fa des de la vessant del coneixement, la recerca, la docència, la promoció i la prevenció de la salut. Parlem amb Daniel Lorente, Cap del projecte "Clínic Obert".

Abans de fer un viatge sempre cal visitar el metge per saber si estem bé, sobretot si patim algun tipus de malaltia crònica i necessitem una medicació específica. A banda d’aquest gest, cal tenir clar que hi ha destins que fan necessari vacunar-se i que no ho podem fer d’un dia per l’altre. Al temps que cal esperar perquè la vacuna sigui efectiva, cal afegir el temps d’espera perquè ens donin hora en un centre sanitari que faci aquest servei. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

En diverses ocasions hem parlat sobre un tema recurrent, les urgències als hospitals i centre de primària a Catalunya avui volem retrobar-lo tot fent un breu balanç de la seva situació. Moltes coses han canviat desprès de la pandèmia, entre elles la necessitat de tenir més professionals sanitaris, més recursos i millor atenció per a les persones grans. L’espera prolongada a les urgències pot tenir diverses conseqüències negatives tant per als pacients com per als serveis de salut en general, destacant la importància de millorar l’eficiència i l‘accessibilitat dels serveis d’urgències. Carles Aguilar parla amb la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació.

Una associació de soques probiòtiques mostra una millora de la immunitat i una disminució de la velocitat d'envelliment. Els pacients inclosos a l'estudi van rejovenir en una mitjana de 10 anys l'edat biològica després de la presa dels probiòtics. La intervenció va tenir més impacte en les dones que en els homes participants a l'estudi. El consum d'una barreja de probiòtics millora la immunitat i alenteix la velocitat de l'envelliment, és a dir, l'edat biològica, amb una mitjana de rejoveniment de 10 anys, segons les conclusions d'un estudi presentat recentment per la Societat Espanyola de Microbiota Probiòtics i Prebiòtics (SEMiPyP). Els resultats obtinguts en aquest estudi pilot són nous i espectaculars. Són més de 40 anys estudiant l'envelliment. Un procés que comença a l'ésser humà als 20 anys. Dins aquest marc, està comprovat que, encara que tots envellim, no tots ho fem a la mateixa velocitat. El final de l'envelliment és la mort; per això, els que envelleixen molt de pressa abans arriben a tenir una patologia ia morir. Aquesta velocitat d'envelliment no és donada per l'edat cronològica. Hi ha persones de 30 anys que envelleixen com si en tinguessin 60 ia l'inrevés. Aquesta heterogeneïtat en envellir és allò que va fer crear el concepte d'edat biològica (EB). L'EB et diu com una persona envelleix i quina és la seva esperança de vida. És difícil de mesurar. Carles Aguilar entrevista la Dra. Mònica De la Fuente, Catedràtica de Fisiologia, creadora del grup de Recerca 'Envelliment, Neuroimmunologia i Nutrició' de la Universitat Complutense de Madrid i vocal de la Junta Directiva de la SEMiPyP.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

22/04/2024 08:21

El desequilibri en la microbiota intestinal influeix en l’obesitat

La microbiota fa referència al conjunt de bacteris que colonitzen el tracte gastrointestinal, que posseeixen diverses funcions entre les quals es troba la de barrera protectora de l'intestí front a patògens i reguladora de l'energia. La presència de la microbiota sabem que és beneficiosa per a la salut sempre que existeixi un equilibri en la seva composició. El desequilibri de la microbiota intestinal per pèrdua de microorganismes beneficiosos, es coneix com a disbiosis intestinal i recents estudis demostren que aquest desequilibri pot influir en l'aparició de certes malalties (sobrepès, obesitat, malalties inflamatòries, autoimmunes, problemes de malabsorció, entre altres). Carles Aguilar entrevista a Elvira Garcia, Infermera de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC).

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

22/04/2024 08:18

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

22/04/2024 08:18

En Bones Mans 21/4/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Una de les patologies més incomodes i bastant comuna és el restrenyiment, però no solament en sí mateix sinó que hi ha especialistes que creuen que aquesta malaltia serveix com a preàmbul de problemes mes greus. Si lluitem contra el restrenyiment és molt probable que alhora ens estiguem prevenint d’hemorroides o altres problemes relacionats amb la nostra digestió. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La tuberculosi, amb 7,5 milions de casos i un total d'1,3 milions de morts al món, és una de les principals malalties amb més mortalitat mundial. A Espanya es van notificar més de 3.900 casos el 2022, la incidència es manté estable i Ceuta, Catalunya, Galícia i el País Basc van ser els territoris que van notificar més casos. Millorar el diagnòstic a la població sense recursos, immigrant o que viu a zones rurals mitjançant tests ràpids i amb un bon estudi de contactes és un repte a la tuberculosi. És una malaltia encara present i una de les principals causes de mortalitat al món. Els reptes de la TB segueixen sent millorar el diagnòstic en població sense recursos i immigrant, amb tests ràpids i amb un bon estudi de contactes; atendre de manera adequada aquesta població desfavorida o que viu en zones rurals; i desenvolupar nous fàrmacs antituberculosos, així com administrar noves combinacions terapèutiques que permetin contrarestar la TB multiresistent. Parlem amb el Dr. Zoran Stojanovic, pneumòleg a la Unitat de Tuberculosi Pulmonar de l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), de Badalona (Barcelona) i investigador de Barcelona Respiratory Network (BRN), xarxa dedicada a l'impuls de la investigació col·laborativa a àmbit de la salut respiratòria.

