Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Periòdicament quant parlem de temes de salut relacionats amb la ciutadania comentem que cal molta més formació, o sigui educació sanitària. Amb la creació de l’Escola de Salut Catalana i amb els objectius i les eines amb les que s’ha dotat es treballa per aconseguir aquesta fita: tot pel benestar i millora de la salut de les persones. Però no només es tenen en compte els ciutadans sinó que també es treballa en la formació dels professionals i la salut pública en general. Ens ho explica la Dra. Carme Bertral, Metgessa de Família i Secretària d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut.
Amb més de 1.700 bretxes de dades privades registrades al llarg de l'any passat, la seguretat continua sent una assignatura pendent per al bon ús de les tecnologies digitals, principalment fonamentades en l'accés i l'ús d'Internet. Els experts promouen un ús més segur i responsable de la tecnologia en línia. L'objectiu és sensibilitzar i, alhora, prendre mesures concretes per protegir i capacitar els usuaris. El món digital no coneix fronteres, i cal que tots els usuaris puguin unir-se i treballar de manera col·laborativa garantint una millor experiència digital per a tots ja que tots estem utilitzant un entorn amb infinites possibilitats, però també amb quantiosos riscos especialment aquells que afectin a les dades sanitàries. Com a recordatori de les bones pràctiques que cal seguir per estar fora de perill de la ciberdelinqüència, aconsellem les mesures necessàries per continuar usant la Xarxa de la manera més eficient. Carles Aguilar entrevista Santiago Anaya, Responsable Tècnic de CIPHER.
La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.
El vaginisme consisteix en la contracció involuntària dels músculs perivaginals, al terç inferior de la vagina. Com a conseqüència de l'estretor vaginal, s'impedeix la penetració en les relacions sexuals o la fa molt difícil i dolorosa. Aquesta disfunció sexual afecta un grup reduït de la població femenina. A més, el vaginisme és una causa d'esterilitat en les dones que es troben en edat reproductiva. El vaginisme es pot solucionar amb un tractament combinat de sexologia i ginecologia, cosa que permetrà millorar la vida sexual d'aquestes dones. D'aquesta manera, se li concedirà a la dona amb vaginisme la possibilitat de concebre'l. Parlem amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic de En Bones Mans.
Parlem d'un dels continguts que es desprenen dels resultats de STADA Health Report, un estudi realitzat per STADA a 32.000 persones a 16 països europeus sobre la visió de la població sobre la salut. En aquesta darrera edició l'informe se centra en com els europeus estan cuidant la salut adoptant mesures preventives i no merament reactives. S'han plantejat més de 30 qüestions sobre temes de salut actuals: prevenció, medicaments, serveis farmacèutics actuals i futurs, coneixements de salut, entre d'altres. Un dels temes principals és el Parkinson. No hi ha dues malalties de Parkinson iguals: historial, símptomes, situació vital: tots aquests aspectes difereixen d'un pacient a un altre. Tot i això, el que la majoria tenen en comú és el pla terapèutic que segueixen. On comença el camí, és a dir, on comença el tractament per a la malaltia de Parkinson, depèn en gran mesura de si el pacient es troba en una etapa primerenca o avançada de la malaltia. En les persones amb malaltia de Parkinson les cèl·lules nervioses del cervell que produeixen el neurotransmissor dopamina es moren a una velocitat molt més gran. Quan la quantitat de dopamina és insuficient per al cos, la coordinació i el moviment es veuen limitats. Aquest procés es pot contrarestar mitjançant diversos tractaments amb fàrmacs que augmenten la quantitat de dopamina al cervell. Carles Aguilar entrevista el Dr. Juan Carlos Martínez Castrillo, cap de la Unitat de Malalties Neurodegeneratives de l'Hospital Ramon i Cajal de Madrid.