Com millorar la salut muscular a partir dels 40. Per garantir el bon estat dels teus músculs és recomanable consumir una dieta variada, fer disciplines completes i prioritzar la tècnica per evitar lesions. La recuperació a través d'aparells tècnics aporta una ajuda extra ja que millora la circulació i revitalitzar els nostres músculs. Preservar la nostra salut pot resultar molt senzill si adquirim uns bons hàbits de vida: una bona alimentació, exercici de manera regular i un descans adequat. Amb el pas dels anys, però, cal adaptar aquesta rutina saludable a cada etapa de la vida per oferir al cos el que necessita en cada moment. Un bon estat de salut s'ha d'entendre de manera integral, des de la salut mental fins a la física. Dins aquesta última, la salut muscular és una peça clau dins del puzle. I és que, és important per mantenir una bona postura, per prevenir lesions i, per descomptat, per reduir la pressió arterial, millorar la circulació sanguínia i reduir el risc de malalties cardíaques. Ens ho explica Sergio García Herrero, fisioterapeuta, Director de Formació Hyperice a Iberia i de TG Sport Clinic.

L’artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d’aixecar-se del seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d’un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La microbiota fa referència al conjunt de bacteris que colonitzen el tracte gastrointestinal, que posseeixen diverses funcions entre les quals es troba la de barrera protectora de l'intestí front a patògens i reguladora de l'energia. La presència de la microbiota sabem que és beneficiosa per a la salut sempre que existeixi un equilibri en la seva composició. El desequilibri de la microbiota intestinal per pèrdua de microorganismes beneficiosos, es coneix com a disbiosis intestinal i recents estudis demostren que aquest desequilibri pot influir en l'aparició de certes malalties (sobrepès, obesitat, malalties inflamatòries, autoimmunes, problemes de malabsorció, entre altres). Estudis científics han demostrat que les persones obeses tenen una disminució de la diversitat microbiana, amb major presencia de bacteris que augmenten els gens responsables del metabolisme dels carbohidrats, una disminució de Bifidobacterium que son els responsable de la síntesis de vitamines i diferents cofactors del metabolisme, presencia de bacteris que intervenen en la regulació de la glucosa i teixit adipós i, finalment, un augment de diferents metabòlits estalviadors d’energia. Dos principals mecanismes pels quals la composició de la microbiota podria ser un factor causant de l'obesitat: El primer mecanisme afectaria la predisposició de l'hoste a aprofitar una major quantitat de calories dels aliments i, per tant, al desenvolupament d'obesitat i de major adipositat, el segon que fa referència a un procés d'inflamació sistèmica resistent a la insulina i que provoca malalties metabòliques associades a l'obesitat. Carles Aguilar entrevista a Elvira Garcia, Infermera de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC).

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

15/04/2024 08:28

En Bones Mans 14/4/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. All United for MG, la coalició de pacients que pateixen Miastenia Gravis (MG) "Tots Units per la MG", entre els quals hi ha AMES, Associació Miastenia d'Espanya, ha emprès la iniciativa de mobilitzar la societat, iniciant canvis transformadors per a la comunitat de pacients. Des de la seva creació el 2023, All United for MG ha estat amplificant la veu dels pacients amb Miastenia Gravis Generalitzada (GMG) a tot Europa. Una crida a l'Acció que conté sis recomanacions polítiques per millorar la visibilitat, el reconeixement i el tractament de la Miastenia Gravis (MG) i d'altres malalties rares. Aquestes recomanacions van ser recolzades per més de 30 parts interessades, inclosos 11 membres del Parlament Europeu, professionals sanitaris i Grups de Defensa dels Pacients (GAP). Parlem amb Raquel Pardo, Presidenta de l´Associació Miastenia d´Espanya

Frenar la progressió de la malaltia renal crònica (ERC), també coneguda com a “assassina silenciosa”, es pot aconseguir amb informació precisa i rigorosa amb què poder identificar i posar en marxa mesures preventives i eficaces. Com a empresa líder en la cura de la salut renal, Fresenius Medical Care (FME) defensa i promou l'educació i la conscienciació per a la cura i la prevenció d'aquesta malaltia, ja que més d'una de cada 10 persones al món pateix malaltia renal crònica a diferents estadis. La malaltia renal crònica es desenvolupa lentament i sense símptomes cridaners a l'inici de la seva progressió, quan apareixen la malaltia ja està avançada i la funció renal minvada. Tot i això, darrere d'un bon nombre de casos, hi ha problemes ben coneguts per tots com la diabetis, la hipertensió i l'obesitat. El diagnòstic i el control precoç és crucial per reduir la incidència de l'ERC, juntament amb el control de la funció renal en aquelles persones amb risc de desenvolupar aquest problema. Carles Aguilar parla amb la Dra. Eva Baró, Directora Mèdica de Fresenius Medical Care Espanya.

Vols saber si ets candidat a sofrir un infart o un ictus? L’Hospital de Sant Joan Despí i l’Associació de pacients Cor Sense Fronteres, en col·laboració amb Daiichi Sankyo, companyia farmacèutica compromesa amb las alut cardiovascular dels pacients, llancen una campanya de Prevenció Cardiovascular. La malaltia cardiovascular és la primera causa de mort a Espanya i a Europa i, no obstant això, només 1 de cada 5 espanyols és conscient d’aquest fet. La prevenció de la malaltia cardiovascular és, per tant, un dels principals reptes que afronta la cardiologia. Per a conscienciar sobre la importància de conèixer els factors de risc, amb aquesta campanya es realitzen proves diagnòstiques gratuïtes per a detectar pacients susceptibles de tenir dislipèmia -alteració en els valors de colesterol LDL- o fibril·lació auricular. Ens ho explica el Dr. Román Freixa, Cap del Servei de Cardiologia del Complex Hospitalari Moisès Broggi i President de l’Associació de Cardiologia Clínica de l’Associació Espanyola de Cardiologia.

Se la coneix com la malaltia silenciosa, i moltes vegades no diagnosticada. A causa d'això, moltes persones hipertenses no saben que en tenen. La hipertensió arterial és l'elevació persistent de la pressió arterial per sobre dels valors establerts com a normals per consens. S'ha fixat en 140 mm Hg per a la sistòlica o màxima i 90 mm Hg per a la diastòlica o mínima. La HTA està estretament relacionada amb els antecedents familiars, el consum excessiu de sal, el sobrepès i l'obesitat, la diabetis i la malaltia renal. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) ha engegat la campanya '12 mesos en Endocrinologia i Nutrició, 12 passos cap a la salut', l'objectiu dels quals és sensibilitzar la població sobre el sistema endocrí, el metabolisme i la nutrició. Per això, la societat científica abordarà, cada mes de l'any a partir del març, una patologia relacionada amb l'Endocrinologia i la Nutrició, de la mà dels principals representants de totes les Àrees i Grups que conformen la societat científica, a través de la realització de diferents activitats que es divulgaran als mitjans de comunicació i les xarxes socials de la SEEN (#12pasosSEEN12meses).La campanya explicarà a la població general les àrees de treball més representatives de l'Endocrinologia i Nutrició per apropar a la població general aquesta especialitat mèdica . L'Endocrinologia i Nutrició té un paper molt important en l'àmbit de la salut, ja que gran part dels problemes metabòlics o nutricionals en poden provocar d'altres de més greus com l'augment de la patologia vascular cardíaca o cerebral, la insuficiència renal i fins i tot alguns tipus de càncer. Algunes malalties endocrines com l'obesitat, les alteracions del colesteroldels endocrinòlegs són menys habituals , com els tumors neuroendocrins, les malalties de la hipòfisi, la patologia gonadal (fertilitat), el metabolisme mineral ossi, etc., per la qual cosa és fonamental que la població sigui conscient de la seva importància. Carles Aguilar parla amb Dr. Juan José López Gómez, Vocal de Comunicació i membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

15/04/2024 08:21

Campanya '12 mesos en Endocrinologia i Nutrició, 12 passos cap a la salut'

La Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) ha engegat la campanya '12 mesos en Endocrinologia i Nutrició, 12 passos cap a la salut', l'objectiu dels quals és sensibilitzar la població sobre el sistema endocrí, el metabolisme i la nutrició. Per això, la societat científica abordarà, cada mes de l'any a partir del març, una patologia relacionada amb l'Endocrinologia i la Nutrició, de la mà dels principals representants de totes les Àrees i Grups que conformen la societat científica, a través de la realització de diferents activitats que es divulgaran als mitjans de comunicació i les xarxes socials de la SEEN (#12pasosSEEN12meses). Carles Aguilar entrevista al Dr. Juan José López Gómez, Vocal de Comunicació i membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició.